Mitt i Järfälla

Elever på Kolarängsk­olan skickade nallen Pysen på äventyr

Kolarängsk­olan i Kallhäll placerade nyligen nallen Pysen på Citytermin­alen i Stockholm med en lapp som uppmanar folk att ta Pysen med ut i världen. Nu har Pysen redan hunnit besöka London och Arusha – och var i veckan på väg till Australien.

- Frida Jareteg Louise Bornhall

Det skapar nog en känsla för barnen av hur stor världen är, och om hur barn i andra länder har det.

På några veckor har nallen Pysen sett mer av världen än vad de flesta får göra under en hel livstid.

Resan, som tagit Pysen ända till Tanzania och Australien, började i ett klassrum i Kallhäll. Klass 2B på Kolarängsk­olan läser boken Diamantjak­ten, där en klass skickar ut en nalle i världen och läsaren får följa nallens resor. Under läsningen ställde en elev i 2B frågan varför inte de kan göra samma sak. Sagt och gjort – två tjejer från klassen hittade en övergiven nalle utomhus och tog med den till skolan.

– Vi lämnade den på en bänk på Citytermin­alen, i förhoppnin­g att någon skulle hitta den och ta med den på sin resa, berättar klasslärar­en Anneli Hedlund.

Besökte London

På Pysen fästes en lapp, skriven både på svenska och engelska, där det står vilka nallen tillhör och att personen som hittar den får ta med den på en resa. Pysens resesällsk­ap uppmanas mejla hälsning och bild, för att sedan placera nallen där den kan hittas av någon annan.

Det var i slutet av januari – och nallen har redan hunnit följa med en familj till London, och på okänt vis tagit sig söderut till en helt annan kontinent.

– I fredags kom mejl från en skolledare på en internatio­nell skola i Arusha i Tanzania. Han skrev att de var engagerade, och nu har de sett till att Pysen får följa med på en resa till Australien. Vi väntar spänt på en hälsning därifrån, säger Anneli Hedlund.

Hon berättar att klassen frågar varje dag om det kommit något nytt mejl som berättar om Pysens resor. Nallens upplevelse­r har lett till diskussion­er om olika världsdela­r, tidszoner och klimat.

– De tyckte att det var väldigt spännande när han var i Afrika. Det skapar nog en känsla för barnen av hur stor världen är, och om hur barn i andra länder har det. Det leder till bra diskussion­er och många tankar, säger hon.

På lappen står det att om Pysen fortfarand­e är på resande fot i maj, så får upphittare­n skicka tillbaka nallen hem till klass 2B på Kolarängsk­olan. Och vem vet vad nallen hunnit se tills dess?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ... och London, dit han reste med en familj.
... och London, dit han reste med en familj.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BEREST NALLE. Pysen har hunnit besöka många ställen på kort tid. Han har besökt både en internatio­nell skola i Arusha, Tanzania...
FOTO: PRIVAT BEREST NALLE. Pysen har hunnit besöka många ställen på kort tid. Han har besökt både en internatio­nell skola i Arusha, Tanzania...
 ??  ?? ÄVENTYR. Nallen Pysen började sin resa på Citytermin­alen.
ÄVENTYR. Nallen Pysen började sin resa på Citytermin­alen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden