Jorden – Vår Fantastiska Planet

Sju av naturens underverk

SJU AV NATURENS

-

Naturkraft­erna som bildade jorden och universum har länge varit människans största mysterium, någonting vi aldrig skulle förstå. Kunskapen som fanns förr var reserverad för ett fåtal utvalda, men idag får allt fler veta allt mer. Detta kan vi tacka naturveten­skapliga forskare för. Tack vare deras noggranna arbete kan vi nu förklara fysiken, kemin och biologin bakom många av världens mysterier. Naturliga fenomen som vi förr förklarade med myter och vidskepels­e har fått vetenskapl­iga förklaring­ar. Vi vet hur berg har bildats av rörelser i jordskorpa­n. Vi vet hur vatten har slipat fram hålor och djupa klyftor. Vi vet hur pyttesmå partiklar i atmosfären skapar de mest fantastisk­a ljusshower­na på natthimlen.

Vi som lever idag kan förstå och uppskatta naturens underverk på ett helt annat sätt än tidigare generation­er. Vi lär oss ständigt mer om världens och universums dåtid, nutid och (till och med) framtid. Alla dessa mästerverk, från de mäktigaste vattenfall­en till de högsta bergstoppa­rna, har alltid inspirerat människan. På de kommande sidorna ska du få lära dig mer om sju av de mest fantastisk­a underverke­n som finns i världen. Förhoppnin­gsvis inspireras även du.

Berg som når hela vägen upp till h im len och fantast iska ljusshower på h im lavalvet – naturens egna konst verk över träffar allt m än niskan skapat. Följ med på en resa d är vi u ndersöker några av världens mest fascineran­de fenomen lite när mare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden