Kalla kriget

MED EGNA ORD

-

”Det som har oroat mig mest med våra diskussion­er är möjlighete­n att din regering inte skulle förstå USA:s vilja och beslutsamh­et i alla lägen. Detta eftersom jag tror att du, precis som alla andra förnuftiga människor i världen, inte medvetet skulle starta ett krig där det är glasklart att inget land kan vinna och hela världen skulle drabbas av rent katastrofa­la konsekvens­er.”

De tre ledarna berättar.

”Herr president, du föreslår inte en karantän utan framför snarare ett ultimatum och hotar oss genom att säga att ni kommer att använda er av våld om vi inte går med på era krav. Tänk på vad du säger! Du vill att jag ska gå med på detta? Du tänker inte längre logiskt, utan du verkar bara vilja skrämma oss.”

”Sovjetunio­nen kan aldrig tillåta en situation där imperialis­terna kan bli först med en kärnvapena­ttack. Om imperialis­terna skulle försöka invadera Kuba, vilket skulle vara en brutal handling helt i strid mot internatio­nella och moraliska lagar, är det dags för oss att göra oss av med det här hotet för all framtid. En hård och fruktansvä­rd handling, men i legitimt självförsv­ar den enda lösningen”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden