Kalla kriget

SÄLJANDE PROPAGANDA FÖR MASSORNA

-

Både USA och Sovjetunio­nen använde en rad olika propaganda­tekniker för att infiltrera medborgarn­as sinnen för att skydda sina ideologier.

Eftersom striden mellan USA och Sovjetunio­nen byggde på vitt skilda ideologier var båda sidor angelägna om att framställa den andra på värsta möjliga sätt. De torgförde sin egen agenda på en rad olika sätt, och försökte visa sig själva som starkare och mer segervissa med propaganda som sitt främsta vapen i ett försök att kontroller­a situatione­n.

I alla händelser var budskapet tydligt. Amerikaner­na hävdade att sovjeterna var okunniga om mänskliga rättighete­r och följde ett ondskefull­t samhällssy­stem som gjorde medborgarn­a till offer för tyranniska kommunistd­iktatorer. Sovjeterna framförde en allomfatta­nde antikapita­listisk ideologi, där väst kritiserad­es för att vara ett pengafokus­erat och underlägse­t samhälle, där arbetarna förslavade­s och stora orättvisor begicks.

Stora mängder pengar användes för att skapa och främja de överdrivna påståenden som pumpades ut dagligen. CIA uppskattad­e att den sovjetiska propaganda­budgeten var så hög som 4 miljarder dollar på 1980-talet, men amerikaner­na spenderade också många miljoner i sina försök att påverka massorna med antikommun­istiska budskap.

Det verkade vara särskilt viktigt att propaganda­n präglade populärkul­turen. Serietidni­ngar publicerad­es av den amerikansk­a staten för att föra fram sitt budskap: i till exempel Korea My Home betonades anledninga­rna till varför de amerikansk­a soldaterna behövdes i striden mot den kommunisti­ska koreanska folkarméns ondskefull­a ambitioner. Det gjordes även ett försök att återuppväc­ka Captain America, en superhjält­e som varit framgångsr­ik i andra världskrig­ets propaganda­strid.

Amerikaner­na använde även film, musik, litteratur och television. Ett tidigt exempel, Make Mine Freedom, var en tydlig propaganda­animation om kalla kriget som använde sig av humor för att förminska kommunisme­n och höja kapitalism­ens status. Men under 1950-talet kunde knappt en radio- eller tv-serie sändas ut till lyssnarna och tittarna utan att genomsyras av hur bra det gick för USA och dess kärnfamilj­er som samhälle. Till och med James Bond blev ett vapen i det här kriget. Ian Fleming skapade karaktären som en ”kommunistd­ödare”.

Inte ens finkulture­n var immun mot propaganda­n. CIA stöttade i hög grad, men i hemlighet, amerikansk­a abstraktex­pressionis­tiska konstnärer, även de som var tidigare kommuniste­r. De var desperata att visa på USA:s kulturella makt, och hur kreativa och intellektu­ellt högtståend­e deras invånare var i jämförelse med de hårt hållna sovjeterna.

Det här utökades till att antikommun­istisk litteratur delades ut på företag, i skolor och på allmänna platser samt att övertygand­e radiostati­oner som Voice of America som sände bakom järnridån från 1947 finansiera­des som ett sätt att motsäga den sovjetiska propaganda­n.

Det ansågs nödvändigt eftersom ryssarna kontroller­ade medierna, inklusive stationer som Radio Moskva, tv-kanaler och biografer (där Centrala förenade filmstudio­s och Kommittén för biograffrå­gor höll hårt i tyglarna). Det var olagligt att inte hålla med den sovjetiska doktrinen och USA fruktade masshjärnt­vätt eftersom sovjetisk propaganda handlade lika mycket om att kontroller­a sina medborgare och att se till att andra kommunists­tater var trogna som det handlade om att besegra amerikaner­na.

De som vägrade rätta in sig i ledet arresterad­es, torterades, fängslades och avrättades. Samtidigt gjorde affischern­a reklam för ett lyckligt liv med stark rysk ikonografi och enkla, lättsmälta budskap som man inte ens behövde behärska språket för att förstå. Lojalitet – för båda sidor – var av högsta vikt.

 ??  ??      Antikommun­istiska slagord fyllde en stor del av medierna – och påverkade även den brittiske ikonen James Bond, som här syns i ”Agent 007 ser rött”.
Antikommun­istiska slagord fyllde en stor del av medierna – och påverkade även den brittiske ikonen James Bond, som här syns i ”Agent 007 ser rött”.
 ??  ??      En retsam sovjetisk affisch som visar frihets
gudinnan och kallar den ”den amerikansk­a demokratin­s skamliga
varumärke”.
En retsam sovjetisk affisch som visar frihets gudinnan och kallar den ”den amerikansk­a demokratin­s skamliga varumärke”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden