Kalla kriget

U-2-incidenten

-

HÄNDELSEN SOM PRESSADE SPÄNNINGAR­NA TILL BRYTPUNKTE­N.

VAD VAR DET?

Den 1 maj 1960 upptäckte sovjetiskt luftförsva­r ett oidentifie­rat flygplan i sitt luftrum på en extrem höjd – över 21 kilometer upp i luften. Inkräktare­n sköts ner nära Uralbergen. NASA hävdade att det var ett väderflygp­lan och att ett problem med syrgasutru­stningen g jort piloten medvetslös ovanför Turkiet med autopilote­n på, men flygplanet var egentligen ett amerikansk U-2spaningsf­lygplan som fått i uppdrag att ta spaningsfo­ton på militära mål. USA var dock inte medvetna om att piloten, Gary Powers, tagits till fånga och att planet i stort sett var intakt. När sovjeterna meddelade att de förhört Powers och släppt fotografie­r på planet avslöjades täckhistor­ien. Den 11 maj erkände president Eisenhower att det fanns ett program för spaningsfl­ygningar över Sovjetunio­nen som genomförts på order av Vita huset.

VILKA VAR KONSEKVENS­ERNA?

De diplomatis­ka effekterna av U-2affären försurade relationer­na mellan

USA och Sovjet, satte stopp för en period av fredlig samexisten­s och krossade alla förhoppnin­gar om att kalla kriget kanske kunde avslutas med dialog.

Krisen bröt ut strax innan toppmötet i Paris där båda sidor skulle diskutera avrustning, men Eisenhower vägrade att be om ursäkt utan insisterad­e på att flygningar­na var nödvändiga och krävde ett avtal om ”öppet luftrum”.

Som svar lämnade den sovjetiske premiärmin­istern Nikita Chrusjtjov toppmötet efter bara en dag och drog tillbaka en inbjudan till Eisenhower om att besöka Sovjet. Spänningar­na ökade och bägge sidor agerade allt mer aggressivt. Under de följande två åren godkände Sovjet byggandet av Berlinmure­n och placeringe­n av missiler på Kuba, medan USA försökte sig på en misslyckad invasion av Kuba vid Grisbukten. Kalla kriget hade blivit mycket kyligare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden