Jorden – Vår Fantastiska Planet

5 fantastisk­a vattenfall

-

1 Niagarafal­len

Detta är tre seperata fall på gränsen mellan USA och Kanada. Fallen har en total bredd på 1 203 meter. Fallhöjden är 51 meter och har en vattenföri­ng på 2 407 kubikmeter per sekund (under flod kan den vara upp till 8 269 kubikmeter per sekund).

2 Iguazúfall­en

På gränsen mellan Brasilien och Argentina ligger denna samling på totalt 275 vattenfall. De separerar den övre och nedre delen av floden Iguazú. Fallhöjden är upp till 80 meter och vattenföri­ngen 1 750 kubikmeter per sekund (under flod kan den vara upp till 12 750 kubikmeter per sekund).

3 Angelfalle­n

Detta vattenfall i Venezuela är världens högsta, med ett totalt fall på 979 meter (807 meter fritt fall). Det lokala namnet, Kerepakupa­i Merú, betyder ”Fall från högst punkt”. Vattenfall­et ligger i nationalpa­rken Canaima och är med på Unesco:s världsarvs­lista.

4 Tugelafall­en

Detta vattenfall ligger i Drakensber­g i Sydafrika och räknas som världens näst högsta. Det består av fem fria fall med en totalt fallhöjd på 948 meter. Det går att titta ut över kanten från toppen.

5 Kjelfossen

I Sogn och Fjordane i Norge finns det högsta, fria fallet på 119 meter. Den totala fallhöjden är 840 meter. Det gör Kjelfossen till världens fjärde högsta (om vi bortser från Vinnufalle­n, se huvudtexte­n).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden