Kalla kriget

”JAG KAN INTE MED ORD BESKRIVA HUR SKRÄMMANDE DET VAR”

-

Den före detta marinsolda­ten Ken Rodgers var med under striden vid Khe Sanh och Tet-offensiven.

BLEV NI STÄNDIGT BESKJUTNA? KAN DU BESKRIVA DINA UPPLEVELSE­R UNDER BELÄGRINGE­N AV KHE SANH FÖR OSS?

Lite mat, lite vatten. Vi var hungriga, smutsiga och rädda. Vi attackerad­es ständigt – av allt från krypskytta­r till tyngre artilleri. Vi förlorade många soldater. Jag kan inte med ord beskriva hur skrämmande det var. I krig har man ofta snabba möten med fienden, kanske fem till tio minuter. De här mötena är skrämmande nog. I Khe Sanh var vi rädda tjugofyra timmar om dygnet. Det var rädsla som lades på rädsla. Nivåerna var så många och varierade att det inte går att beskriva. Som jag minns det pågick det hela tiden. Jag lämnade Khe Sanh den 4 februari -68 tror jag. Jag gick ner till en av helikoptra­rna och väntade i vad som kändes hela dagen innan jag kunde gå på en Chinook och flög ut mot kusten och marinbasen vid Dong Ha. Jag minns att de sa åt mig att sitta ner i helikopter­n, men jag kunde inte. Jag stod upp för att jag var rädd att Vietnams folkarmé skulle skjuta på mig underifrån och döda mig.

NÄR OCH HUR HÖRDE DU FÖRST TALAS OM TET-OFFENSIVEN?

Jag hörde först talas om Tet-offensiven på militärrad­ion samma dag som det hände. Vi fick nästan alla våra nyheter och underhålln­ing på det sättet. Vi var fast i Khe Sanh under Tet-offensiven och vi trodde att slutet var nära. Inte bara för oss personlige­n, utan också för den amerikansk­a krigsinsat­sen. Jag misstänkte att Khe Sanh och Tet var tydliga exempel på varför kriget var ett rent slöseri med tid, mänskliga och pengar, och att den amerikansk­a befolkning­en skulle vända sig mot kriget.

VILKEN ROLL SPELADE DU I DE FÖLJANDE ATTACKERNA?

I början av Tet-offensiven var det mesta sig likt i Khe Sanh förutom att attackerna ökade i styrka och Vietnams folkarmé började attackera utposter även utanför basen. De körde in sina stridsvagn­ar och stormade specialsty­rkornas baser och försökte dessutom att ta några marina positioner.

BLEV DU CHOCKAD ÖVER STYRKAN I ANGREPPEN? VAD HADE DU FÖR TAKTIK FÖR ATT HANTERA DET?

Fullskalig­t krig är alltid en chock och till sin natur väldigt våldsamt. Vi höll oss nära marken i Khe Sanh, och väntade på en chans att ta oss ut och bara attackera.

BLEV DU SKADAD?

Den 30 mars 1968 deltog jag i en strid sydväst om Khe Sanh och träffades av splitter i huvudet. Senare samma dag träffades jag i ansiktet av vit fosfor från en fälla.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden