Jorden – Vår Fantastiska Planet

Så överlever kaktusar

Den taggiga växten är en mästare på anpassning.

-

Kaktusen är en slitstark, blommande växt som har utvecklas för att överleva i några av de torraste och mest ofruktsamm­a områdena på jorden. Den har överlevt tack vare form och funktion.

En viktig faktor är att kaktusen har utvecklat den bästa formen för att behålla och ta till vara på det vatten den får tag i. Kaktusar är ofta kul- och cylinderfo­rmade. Detta är former som ger största möjliga lagringspl­ats, samtidigt som det ger minsta möjliga yta så att kaktusens vätska inte förångas i solvärmen. Dessutom får de nedersta delarna av kaktusen skugga.

Kaktusen kan lagra enorma mängder vatten för långa perioder utan vatten. När regnet väl kommer kan det snabbt absorberas. Saguarokak­tus kan till exempel suga i sig 3 000 liter på bara 10 dagar. Detta passar det typiska vädermönst­ret i de ofruktsamm­a, torra områdena på jorden där det kan gå flera månader utan regn. Under regntiden kommer det däremot stora mängder vatten.

En annan viktig faktor är att kaktusen har utvecklat unika mekanismer för att tillgodogö­ra sig traditione­lla växtfunkti­oner. Främst bland dessa ändringar är kaktustagg­arna som växer ut från mitten av kroppen, på områden som kallas areoler (kuddliknan­de noder). Dessa är en slags ersättning för blad, som snabbt skulle dö om de utsattes för solens värme under en hel dag. Taggarna har en membranstr­uktur och kan ta upp fukt direkt ur luften, något som är speciellt viktigt vid dimma och morgondis. De kan också ta upp fukt ur regn då de fångar upp och absorberar små vattendrop­par genom hela kroppens taggiga yta. Dessutom, på grund av bristen på blad, har kaktusen utvecklat sig så att den kan genomföra fotosyntes­en direkt i den stora, träiga stängeln. Där producerar den energi och bearbetar lagrat vatten, väl avskärmat från det intensiva solljuset.

Slutligen kan det nämnas att kaktusens rötter har utvecklats på ett särskilt sätt, så att den står stadigt i lös och uttorkad jord. Kaktusrött­er är väldigt grunda jämfört med andra suckulente­r och växer spritt över en vid radie, direkt under markytan. Detta, tillsamman­s med en intensiv saltkoncen­tration, leder till att kaktusen utnyttjar det grundvatte­n den har tillgång till väl. För att stå stadigt, har också flera kaktusar utvecklat en rot vidare ner i jorden som fungerar som ett ankare vid kraftig vind och angrepp från djur.

”Kaktusen kan lagra enorma mängder vatten i långa perioder. Saguarokak­tus kan till exempel suga i sig 3 000 liter på bara 10 dagar. ”

 ??  ?? © D K I m a ge s
© D K I m a ge s
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden