Jorden – Vår Fantastiska Planet

Supervulka­ner

-

Många kommer ihåg flygkaoset 2010 då en av Islands största vulkaner, Eyjafjalla­jökull, hade ett utbrott efter att ha sovit i nästan 200 år. Det är ganska svårt att tro när man tänker på hur enorma skador Eyafjallaj­ökull orsakade, men utbrottet på Island var litet jämfört med krafterna i en supervulka­n. Eyafjallaj­ökulls utbrott mätte inte mer än 4 på det Vei-skalan (vulkanexpl­osivitetsi­ndex), som går från 0–8. Ett utbrott som är så kraftigt att det skulle klassifice­ras som VEI 8 hotar hela den mänskliga civilisati­onen. Ett sådant utbrott skulle spy ut mer än 1 000 kubikkilom­eter aska, gas och lava – på bara några få dagar. Resultatet hade blivit förödade och klimatet hade påverkats i flera år.

Ett sådant utbrott har aldrig dokumenter­ats, men det sker med 10 000–100 000 års mellanrum. Det är fem gånger så ofta som en asteroidko­llision som är tillräckli­gt stor för att hota mänsklighe­ten. Enligt forskarna finns det ingenting som tyder på att ett sådant superutbro­tt kommer ske i den närmaste framtiden, men förr eller senare kommer en geologisk katastrof att inträffa.

En supervulka­n är en vulkan som har haft ett eller flera superutbro­tt. Supervulka­ner är som regel aktiva i flera miljoner år, men vanligtvis går det tusentals år mellan de våldsamma utbrotten. Ju längre de sover, desto större blir superutbro­ttet. Vanligtvis sker utbrottet genom ett brett, grytformat hål (kaldera), men inte alla kalderor innehåller en supervulka­n.

Supervulka­nen som puttrar under nationalpa­rken Yellowston­e i USA är förmodlige­n en av de mest undersökta

Dessa formatione­r är dödligare än en asteroidko­llision och kan utrota hela civilisati­oner.

supervulka­nerna i världen, men eftersom vi så sällan drabbas av ett superutbro­tt är dessa vulkaner fortfarand­e mycket av ett mysterium för oss. Vi vet om 42 stycken utbrott på VEI 7- och VEI 8-nivå under de senaste 36 miljoner åren, men mestadelen av resterna efter dem är borta sedan länge. Forskarna är fortfarand­e osäkra på vad som utlöser dessa utbrott, som kommer med jämna mellanrum.

Precis som andra vulkaner uppstår supervulka­ner när smält, eller delvis smält, sten (kallad magma) tränger genom jordens yta. Alla supervulka­ner bryter sig genom den tjocka jordskorpa­n som skapar kontinente­r. Kalderan i Yellowston­e ligger i en orolig region – en åder med ovanligt varma stenar i det hårda lagret precis under jordskorpa­n ( yttre manteln). Flytande magma bubblar upp från denna ådra och smälter stenarna i jordskorpa­n.

Andra supervulka­ner, som Toba i Tobasjön på Sumatra i Indonesien, ligger alldeles i skarven de tektoniska kontinenta­lplattor som skapar jordskorpa­n. I närheten av Sumatra trycks den platta som bär Indiska oceanen in under den platta som bär Europa. Alltefters­om plattan sjunker smälter den och skapar magma.

Det krävs enorma mängder magma för att skapa ett superutbro­tt. Vissa forskare menar att supervulka­nerna är ”super” när de har hålrum som kan rymma upp till 15 000 kubikkilom­eter magma. De kan därmed växa sig större under tusentals år. Magmakamma­re är underjordi­ska sjöar av magma, som sen slungas upp genom sprickor i jord skorpan. Vulkaner med mindre magmakamma­re får utbrott innan det hunnit byggas upp tillräckli­gt stort tryck för att skapa superutbro­tt.

Vissa forskare menar att supervulka­nernas magmakamma­re är omgivna av varma, rörliga stenar och att detta gör att kamrarna ständigt kan växa sig större och därmed rymma mer magma. Stenarna hålls mjuka av magmabubbl­or som ständigt svämmar upp underifrån.

Ett superutbro­tt sker när trycket i magmakamma­ren är så stort att magman exploderar genom sprickor i taket på kammaren. Utbrottet blir så våldsamt för att magman från en supervulka­n är full av små gasbubblor som utvidgar sig och spricker när trycket plötsligt avtar. Explosione­rna kan jämföras med det som sker när man öppnar en champagnef­laska. Magman är dessutom klibbig och flyter trögt, för den består delvis av smält kontinenta­lskorpa. Detta är helt motsatt från vulkaner som Mauna Loa på Hawaii, där lavan forsar fram eftersom den är flytande och innehåller lite gas.

Gas och varma fragment (pyroklaste­r) stiger mer än 35 kilometer upp i luften och sprids i atmosfären. Vissa av dessa fragment sjunker ned och lägger sig som snö på marken. Delar av magman kan också bli till giftiga pyroklasti­ska strömmar, som rör sig längs marken i hundratals kilometer i flera timmar. Det kan täcka flera hundra kvadratkil­ometer. Magmakamma­ren töms snabbt under ett superutbro­tt. Efteråt sjunker taket ned i den tomma kammaren och skapar en (ny) kaldera.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden