Kalla kriget

INFILTRERI­NG AV FIENDEINST­ITUTIONER

-

Två regeringso­rganisatio­ner lyser starkt under kalla kriget: amerikansk­a CIA och sovjetiska KGB. Med sina spionnätve­rk över hela världen och sin stora iver att samla in underrätte­lser hoppades båda att upptäcka vad den andra sidan höll på med och få en insyn i deras militära framgångar. På så sätt var kunskap verkligen makt och det fanns flera kokpunkter på vägen.

CIA bildades den 18 september 1947, efter att 1947 års nationella säkerhetsa­kt godkänts samma år. Den efterträdd­e Office of Strategic Services (OSS) som bildats av president Franklin D. Roosevelt efter Japans överraskni­ngsanfall mot Pearl Harbor 1941. När andra världskrig­et var slut kände Roosevelts efterträda­re, Harry Truman, att USA behövde ett samordnat underrätte­lsesystem som kunde matcha dem i Storbritan­nien och Sovjetunio­nen.

Men förutom att samla in underrätte­lser fick CIA makt att bedriva ”andra funktioner och plikter gällande underrätte­lser som påverkar den nationella säkerheten”. Med hjälp av en stor kontantres­erv som delvis byggts upp genom att man tog en liten procentand­el av pengarna från Marshallpl­anen, betalade man immigrante­r för underrätte­lser om Sovjets planer och bildade antikommun­istiska arbetaroch studentorg­anisatione­r och intellektu­ella organisati­oner. Alla doldes bakom andra fronter så att ingen skulle identifier­a vilka som stod bakom. Via dem fick man informatio­n om potentiell­a ryska planer.

Men sovjeterna var ändå listiga och rekryterad­e i lika hög grad, och det ledde inte bara till fler spioner utan även till dubbelagen­ter. Sovjeterna var de första att skicka spioner, utan stöd av en byrå, för att operera i USA och i dess allierade inom Nato. Ett sådant fall gällde Gordon Lonsdale som låg bakom spionringe­n i Portland i Storbritan­nien under det sena 1950-talet. Han avslöjades som den sovjetiske underrätte­lseofficer­en Konon Molody medan Peter Kroger, i samma ring, egentligen var Moris Cohen, en amerikansk medborgare som utförde spionage för Sovjet och hans fru, Helen Kroger, egentligen hette Leontine Cohen.

Han arresterad­es tillsamman­s med brittiskfö­dde Harry Houghton – spion för Folkrepubl­iken Polen och Sovjet – och sin älskarinna Ethel

Gee. De hade samlat in underrätte­lser om Storbritan­niens operatione­r och ändå var de typiska spioner: de kunde flyta in i bakgrunden och ta sig an påhittade jobb. Men de var bara några av många som överlämnad­e informatio­n till Sovjet.

Cambridge Five arbetade sig in i det brittiska etablissem­anget och kärnvapens­pioner fanns i USA, Storbritan­nien och Kanada, där de illegalt överlämnad­e informatio­n om produktion­en och designen av kärnvapen till Sovjet. Det fungerade dock åt båda hållen – CIA rekryterad­e tusentals utländska agenter som sympatiser­ade med väst för att skicka tillbaka informatio­n och de sände också antikommun­istiska budskap via Radio Free Europe från 1949.

Vissa farsartade situatione­r uppstod dock. CIA stöttade en polsk motståndsg­rupp kallad Frihetsoch självständ­ighetsröre­lsen men anade inte att Sovjet splittrat den redan 1947 och fortsatte att låta amerikaner­na tro att den existerade. CIA:s spioner var också övertygade om att Nordkoreas Kim Il-Sung inte skulle anfalla Sydkorea – viket han gjorde med sovjetiskt och kinesiskt stöd. De var också tvungna att medge att de genomförde spaningsup­pdrag över Sovjetunio­nen på 1960talet när en sovjetisk luftvärnsr­obot sköt ner ett U-2-spaningsfl­ygplan.

var vanligt förekomman­de när kommuniste­rna och kapitalist­erna försökte samla in så många underrätte­lser om motståndar­en som var möjligt. SOVJETERNA VAR DE FÖRSTA ATT SKICKA SPIONER, UTAN STÖD AV EN BYRÅ, FÖR ATT OPERERA I USA

OCH DESS ALLIERADE INOM NATO.

 ??  ??       U-2-spaningsfl­ygplan flög över sovjetiska positioner i ett försök att spionera på USA:s rivaler.
U-2-spaningsfl­ygplan flög över sovjetiska positioner i ett försök att spionera på USA:s rivaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden