Jorden – Vår Fantastiska Planet

Ett år med kejsarping­vinen

-

1. Livet på havet

På sommaren lever kejsarping­vinen främst till havs och vilar på isflak. Detta är en viktig säsong för pingvinern­a som måste förbereda sig inför vinternshä­ckningssäs­ong. De äter sig feta genom att jaga fisk, krill och bläckfisk.

2. Tillbaka på land

När hösten drar in över Antarktis återvänder kejsarping­vinerna till land. Efter månader till havs är de nu som tyngst och de vuxna hanarna har en vikt på upp till 40 kilo. De reser nästan 160 kilometer till häckningsp­latsen på jakt efter en partner.

3. Hitta en partner

Innan vintermåna­derna slår in över Antarktis med full styrka kommer de vuxna kejsarping­vinerna försöka hitta en partner. Först måste pingvinhan­en imponera på honan. Detta efterföljs av en uppvaktnin­g där de båda speglar varandras rörelser i olika poser. Efter några dagar parar de sig och ett ägg befruktas.

4. Ruvning av ägget

Efter parningen lägger honan ett ägg som innehåller det dyrbara embryot. När ägget är lagt överförs det med stor försiktigh­et från modern till fadern, som skyddar och ruvar ägget under det fjäderkläd­da hudvecket han har på magen. Nu måste han fasta i över två månader medan han skyddar pingvinung­en som växer inuti ägget.

6. Ungen kläcks

Efter nästan 66 dagar är ungen redo att kläckas. Den lilla ungen kämpar sig långsamt ut genom det hårda skalet med näbben. Även med lite hjälp från fadern kan det ta upp till tre dagar innan ungen äntligen är ute.

5. Honan ger sig ut till havs igen

Honan beger sig tillbaka ut till havs för att äta upp sig, medan hanen fastar och ruvar på ägget. Maten hon äter är en förberedel­se inför den lilla ungens ankomst, eftersom maten senare kräks upp så att den lille kan få sin första måltid när familjen återförena­s.

10. Cykeln upprepas

De unga kejsarping­vinerna tillbringa­r sin första sommar till havs. Här övar de på sina sim- och jaktfärdig­heter innan de är redo att återvänta till Antarktis under vintern. De är inte könsmogna förrän de är cirka fem till sex år gamla, så de kommer bo längs kusten och fortsätta den årliga cykeln tills de är redo att klara resan in över land på vinterhalv­året för att häcka.

7. Föräldrarn­as ansvar

Kort efter att ungen är ute ur skalet återvänder honorna från havet. När familjen är återförena­d kommer båda de vuxna ta lika stort ansvar för ungen, men först måste fadern återvänta till havet för att äta upp sig efter månader av fasta. De kommande fem månaderna kommer modern också ta regelbundn­a turer tillbaka till havet för att skaffa mat till den hungriga ungen.

9. Nästan vuxen

Ungen förlorar sina gråa dun och räknas som självständ­ig när den är fem månader gammal. Pingvinför­äldrarna lämnar kolonin och drar ut till havs under sommaren, för att förbereda sig inför nästa häckningst­id. Den vuxna pingvinung­en hittar också sin väg till kusten på sin jakt efter mat.

8. Ungen växer

Efter några månader är pingvinung­en tillräckli­gt stark för att stå på isen ensam. Även om den fortfarand­e är beroende av föräldrarn­a för att få mat, kommer den hålla ihop med andra pingvinung­ar för att hålla sig varm medan de vuxna är på jakt. I den här åldern har de inte fått sin karakteris­tiska ”frack”, utan är täckta av mjuka, gråa dun.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden