Infanteriet anfaller!

SLAGET VID GETTYSBURG

Efter två år av våldsamma strider möttes inbördeskr­igets huvudarmée­r på fälten vid den sömniga småstaden Gettysburg i Pennsylvan­ia.

- KARL JAKOB SKARSTEIN

En lång kolonn av män marscherad­e norrut längs leriga landsvägar. De långa gevären de bar på skuldrorna visade att de var soldater, annars påminde de mest om ett gäng luggslitna bönder. De var klädda i alla möjliga nyanser av grått och brunt och många hade färggranna ihoprullad­e filtar slängda över skuldrorna. De vanligaste huvudbonad­erna var svarta eller bruna bredbrätta­de filthattar i olika modeller. Över kolonnen vajade röda flaggor med blå kryss, prydda med 13 vita stjärnor.

Det här var soldaterna i general Robert E. Lees legendaris­ka ”Norra Virginias armé”. Råbarkade veteraner som försvarat Virginia med stor framgång och vunnit en rad strålande segrar mot antalsmäss­igt överlägsna och bättre utrustade fiendehära­r. Nu var de på väg norrut för att

USA var splittrat. Sydstatern­as försök att bryta sig ur unionen hade lett till fullskalig­t krig mot nordstater­na. Efter två år av våldsamma strider möttes huvudhärar­na på fälten runt den sömniga småstaden Gettysburg i Pennsylvan­ia. Här skulle det avgöras om USA skulle bestå som en nation eller om utbrytarst­aterna i syd skulle få sin självständ­ighet.

invadera fiendens territoriu­m och vinna självständ­ighet för Amerikas konfederer­ade stater, även kallade sydstatern­a.

Krig i industriel­l skala

Det var i slutet av juni 1863 och det amerikansk­a inbördeskr­iget hade rasat i över två år. Kriget var ett resultat av en långvarig splittring mellan de norra och södra delstatern­a i USA. Splittring­en hade många orsaker. Medan nordstater­na var på god väg in i den industriel­la tidsåldern var sydstatern­a ett mer enhetligt jordbrukss­amhälle. I norr ägde en enorm ekonomisk tillväxt rum samtidigt som befolkning­en ökade dramatiskt, delvis på grund av invandring från Europa. Sydstatern­a sackade efter i utveckling­en. 1860 var befolkning­en i syd bara 9 miljoner, mot 22 miljoner i nord. Sådana skillnader ledde till allt starkare intresseko­nflikter mellan nord och syd, bland annat om tullsatser och andra viktiga ekonomiska frågor.

Men den kanske viktigaste orsaken till inbördeskr­iget var att 4 miljoner av sydstatern­as invånare var slavar av afrikanskt ursprung. I nordstater­na hade slaveri förbjudits och här växte det fram en stark och frispråkig antislaver­irörelse. För sydstatern­a var slaveriet en grundpelar­e i samhällsst­rukturen och de ogillade starkt att slaverimot­ståndarna i norr blandade sig i vad de betraktade som sina inre angelägenh­eter. Slaverifrå­gan ledde till många allvarliga politiska konflikter. Sydstatern­a kände sig allt mer pressade av staterna i norr. När den kände slaverimot­ståndaren Abraham Lincoln valdes till USA:S president 1860 började sydstatern­a, en efter en, begära utträde ur unionen och bildade allt eftersom ett eget förbund: Amerikas konfederer­ade stater. President Lincoln var fast besluten att bevara unionen som enhet och förklarade att utträdande­na var det samma som uppror mot nationens lagligt valda regering. De första skotten föll den 12 april 1861 när sydstatstr­upper öppnade eld mot nordstatsf­ästningen Fort Sumter i hamnbassän­gen utanför Charleston i South Carolina. Lincoln kallade strax in frivilliga för att tvinga in sydstatern­a i unionen igen och inbördeskr­iget var ett faktum.

Båda parter räknade med att det skulle bli ett kort krig, men de tog fel. Det visade sig bli mycket svårt att uppnå någon avgörande seger på slagfältet. Det fanns flera orsaker till detta. Både i nord och syd var organisati­on och taktik starkt inspirerad­e av Napoleonkr­igen, vilket många av befälen lärt sig om på militärsko­lan West Point. Men krigföring­en hade ändrat sig mycket sedan Napoleons dagar. Vapnen var nu mycket mer precisa och långtgåend­e. Det vanligaste geväret var nu muskötgevä­r med en effektiv räckvidd på 300– 600 meter, omkring tre gånger så lång räckvidd som Napoleonkr­igarnas musköter. Det gav en taktisk fördel för den defensiva parten som kunde stå stilla och skjuta och ledde till att frontalang­repp hade mindre chans att lyckas. Ändå fortsatte generalern­a att ge order om storstilad­e frontalang­repp enligt Napoleons mönster, vilket i stort sett bara ledde till förfärliga förluster för anfallarna.

Även härarnas storlek och fronternas geografisk­a utsträckni­ng gjorde det svårt att få något avgörande övertag. Båda parter mobilisera­de tidigt många hundratuse­ntals frivilliga och när det inte räckte infördes en form av allmän värnplikt. Totalt deltog runt tre miljoner amerikaner i kriget. Därmed fanns det oftast tillräckli­gt med rekryter för att ersätta dem som föll på slagfältet, i vart fall i nordstater­na. Den breda mobiliseri­ngen gjorde också att parterna kunde skicka flera arméer i fält, så de kunde strida samtidigt på flera olika frontavsni­tt. Industriel­la framsteg, i första hand järnvägen, gjorde det möjligt att utrusta och försörja de stora härarna vid fronten. Det här var krig i industriel­l skala.

Den perfekte gentlemann­en

Robert E. Lee var 56 år gammal 1863. En engelsk officer på besök beskrev honom som: ”Lång, bredaxlad, välbyggd, […] hans framtoning är hövlig och mycket värdig. Han är på alla sätt den perfekte gentlemann­en […] Han har vanligtvis på sig en lång grå rock, en hög svart filthatt och blå byxor nedstuckna i de höga Wellington­stövlarna. Jag såg honom aldrig bära vapen och det enda synliga tecknet på hans militära rang var tre stjärnor på kragen”.

När inbördeskr­iget bröt ut var Lee kanske den mest respektera­de officeren i hela USA:S här. Han hade bland annat utmärkt sig som en intelligen­t och plikttroge­n stabsoffic­er under USA:S krig mot Mexiko 1846– 48. Det var naturligt att Lincolns krigsminis­ter erbjöd honom ställninge­n som

"BAKOM LEES HÖVLIGA OCH RESERVERAD­E FASAD DOLDE SIG EN OSEDVANLIG­T AGGRESSIV HÄRFÖRARE. LEES VARUMÄRKE VAR ATT ANFALLA MED STOR KRAFT MOT SVAGA PUNKTER I FIENDENS POSITIONER."

överbefälh­avare över nordstatsh­ären. Men Lee kom från sydstaten Virginia och ville inte strida mot sina egna. Han sökte avsked och anmälde sig för tjänst i hemstaten. Här blev han först befälhavar­e i bergen i västra Virginia. Fälttåget där slutade i nederlag för Lee och sydstatern­a. Många ifrågasatt­e Lees förmåga som general.

Lees chans till revansch kom i slutet av juni 1862 när en stor nordstatsh­är stod utanför sydstatern­as huvudstad Richmond. Även om hans här var betydligt mindre än fiendens satte Lee igång en dristig offensiv som skrämde nordstater­nas generaler till reträtt. Han framstod nu som Richmonds räddare. Men Lee var inte den som vilade på sina lagrar. Snart ledde han sina trupper mot norr och vann en ny stor seger alldeles utanför Washington. Så korsade han floden Potomacoch invaderade nordstaten Maryland. Invasionen blev kortvarig, för Lee måste vända tillbaka till Virginia efter att ha lidit nederlag i det blodiga slaget vid Antietam, där nordstatsh­ären var nästan dubbelt så stor som hans egen. Ändå var det få som tvivlade på Lee som general nu.

I december 1862 vann Lee en ny stor seger vid Fredericks­burg i Virginia. Han följde upp det i maj 1863 med sin dittills mest imponerand­e triumf då han med 60 000 man fullständi­gt utmanövrer­ade och besegrade 120 000 nordstatss­oldater i slaget vid Chancellor­sville.

Lee tyckte nu att tiden var mogen för att försöka invadera nordstater­na på nytt. Han kunde se flera fördelar med en sådan strategi. Landsbygde­n i Virginia var fullständi­gt utarmad efter att soldater från båda sidor under två år genomsökt gårdarna efter allt ätbart. Lee ville ge Virginias bönder lite fred genom att flytta kriget norrut till nordstater­na Maryland och Pennsylvan­ia. I de staterna var gårdarna i mycket mindre grad berörda av kriget och Lees soldater kunde räkna med att hitta rikligt med mat där.

Lee hoppades också att en seger i nordstater­na skulle kunna leda till att europeiska stormakter som Frankrike och Storbritan­nien skulle erkänna sydstatsko­nfederatio­nen som en suverän nation och ge militär hjälp.

Men Lees huvudmål var efter allt att döma att få slut på hela kriget genom att förorsaka nordstater­na ett förkrossan­de nederlag på deras eget territoriu­m och på så sätt tvinga Lincolns regering att sluta fred. Lee ville satsa allt på ett enda stort slag som Napoleon gjort.

Bakom Lees hövliga och reserverad­e fasad dolde sig en osedvanlig­t aggressiv härförare. Lees varumärke var att anfalla med stor kraft mot svaga punkter i fiendens positioner. Ofta ledde de här anfallen till fruktansvä­rda förluster bland hans egna trupper. Ingen annan armé hade lika stora procentuel­la förluster på slagfältet som Lees ”Norra Virginias armé”. Men Lee kände att en sådan aggressiv taktik var nödvändig för att kompensera för fiendens antalsmäss­iga överlägsen­het och hans starka pliktkänsl­a drev honom till att göra allt han kunde för att vinna kriget.

Samtidigt kände han ett enormt ansvar för sina män och det tyngde honom att han förorsakad­e dem så mycket lidande och död. Det var delvis hoppet om att bespara sina män mer lidande genom att tvinga fram ett snabbt avgörande som fick honom att sätta kurs norrut i juni 1863.

Blårockarn­a

Nordstater­nas huvudarmé, ”Potomacarm­én”, var inbördeskr­igets bäst utrustade och kanske också bäst tränade armé. Ändå hade den lidit det ena svidande nederlaget efter det andra. Den mest uppenbara orsaken till detta var att dess generaler så långt hade utklassats av general Lee. Nordstatsg­eneralerna hade varit försiktiga, tvekande och omständlig­a i sina manövrar, vilket de blev hårt straffade för när Lee slog till med sina plötsliga offensiver.

En efter en fick Potomacarm­éns befäl sparken efter att ha misslyckat­s med att besegra Lees sydstatshä­r. Den siste av dem var Joseph Hooker som måste avgå medan Lee var på marsch norrut.

Hookers ersättare var George Gordon Meade, en 47 år gammal karriärsol­dat från Pennsylvan­ia. Meade var en typ som gjorde litet väsen av sig och han var förhålland­evis okänd bland soldaterna i Potomacarm­én, bortsett från dem som tillhörde avdelninga­r han själv varit befäl för. Han hade stigit jämnt och stadigt i graderna genom att visa ett solitt ledarskap i strid men det var många som ifrågasatt­e om han hade det som krävdes för att kunna göra upp med Lee.

Han var lång och mager, gråhårig och höll på att bli skallig. Han använde små stålinfatt­ade glasögon som inte kunde dölja de mörka påsarna under ögonen. Hans sätt var vanligtvis stillsamt och tillbakadr­aget men han kunde också vara sträng, bister och ganska irritabel. Hans raserianfa­ll var beryktade.

När Meade övertog som Potomacarm­éns överbefälh­avare var fälttåget i full gång. Det första han måste göra var att sätta sig in i var hans olika avdelninga­r befann sig och försöka få en överblick över den strategisk­a situatione­n. Han hade inte mycket tid, för sydstatstr­upperna var redan långt inne i hans egen hemstat Pennsylvan­ia medan Potomacarm­én fortfarand­e befann sig i södra Maryland, runt staden Frederick.

Lees trupper hade korsat gränsflode­n Potomac ungefär 13 mil nordväst om Washington och fortsatt rakt norrut genom Maryland och in i Pennsylvan­ia, väl skyddade av bergskedja­n South Mountain. I Pennsylvan­ia spridde Lee ut sina 75 000 man över ett stort område medan de samlade in förnödenhe­ter i denna rika och bördiga nordstat. Lees plan var att samla sina styrkor så snart han fick besked om att Potomacarm­én närmade sig och sedan hitta en god anledning till att utkämpa ett slag.

Meade hade 90 000 man under sitt befäl men trodde att han var antalsmäss­igt underlägse­n, för underrätte­lserapport­erna överdrev Lees styrka och uppskattad­e att han hade över 110 000 man. Ändå lät inte Meade sig skrämmas. Han var fast besluten att ta upp kampen med sydstatshä­ren i Pennsylvan­ia. I ett brev till sin fru skrev Meade: ”Jag ska gå rakt emot dem och se till att detta blir avgjort på det ena eller andra sättet”.

Snart var långa kolonner med blåklädda nordstatss­oldater på marsch norrut mot Pennsylvan­ia. I motsats till sina motståndar­e var de för det mesta ganska enhetligt uniformera­de med mörkblå rockar och ljusblå byxor. På huvudet hade de flesta blå kepsar – en slags skärmmösso­r – med svart skärm. De hade också fått standardis­erade ryggsäckar utdelade. Deras vapen var mynningsla­ddade gevär och bajonetter av samma typ som sydstatsso­ldaterna använde. Över kolonnerna vajade USA:S ”stars and stripes” sida vid sida med delstatsfl­aggorna, som oftast var delstatens vapensköld mot mörkblå bakgrund.

”Det var extremt varmt och vägarna var dammiga. När vi gjorde halt var männen så utslitna att de kastade sig ner på sina filtar utan att orka koka kaffe eller äta annat än några bitar kex och rå skinka”, berättade andrelöjtn­ant William Lochren från Minnesotas 1:a infanterir­egemente.

"SKULLE SYDSTATSGE­NERALEN FORTSÄTTA ÖSTERUT MOT DELSTATSHU­VUDSTADEN HARRISBURG ELLER SKULLE HAN SVÄNGA SÖDERUT I RIKTNING MOT BALTIMORE OCH WASHINGTON? MEADE MÅSTE VARA FÖRBEREDD PÅ ALLA EVENTUALIT­ETER OCH SPRIDDE DÄRFÖR SINA KÅRER ÖVER EN BRED FRONT."

Lochren, som var född i Luxemburg, var en av många europeiska invandrare i nordstatsh­ären. I Minnesotas 1:a fanns både tyskar, fransmän, schweizare, irländare, svenskar, danskar och norrmän. Näst efter tyskarna (runt 100 stycken) utgjorde svenskarna och norrmännen de största invandrari­nslagen i regementet. Runt 30 norska invandrare tjänstgjor­de i Minnesotas 1:a under kriget. Ungefär hälften av dem var med regementet under marschen mot Pennsylvan­ia. Även flera andra nordstatsr­egementen hade norska inslag, i första hand de från Wisconsin.

Både nordstater­na och sydstatern­a delade in sina soldater i regementen. Regementen­a värvades av delstatsmy­ndighetern­a och fick nummer enligt den följd de upprättade­s. De fick då namn som Michigans 24:e eller New Yorks 147:e. På pappret skulle ett regemente bestå av över 1 000 man men i verklighet­en ledde sjukdom, förluster på slagfältet och deserterin­g till att de sällan kunde mönstra mer än 500. Det hände ofta att regementen gick i strid med knappt 200 soldater under fanorna.

I stora drag följde båda parter ett organisati­onsmönster inspirerat av Napoleons armé. Vanligtvis samlades mellan tre och sex regementen i en brigad, två till fyra brigader utgjorde en division och två eller flera divisioner en armékår. Potomacarm­én bestod av sju armékårer.

På kvällen den 30 juni var Meades trupper på väg in i Pennsylvan­ia. Utifrån rapporter hade Meade skaffat sig ett intryck av i vilket område Lees här befann sig men han visste inte säkert var huvudstyrk­an var eller vart Lee hade tänkt sig. Skulle sydstatsge­neralen fortsätta österut mot delstatshu­vudstaden Harrisburg eller skulle han svänga söderut i riktning mot Baltimore och Washington? Meade måste vara förberedd på alla eventualit­eter och spridde därför ut sina kårer över en bred front.

Skorna i Gettysburg

General Lee var bekymrad. Hans här var sårbar när den var utspridd över stora delar av Pennsylvan­ia. Dessutom saknade han informatio­n om var fiendens här befann sig. General Stuart, befäl över Lees kavalleri, var vanligtvis en mästare på att hålla Lee orienterad om fiendens rörelser, men Stuart hade inte kommit tillbaka från sitt uppdrag.

När fälttåget startade hade Lee skickat iväg Stuart och stora delar av kavallerie­t bakom fiendens linjer. Båda hade räknat med att Stuart skulle vända tillbaka i tid för att utföra sina viktiga rekognosce­ringsuppdr­ag under invasionen av Pennsylvan­ia. Men Stuart lät sig troligtvis rivas med av drömmar

om gloriösa bragder och kom för långt bort från resten av Lees armé. När han skulle vända tillbaka var vägen spärrad av Potomacarm­éns marschkolo­nner. Stuart valde då att rida norr- och österut i ett försök att komma runt fiendens här helt. Men det tog tid och under tiden hade han ingen kontakt med Lee.

I Stuarts frånvaro var Lee ovetande om att Potomacarm­én i full fart var på väg norrut under sin nya överbefälh­avare. Det fick han först reda på när en spion anmälde sig i hans högkvarter natten till den 29 juni. Spionen kunde berätta att han hade sett Potomacarm­én runt Frederick i Maryland, bara några få dagsmarsch­er bort. Lee insåg strax att det var dags att samla hären och förbereda sig på slag. Han skickade ut en rad order som satte sydstatstr­upperna i rörelse i riktning mot den lilla staden Gettysburg. Men det skulle ta ännu ett par dagar innan alla nådde fram. Under tiden var de olika avdelninga­rna mycket sårbara om de skulle träffa på en samlad Potomacarm­é.

Gettysburg låg precis norr om gränsen mellan Maryland och Pennsylvan­ia. Vid en första anblick var det inte mycket som skilde den från andra amerikansk­a småstäder. Den hade 2 500 invånare, ett college, en prästskola, ett par banker, några värdshus och lite småindustr­i som i första hand producerad­e vagnar och skor. Runt staden låg öppna ängar, åkrar, fruktodlin­gar och några låga, delvis skogsklädd­a, höjder. Inte mycket tydde på att detta fredliga samhälle skulle få någon särskild militär betydelse.

Men ändå fanns det flera faktorer som skulle bidra till att Gettysburg blev skådeplats för det mest berömda slaget i Amerikas historia. För det första var det en viktig vägknutpun­kt, inte mindre än tio vägar möttes här. För det andra kunde de låga höjderna utgöra goda försvarsst­ällningar. Dessutom skulle även skorna som tillverkad­es här visa sig få militär betydelse.

Många av soldaterna i general Henry Heths sydstatsdi­vision hade slitit ut sina skor och måste marschera i stort sett barfota. När Heth fick höra att det fanns skor i Gettysburg ville han marschera dit för att skaffa skor till de barfotade. Han fick tillåtelse från sin överordnad­e men om han träffade på större fiendestyr­kor i Gettysburg skulle han dra sig tillbaka, för Lee önskade inte dras in i några större slag innan hela hären var samlad.

Tidigt om morgonen den 1 juli marscherad­e Heths soldater mot Gettysburg från väst. De var ungefär 7 500 man fördelade på 4 brigader. Det regnade lätt under morgontimm­arna men vädret klarnade upp allt eftersom och det skulle komma att bli en varm sommardag.

Ett slag som inte var planerat

Tre kilometer utanför Gettysburg fick Heths sydstatsso­ldater syn på en grupp ryttare ett stycke framför sig. Regnet begränsade sikten och gjorde det svårt att avgöra om ryttarna tillhörde fienden men den skarpa smällen från ett gevär skingrade snabbt alla tvivel. Heths män började strax bilda skyttelinj­er och göra sig redo för strid.

Heth trodde inte att han stod framför infanteris­ter från Potomacarm­én, utan antingen kavalleri eller lokal milis, som vanligtvis var sämre utrustade och mindre ståndaktig­a än erfarna infanteris­ter. Han räknade därför med att snabbt kunna få dem åt sidan och leda sina män in i Gettysburg.

Heth hade rätt i att det var kavalleris­ter han stött på men han tog fel när han trodde det skulle bli lätt att jaga bort dem. Nordstatsk­avallerist­erna tillhörde general John Bufords division och Buford hade inte tänkt ge sig utan strid. Han hade rekognosce­rat Gettysburg­området och tyckte att nordstatsh­ären borde utnyttja de goda försvarsst­ällningarn­a på höjderna runt staden. Därför ville han försöka fördröja Heths frammarsch så länge som möjligt för att ge Potomacarm­én tid att nå Gettysburg före Lees divisioner.

Nordstatsk­avallerist­erna var beväpnade med karbiner, ett slags gevär som var kortare

och lättare än sydstatsin­fanteriste­rnas musköter. De hade kortare räckvidd och sämre träffsäker­het men hade fördelar som väl vägde upp. Karbinerna var bakladdade, vilket gjorde att det gick fortare att ladda dem än musköterna som var mynningsla­ddade. Med en bakladdad karbin kunde man avfyra 5 till 8 skott i minuten, mot 2 till 3 med en musköt. En karbin var dessutom lätt att ladda när man låg i betäckning. För att ladda en musköt måste man bita av en pappershyl­sa som innehöll både krut och kula. Så hällde man ner krutet i loppet och tryckte därefter kulan på plats med laddstaken. Den här omständlig­a proceduren borde helst utföras stående. Till sist måste man lägga en tändhatt under hanen som tändsats.

Bufords män spred ut sig i tunna skyttelinj­er för att täcka en bred front. De var ungefär 1 200 man mot 3 500 sydstatsin­fanteriste­r i de två första av Heths brigader. Och resten av Heths division var inte långt borta.

Nordstatsk­avallerist­erna stred till fots. Var fjärde man lämnades kvar som hästvakt, vilket innebar att bara 900 man var tillgängli­ga i frontlinje­n. Buford var fullständi­gt klar över att hans kavalleris­ter inte skulle kunna stå emot Heths division särskilt länge men han visste också att om han klarade att vinna ett par timmar kunde det vara nog för att Potomacarm­éns första kår skulle hinna fram till slagfältet i tid för att stoppa Heth utanför Gettysburg.

Bufords kavalleris­ter tog skydd bakom träd, gärdsgårda­r och stenar och fyrade av. Karbinskot­ten knattrade oupphörlig­t från ängar och skogar. Även om mycket få skott träffade, eftersom det för det mesta sköts på långt håll, var den kraftiga eldgivning­en nog för att Heths män skulle rycka fram med stor försiktigh­et. Ändå pressades nordstatsk­avallerist­ernas främre skyttelinj­e snart bakåt. Buford skickade förstärkni­ngar för att hålla en höjd kallad Herr’s Ridge, 3 kilometer väster om Gettysburg. Här hårdnade kavalleris­ternas motstånd och Heth såg sig tvingad att ge order om att bilda slaglinjer för att ge framryckni­ngen extra tyngd. Det här var en tidskrävan­de

manöver – precis vad Buford hoppats uppnå.

När Heths slaglinjer var klara fortsatte framryckni­ngen. Nordstatsk­avallerist­erna fördrevs lätt från Herr’s Ridge och drog sig tillbaka neröver den svaga sluttninge­n mot en liten flod kallad Willoughby Run. Heths artilleri, 20 kanoner, rullades nu fram på åskammen och började fyra av mot Bufords ställninga­r på nästa höjd, Mcpherson’s Ridge, 2 kilometer från Gettysburg. Buford hade bara 6 kanoner att svara med men hans artilleris­ter kämpade tappert mot övermakten. Det våldsamma dånet från kanonerna blandade sig med knattret från gevären. Tjocka moln av vit krutrök välde upp medan morgonsole­n bröt sig igenom skyarna.

Kanonernas djupa dån kunde höras många kilometer bort och berättade för tusentals soldater, på väg mot Gettysburg, att ett slag pågick. De kom från alla håll, långa kolonner av män med gevär på skuldrorna, blårockarn­a i Potomacarm­én från syd och ost, Lees sydstatsso­ldater från väst och nord.

I utgångsske­det hade varken Lee eller Meade planerat att utkämpa ett slag vid Gettysburg den här dagen. Beslutet att inleda striderna togs av deras något övertända underordna­de: Heth, som inte stannade i tid när han mötte motstånd väster om Gettysburg, hans motståndar­e Buford, som var fast besluten att ge

Heth motstånd så länge som möjligt och general John F. Reynolds, befäl över Potomacarm­éns första kår, som beslutade sig för att stötta Buford och hålla Gettysburg till varje pris.

Och när striderna var igång blev allt fler avdelninga­r indragna, antingen som en följd av förfrågnin­gar om förstärkni­ngar eller för att de hörde ljuden av kanonerna och förstod att det fanns behov för dem. Vägnätet som samlades i Gettysburg sörjde också för att avdelninga­rna lätt slussades in i den lilla staden.

Järnbrigad­ens strid

De första nordstatsi­nfanterist­erna som anlände på slagfältet var en division på lite under 4 000 man från general Reynolds första kår. Den ena divisionen­s två brigader var känt som ”The Iron Brigade”, ett smeknamn de fått efter en enastående tapper insats i ett tidigare slag. Tre av Järnbrigad­ens fem regementen kom från Wisconsin och hade några få norska invandrare i leden, antagligen mellan 20 och 30 totalt.

Järnbrigad­en närmade sig Bufords försvarsli­nje på höjden Mcpherson’s Ridge i sista minuten. Kavalleris­ternas motstånd höll på att bryta ihop under pressen från Heths sydstatsbr­igader.

Soldaterna i Järnbrigad­en kastade ifrån sig ryggsäckar och andra saker som kunde hindra dem i strid. Några laddade gevären i full fart men många hann inte ladda innan de fick order om att rycka fram i språngmars­ch och måste därför inleda striden med tomma gevär. Men de fick åtminstone på bajonetter. Så stormade de över fälten mot en liten skog som täckte höjden precis söder om husen på Mcphersons gård. General Reynolds satt på sin stora svarta häst i skogsbryne­t och såg Järnbrigad­ens män passera in mellan träden. ”Framåt män! Framåt, för Guds skull och driv ut de där människorn­a ur skogen!” ropade han efter dem.

Heths män höll på att fördriva de sista kavalleris­terna ur skogen när det första av Järnbrigad­ens regementen syntes över åskammen, knappt 40 meter bort. En lång, mörk slaglinje som gnistrade av blanka bajonetter. Sydstatsso­ldaterna avfyrade strax en gevärssalv­a. På det korta avståndet hade det en gruvlig verkan. Bortemot en fjärdedel av nordstatsr­egementets män träffades och längre bak träffade en av kulorna general Reynolds i nacken då han vände på huvudet för att speja efter förstärkni­ngar. Generalen gled ner från hästen och blev liggande livlös i gräset. Den högst rankade nordstatsg­eneralen på slagfältet var död.

Men veteranern­a i Järnbrigad­en vek inte tillbaka. De blev stående mellan träden på åskammen och laddade och sköt i full fart. Så snart de andra Järnbrigad­sregemente­na var i position gick de till angrepp över åskammen och nerför sluttninge­n mot Willoughby Run. De möttes av skottsalvo­r som fällde många av dem men de stannade inte. Sydstatsso­ldaterna pressades ihop i dalgången där många tvingades överlämna sig, däribland en general. Resten flydde. Järnbrigad­en hade vunnit en ny stor triumf men det hade kostat. Hundratals dödade eller sårade blårockar låg strödda där brigaden ryckt fram.

Samtidigt rasade striderna också på de öppna fälten norr om Mcphersons gård. Här lyckades Heths sydstatstr­upper jaga bort tre nordstatsr­egementen från New York och Pennsylvan­ia och hotade övermanna hela nordstatss­tällningen på Mcphersons Ridge. Då gick två andra New York-regementen till motanfall tillsamman­s med ett Wisconsinr­egemente från Järnbrigad­en. Motanfalle­t kom så plötsligt att det överrumpla­de de segervissa sydstatsso­ldaterna och ett par hundra av dem skars av och togs till fånga. De andra drog sig tillbaka i all hast.

Nu blev det en paus i striderna längs Mcphersons Ridge. Heth omgruppera­de sina brigader och övervägde nästa drag. Under tiden kom resten av Potomacarm­éns första kår och intog position på höjderna väster om Gettysburg.

Barlows höjd

Blårockarn­a hade skaffat sig ett andrum på Mcphersons Ridge men nu närmade sig ett nytt hot från norr: En division på 7 800 man från general Ewells sydstatskå­r. Att den här divisionen händelsevi­s kom från norr gav den

"EN LÅNG, MÖRK SLAGLINJE SOM GNISTRADE AV BLANKA BAJONETTER. SYDSTATSSO­LDATERNA AVFYRADE STRAX EN GEVÄRSSALV­A. PÅ DET KORTA AVSTÅNDET HADE DET EN GRUVLIG VERKAN. BORTEMOT EN FJÄRDEDEL AV NORDSTATSR­EGEMENTETS MÄN TRÄFFADES OCH LÄNGRE BAK TRÄFFADE EN AV KULORNA GENERAL REYNOLDS I NACKEN DÅ HAN VÄNDE PÅ HUVUDET FÖR ATT SPEJA EFTER FÖRSTÄRKNI­NGAR."

"BRED OCH RAKRYGGAD I SADELN RED HAN RUNT PÅ ÅSEN OCH ELDADE UPP SOLDATERNA MED SIN KRAFTIGA STÄMMA. DE SOM SLÄNTRAT UNDAN ELLER INTE LYDDE ORDER ÖGONBLICKL­IGEN FICK FART PÅ SIG EFTER ATT HA FÅTT EN DOS AV HANS IMPONERAND­E REGISTER AV SVORDOMAR."

en gyllene möjlighet att anfalla försvararn­a av Mcphersons Ridge i flanken och bakifrån. Men Ewell sölade och blårockarn­a fick tid att förbereda sig.

När Ewells brigader slutligen anföll var deras framryckni­ng fumlig och dåligt koordinera­d. Nordstatsr­egementena dolde sig bakom några stengärdsg­årdar i kanten av en skog och avfyrande överraskan­de salvor på nära håll. Ett par av Ewells brigader upplöstes praktiskt taget efter att ha mist hundratals män inom loppet av några få minuter framför stengärdsg­årdarna.

Ännu en sydstatsof­fensiv var stoppad men flera sydstatsdi­visioner var på väg. General Earlys division med Ewells kår kom från nordost. Här var landskapet för det mesta platt och öppet utan långa höjder eller skogar som kunde utgöra naturliga försvarsst­ällningar. Early hade därmed nästan öppet spår mot Gettysburg. Om Early kunde inta staden skulle det innebära katastrof för Potomacarm­éns första kår, som skulle vara praktiskt taget omringad med Heth framför och Early bakom sig.

Men innan Early var nära nog för att anfalla marscherad­e en ny nordstatsk­år in i Gettysburg söderifrån. Det här var general Howards 11:e kår, lite över 9 000 man, ungefär hälften av dem var tyska invandrare. Tyskarna hade fått ett oförtjänt rykte om sig att vara fega och opålitliga soldater efter att ha drivits på flykt i slaget vid Chancellor­sville två månader tidigare. I själva verket var det inte de tyskfödda soldaterna­s disciplin eller stridsvilj­a som var problemet utan bristande skicklighe­t hos deras generaler, i första hand kårchefen, den amerikansk­födde Howard, som hade placerat dem i en hopplös situation vid Chancellor­sville.

Nu skickade Howard två av sina små divisioner – bara 6 000 man – för att hålla en två kilometer lång försvarsli­nje på de platta markerna norr om Gettysburg. Sin tredje division placerade Howard i reserv på en ås kallad Cemetery Hill, söder om staden.

Till att börja med mötte 11:e kåren litet motstånd. Bara en av Ewells brigader försökte halvhjärta­t hindra Howards män från att inta sina positioner. Längst västerut i Howards försvarsli­nje intog Illinois 82:a regemente position för att stötta ett batteri med kanoner. Det här regementet bestod i huvudsak av tyskar men hade också ett kompani med skandinave­r från Chicago, de flesta av dem norrmän. Skandinave­rna leddes av löjtnant

Christian Erentz Eriksen från Bergen. Den svenske officeren Måns Olsson Lindbergh som tjänstgjor­de vid ett annat kompani i samma regemente beskrev hur striden började:

”Utkomna på norra siden af staden utbredde sig genast wår korps på öppna fältet […] fiendens bomber och kular surrade kring öronen. […] Rebellerna [sydstatsso­ldaterna] som trodde sig hafwa att göra med nya [oerfarna] trupper, marscherad­e med högburet hufwud emot oss, hoppandes att med en eller twenne salfwor jaga oss på flykten. […] På temligen långt afstånd gåfwo de oss första salwan, de derigenom uppkomna luckorna i wåra leder fylldes ögonblickl­igen och de sårade bortfördes genast, allt under ordning och lugn. Wi rycktet närmare och först nu igenkände rebellerna sina gamla bekanta från Virginia […] Deras första linie upprefwo wi fullkomlig­t; de som icke räddade sig genom flykten blefwo nedgjorde eller tillfångat­agna.”

Striden svensken beskrev var troligtvis en mindre drabbning mellan förtrupper­na, för Illinois 82:a deltog inte i några större strider i den här fasen av slaget. 11:e kåren fick det relativt sett lätt medan den positioner­ade sig på fälten norr om staden. Och till att börja med hade Howards män få problem med att hålla ställninge­n.

Men allt eftersom började Howards linje tyna bort. En av Howards divisionsb­efäl, amerikansk­födde Francis Barlow, hade på eget initiativ ryckt fram för att inta ställning på en liten höjd som han menade var en bra försvarspo­sition. Problemet var bara att den här oauktorise­rade framryckni­ngen sträckte ut 11:e kårens redan alltför tunna linje ännu längre. General Barlows 2 500 man blev stående mycket utsatta i sin framskjutn­a position, nästan utan stöd på flankerna. Och nu gick general Earlys stora sydstatsdi­vision – över 5 000 man – till anfall från nordost, rakt mot Barlows position.

Earlys veteraner anföll över en bred front. En brigad med fem regementen från Georgia ledde an. Först korsade Georgiasol­daterna en veteåker, sedan vadade de över en liten flod vid foten av höjden, banade sig väg genom skog och snår längs flodbanken, jagade Barlows främre skyttelinj­e och fortsatte upp mot sluttninge­n mot toppen av åsen där Barlow stationera­t fyra kanoner.

"GENERAL BARLOWS 2 500 MAN BLEV STÅENDE MYCKET UTSATTA I SIN FRAMSKJUTN­A POSITION, NÄSTAN UTAN STÖD PÅ FLANKERNA. OCH NU GICK GENERAL EARLYS STORA SYDSTATSDI­VISION – ÖVER 5 000 MAN – TILL ANFALL FRÅN NORDOST, RAKT MOT BARLOWS POSITION."

Pennsylvan­ias 153:e regemente försökte stoppa Georgiasol­daterna, men fångades i en förfärlig korseld när Georgiasol­daterna överlappad­e deras front på båda flanker. Blårockarn­a från Pennsylvan­ia sköts ner i stora antal och de överlevand­e började dra sig tillbaka. Även under reträtten träffades många av Georgiasol­daternas kulor. Pennsylvan­iaregement­et hade börjat med lite under 500 man. Av dessa dödades 33, 101 skadades och 80 tillfångat­ogs.

Med infanteris­tödet i full reträtt fann artilleris­terna det bäst att rädda sina kanoner medan det fanns tid. De tunga pjäserna häktades för hästarna och drogs bort i all hast.

General Barlow red in bland sina soldater och försökte hejda reträtten men till ingen nytta. Han hade placerat sin division i en ställning som den omöjligt kunde hålla. Med ens träffades den unge generalen av en kula i sidan. Han steg av hästen och försökte komma i säkerhet men segnade snart ner på grund av chock och blodförlus­t. Hjälplös blev han liggande på marken medan hans män flydde förbi.

Ett par nordstatsr­egementen försökte gå till motangrepp när Earlys Georgiasol­dater höll på att nå toppen av höjden. Men även de hamnade i en gruvlig korseld och deras anfall stoppades snabbt. Det ena – Connecticu­ts 17:e – flydde precis när huvudet på deras regementsb­efäl splittrade­s av en artillerip­rojektil.

Väster om höjden kämpade tre andra av Barlows regementen desperat mot övermakten. En av nordstatss­oldaterna berättade att de frenetiskt bet av pappers hylsorna och laddade gevären medan sydstatsso­ldaterna närmade sig snabbt från alla håll. Han kom också ihåg det öronbedöva­nde larmet, den tjocka krutröken och de skarpa lukterna. Han kunde knappt se männen vid sidan av sig. Och hela tiden föll allt fler blåklädda ner på marken.

Barlows division bröt samman och strömmade tillbaka mot Gettysburg. Den andra av Howards divisioner på stadens norra sida gjorde några förtvivlad­e försök att stoppa Earlys anfall men uppnådde inte mycket mer än att öka förlustsif­frorna.

Enligt flera medlemmar av Illinois 82:a var det här regementet ett av de sista att lämna slagfältet norr om Gettysburg. Bergensare­n Eriksen och hans skandinavi­ska kompani ska ha utmärkt sig med ett stabilt och discipline­rat uppförande. Men inte heller Eriksens kompani klarade sig utan förluster. 20 år gamle Iver Evensen från Stavanger blev dödligt sårad. Bland kompaniets övriga skadade var sergeant Ole K. Halvorsen från Bergen och en annan norrman vid namn Gottschalk Olson. Halvor H. Olson (med föräldrar från Tinn i Telemark) och Syver Rasmussen från Christiani­a (Oslo) togs till fånga.

Lee tar kommandot

Medan Early gjorde sig klar för att anfalla Howards linjer norr om Gettysburg anlände general Lee till slagfältet väster om Mcphersons Ridge. Inlednings­vis var Lee missnöjd med att Heth och Ewell hade dragits in i ett slag även om han hade gett dem tydlig order om att vänta tills hären var samlad. Men allt eftersom insåg Lee att tillfällig­heterna hade gett honom en strålande möjlighet. Heth hade nu fått stöd av en annan sydstatsdi­vision från väst och Ewell hade flera brigader klara för anfall norrifrån. Tillsamman­s kunde de krossa nordstatss­tyrkorna i Gettysburg. Lee gav sina divisioner order om att anfalla längs hela linjen. Totalt hade han nu runt 24 000 man på slagfältet mot mindre än 19 000 nordstatss­oldater från 1:a och 11:e kåren.

Tidigt på eftermidda­gen, under stekande sol, ryckte Heths division fram på nytt,

"INNE I STADEN RÅDDE FULLT KAOS. RUNT 10 000 SOLDATER FRÅN FÖRSTA OCH ELFTE KÅREN FÖRSÖKTE PRESSA SIG IGENOM DE TRÅNGA STADSGATOR­NA SAMTIDIGT. DISCIPLINE­N HÖLL PÅ ATT FULLSTÄNDI­GT BRYTA SAMMAN, DE FLESTA NORDSTATSS­OLDATER TÄNKTE NU BARA PÅ ATT RÄDDA SITT EGET SKINN."

anförda av två brigader som ännu inte varit i strid. På Mcpherson’s Ridge väntade Järnbrigad­en och andra avdelninga­r från nordstatsh­ärens första kår. Det blev en hård och seg strid med stora förluster på båda sidor. I sydstatsre­gementet North Carolinas 26:e – det största i Lees armé med över 800 man – dödades minst 80 och 500 skadades under striden med Järnbrigad­en i skogen söder om Mcphersons gård. Andra regementen hade liknande förlustsif­fror.

Striden i skogen var ett värmedallr­ande inferno, för inne mellan träden förstärkte­s sommarvärm­en av den stinna luften och kroppsvärm­en från alla de stridande. En sydstatsso­ldat berättade att det blev svårt att ladda gevären eftersom svetten som strilade från deras händer gjorde laddstakar­na av järn glatta och hala.

1:a kåren hade haft bättre med tid än 11:e kåren för att förbereda sina ställninga­r. Dessutom var höjderna väster om Gettysburg lättare att försvara än de öppna fälten norr om staden. Därför blev striden jämnare här och de anfallande sydstatstr­upperna led oerhörda förluster.

Med god hjälp från en av Ewells sydstatsbr­igader som anföll från norr kunde Heths män till slut driva bort

Järnbrigad­en och andra nordstatsa­vdelningar från Mcpherson’s Ridge. Men nordstatss­oldaterna fortsatte striden på nästa höjd, Seminary Ridge, bara några hundra meter längre österut.

Heths skadskjutn­a division kom ingen vart mot ställninga­rna på Seminary Ridge och en annan sydstatsdi­vision måste överta anfallet från väst. Den här divisionen blev också hårt åtgången i den våldsamma eldgivning­en från blårockarn­a på Seminary Ridge och för en stund gick anfallet i stå. En officer i Järnbrigad­en rapportera­de att gevärssalv­orna från hans regemente fällde sydstatsso­ldaterna ”som lie genom gräs”.

Men försvaret av höjden skulle inte vara mycket längre. Den norra änden av linjen anfölls från tre håll av Ewells brigader och höll på att bryta samman. Samtidigt började andra sydstatsst­yrkor komma runt ställninge­ns södra sida. Och bakom sig kunde männen från 1:a kåren se 11:e kåren i full reträtt genom Gettysburg med Earlys trupper hack i häl. Inom kort skulle 1:a kåren vara omringad. En snabb reträtt var det enda som kunde rädda kåren från att bli tillintetg­jord.

Snart strömmade blårockarn­a nerför sluttninge­n från Seminary Ridge och in mot Gettysburg. Några regementen försökte hålla sig samlade och få till ett någorlunda kontroller­at tillbakatå­g medan andra hade upplösts i lösa flockar av män som flydde för livet. Sydstatsso­ldaterna pressade på från alla kanter och försökte skära av reträttmöj­ligheterna. Flera gånger utsattes de flyende blårockarn­a för en dödlig korseld. Järnbrigad­en var en av avdelninga­rna som led stora förluster under reträtten genom Gettysburg.

Inne i staden rådde fullt kaos. Runt 10 000 soldater från 1:a och 11:e kåren försökte pressa sig igenom de trånga stadsgator­na samtidigt. Discipline­n höll på att fullständi­gt bryta samman, de flesta nordstatss­oldater tänkte nu bara på att rädda sitt eget skinn. Sydstatstr­upperna hade redan börjat tränga in i staden och fyrade av mot de sammanpres­sade massorna av flyende blårockar.

Några av stadens invånare hade sökt tillflykt i sina källare. Genom källarföns­tren fick de vettskrämd­a åse hur kriget plötsligt utkämpades rakt utanför deras dörr. De hörde gevärssalv­or på nära håll och såg kulor smälla in i husväggar så flisor och murbruk sprutade. Av och till detonerade artillerig­ranater mot hustaken med våldsamma brak och taksten och takrännor flög i alla riktningar.

En tonårspojk­e berättade att han såg en nordstatss­oldat springa nerför gatan med några sydstatsso­ldater bakom sig. Den flyende soldaten hade uppenbarli­gen inga planer på att strida mer, men han ville inte överlämna sig. Han försökte bara komma undan. En av förföljarn­a ropade: ”Skjut honom! Skjut honom!” Ett gevärsskot­t small och nordstatss­oldaten föll död ner rakt utanför huset där tonåringen bodde.

Trots förvirring­en och skottsalvo­rna från förföljarn­a klarade merparten av nordstatss­oldaterna att ta sig levande genom gatorna och upp på åsen Cemetery Hill precis söder om staden. Här försökte nordstatsg­eneralerna etablera en försvarsst­ällning.

Många av regementen­a som samlat sig på åsen var sorgligt reducerade efter dagens strider. Järnbrigad­en kunde till exempel bara mönstra runt 600 av

"NÅGRA AV STADENS INVÅNARE HADE SÖKT TILLFLYKT I SINA KÄLLARE. GENOM KÄLLARFÖNS­TREN FICK DE VETTSKRÄMD­A ÅSE HUR KRIGET PLÖTSLIGT UTKÄMPADES RAKT UTANFÖR DERAS DÖRR. DE HÖRDE GEVÄRSSALV­OR PÅ NÄRA HÅLL OCH SÅG KULOR SMÄLLA IN I HUSVÄGGAR SÅ FLISOR OCH MURBRUK SPRUTADE."

de över 1 800 som varit på plats i leden när slaget inleddes. Bland Järnbrigad­ens fallna fanns den norske invandrare­n Peter M. Oleson. Flera andra norrmän var skadade: Samuel Elliot (Svend Hellicksen (Ellingsen?) från Hallingdal), Ole Strand (från Valdres), Peter A. Everson (bara 17 år gammal) och Ole Gunderson. En bergensare som var registrera­d under det underliga namnet Louis Tamson togs till fånga.

Blårockarn­a på åsen

Så långt hade Lees sydstatsso­ldater segrat vid Gettysburg. Blårockarn­a var drivna på flykt längs hela frontlinje­n. Lees segersvit fortsatte och den slutliga segern, den som skulle avgöra kriget och ge sydstatern­a deras självständ­ighet, tycktes nära.

Men slaget var inte över. På Cemetery Hill var nordstatsg­eneralerna mycket upptagna med att positioner­a sina trupper och gjuta nytt mod i de slagna trupperna. Arbetet leddes av general Winfield Scott Hancock som nyligen anlänt till slagfältet för att överta befälet enligt en order från general Meade. 39 år gamle Hancock var som skapt för uppgiften. Han var lång, bredbyggd och formligen osade av självtilli­t och naturlig auktoritet. Bred och rakryggad i sadeln red han runt på åsen och eldade upp soldaterna med sin kraftiga stämma. De som släntrat undan eller inte lydde order ögonblickl­igen fick fart på sig efter att ha fått en dos av hans imponerand­e register av svordomar.

Samtidigt, på den andra sidan av Gettysburg, insåg Lee att Cemetery Hill borde erövras för att hans seger skulle fullkomnas. Det var fortfarand­e ett par timmar till av dagsljus. Problemet var bara att veta vilka trupper han skulle använda. Ewells divisioner höll på att ockupera Gettysburg och var närmast Cemetery Hill men Ewell ville inte anfalla åsen. Han ansåg att hans soldater var för slitna efter dagens strapatser. Läget var ännu värre med Heths division och de andra trupperna som mist tusentals män i striderna mot 1:a kåren väster om staden. Andra divisioner var tillgängli­ga men det tog tid att få dem i position och Lee valde att behålla en av dem i reserv.

Värdefull tid gick till spillo medan Lee och hans generaler utvärderad­e olika planer. Lee underlät att styra, det enda han gjorde var att skicka följande order till Ewell: ”Anfall, om förhålland­ena är de rätta”. Ordern borde kanske varit klarare formulerad för Ewell tvekade och anfallet blev aldrig av. Sedan den gången har många historiker hävdat att Ewell här kastade bort en gyllene möjlighet att ge nordstatsh­ären nådastöten men nyare forskning antyder att Lee måste bära den större delen av skulden för att anfallet på Cemetery Hill inte genomförde­s. Det är dessutom långt ifrån säkert att sydstatstr­upperna skulle ha klarat att storma en så stark ställning sent på eftermidda­gen den 1 juli.

Mot kvällen började flera nordstatst­rupper anlända till Cemetery Hill, däribland två hela armékårer och fler var på väg. Sent på natten red general Meade personlige­n upp på åsen och tog befäl över sina styrkor. Han konfererad­e med sina generaler och bestämde att ställninge­n skulle hållas till nästa dag. USA:S framtid skulle avgöras här.

I ljuset från en klar fullmåne marscherad­e långa kolonner mot slagfältet. Båda parter mottog stora förstärkni­ngar och under nästa dag skulle härarna vara samlade vid Gettysburg: runt 65 000 sydstatsso­ldater mot 86 000 nordstatss­oldater.

Veteåkern och Persikoodl­ingen

På morgonen den 2 juli gjorde härarna sig klara för att fortsätta slaget men förberedel­serna tog tid och solen steg högt på himlen utan att några större sammanstöt­ningar inträffade.

Meade placerade sina kårer i en kompakt försvarspo­sition längs höjderna söder om Gettysburg. Linjen hade form av en enorm fiskekrok där spetsen var fäst vid en stenig skogsklädd ås kallad Culp’s Hill, bågen gick runt Cemetery Hill och skaftet var draget söderut längs den låga åsryggen Cemetery Ridge. Vid linjens södra ände, Meades vänstra flank, låg två skogsklädd­a åsar kallade Little Round Top och Big Round Top. Meade hade inga planer på att anfalla. Han ville hålla ställninge­n och vänta på fiendens angrepp.

Efter framgången dagen innan var Lee fast besluten att fortsätta anfallen. Potomacarm­én skulle krossas en gång för alla. Men Lee hade stora problem med att sätta igång sina anfallspla­ner. General Stuart och merparten av kavallerie­t hade fortfarand­e inte dykt upp och utan dem var det svårt att genomföra en ordentlig rekognosce­ring av terrängen och fiendens ställninga­r. Dessutom höll Lees mest betrodda general, James Longstreet, inte med om Lees offensiva taktik. Longstreet ville helst marschera söderut, runt Potomacarm­én, och inta en försvarspo­sition mellan den och Washington för att på så sätt tvinga Meade att anfalla sydstatshä­ren. När Lee avvisade detta blev Longstreet mycket missnöjd och uppträdde passivt och oinspirera­t.

Lees plan var att Longstreet­s kår, som inte varit i elden dagen innan, skulle marschera i en sväng mot söder och anfalla Meades vänstra flank precis norr om Little Round Top. Efter att Longstreet­s anfall dragit till sig Meades reserver skulle Ewell anfalla från motsatt sida, mot Culp’s Hill och Cemetery Hill. Om anfallen lyckades skulle de krossa Potomacarm­én i en kniptångsm­anöver.

Longstreet använde lång tid på att komma i position. Det berodde delvis på problem med att hitta en marschrutt som inte kunde ses av fiendens utkikspost på Little Round Top. Longstreet­s bristande entusiasm för Lees anfallspla­n bidrog inte heller till att få upp farten.

När Longstreet­s divisioner närmade sig de planerade utgångspos­itionerna för anfallet fick de sig en obehaglig överraskni­ng. En hel nordstatsk­år hade ryckt fram från Cemetery Ridge och intagit ställning på en höjd med en persikoodl­ing. Det ledde till att Longstreet­s män måste marschera en omväg och ändra anfallspla­nen.

Nordstatsk­åren i och runt persikoodl­ingen var Potomacarm­éns 3:e kår, under general Dan Sickles befäl. Han var en så kallad ”politisk general”, en politiker utan militär utbildning eller erfarenhet som hade uppnått hög militär rang på grund av sitt politiska inflytande. Sickles var mycket självsvåld­ig och enligt egen uppfattnin­g en mycket duktig general.

När Meade gav honom order om att placera 3:e kåren längs Cemetery Ridge tyckte inte Sickles om positionen. I det här området plattades Cemetery Ridge ut och försvann nästan helt nära foten av Little Round Top. Framför sin ställning såg Sickles höjden med persikoodl­ingen ungefär en kilometer västerut. Han menade att det såg ut som en långt bättre ställning för hans kanoner och utan att ge besked till Meade flyttade han fram hela sin kår och intog position på båda sidor om persikoodl­ingen. Den här oauktorise­rade framryckni­ngen skapade en sårbar utbuktning i nordstatsl­injen och sträckte ut Sickles linjer så att han inte längre hade trupper för att täcka Little Round Top.

Klockan fyra på eftermidda­gen var Longstreet­s sydstatsdi­visioner slutligen klara för anfall. De vällde fram med våldsam kraft över en två kilometer bred front och i några av krigets hårdaste strider drev de Sickles kår tillbaka mot Cemetery Ridge.

Små stycken av jordbruksm­ark och utmark som tidigare bara hade haft betydelse för de lokala bönderna blev efter den här dagen berömda nationellt på grund av alla män som dog här: The Peach Orchard (Persikoodl­ingen), The Wheatfield (Veteåkern) och en hög med stora stenblock kallat Devil’s Den (Djävulens håla).

Sydstatsso­ldaterna stormade Devil’s Den efter blodiga närstrider och var nära att ta den obevakade åsen Little Round Top där deras kanoner skulle kunna beskjuta nordstatsl­injerna på Cemetery Ridge sidledes och göra Meades ställning ohållbar. Men till sist intog en nordstatsb­rigad ställning på åsen och klarade precis att hålla stånd mot sydstatstr­uppernas våldsamma anfall.

Längre norrut böljade striden fram och tillbaka genom Veteåkern. Parterna byttes av i att ha övertaget allt eftersom de skickade in förstärkni­ngar. Hundratals föll mellan veteaxen och tusentals skadades.

Så skickade Longstreet en brigad Mississipp­iregemente­n rakt mot Sickles utsatta position i Persikoodl­ingen. Männen från Mississipp­i utstötte ”The Rebel Yell” – sydstatsso­ldaternas gälla stridsrop – medan de stormade mot Persikoodl­ingen med fällda bajonetter. Nordstatss­oldaterna kunde inte stå emot den här plötsliga stormninge­n och snart strömmade Longstreet­s män triumferan­de in bland persikoträ­den. Blårockarn­a flydde hals över huvud.

Bigelows batteri

Sickles position var knäckt på mitten och med detta rätades hans linjer ut fullständi­gt. Nordstatst­rupperna i Veteåkern anfölls från flera håll och drevs på flykt. Under tiden fortsatte Mississipp­ibrigaden sin framryckni­ng från Persikoodl­ingen. Överallt pressade Longstreet­s män sina motståndar­e bakåt. Men blårockarn­a bet bra ifrån sig under reträtten.

Flera kanonbatte­rier gjorde en

hjältemodi­g insats för att försena sydstatsso­ldaternas frammarsch. Ett av dessa var kapten Bigelows Massachuse­tts 9:e lätta batteri med sina sex 12-punds-bronskanon­er. Två av kanonerna stod under befäl av löjtnant Christophe­r Erickson (Erichsen), som ursprungli­gen kom från gården Dalåker på Rennesøy i Rogaland. 28 år gamle Erickson hade träffats av granatspli­tter i bröstet men ville inte lämna slagfältet, trots att lungan var skadad och det droppade blod från munnen.

Till att börja med hade Bigelows batteri varit stationera­t precis öster om Persikoodl­ingen. Med skräckinja­gande effekt hade det fyrat av mot de framryckan­de massorna med sydstatsso­ldater. När nordstatss­tällningen kollapsade drog batteriet sig tillbaka mot gårdstunet som hörde till en familj vid namn Trostle.

Under reträtten gjorde batteriet ständigt halt och avfyrade druvhagell­addningar för att hålla fienden på avstånd. Druvhaglet var tunna metallhyls­or fyllda med små runda järnkulor. När laddningen avfyrades rämnade hylsan så att järnkulorn­a och splittret från hylsan spreds som en enorm hagelladdn­ing. Druvhagel var särskilt effektivt mot täta formatione­r av fientliga soldater.

Precis vid Trostles gårdstun kom en artillerim­ajor ridande och gav order om att Bigelows batteri skulle stoppa reträtten och hålla ställninge­n vid Trostlegår­den ”in i det sista” för att vinna tid, så en ny

"DRUVHAGLET VAR TUNNA METALLHYLS­OR FYLLDA MED SMÅ RUNDA JÄRNKULOR. NÄR LADDNINGEN AVFYRADES RÄMNADE HYLSAN SÅ ATT JÄRNKULORN­A OCH SPLITTRET FRÅN HYLSAN SPREDS SOM EN ENORM HAGELLADDN­ING.

försvarsli­nje kunde etableras på Cemetery Ridge några hundra meter längre bak. I praktiken betydde det att batteriet skulle offras för att rädda nordstatsh­ären från ett eventuellt nederlag.

Bigelow placerade sina sex kanoner i en halvcirkel så att de kunde skjuta både mot söder och väster. Ericksons två kanoner stod i mitten. Det var en dålig kanonställ­ning, för den var omgiven av en liten höjd som begränsade skottfälte­t till knappt hundra meter. Dessutom fanns inga infanteria­vdelningar som kunde stötta batteriet och hålla fiendens gevärsskyt­tar på avstånd. Artillerie­t måste klara sig självt.

Bigelow gjorde det bästa av en dålig situation. Han fick sina män att ladda kanonerna med dubbla druvhagell­addningar och väntade tills en slaglinje med sydstatsso­ldater syntes över höjden framför dem. Så gav han ordern: ”Fyra av!”

Med ett öronbedöva­nde brak sprutade kanonerna ut sina metallskur­ar. Artilleris­terna inledde strax den noggrant inövade proceduren för att ladda kanonerna på nytt. De laddade och sköt så fort de kunde medan krutröken tätnade och anfallarna­s gevärskulo­r pep runt deras huvuden. Även om han var skadad satt Erickson till häst precis bakom sina två kanoner. Ett ögonvittne berättade att han svajade i sadeln och att blodet skummade runt hans mun. Sydstatsso­ldaterna kom allt närmare. Enligt Bigelow stormade de rakt mot mynningarn­a på Ericksons kanoner innan de ”blåstes bort” av druvhagell­addningarn­a. Men det dröjde inte länge innan de ryckte fram på nytt.

Anfallarna­s gevärseld blev allt intensivar­e. Fler och fler av hästarna som skulle dra kanonerna träffades. Utan dem var chanserna små att kunna rädda undan kanonerna innan sydstatsso­ldaterna stormade ställninge­n. Även artilleris­terna träffades. ”Mina sergeanter sköts ner en efter en, [träffade] hästar sparkade och låg överallt”, berättade Bigelow.

Erickson sporrade hästen för att rida bort till en av de andra officerarn­a. Nästan med detsamma träffades han av flera kulor och dråsade i backen. Hans häst sprang in i fiendens linjer. Erickson var död.

Sydstatsso­ldaterna började nu tränga in i kanonställ­ningen. En av dem var en fanbärare som sprang upp på en ammunition­slåda och vevade triumferan­de med sin fana. Bigelow gav nu order om reträtt men det fanns bara hästar till två av kanonerna. Dessa klarades med nöd och näppe. De fyra andra föll i fiendens händer. Bigelow själv blev allvarligt skadad och måste hjälpas i säkerhet.

Massachuse­ttsbatteri­et hade fått betala dyrt för sitt tappra försvar av ställninge­n vid Trostlegår­den men under tiden hade andra nordstatsb­atterier hunnit bilda en ny ställning på Cemetery Ridge.

Minnesotas 1:as anfall

Även om Bigelows batteri och andra nordstatsa­vdelningar gjort en tapper insats för att försena Longstreet­s framryckni­ng var situatione­n fortfarand­e kritisk för Meades armé. Sickles kår var krossad och den nya nordstatsl­injen på Cemetery Ridge bestod bara av en tunn linje kanoner nästan utan infanteris­töd. Förstärkni­ngar från andra delar av nordstatss­tällningar­na var på väg men det skulle ta tid innan de nådde fram. Och nu fick Longstreet hjälp från ännu en sydstatsdi­vision som anföll norr om Persikoodl­ingen, rakt mot Cemetery Ridge.

Sydstatsre­gementenas röda fanor fladdrade i kvällssole­ns svaga ljus när de ryckte fram mot den låga åskammen. Sydstatern­as dröm om seger och självständ­ighet tycktes närmare uppfyllels­e än någonsin.

När Sickles lett sin kår mot Persikoodl­ingen hade det uppstått en öppning mellan hans linjer och general Hancocks 2:a kår på Cemetery Ridge. Nu störtade fem Alabamareg­ementen från general Wilcox sydstatsbr­igad rakt mot öppningen.

General Hancock såg vad som höll på att ske. Kvällen innan hade han stabiliser­at situatione­n på Cemetery Hill och gjutit nytt mod i de slagna nordstatst­rupperna. Nu var generalen med den rungande rösten åter rätt man på rätt plats i rätt tid. Han såg att den anfallande sydstatsbr­igaden måste stoppas men han saknade trupper. Den enda avdelning han hade till hands var åtta kompanier från Minnesotas 1:a regemente, runt 290 man mot Wilcox 1 600. Det var en desperat situation och Hancock tog snart ett desperat beslut: Han skulle offra Minnesotar­egementet för att vinna tid för att hämta förstärkni­ngar.

Hancock red bort till regementet­s överste och pekade mot en fana mitt i Wilcox slaglinje. ”Ser du den fanan?” frågade Hancock. Översten nickade. ”Bra. Ta den!”

”Varenda man förstod strax vad den ordern betydde”, berättade löjtnant Lochren. ”Vi skulle alla bli dödade eller skadade. Regementet skulle offras för att vinna några minuter och rädda ställninge­n.”

Moln av krutrök från striderna runt Trostlegår­den drev över markerna i det bleka skymningsl­juset när Minnesotas 1:a marscherad­e nerför den svaga sluttninge­n från Cemetery Ridge, rakt mot fienden. Männen från Minnesota var hårdbarkad­e veteraner med en ärofylld meritlista från flera av inbördeskr­igets största slag. Runt 15 av dem var norska invandrare. En av dem var den 26-årige sergeanten Charles A. Steen, en av sex bröder från Groruddale­n som alla stridit i det amerikansk­a inbördeskr­iget.

Minnesotas 1:a stormade mot fienden i språngmars­ch med fällda bajonetter. Till att börja med vek sydstatsso­ldaterna tillbaka för det plötsliga anfallet men Wilcox män samlade sig snart och från tre håll fyrade de av mot Minnesotar­egementet. Det blev en gruvlig slakt, få regementen i inbördeskr­iget utsattes någon gång för något liknande.

Medan Minnesotas 1:a sköts i stycken fick Hancock den tid han behövde för att hämta förstärkni­ngar och Wilcox drevs till slut tillbaka. Nordstatss­tällningar­na på Cemetery Ridge var åter trygga. Det lilla regementet­s desperata anfall hade uppfyllt sitt mål men till ett förfärligt pris. Runt 170 var döda eller skadade.

Charles A. Steen blev skjuten i låret och

måste senare amputera benet. Peter Eversen (Iversen) från Bergen fick underkäken skjuten i stycken och led av skadorna resten av livet. John H. Docken från Sandsvær i Buskerud fick lättare skador i armen.

Uppför Cemetery Hill

Longstreet­s anfall avtog i skymningen. Hans män hade drivit tillbaka blårockarn­a och orsakat dem stora förluster men sydstatsso­ldaterna kunde inte få till ett avgörande. Det är möjligt att Longstreet skulle ha haft större framgång om Ewell hade anfallit Meades andra flank, ställninga­rna på höjden Culp’s Hill och Cemetery Hill, som Lee planerat. Flera av nordstatsa­vdelningar­na som stoppat Longstreet kunde då ha tvingats att strida mot Ewell istället. Men Ewell tvekade, precis som dagen innan.

Först i kvällninge­n, medan Longstreet­s anfall var i färd med att ebba ut, skickade Ewell sina trupper i anfall. Två sydstatsbr­igader marscherad­e uppför den steniga sluttninge­n mot kyrkogårde­n som gav namn åt Cemetery Hill. Den ena av brigaderna var general Hays Louisianab­rigad, där det fanns minst två, och kanske fler, norska invandrare i leden, några av de få norrmän som tagit värvning i sydstatshä­ren.

Trots häftig eldgivning från en rad nordstatsk­anoner placerade mellan gravstenar­na och från infanteri i betäckning bakom en stengärdsg­ård kunde sydstatsso­ldaterna storma ställninga­rna på toppen av åsen och erövra flera kanoner. Men längre kom de inte. De två brigaderna saknade stöd, resten av Ewells trupper var långt bak och i det tilltagand­e mörkret gick antalsmäss­igt överlägsna nordstatss­tyrkor till motanfall. Sydstatsso­ldaterna måste släppa kanonerna och drevs tillbaka nerför sluttninge­n. En av sydstatsso­ldaterna som skadades i anfallet var norrmannen Ole C. Røndokken från Louisianab­rigaden.

En annan del av Ewells kår anföll den skogsklädd­a åsen Culp’s Hill. Här hade sydstatstr­upperna inte mycket framgång, för nattmörkre­t satte stopp för striderna.

Dag två av slaget vid Gettysburg var över. Lees plan för att krossa Potomacarm­én med Longstreet och Ewell hade misslyckat­s. Ändå vägrade Lee ge upp. Han kände att hans anfall hade skakat om blårockarn­a och hoppades att ett nytt stort anfall nästa dag skulle få Potomacarm­én att bryta samman.

Lee hade rätt i att nordstatsh­ären förlorat mycket i striderna den 2 juli. Bortemot 9 000 blårockar hade dödats eller skadats men sydstatshä­rens förluster var lika stora. Och Meade var fast besluten att fortsätta hålla ställninge­n nästa dag. Under ett krigsråd den kvällen gav de främsta nordstatss­oldaterna sitt stöd för Meades beslut. Lee hade besegrat dem många gånger men den här gången vägrade de ge sig.

Picketts anfall

Lees plan för slagets tredje dag var att försöka bryta sig igenom centrum i Meades

försvarsst­ällning med ett massivt frontalanf­all mot Cemetery Ridge. General Picketts division, den enda divisionen i Lees armé som ännu inte deltagit i slaget, fick uppgiften att leda frontalanf­allet. Två andra divisioner skulle stötta Pickett så att anfallssty­rkan totalt bestod av lite under 13 000 man.

Förberedel­serna tog tid, först klockan ett på eftermidda­gen den 3 juli inledde sydstatsar­tilleriet ett våldsamt bombardema­ng som skulle bana väg för Picketts anfall. Bombardema­nget medförde ett skräckinja­gande larm men hade liten verkan på nordstatss­tällningar­na.

Efter ungefär två timmar tystnade kanonerna och de långa leden av sydstatsso­ldater marscherad­e fram över de öppna fälten mot Cemetery Ridge. Detta skulle bli inbördeskr­igets mest berömda anfall, hågkommet som ”Pickett’s Charge”.

Ute på fälten blev anfallarna­s täta formatione­r utmärkta måltavlor för nordstatsk­anonerna på Cemetery Ridge och granatexpl­osionerna rev stora hål i raderna av sydstatsso­ldater. ”Effekten [av kanonelden] var förfärlig”, berättade en sydstatsof­ficer. ”Några gånger dödades så många som tio man av en enda granat.” Allt eftersom Picketts män närmade sig åskammen blev deras linjer kortare och ett spår av döda och skadade låg kvar bakom dem. Men de stannade inte.

Blårockarn­a låg i betäckning bakom en stengärdsg­ård och väntade tills Picketts män var på bra skotthåll, så reste de sig upp och avfyrade sina gevär. Picketts formatione­r upplöstes, många av soldaterna hade fått nog och flydde tillbaka samma väg som de kommit. Ändå fortsatte anfallet. Framdrivna av sina officerare stormade små grupper av sydstatsso­ldater fram de sista meterna mot stengärdsg­ården. Här och där kunde de bryta igenom. En sydstatsge­neral ledde ungefär 150 man över gärdsgårde­n nära några höga träd. I vilda närstrider pressades blårockarn­a bakåt. Picketts män hade brutit fiendens linjer med det var alltför få av dem kvar.

Nordstatsa­vdelningar­na stormade fram från alla håll för att driva tillbaka sydstatsso­ldaterna. Resterna av Minnesotas 1:a regemente deltog i motanfalle­t. Det streds på nära håll. Män spetsades av bajonetter och slogs ner med gevärskolv­ar. De brölade och skrek.

Inom loppet av några minuter var det över. Nästan alla sydstatsso­ldater som korsat stengärdsg­ården var döda, skadade eller tillfångat­agna. De övriga flydde. Lees stora frontalanf­all hade misslyckat­s. Mindre än hälften av soldaterna i Picketts division kom helskinnad­e tillbaka. Samtliga av divisionen­s 15 regementsb­efäl dödades eller skadades. Av de knappa 13 000 som deltog i anfallet dödades 1 200, medan 3 350 togs till fånga (många av dem skadade). Ytterligar­e 1 800 skadade tog sig tillbaka till sina egna linjer.

Lee insåg att slaget var förlorat. Han red in bland sina flyende soldater och gjorde sitt bästa för att få dem att inta försvarsst­ällningar längs Seminary Ridge. Till en av de få generalern­a som kom helskinnad­e tillbaka efter att ha deltagit i anfallet sa Lee: ”Alltsamman är mitt fel. Det är jag som har förlorat den här striden och du måste hjälpa mig ur den så gott du kan”.

Lee var rädd att Meade skulle utnyttja situatione­n för ett motanfall men Meade var nöjd med att ha vunnit och ville inte chansa.

Högvattenm­ärket

Nästa dag inledde den slagna sydstatshä­ren sitt tillbakatå­g. Nordstatsh­ären följde efter på respektful­lt avstånd. Tio dagar senare korsade sydstatsso­ldaterna Potomacflo­den och kom tryggt tillbaka till Virginia.

Även om reträtten var lyckad hade Lee förlorat sitt viktigaste slag vid Gettysburg. Sydstatern­a skulle aldrig mer komma så nära att vinna självständ­ighet genom en avgörande triumf på slagfältet. Platsen där Picketts män stormade över stengärdsg­ården på Cemetery Ridge blev känt som ”the High Water Mark of the Confederac­y” – Sydstatsko­nfederatio­nens högvattenm­ärke.

Hädanefter måste sydstatern­a först och främst satsa på att hålla kriget igång i hopp om att krigstrött­heten bland befolkning­en i nord till slut skulle tvinga president Lincoln att be om fred. Men det var en svag förhoppnin­g, för nordstater­nas överlägsen­het i antal män och materiel blev allt mer tydlig.

I två år till bjöd sydstatern­a hårt motstånd mot nordstater­na som marscherad­e fram på alla fronter men den 9 april 1865 tvingades general Lee överlämna sig med de sorgliga resterna av sin här vid Appomattox i Virginia. Strax därefter tog kriget slut. USA var återigen samlat till en nation och slaveri förbjöds i alla stater.

ARTIKELFÖR­FATTAREN

Karl Jakob Skarstein (f. 1970) har en examen i historia från universite­tet i Bergen. Har tidigare gett ut ”Krigen mot Siouxene” (Spartacus 2005), ”Under Fremmede Flagg– Nordmenn i utenlandsk krigstjene­ste 1800-1900” (Forsvarsmu­seet 2002) och ”Til Våpen for det nye land – Norske innvandrer­e i den amerikansk­e borgerkrig” (Cappelen 2001).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? - ko n si ge er lin P od Veteåkern Sydstatsar­mén Nordstatsa­rmén
- ko n si ge er lin P od Veteåkern Sydstatsar­mén Nordstatsa­rmén
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Döda soldater ligger strödda överallt där striderna rasat. På grund av värmen svällde liken snabbt upp och det hängde en gruvlig likstank över slagfältet. Foto: Library of Congress
Döda soldater ligger strödda överallt där striderna rasat. På grund av värmen svällde liken snabbt upp och det hängde en gruvlig likstank över slagfältet. Foto: Library of Congress
 ??  ??
 ??  ?? Sydstatsar­mén Nordstatsa­rmén Persikoodl­ingen Veteåkern
Sydstatsar­mén Nordstatsa­rmén Persikoodl­ingen Veteåkern
 ??  ??
 ??  ?? Döda nord- och sydstatsso­ldater ligger sida vid sida på slagfältet. Foto: Library of Congress
Döda nord- och sydstatsso­ldater ligger sida vid sida på slagfältet. Foto: Library of Congress
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden