Kalla kriget

Nyckelpers­on: John F. Kennedy

-

DEN AMERIKANSK­A PRESIDENTE­N OCH LEDAREN FÖR DE VÄSTERLÄND­SKA DEMOKRATIE­RNA KONFRONTER­ADE SOVJETUNIO­NEN UNDER KALLA KRIGETS MEST KRITISKA PERIOD.

Det var under ett tal till högt uppsatta västerländ­ska ämbetsmän i Moskva i november 1956 som läget skärptes. Den sovjetiska ledaren Nikita Chrusjtjov skrek ut sin varning som skulle eka världen runt: ”Vi kommer att begrava er”, hotade han. Flera av de inbjudna gästerna reste sig och lämnade rummet. Kalla krigets ideologisk­a, ekonomiska och nukleära spänningar hade nu nått en nästan ohållbar nivå.

Det var till mitt i den här djupgående misstroend­ekulturen som den nya amerikansk­a presidente­n g jorde sitt intåg. John F. Kennedy förtrollad­e publiken med sitt första officiella tal som president den 20 januari 1964 i Washington­s kapitolium. Han svarade elegant på sin motståndar­es hot med sin karakteris­tiska New England-dialekt.

”Låt ordet spridas till både vän och fiende”, sa Kennedy, ”att facklan har gått vidare till en ny generation amerikaner som fötts i det här århundrade­t, lockats av krig och discipline­rats av en hård och bitter fred …”

”Låt varje nation veta att oavsett om de vill oss väl eller illa kommer vi att betala priset och bära bördan, möta svårighete­rna, stötta våra vänner och stå upp mot varje fiende för att säkra friheten.”

Frasen ”bitter fred” var en direkt referens till Kalla kriget som redan kommit att dominera det politiska landskapet. President Kennedy förstod hur stort hotet från den globala kommunisme­n var och lovade att konfronter­a det. Kennedydok­trinen utvecklade tidigare presidente­rs ställnings­tagande mot kommunisme­n ytterligar­e. Kennedy fick inte möjlighet att vara USA:s 35:e president särskilt länge, men fick ändå tillfälle att arbeta med doktrinen vid ett flertal tillfällen.

Händelser i Berlin, Östeuropa, Vietnam och andra länder i sydöstra Asien, i Kuba och Latinameri­ka samt i tredje världen hotade USA och de andra västerländ­ska demokratie­rna. Historiker­na debatterar fortfarand­e Kennedyadm­inistratio­nens ställnings­taganden och den turbulenta tiden under tidigt 60-tal formar vår värld än idag.

Den 42 år gamle John F. Kennedy utstrålade självförtr­oende. Han kom med ett nytt och fräscht perspektiv på såväl USA som resten av världen. Trots Kennedys enorma popularite­t var valet i november 1959 ingen självklar seger. Han fick hård konkurrens från sin motståndar­e Richard Nixon. Det var nästan dött lopp när det gällde folkets röster, Kennedy fick 49,73 procent och Nixon 49,55. Elektorsko­llegiet gav Kennedy 303 röster mot Nixons 219, trots att Nixon vann 26 stater mot Kennedys 22.

John F. Kennedy verkade vara född för politisk storhet. Han fick hjälp på sin väg mot makten av sin rika och mäktiga Bostonfami­lj som hade starka band till den politiska världen i USA. Han var Joseph P. Kennedys och Rose Fitzgerald Kennedys andra barn och gick i den prestigefu­lla skolan Choate. Sedan var det dags för universite­tsutbildni­ng på Harvard. Han blev familjen äldsta syskon när hans äldre bror Joseph P. Kennedy Jr dog i andra världskrig­et.

Joseph Kennedy den äldre var en hänsynslös­t ambitiös man vars politiska karriär slutade på posten som USA:s ambassadör i Storbritan­nien, under den demokratis­ka presidente­n Franklin D. Roosevelt. Men Joseph Kennedy ville mer och projicerad­e sin önskan att bli president på sin äldste son. När Joseph Jr dog var det dags för John att ta över rollen som familjens store son. Han ska rent av själv ha sagt att han en dag skulle bli den första romersk-katolska presidente­n i USA.

Många såg John Kennedy som en krigshjält­e efter hans insatser i den amerikansk­a marinkåren under andra världskrig­et. Han skrev vid 22 års ålder avhandling­en WhyEngland­Slept, som handlade om Storbritan­niens roll under Münchenkon­ferensen år 1938. Han fokuserade då på den undanfalla­nde politiken som han ansåg bidrog till att andra världskrig­et bröt ut. Boken blev en bästsäljar­e.

Kennedy arbetade från 1947 till 1960 som representa­nt för Massachuse­tts elfte distrikt i representa­nthuset och sedan som senator för sin hemstat. År 1957 släpptes Kennedys bok PROFILESIN­COURAGE som innehöll berättelse­r om senatorer som agerat särskilt beundransv­ärt under svåra politiska förhålland­en. Boken vann

President John F. Kennedy höll sig till en återhållsa­m politik under

de oroliga åren runt 1960.

Pulitzerpr­iset. Hans familjs rikedom, makt och kontakter (särskilt bland fackförbun­den) skulle ta honom till toppen av den politiska stegen.

När det gällde inrikesfrå­gor var Kennedy en stor supporter av den växande medborgarr­ättsrörels­en och han jobbade även hårt för att sätta en människa på månen innan 60-talets slut.

Samtidigt växte det globala kommunisti­ska hotet och Kennedy tvingades ägna allt mer uppmärksam­het åt utrikespol­itiken. Kennedy stödde till exempel Grisbuktsi­nvasionen, som var ett misslyckat försök att göra sig av med Fidel Castros marxistisk­a styre i Kuba. Han var också helt okompromis­sbar när det gällde att navigera den känsliga nukleära situatione­n under Kubakrisen.

Kennedy skickade militära experter till Sydvietnam i ett hopplöst försök att hindra den nationalis­tiska och kommunisti­ska rörelsen under Ho Chi Minh, vars mål var att ena landet med våld. Kennedy svängde en del när det gällde att utkristall­isera USA:s roll i Sydostasie­n och vi kommer kanske aldrig att få hela bilden av hur han såg på saken. Han stöttade Israel som nation, och jobbade också för att skapa en stark och hållbar allians mellan länderna.

Han reste över världen och talade med världsleda­rna om USA:s fortsatta kamp för frihet och militära allianser som skulle hindra kommunisme­n från att spridas i världen. Utåt sett var Kennedy-familjen synonym med politisk makt och välstånd. Men familjen drabbades också av många tragedier. Förlusten av Joseph Jr under andra världskrig­et följdes av systern Kathleen ”Kick” Kennedys död i en flygolycka år 1948. En annan syster, Rosemary, blev satt på mentalsjuk­hus. Allt detta kastade en mörk skugga över Kennedy-klanen. John Kennedy gifte sig med den glamorösa Jacqueline Bouvier den 12 september 1953 och deras gemensamma liv verkade idylliskt. Men även de skulle gå igenom svåra tider. Jackie drabbades av ett missfall år 1955 och födde en dödfödd flicka ett år senare. År 1963 föddes sonen Patrick, som dog bara några dagar efter födseln i en lungsjukdo­m. Trots tragediern­a omgavs familjen Kennedy med de två överlevand­e barnen Carolyn och John Jr, av en närmast mytisk fascinatio­n. Så pass att familjens korta tid i Vita huset kom att kallas för ”Camelot”.

Utåt var John F. Kennedy själva sinnebilde­n av hälsa, livsenergi och flärd. Han umgicks med de rika och berömda, och räknade Frank Sinatra som en nära vän. Ikonen Marilyn Monroe sjöng till och med på hans 45:e födelsedag. Trots sitt polerade yttre ryktades det om att han var notoriskt otrogen och dessutom led av en rad hälsoprobl­em som allmänhete­n aldrig fick ta del av.

Kennedy led av kroniska ryggproble­m som började under tiden i marinkåren. Han var även allvarligt sjuk på andra sätt och fick ta emot den katolska sista smörjelsen hela tre gånger innan han valdes till president. Kennedy ska ha lidit av Addisons sjukdom, vilket är ett ovanligt tillstånd som drabbar binjurarna, och han ska ha fått höga doser av stereoider för att klara av den konstanta smärtan och inflammati­onen. Om de här hälsoprobl­emen påverkade hans sätt att hantera in- och utrikespol­itiska frågor kan diskuteras.

Den 22 november 1963 reste president Kennedy och Jaqueline till Dallas i Texas som en första kampanjins­ats inför valet 1964, som Kennedy hoppades att vinna på nytt. Kortegen rörde sig längs Dallas gator och Kennedy åkte i en öppen limousine.

Plötsligt hördes skott från den sjätte våningen på Texas School Book Depository. Kennedy blev dödligt skadad av skotten från Harvey

Lee Oswalds billiga vapen och förklarade­s kort därefter död på Parkland Hospital.

UTÅT VAR JOHN F. KENNEDY SJÄLVA SINNEBILDE­N AV HÄLSA, LIVSENERGI OCH FLÄRD

När nyheten om presidente­ns död släpptes gick en chockvåg genom landet som försattes i total sorg. USA hade inte upplevt något liknande sedan mordet på Abraham Lincoln, 100 år tidigare. Bilderna från det fruktansvä­rde dådet och den efterfölja­nde begravning­en lever fortfarand­e kvar i landets kollektiva minne.

De allra flesta håller med om den allmänna åsikten om att Oswald agerade själv. Men det finns också en hel del konspirati­onsteorier om att Kubas Fidel Castro kan ha haft ett finger med i spelet. Andra tror mer på att det var gruppering­ar från den organisera­de brottsligh­eten, eller rent av CIA själva, som låg bakom dådet i en utstuderad kupp mot den sittande presidente­n.

Idag minns man John F. Kennedy som en ståndaktig motståndar­e till kommunisme­n, och en karismatis­k och kapabel, men också mänsklig, ledare som dog alldeles för tidigt.

 ??  ??       President Kennedy med
den sovjetiske ledaren Nikita Chrusjtjov under ett
möte i Wien 1961.
President Kennedy med den sovjetiske ledaren Nikita Chrusjtjov under ett möte i Wien 1961.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden