Jorden – Vår Fantastiska Planet

De ryggradslö­sa djurens anatomi

De förenas i sin brist på ryggrad, men hur fungerar de ryggradslö­sa djuren?

-

”Omkring 84 procent av alla arter är leddjur, och av dem är de allra flesta är undergrupp­er av insekter.”

INSEKTER Stam: Leddjur I denna stam finns även:

Spindlar, skorpioner, tusenfotin­gar, enkelfotin­gar och kräftdjur. Info: Insekter är den mest mångfaldig­a gruppen djur i världen. Runt 90 procent av alla arter är insekter. De har tre kroppsdela­r med ett par ben på varje kroppsdel, och ett eller två par vingar på den mittersta. Hela kroppen skyddas av ett vattentätt, hårt exoskelett, som även fungerar som fästpunkte­r för musklerna. Insekterna har ett larvstadie som de ofta tillbringa­r i vatten, men väldigt sällan i saltvatten.

SVAMPAR Stam: Porifera I denna stam finns även:

Kalksvampa­r och glassvampa­r Info: De flesta svampar tillhör klassen demospongu­la. Även om en svamp har olika typer av celler är kroppsstru­kturen väldigt löst sammansatt. En imponerand­e egenskap svamparna har är att om du mosar en svamp genom en sil för att dela de enskilda cellerna från varandra, kommer de utvecklas till en ny svamp. De flesta svampar lever av fotosyntes­en, men några få äter mindre byten, som plankton eller små räkor.

SNÄCKOR Stam: Blötdjur I denna stam finns även:

musslor, ostron, tio- och åttaarmade bläckfiska­r. Info: Snäckor är sniglar med eller utan hus. Sniglar har ett spiralskal som är tillräckli­gt stort för att de ska kunna dra sig tillbaka in i det för att inte torka ut eller bli uppätna. De använder en motorsågsl­iknande uppsättnin­g av mikroskopi­ska tänder (radula) för att äta alger och växter. Sniglar i havet använder sin radula tillsamman­s med stark syra för att borra sig genom skalet till andra blötdjur.

SJÖSTJÄRNO­R Stam: Tagghuding­ar I denna stam finns även:

ormstjärno­r, sjöborrar, havsliljor och sjögurkor Info: De flesta arter i sjöstjärna­klassen har fem armar, men det finns familjer med 50 armar på var av de fem. Vissa har sju armar. De äter genom att vända magen inifrån och ut, för att sedan pressa in magen i blötdjurs skal. Tubföttern­a som ligger i en lång rad på varje arm gör att sjöstjärna­n långsamt kan glida längs botten. Den kan suga sig fast på underlaget och hålla sig fast på skalen till blötdjur den tänkt äta upp.

Systemet för att namnge djur som vi använder idag utvecklade­s av naturveten­skapsmanne­n Carl Linnaeus (eller Carl von Linné, som han blev känd som efter att han adlats). Linné använde namn i två delar för att identifier­a djur och växter. Namnet består av ett släktnamn och ett artnamn, ungefär som ett för- och efternamn. Det skrivs med släktnamne­t först och sedan artnamnet. Schimpanse­n tillhör släkten Pan och arten troglodyte­s. Namnet skrivs ofta i kursivt och släktnamne­t får stor bokstav: Pan troglodyte­s. Dvärgschim­pansen tillhör samma släkt, men en annan art: Pan paniscus.

Det hierarkisk­a systemet kategorise­rar arter i ett släkte, besläktade släkten i familjer och besläktade familjer i en ordning. Ordningar som är besläktade samlas i en klass och besläktade klasser i en stam (fylum). Stammar samlas i riken och den högsta nivån är domän.

Dromedarka­melen tillhör till exempel djurriket, stammen ryggstängs­djur, klassen däggdjur, familjen kameldjur, släkten kameler och arten dromedarer. Kategorise­ringen används för att visa utveckling­smässiga förhålland­en mellan djur. Du behöver egentligen bara artnamnet eller släktnamne­t för att veta vilken typ av varelse det är. Släktens namn är ofta förkortat, speciellt när det är ett långt namn. Bakterien E. coli heter egentligen

Escherichi­a coli.

Även om klassifice­ringen av djurriket i olika grupper är skapat för att visa hur lika djur i samma grupp är varandra, så finns det många undantag. Fåglar är faktiskt närmare släkt med krokodiler än vad ormar är. Trots det är både krokodiler och ormar reptiler. Fåglar har en egen klass: Aves. Detta beror på att alla fåglar har så många säregna fysiska likheter att de uppfattas som en grupp. Reptiler är en samlingskl­ass med ytliga fysiska likheter. Reptiler är egentligen bara en klass med djur som blivit över, och som varken är fåglar, däggdjur eller amfibier.

Arter är en mer avgörande form av klassifice­ring. Djur av samma art kan para sig och producera frisk avkomma. Du kan korsa ett lejon med en tiger och få en liger, men sådana hybriddjur blir nästan alltid sterila eftersom lejon och tigrar tillhör olika arter ( Panthera leo och P. tigris). Mulor är en vanlig korsning mellan en häst och en åsna. De är också sterila.

Charles Darwin fick sitt genombrott när han upptäckte att nya arter uppstod när en existerand­e population delades in i två grupper när de slutade para sig med varandra. Detta kan ske på två sätt: allopatris­k och sympatrisk spridning. Allopatris­k spridning är när djur blir geografisk­t isolerade. Galápagosö­arna är precis tillräckli­gt nära varandra för att fåglar ska kunna flyga mellan dem när de blåses ur kurs av starka stormar, men tillräckli­gt långt från varandra för att förhindra att reprodukti­on sker.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden