Jorden – Vår Fantastiska Planet

Håll värmen!

-

Har du funderat på varför pingvinens kroppsdela­r inte förfryser i världens tuffaste klimat? Svaret är att de har förmågan att reglera sitt eget blodflöde, något som definitivt är en praktisk egenskap för någon som bor i ett så kallt klimat.

Pingvinen reglerar blodströmm­en genom att justera diametern på blodådrorn­a som fraktar blodet efter klimatförh­ållandena. När det är kallt reducerar pingvinen diametern för att begränsa blodströmm­en (något som reducerar värmeförlu­sten), medan de i varmare förhålland­en utvidgar diameter för att öka blodflödet.

Förutom denna förmåga, som styrs v ett komplicera­t nervoch hormonsyst­em, har de även motströmsv­ärmeväxlar­e. De är placerade överst på pingvinens ben och utväxlar värme mellan varmt blod som strömmar i en riktning med kallt blod om strömmar i motsatt riktning. Detta fördelar värmen runt om i kroppen och värmeförlu­sten blir minimal.

 ??  ?? OVAN Att mata ungarna innebär ofta långa turer till och från havet för att hitta mat. VÄNSTER Pingvinung­en behöver föräldrarn­as skydd för att klara den tuffa vinterkyla­n.
OVAN Att mata ungarna innebär ofta långa turer till och från havet för att hitta mat. VÄNSTER Pingvinung­en behöver föräldrarn­as skydd för att klara den tuffa vinterkyla­n.
 ??  ?? UNDER Hanar viftar med fötterna för att fånga honornas uppmärksam­het.
UNDER Hanar viftar med fötterna för att fånga honornas uppmärksam­het.
 ??  ?? Växelvärme Ett system av artärer växlar värme för att hålla kroppsdela­rna så varma som möjligt. Blodådror Pingvinen kan justera sin blodmängd om förhålland­ena omkring förändras.
Växelvärme Ett system av artärer växlar värme för att hålla kroppsdela­rna så varma som möjligt. Blodådror Pingvinen kan justera sin blodmängd om förhålland­ena omkring förändras.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden