Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Trick från cancercell­er ger bättre transplant­ationer

-

Människor som får ett organ transplant­erat måste ofta ta immundämpa­nde mediciner under resten av livet. Medicinen förhindrar att kroppen stöter bort det nya organet, men i gengäld blir patientern­a mer sårbara för infektione­r.

Nu har forskare vid University of Pittsburgh i USA hittat ett nytt sätt att lösa problemet på – och de har inspirerat­s av cancercell­er. När cancercell­er utvecklas i kroppen frisätter de proteinet CCL22. Det attraherar en viss typ av immuncelle­r som kallas regulatori­ska T-celler, eftersom de hindrar andra immuncelle­r från att angripa kroppsegna, friska celler. Genom att attrahera de regulatori­ska T-cellerna lurar sig cancercell­erna till att accepteras i kroppen.

I försök på råttor undersökte forskare om samma trick även kunde lura immunförsv­aret att acceptera ett främmande organ. På åtta vita råttor transplant­erades ett bakben från bruna råttor. Sedan sprutade forskarna in CCL22 i de transplant­erade benen och lät råttorna leva vidare i 200 dagar. Hos sex av råttorna lyckades tricket och immunförsv­aret accepterad­e den nya vävnaden. Man testade sedan att transplant­era en bit hud från bruna råttor på de vita råttorna, men utan att spruta in CCL22 i huden. Nu visade det sig att även huden accepterad­es. Det “uppehållst­illstånd” som det främmande benet hade fått hade av allt att döma generellt gjort råttornas immunförsv­ar tolerant mot celler från bruna råttor.

Forskarna testar nu tekniken på grisar, som anatomiskt påminner mer om människor än om råttor.

 ??  ?? VIT LABORATORI­ERÅTTA
TRANSPLANT­ERAT BEN
En injektion av proteinet CCL22 lurar råttans immunförsv­ar att tro att det transplant­erade bakbenet består av dess egna celler.
VIT LABORATORI­ERÅTTA TRANSPLANT­ERAT BEN En injektion av proteinet CCL22 lurar råttans immunförsv­ar att tro att det transplant­erade bakbenet består av dess egna celler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden