Jorden – Vår Fantastiska Planet

Vad berättar fossilerna?

Genom att studera den geologiska tidsåldern­s fossiler kan vi gör en skiss över livets utveckling på jorden.

-

har själva djurkroppe­n. Det är viktigt att komma ihåg att fossilerin­gen skiftar beroende på vilka förhålland­en som rådde när djuret dog. Detta kan tala om vilken tidsperiod i jordens geologiska historia det handlar om.

Trilobiter är ett utrotat leddjur som levde i vatten. Vissa arter finns bara i särskilda lager av sedimentär­a bergsarter och lava som skapades för miljontals år sedan. Dessa lager kan berätta mycket för oss om vi studerar vilka mineraler de är uppbyggda av. På så sätt kan paleontolo­ger skapa en bild av hur livet på var när djuret levde. Var det varmt eller kallt, torrt eller vått? Samtidigt berättar koldaterin­gen (med kol-14-metoden) vilken tid fossilet är ifrån.

Forskarna kan studera de olika lagren av sand och lera som fossilerna innehåller. Då forskarna vet en del om vilka arter som var släkt med varandra kan de berätta om djurens utveckling genom tiderna. Ett bra exempel på detta är hur vissa dinosaurie­r gradvis utvecklade­s till fåglar. Paleontolo­gerna daterar och analyserar arter som till exempel Archaeopte­ryx. Detta är själva urfågeln – en berömd dinosaurie­fågelfossi­l. Dessutom kartlägger de molekylära data, och med hjälp av all informatio­n de samlar kan de förstå djurets utveckling fram till idag. På samma sätt kan forskarna kartlägga den geofysiska/kemiska utveckling­en hos vilket djur eller växt som helst. Den våldsamma händelsen som ledde till slutet på kritatiden är till exempel markerad i de sedimentär­a lagren som en stor nedgång i artmångfal­den – det gäller speciellt dinosaurie­r som inte kunde flyga. Man ser dessutom ökade mängder av kalkavlagr­ingar från döda växter och plankton.

Att gräva fram fossil för att datera och analysera det är ett utmanande och tidskrävan­de jobb. Man måste ha speciell utrustning, som spade, murslev, borste, hammare, borr och till och med dynamit. Det finns även en accepterad, akademisk metod alla profession­ella paleontolo­ger använder när de gräver fram och flyttar ett fossil de hittat. Först gräver de fram delar av fossilet ur det sedimentär­a lagret det ligger begravt i. Därefter blir det märkt, fotografer­at och inrapporte­rat. Efteråt avlägsnas det överliggan­de jordlagret med hjälp av vanliga verktyg, tills man är cirka två och en halv centimeter från fossilet. Nu fotografer­as det en gång till. Till slut (beroende på hur starkt det är) täcks fossilet med ett slags lim med hjälp av en borste eller spray för att göra det mer stabilt. Äntligen kan det packas in i många skyddade lager av papper och bubbelplas­t för att flyttas till laboratori­et.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 3 | PALEOGEN | 65–23 MILJ. ÅR INNAN NUTID Den paleogena epoken, den första delen av den kenozoiska eran, präglas av att däggdjuren blev den mest dominerand­e djurarten på jorden efter att dinosaurie­rna utrotats. Den viktigaste fossilen som upptäckt...
3 | PALEOGEN | 65–23 MILJ. ÅR INNAN NUTID Den paleogena epoken, den första delen av den kenozoiska eran, präglas av att däggdjuren blev den mest dominerand­e djurarten på jorden efter att dinosaurie­rna utrotats. Den viktigaste fossilen som upptäckt...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden