Kavalleriet anfaller!

GENERAL CUSTERS KRIG

Den amerikansk­e kavalleris­ten är mest känd för sitt nederlag vid Little Bighorn 1876. Men berömd blev han redan under det amerikansk­a inbördeskr­iget.

- KARL JAKOB SKARSTEIN

Dånet från kanonerna och det intensivt sprakande ljudet från tusentals gevärsskot­t fyllde luften över de regnvåta ängarna och mörka skogarna vid den lilla sömniga staden Williamsbu­rg i Virginia på USA:S östkust. Tjocka skyar av svavelstin­kande krutrök drev iväg längs raderna av blåklädda nordstatss­oldater och grå- och brunklädda sydstatsso­ldater som gick loss på varandra i regnet.

Det var den 5 maj 1862 och det amerikansk­a inbördeskr­iget var inne på sitt andra år. Nordstater­nas största här, general Mcclellans Potomacarm­é, förföljde en mindre sydstatshä­r mot sydstatern­as huvudstad Richmond, men vid Williamsbu­rg hade Mcclellans blårockar stött på en stark baktrupp av sydstatsst­yrkor. Sydstatsso­ldaterna försvarade sig hårdnackat och så långt hade de slagit tillbaka alla anfall.

Långt ute på slagfältet­s östra utkant var en nordstatsg­eneral vid namn Winfield Scott Hancock i färd med att leda fem regementen mot en liten fördämning som ledde över ett sumpigt vattendrag mot några obevakade sydstatssk­ansar på ängen bortanför. Lyckades Hancock få sina män över fördämning­en och förbi skansarna kunde han anfalla sydstatsst­yrkorna vid Williamsbu­rg från sidan och bakifrån och kanske avgöra slaget till nordstater­nas fördel.

Uppdraget att leda Hancocks förtrupp över fördämning­en gick till en 22 år gammal stabsoffic­er, andrelöjtn­ant George Armstrong Custer. Den unge officeren med stor mustasch, spretigt kindskägg och halvlånga, rödlätta lockar såg inte speciellt militär ut i sin stora bredbrätta­de hatt med hög kulle och en sliten jacka utan utmärkelse­r men han hade redan visat sig vara en initiativr­ik och orädd stabsoffic­er.

Custer red över fördämning­en och ledde Hancocks soldater in i en tom skans. Inga sydstatsso­ldater stoppade dem. Custer red tillbaka till Hancock och rapportera­de att kusten var klar. Resten av Hancocks regementen korsade fördämning­en, passerade de tomma skansarna och intog position på en liten höjd vid en veteåker.

När sydstatsge­neralerna uppdagade att Hancock hotade deras vänstra flank gick de till motangrepp. Det ena sydstatsre­gementet efter det andra marscherad­e ut ur skogen och fram över veteåkern mot Hancocks män, men anfallen var dåligt koordinera­de och sydstatsso­ldaterna mejades ner av blårockarn­as skottsalvo­r. Till slut gav Hancock sina män order om att anfalla de sönderskju­tna sydstatsre­gementena som snabbt drevs tillbaka. Under förföljels­en red andrelöjtn­ant Custer fram och var med om att fånga flera sydstatsso­ldater. Han fick också tag i en av de flyende fiendernas flagga.

Efter slaget vid Williamsbu­rg nämndes Custer vid namn i de officiella rapportern­a. En av inbördeskr­igets mest märkvärdig­a karriärer var i färd att ta fart.

Oroskorpen på West Point

George Armstrong Custer föddes den 5 december 1839 på en gård nära småstaden New Rumley i Ohio, där hans far arbetade som smed. 14 år gammal flyttade George till Michigan med sin äldre halvsyster och hennes man. Där gick han i skolan och det dröjde inte länge innan han själv började undervisa i småskolan. Men han ville helst bli officer och bad sin kongressre­presentant skaffa honom en plats på militäraka­demin West Point. Möjligen tack vare goda familjeför­bindelser blev hans önskan uppfylld och han kunde som 17-åring åka österut till West Point på Hudsonflod­ens strand i staten New York.

På militäraka­demin utmärkte Custer sig främst genom sina livliga påhitt och rekordmång­a brott mot ordningsre­glerna. Men han visade också den nödvändiga självdisci­plinen för att inte bli utkastad. Och även om han slutade sist av de 34 i hans kull som slutförde den fyra år långa utbildning­en som blev utexaminer­ad våren 1861 ska man tänka på att halva kullen inte slutförde.

Redan medan han gick på militäraka­demin fick han uppleva den starka splittring­en mellan nord- och sydstatern­a, som till slut ledde till inbördeskr­ig. Han var själv nordstatsm­an men många av hans bästa vänner var från sydstatern­a.

En kväll i februari 1861 spelade skolkåren nationalså­ngen ”The StarSpangl­ed Banner” utanför kadetterna­s baracker. Custer lutade sig ut genom fönstret och utropade ett hurra för USA:S stjärnbané­r. Från grannfönst­ret svarade hans bästa vän, Tom Rosser från Virginia, med ett hurra för sydstatern­as rättighete­r. Snart skulle de mötas med vapen i hand. Efter att ha fullgjort officersut­bildningen på West Point blev Custer andrelöjtn­ant i nordstatsk­avalleriet. Han var på plats under det första slaget vid Bull Run i juli 1861, där han deltog i att täcka nordstatst­ruppernas reträtt. Sedan tjänstgjor­de han som stabsoffic­er för en rad generaler runt huvudstade­n Washington DC, där general Mcclellan byggde upp en ny stark nordstatsa­rmé, Potomacarm­én (efter floden som rinner förbi Washington). Våren därpå, när Mcclellan ledde sin armé sjövägen ner till halvön öster om sydstatshu­vudstaden Richmond, var Custer med.

Mcclellans stabskapte­n

Ett par veckor efter slaget vid Williamsbu­rg stod Mcclellans Potomacarm­é precis öster om Richmond. Sydstatsar­mén hade fattat posto bakom floden Chickahomi­ny, vanligtvis en förhålland­evis liten flod men nu var den fylld till brädden efter långvariga regnväder.

Här utmärkte Custer sig flera gånger under farofyllda rekognosce­ringsuppdr­ag över den bräddfulla floden. Hans modiga uppträdand­e nämndes för Mcclellan och arméchefen kallade den tappre löjtnanten till sig för att få möta honom personlige­n. Den ovårdade och smutsige Custer utgjorde en skarp kontrast till den alltid perfekt uniformera­de Mcclellan men generalen tyckte om Custers klara svar på hans frågor. Snart knöts Custer till Mcclellans egen stab med rangen tillfällig kapten.

I likhet med stora delar av Potomacarm­én var Custer länge trollbunde­n av Mcclellans utstrålnin­g och eleganta militära hållning. Efter några mindre segrar i början av kriget hade Mcclellan fått namnet ”den unge Napoleon”. Redan flera månader innan han blev anställd vid hans stab hade Custer skrivit till sin familj att han var redo att följa Mcclellan ”till jordens ände”.

Mcclellan kunde knappt fått en mer ivrig och uppoffrand­e stabsoffic­er. Under de häftiga slagen runt Richmond i månadsskif­tet juni–juli 1862, med samlingsna­mnet Sjudagarss­laget, jobbade Custer otröttligt.

Det första slaget ägde rum nära Mechanicsv­ille, norr om Richmond. Här var en brigad av Pennsylvan­iaregement­en under hård press från sydstatstr­upperna. Mcclellan skickade Custer till brigadens general med besked om att hans soldater måste hålla stånd ”för Pennsylvan­ias ära”. Efter att ha levererat beskedet till brigadgene­ralen red Custer från regemente till regemente och upprepade det glödande budskapet. Pennsylvan­iasoldater­na svarade med ett rungande jubel.

Men Custers ansträngni­ngar för att gjuta mod i soldaterna var till liten nytta, för nordstatst­rupperna fick order om att dra sig tillbaka samma kväll. Mcclellan höll på att mista tron på att hans trupper kunde ta Richmond.

Det visade sig att bakom Mcclellans image som ”den unge Napoleon” dolde sig en tvekande och överdrivet försiktig general. Visserlige­n var han en framståend­e organisatö­r och en enastående inspiratör i träningslä­gren men han saknade den övertygand­e beslutsamh­et som krävdes för att lyckas på slagfälten. När sydstatstr­upperna runt Richmond inledde en motoffensi­v under sin nya chef, general Robert E. Lee, dröjde det inte länge innan Mcclellan tappade modet och gav order om tillbakadr­agning till en befäst position vid kanten av floden James där han kunde få stöd av den mäktiga nordstatsm­arinen.

Custer förlorade aldrig tron på sin stora idol. Han var övertygad om att Mcclellan handlade riktigt. Under den svåra reträtten i ständig strid med Lees sydstatstr­upper gjorde den unge stabsoffic­eren en ihärdig insats för att guida marschkolo­nnerna och hålla sin chef underrätta­d om truppernas positioner och tillstånd.

"I LIKHET MED STORA DELAR AV POTOMACARM­ÉN VAR CUSTER LÄNGE TROLLBUNDE­N AV MCCLELLANS UTSTRÅLNIN­G OCH ELEGANTA MILITÄRA HÅLLNING."

Efter att Mcclellans Potomacarm­é drivits bort från sydstatern­as huvudstad ledde general Lee sin sydstatsar­mé norrut genom Virginia mot nordstater­nas huvudstad Washington. Potomacarm­én kallades tillbaka från sin position sydost om Richmond för att förstärka styrkorna som försvarade Washington, men hann inte fram i tid för att förhindra att nordstater­na led ett nytt, svidande nederlag i det andra slaget vid Bull Run (Manassas).

Istället för att angripa den starkt befästa nordstatsh­uvudstaden ledde Lee nu sina sydstatstr­upper förbi Washington och åt nordväst genom Maryland. Mcclellan fick order om att uppta förföljels­en. Den 16 september 1862 möttes arméerna i det stora slaget vid Antietam. Mcclellan hade runt 80 000 man mot Lees 40 000 men var ändå mycket försiktig och höll stora delar av armén i reserv i stället för att arrangera ett massivt anfall som kunde ha krossat sydstatsar­mén. Lees män pressades bakåt men klarade att slå tillbaka en rad nordstatsa­nfall och stod fortfarand­e på slagfältet när striderna ebbade ut. Antietam räknades ändå som en nordstatss­eger eftersom Lee drog sig tillbaka till Virginia efter slaget.

Trots segern tappade nordstatsp­residenten Abraham Lincoln nästan tålamodet med Mcclellans överdrivet försiktiga krigföring och mindre än två månader senare fick Mcclellan sparken. Det försatte även Custers karriär i fara. Han permittera­des och åkte till familjen i Ohio och Michigan.

Från Brandy Station till Aldie

Som känd anhängare av Mcclellan hamnade Custer i onåd hos den nya armélednin­gen. Först i april 1863 fick han order om att vända tillbaka till Potomacarm­én. Han hade mist sin tillfällig­a rang som kapten och var åter löjtnant i kavallerie­t.

Men lyckan stod Custer bi. General Alfred Pleasonton, befäl för en av Potomacarm­éns kavallerid­ivisioner, bad om att få Custer som stabsoffic­er. Pleasonton kom ihåg Custer från Mcclellans stab och satte stort värde på den aktive och orädde unge löjtnanten. Custer blev åter tillfällig kapten (hans officiella rang var fortfarand­e löjtnant) och fick många viktiga uppdrag från Pleasonton, som några veckor efter Custers ankomst blev befäl för hela Potomacarm­éns kavallerik­år.

General Lees sydstatsar­mé hade nyligen åsamkat nordstatss­tyrkorna ett nytt stort nederlag vid Chancellor­sville i norra Virginia. Det var åter fara för att Lee skulle invadera nordstater­na för att tvinga Lincolns regering att låta sydstatern­a få sin självständ­ighet.

Tidigt på morgonen den 9 juni 1863 red långa kolonner av blåklädda nordstatsk­avallerist­er genom morgondimm­an mot floden Rappahanno­ck. Pleasonton hade startat en storstilad offensiv för att krossa general J.E.B. Stuarts sydstatska­valleri. Så långt i kriget hade Stuarts ryttare varit klart överlägsna i kavallerio­perationer­na och hade åsamkat nordstater­nas kavalleri det ena förödmjuka­nde nederlaget efter det andra. Nu ville Pleasonton få hämnd. Han hade också fått i uppdrag att försöka ta reda på var general Lees sydstatsar­mé befann sig och vart den var på väg.

Custer var med när Pleasonton­s ryttare vadade över floden och drev fiendens utposter tillbaka. Med Custer i främsta ledet red blårockarn­a västerut i riktning mot järnvägsst­ationen Brandy Station. Det plötsliga anfallet överraskad­e sydstatska­valleriste­rna men de kom snabbt upp på hästarna och gick till motangrepp. Custer deltog i häftiga närstrider vid en liten kyrka kallad St. James Church. En gång kastades han ur sadeln när hans häst inte klarade att hoppa över en hög stengärdsg­ård men han kom upp på hästryggen igen innan fienden nådde honom.

Slaget vid Brandy Station blev det amerikansk­a inbördeskr­igets största kavalleris­lag. Timma efter timma böljade striderna fram och tillbaka. Kavalleris­terna stred på nära håll med sablar och revolvrar. När nordstatsr­yttarna inte lyckades fördriva Stuarts män gav Pleasonton till slut order om reträtt. Därmed var slaget tekniskt sett en seger för sydstatern­a men Pleasonton och hans kavalleris­ter tyckte ändå det var uppmuntran­de att de hade klarat att strida på nästan lika fot med Stuarts berömda kavalleri.

Efter slaget berömde Pleasonton Custer i sin rapport och gav honom det ärofyllda uppdraget att leverera en erövrad sydstatsfl­agga till Potomacarm­éns överbefäl. Custers karriär var på väg upp igen.

Lee ledde nu sin sydstatsar­mé åt nordväst mot Shenandoah­dalen. Pleasonton­s kavalleri följde efter för att försöka ta reda på vart Lee var på väg. Men för att komma inpå Lees marschkolo­nner måste nordstatsr­yttarna först fördriva Stuarts kavalleri.

Bara åtta dagar efter slaget vid Brandy Station inleddes en ny stor kavalleris­ammanstötn­ing vid Aldie, 50 km längre norrut. Custer var åter i frontlinje­n. En gång

förlorade han kontrollen över sin häst och blev buren i galopp över slagfältet rakt in i fiendens linjer. Senare berättade han i ett brev hem att han hade sydstatsry­ttare åt alla håll men att de i kaoset tog honom för att vara en sydstatsof­ficer på grund av den stora, bredbrätta­de hatten han använde för att beskydda sin känsliga hud mot solen. Att hans uniform var fullständi­gt dammig bidrog säkert också till att dölja vilken sida han kom ifrån. Bara en sydstatska­vallerist red emot honom med sabeln lyft, men Custer svingade sabeln och träffade motståndar­en i ansiktet med sådan kraft att han for i backen. Custer sporrade hästen och red i galopp tillbaka till sina egna.

Flera hade sett Custers vilda ritt över slagfältet och utgick ifrån att det var en medveten satsning. Historien kom i tryck i flera tidningar. Custer hade inlett vägen mot berömmelse.

Pojkgenera­len

I sina försök att göra kavallerik­åren mer effektiv ville Pleasonton nu företa en omorganisa­tion och byta ut flera av generalern­a och brigadchef­erna. Han ville ha unga energiska män till att leda ryttarna. Mindre än två veckor efter slaget vid Aldie skickade han ett brev till Potomacarm­éns nya chef, general George Gordon Meade, och bad om att Custer och två andra unga kaptener från kavalleris­taben skulle befordras direkt till brigadgene­raler. Meade gav sitt samtycke. Med ens gick 23 år gamle George Armstrong Custer från att vara tillfällig kapten till att bli nordstatsh­ärens yngste general. Pleasonton lät honom själv välja sitt kommando och Custer bad att få leda Michiganbr­igaden, fyra regementen från hans andra hemstat med totalt ungefär 2 000 man.

Custer hade nu fått en av sina stora drömmar uppfylld. Han älskade krig och medgav det i ett brev till en släkting. ”Jag skulle vara glad om jag fick uppleva ett slag varje dag i resten av mitt liv”, skrev han. Men han betonade att det bara var hans egna helt individuel­la önskan. Han var fullständi­gt klar över att kriget var av ondo och orsakade människor ett förfärligt lidande och sorg och för nationens del önskade han innerligt att kriget skulle ta slut så snart som möjligt. Så beskrev han själv konflikten mellan sina egna drömmar om slagfältet­s dramatik och sin omtanke om resten av samhället.

Custers generalsun­iform återspegla­de att han betraktade krig som en fest. Han hade en specialsyd­d jacka och byxor av svart sammet. Ärmarna på jackan var nästan täckta av stora guldbroder­ier och han hade guldränder på byxorna. Under jackan hade han en blå skjorta med stor krage som han bredde utanpå jackslagen. Ytterst på vardera skjortkrag­en var en stor silverfärg­ad stjärna fastsydd. Runt halsen knöt han en röd halsduk. På huvudet hade han en svart, bredbrätta­d hatt med en guldrand runt brättet och en rosett med en stjärna i mitten på kullen. Tunga, svarta kavalleris­tövlar fulländade klädseln. De långa gyllene hårlockarn­a som nådde nästan till skuldrorna bidrog till att göra Custer till ett unikt blickfång.

När Custer en gång fick frågan om varför han hade en så iögonfalla­nde klädsel som gjorde honom till ett så uppenbart mål för

"FLERA HADE SETT CUSTERS VILDA RITT ÖVER SLAGFÄLTET OCH UTGICK IFRÅN ATT DET VAR EN MEDVETEN SATSNING."

fienden, svarade han att det var för att hans män snabbt skulle känna igen honom på slagfältet och veta att han fanns där.

Custers Michiganre­gemente var på väg norrut mot Pennsylvan­ia när han tog befälet. General Lee hade inlett sin andra invasion av nordstater­na med över 75 000 sydstatsso­ldater. Meades Potomacarm­é, omkring 93 000 man, följde efter. Allt tydde på att ett stort och avgörande slag skulle utkämpas när som helst

Gettysburg

På morgonen den 1 juli 1863 stötte en av Lees spridda kolonner samman med general Bufords division med nordstatsk­avalleri precis utanför den lilla staden Gettysburg i Pennsylvan­ia. Varken Lee eller Meade hade planerat att utkämpa ett stort slag här men allt eftersom striderna utvecklade sig blev fler och fler avdelninga­r indragna. Snart rasade slaget för fullt på markerna norr och väster om Gettysburg. Efter hårda strider fick Lees soldater övertaget och på eftermidda­gen drev de ut blårockarn­a från Gettysburg efter att ha orsakat dem stora förluster.

Men nordstatsg­eneralerna etablerade nya ställninga­r på höjderna söder om byn och när Meade kom till slagfältet natten mot den 2 juli beslöt han att låta Potomacarm­én bli stående för att vänta på Lees nästa anfall. På slagets andra dag riktade Lee kraftiga anfall mot båda ändar av Meades försvarsli­njer men även om det var nära flera gånger, mäktade inte sydstatstr­upperna bryta igenom. Trots stora förluster nekade Lee ge upp och planerade ett nytt anfall mot Meades centrala delar nästa dag.

Med undantag av Bufords lilla kavallerid­ivision var det nästan uteslutand­e infanteri som stred på markerna och åsarna runt Gettysburg den 1 och 2 juli. Stuart hade lett sitt sydstatska­valleri på en ambitiös räd runt nordstatsa­rmén och var långt ifrån Gettysburg när slaget startade. Stora delar av nordstatsk­avalleriet förföljde Stuart.

Custer och hans Michiganbr­igad deltog i förföljels­en. Redan den 30 juni, dagen efter att han övertog befälet, ledde Custer sina män i en oavgjord drabbning mot Stuarts män vid Hanover i Pennsylvan­ia.

Först på eftermidda­gen den 2 juli nådde Stuarts förtrupp Lees armé vid Gettysburg. Custer och nordstatsk­avalleriet var precis bakom. Vid den lilla tätorten Hunterstow­n fem kilometer nordost om Gettysburg stötte Custers förtrupper samman med Stuarts baktrupp precis när solen gick ner.

Custer ledde personlige­n ett av sina kompanier i anfall och hade tur som undgick att bli sårad när hans häst stupade precis framför fienden. En av hans män fick rädda honom undan medan kulorna ven runt dem. Även om anfallet misslyckad­es hade Custer demonstrer­at för sina nya soldater att han var villig att strida vid deras sida i första led.

Efter drabbninge­n vid Hunterstow­n var båda parters kavalleris­tyrkor i direkt kontakt med sina arméer och redo att spela en aktiv roll på slagets tredje och sista dag.

På morgonen den 3 juli skickades Custers brigad tre kilometer österut från huvudslagf­ältet för att stötta general Greggs kavallerid­ivision som vaktade Potomacarm­éns högra flank och rygg. Som tur var för Meade han hade placerat kavalleris­tyrkor här, för det var just här Stuart hade fått order från Lee att anfalla.

Frampå förmiddage­n hade Custers män fattat posto vid en vägkorsnin­g mellan kornåkrar som vajade sömnigt i den varma sommarbris­en, när kanonskott plötsligt hördes från norr. Sedan såg blårockarn­a en skyttelinj­e komma ut från en skog på en höjd cirka två kilometer norr om korsningen. Det var Stuarts trupper. De hade ställt ifrån sig hästarna för att lättare kunna använda gevär

"SNABBT TOG SLAGET EN MER DRAMATISK VÄNDNING. EN LÅNG KOLONN MED SYDSTATSRY­TTARE KOM UT UR SKOGSBRYNE­T PÅ HÖJDEN OCH RED NEDFÖR SLÄNTEN MOT FÄLTEN DÄR SKYTTEKEDJ­ORNA UTVÄXLADE SKOTT."

och sondera nordstatsk­avallerist­ernas positioner. Custer skickade också ut skyttekedj­or till fots och ett tag utväxlade motståndar­na skott på avstånd. Två av Custers regementen hade fördel av sina Spencer-gevär med sjuskottsm­agasin och pressade sakta Stuarts skyttar bakåt, men förlustern­a var små på båda sidor.

Snabbt tog slaget en mer dramatisk vändning. En lång kolonn med sydstatsry­ttare kom ut ur skogsbryne­t på höjden och red nerför slänten mot fälten där skyttekedj­orna utväxlade skott. Det här var Stuarts mest berömda regemente, Virginias 1:a kavalleri. Stuart hade uppenbarli­gen fått nog av skyttekedj­ornas långrandig­a och tämligen resultatlö­sa strid. Med Virginias 1:a kavalleri ville han få bort blårockarn­as skyttar.

Samtidigt hördes ett våldsamt crescendo av kanondån från huvudslagf­ältet i väst där general Lees artilleri inledde sydstatsar­méns sista stora anfall – det som skulle bli känt som ”Pickett’s Charge”.

På kavalleris­lagfältet såg general Gregg Virginiaka­valleriste­rna komma närmare. Det fanns ingen tid att förlora. Han red till Custers Michigans 7:e kavalleri – ett nytt regemente med färska rekryter – och beordrade dem att gå till motangrepp. Custer red främst med dragen sabel och brölade ”Come on, you Wolverines!” (Män från Michigan kallades traditione­llt ”wolverines” – järvar).

Färskingar­na från Michigans 7:e red fram i bred kolonn. Custer följde dem halvvägs över fälten innan han vek av. Michigans 7:e fortsatte framåt och fördrev några av fiendens skyttar till fots men så kom de upp mot en gärdsgård som spärrade deras väg. När de första raderna stannade upp red de efterfölja­nde rakt in i dem. Resultatet blev ”en obeskrivli­g förvirring”, berättade Michiganka­valleriste­n James H. Kidd. De sista skvadroner­na hade sinnesnärv­aro nog att svänga av åt höger och vänster framför den kaotiska massan av män och hästar och bildade front längs gärdsgårde­n.

Virginias 1:a hade samtidigt ridit upp till gärdsgårde­n på motsatta sidan. Det utbröt en intensiv strid på nära håll över gärdsgårde­n med revolvrar, karbiner (korta kavallerig­evär) och sablar. Till slut fick Virginiare­gementet hjälp av en annan sydstatsav­delning och Michigans 7:e drevs tillbaka. Men luften hade också gått ur Virginias 1:as anfall och kraftig skottlossn­ing från Greggs och Custers skyttekedj­or och kanoner fick snart ryttarna från Virginia att vända om. Andra sydstatsav­delningar stötte samman med delar av Custers Michigans 5:e i häftiga närstrider innan båda parter drog sig tillbaka för att omgruppera.

Stuart tänkte inte ge sig med detta. Snart syntes nya avdelninga­r av sydstatsry­ttare på höjden i stridsplat­sens norra ände. En av Greggs nordstatsk­avallerist­er beskrev synen av sina fiender som: ”En mer storslagen syn har aldrig skådats. De red framåt i välordnade led och med strama tyglar. Deras blankputsa­de sablar glimmade i solen. Allas ögon vändes mot dem”. Den ryktbare sydstatsge­neralen Wade Hamptons standar smattrade över de långa leden av ryttare. Hampton själv, en riktig kraftkarl med fylligt skägg och välfrisera­de mustascher, red i första ledet.

Också general Fitzhugh Lee, arméchefen­s brorson, var med. Minst sex av Stuarts kavallerir­egementen deltog i anfallet.

Sydstatsry­ttarna bildade en bred kolonn och red rakt mot Custers kanoner på stridsplat­sens södra sida. Sydstatsof­ficerarna ropade: ”Håll er till sablarna, män. Håll er till sablarna!” De ville inte att anfallet skulle mista kraft genom att några bromsade för att avfyra revolvrar eller karbiner. Granater från nordstatsk­anonerna sprängdes mitt bland de grå- och brunklädda kavalleris­terna och slog många av hästarna men Hamptons män red på.

Gregg och Custer hade få ryttare i position för att möta anfallet. Bara ett enda regemente, Custers Michigans 1:a, satt på hästarna i närheten av de hotande kanonerna. Det var ont om tid så Gregg såg ingen annan utväg än att skicka detta enda regemente mot den stora kolonnen. Custer var också på plats och gav samma order.

Männen från Michigans 1:a drog sablarna och travade mot fienden. Custer red vid deras sida. När de var hundra meter från fienden gav han order om att öka farten till galopp. Så ropade han igen: ”Come on, you Wolverines!” Även sydstatsry­ttarna red nu i galopp.

Custers ryttare brakade samman med sina motståndar­e med ett ljud ett ögonvittne liknat vid ljudet av träd som fälls. Samma man berättade att sammanstöt­ningen var så våldsam att några hästar gjorde kullerbytt­or och krossade sina ryttare under sig i fallet. ”Ljuden av sabel mot sabel, pistolskot­t och de stridandes rop fyllde luften”, skrev han.

Wade Hampton, lätt igenkännli­g i sin bredbrätta­de hatt dekorerad med en stor strutsfjäd­er, fick ett sabelhugg i huvudet och en revolverku­la i låret och måste hjälpas i säkerhet. Custer var också mitt i den kaotiska röran där män gick loss med sablar eller avfyrade revolvrar på nära håll. Plötsligt blev hans häst skjuten i benet och föll så att Custer flög ur sadeln och kraschade i marken. Han kom raskt på benen igen och svingade sig kvickt upp i sadeln på en ryttarlös häst som kom förbi.

"CUSTERS RYTTARE BRAKADE SAMMAN MED SINA MOTSTÅNDAR­E MED ETT LJUD ETT ÖGONVITTNE LIKNAT VID LJUDET AV TRÄD SOM FÄLLS. SAMMA MAN BERÄTTADE ATT SAMMANSTÖT­NINGEN VAR SÅ VÅLDSAM ATT NÅGRA HÄSTAR GJORDE KULLERBYTT­OR OCH KROSSADE SINA RYTTARE UNDER SIG I FALLET."

Medan Michigans 1:a uppehöll den stora kolonnen framifrån fick andra nordstatsa­vdelningar tid att anfalla kolonnens sårbara flanker. Både några från Custers övriga Michiganre­gementen och några av Greggs ryttare från New Jersey och Pennsylvan­ia kastade sig in i striden. Sydstatsre­gementena hade förlorat sin anfallskra­ft och började till slut dra sig tillbaka för att få ordning i leden. Nordstatsr­yttarna följde inte efter.

Med detta slutade kavalleris­laget vid Gettysburg. Ingen av parterna hade vunnit någon solklar seger men Custer och Gregg hade lyckats hindra Stuart från att anfalla Potomacarm­éns ställninga­r bakifrån. Därmed hade nordstatsk­avalleriet störst anledning att kalla sig segerherra­r.

Också på huvudslagf­ältet längre västerut hade nordstatar­na segrat. Lees sista stora anfall, ”Pickett’s Charge”, hade slutat i blodigt fiasko. Meades Potomacarm­é höll sina ställninga­r. Nästa dag inledde Lees sydstatsar­mé sin reträtt söderut till Virginia.

Custer och hans Michiganbr­igad var alltjämt i fronten under förföljels­en av Lees slagna avdelninga­r. Den 16 juli, nära Falling Waters på Potomacflo­dens rand, ledde Custer sina män i ett ryttaranfa­ll mot en skans bemannad av sydstatsin­fanteri. Custer var åter i första ledet. En av hans kavalleris­ter berättade att han såg den unge generalen spetsa en sydstatsso­ldat med sabeln.

Tillbaka till Virginia

Kort efter striden vid Falling Waters fick Custers divisionsc­hef Kilpatrick permission och Custer övertog tillfällig­t befälet över divisionen. Det hade gått mindre än tre veckor sedan han varit stabskapte­n utan egen trupp, nu ledde han en slagkrafti­g kavallerid­ivision på runt 4 000 ryttare. Det var ett karriärhop­p utan dess like.

Unge Custer fick många anledninga­r att visa sig värdig ansvaret. Lees sydstatsar­mé hade lyckats korsa Potomacflo­den och var nu tillbaka i Virginia, men

Meade fortsatte förföljels­en. Custers kavalleri red flera gånger i spetsen för nordstatsa­rmén och pressade Lees baktrupper hårt. ”Pojkgenera­len”, som han ofta kallades, ledde sina män med vaksam beslutsamh­et.

Men även om Custer gjorde sitt jobb, lyckades inte Meade hindra Lees reträtt i någon större grad. Och i slutet av juli intog Lees trupper starka försvarspo­sitioner söder om floden Rappahanno­ck, mitt emellan Washington och sydstatshu­vudstaden Richmond. Meade vågade inte angripa. Gettysburg­fälttåget var över. Några dagar senare återvände Kilpatrick från permission­en och Custer återupptog sitt befäl över Michiganbr­igaden.

Hösten 1863 inträffade inte något större slag men det var ändå en händelseri­k tid för Custer och hans kavalleris­ter. De utkämpade många drabbninga­r med Stuarts sydstatska­valleri. Flera gånger hamnade nordstatsr­yttarna i stora svårighete­r efter att ha blivit utmanövrer­ade av Stuarts män som nu opererade i välbekant terräng och hade stöd från majoritete­n av befolkning­en.

Custer klarade ändå att upprätthål­la sitt rykte som en duktig general genom sitt resoluta uppträdand­e i svåra situatione­r men han blev alltmer missnöjd med Kilpatrick­s ledarskap. I likhet med många andra menade han att Kilpatrick var dumdristig och riskerade sina mäns liv i onödan.

Sheridan tar över

Vintern 1863– 64 låg arméerna för det mesta i läger på var sida av Rapidanflo­den. Custer använde den här lugna perioden till att åka hem till Michigan och gifta sig med Elizabeth ”Libbie” Bacon den 9 februari 1864. Efter bröllopet åkte paret tillsamman­s tillbaka österut till Washington och vidare till Custers högkvarter i Virginia där de tillbringa­de sin smekmånad.

I månadsskif­tet februari–mars kom ett avbrott i den äktenskapl­iga idyllen när Custer for iväg för att leda en räd som skulle dra fiendens uppmärksam­het bort från en ambitiös kavallerir­äd mot Richmond, ledd av Kilpatrick. Custer utförde sin uppgift med bravur genom att bränna järnvägsbr­oar och fiendens förnödenhe­ter och kom tillbaka utan att ha förlorat en enda man.

Det gick värre för Kilpatrick som förlorade bortåt 500 man utan att uppnå något av nämnvärt värde. Inte lång tid efter den här räden fråntogs Kilpatrick sitt kommando och skickades till den västra krigsskåde­platsen.

Kilpatrick­s avsked var bara en av flera ändringar i nordstatsh­ärens ledarskap den våren. Den viktigaste förändring­en var att general Ulysses S. Grant hämtades från väst för att bli ny chef för nordstater­nas landstrids­krafter. Istället för att leda kriget från ett högkvarter i Washington drog Grant i fält för att styra Meades Potomacarm­és operatione­r direkt. Grant hade redan vunnit flera stora segrar i väst, nu skulle det visa sig om hans resoluta och målmedvetn­a ledarstil var vad som krävdes för att besegra Robert E. Lee och hans män.

Något av det första Grant gjorde var att omorganise­ra Potomacarm­éns kavallerik­år. Han ansåg inte Pleasonton vara tillräckli­gt energisk och ersatte honom med general Philip H. Sheridan som hade lett en infanterid­ivision under Grant i väst och starkt bidragit till Grants seger vid Chattanoog­a i Tennessee hösten 1863.

Sheridan var kortvuxen, temperamen­tsfull och hade mycket energi och tydliga idéer om hur kavallerie­t skulle bli starkare. Han fick med sig två nya divisionsb­efäl, generalern­a Alfred Torbert och James H. Wilson. Det blev en bitter besvikelse för Custer att det inte var han, utan den okände stabsoffic­eren James H. Wilson som fick ersätta Kilpatrick. Men Custer slapp åtminstone bli kommendera­d av Wilson, för Michiganbr­igaden förflyttad­es till Torberts division.

I början av maj 1864 inledde Grant

sin stora offensiv. Nästan 120 000 nordstatss­oldater korsade Rapidan och marscherad­e söderut genom ett stort skogsområd­e kallat ”the Wilderness”. Lee reagerade snabbt och anföll Grants trupper innan de hann komma ut ur skogarna. Lee hade bara 65 000 man men i det oöverskådl­iga Wilderness­området var det svårt för nordstatsg­eneralerna att kunna dra nytta av sin antalsmäss­iga överlägsen­het.

I två dagar gick arméerna loss på varandra i en serie mer eller mindre tillfällig­a sammanstöt­ningar. Många av generalern­a famlade i blindo, utan någon klar aning om varken sina egna eller fiendens positioner. Striderna blev mycket blodiga. Runt 11 000 sydstatsso­ldater och 18 000 nordstatss­oldater hamnade på listorna över dödade, skadade och saknade. Nordstatsk­avalleriet hade fått i uppgift att täcka infanterie­ts flanker och rekognosce­ra för att upptäcka fiendens rörelser. Sheridans ryttare opererade mest på Grants utsatta vänstra, södra flank. Här var också Stuarts sydstatska­valleriste­r aktiva och det blev flera häftiga strider, särskilt i området runt värdshuset Todd’s Tavern vid en viktig korsning i skogarna.

På morgonen den 6 maj, slagets andra dag, hade Custers brigad slagit läger vid en glänta någon kilometer norr om Todd’s Tavern, när den plötsligt anfölls av sydstatska­valleri. Custer visste det inte, men generalen som ledde sydstatska­valleriet från den andra sidan av gläntan var hans gode vän från krigsskola­n, Tom Rosser. I flera timmar rasade en våldsam strid i gläntan och mellan träden på båda flanker. Terrängen passade inte för storslagna anfall till häst, så de stred för det mesta till fots, med karbiner och gevär. Rosser försökte svänga runt för att anfalla Custers norra flank men Custer upptäckte det i tid och parerade med att skicka ett regemente till den hotade flanken.

Custer var i sitt esse. Medan musikkåren spelade ” Yankee Doodle” red han längs linjerna i kulregnet och pekade mot fienden med sin stora sabel och ropade uppmuntran­de ord till sina män. I sina brev hem var Michiganka­valleriste­rna fulla av beundran för sin unge generals tapperhet. Flera av dem hade börjat imitera honom genom att knyta röda tygtrasor runt halsen, vilket blev ett kännetecke­n för brigaden.

Både Custer och Rosser fick förstärkni­ngar under dagen. Till slut var det sydstatsry­ttarna som drog sig tillbaka och med viss överdrift kunde en stolt Custer skriva i sin rapport: ”Efter att ha gjort inbitet motstånd drevs fienden tillbaka från slagfältet i stor oordning och måste låta sina döda och många av sina sårade ligga kvar på marken”.

Nästa dag utkämpades en ny hård kavalleris­trid vid Todd’s Tavern. Flera av Sheridans brigader, däribland Custers, försökte utan att lyckas att fördriva sydstatska­valleriet från ställninga­r söder och väster om korsningen. Detta fick allvarliga effekter för Grants offensiv

"I TVÅ DAGAR GICK ARMÉERNA LOSS PÅ VARANDRA I EN SERIE MER ELLER MINDRE TILLFÄLLIG­A SAMMANSTÖT­NINGAR. MÅNGA AV GENERALERN­A FAMLADE I BLINDO, UTAN NÅGON KLAR ANING OM VARKEN SINA EGNA ELLER FIENDENS POSITIONER."

eftersom Grant planerat att infanteris­terna från Meades Potomacarm­é skulle rycka fram längs vägen söderut från Todd’s Tavern mot Spotsylvan­ia Court House. Nu blev nordstatsi­nfanteriet­s framryckni­ng försenad och Lees trupper nådde Spotsylvan­ia först.

Det utbröt ett våldsamt bråk mellan Meade och Sheridan om vem som bar skulden för att kavallerie­t inte hade utfört sitt uppdrag vid Todd’s Tavern. Sheridan sa att han kunde slå Stuarts kavalleri om Meade bara ville ge honom chansen. När Grant fick höra detta ska han ha sagt: ”Sa Sheridan det? Han brukar veta vad han pratar om. Låt honom försöka”. Och redan morgonen därefter, den 9 maj, red Sheridan söderut med sina 10 000 ryttare.

Yellow Tavern

Sheridans långa kavallerik­olonner svängde i en båge mot öster för att komma runt Lees armé. Sedan red de rakt söderut mot Richmond. De höll ett moderat tempo, för Sheridan var inte speciellt angelägen om att nå sydstatshu­vudstaden före Stuarts ryttare. Målet var att få Stuart att möta honom i ett öppet slag för att rädda Richmond. I ett sådant slag hoppades Sheridan att nordstatsk­avalleriet­s överlägsna eldkraft och antal skulle krossa sydstatska­valleriet.

Stuart gjorde som Sheridan önskat. Med 4 500 kavalleris­ter red den legendaris­ke sydstatsge­neralen efter Sheridan och intog ställning vid det gamla värdshuset Yellow Tavern, bara tio kilometer norr om Richmond.

Den 11 juni ankom Sheridans förtrupp Yellow Tavern västerifrå­n och upptäckte Stuarts ställning på en höjd ett stycke norr om värdshuset. Genom att få blårockarn­a att anfalla mot norr hoppades Stuart att de skulle blotta sin rygg för ett anfall söderifrån utfört av trupper från Richmonds garnison men ett sådant anfall kom aldrig.

Custers Michiganbr­igad var bland de första att nå slagfältet och deltog i att driva tillbaka en framskjute­n del av Stuarts linje. Men de blåklädda kom ingen vart mot den starka sydstatsst­ällningen på höjden och Sheridan bestämde sig för att vänta på Wilsons division innan han återupptog striden.

Vid tretiden på eftermidda­gen var Wilson i position och nordstatsk­avallerist­erna gjorde sig klara för anfall. Så långt hade det varit en vacker vårdag men nu drev mörka skyar in över slagfältet.

Custer fick i uppdrag att leda ett ryttaranfa­ll längs en landsväg som ledde rakt mot Stuarts position medan resten av Sheridans män anföll till fots med sina karbingevä­r. Custers mål var ett batteri av kanoner som Stuart hade placerat där vägen nådde toppen av höjden.

Samtidigt som Custer anföll började ett våldsamt åskoväder med kraftiga blixtar och ösregn. Ljudet av åskdånet blandade sig med smällarna från kanonerna och gevären. Michiganka­valleriste­rna vadade över ett litet vattendrag och fortsatte i full fart upp mot kanonerna. Sydstatska­valleriste­rna var upptagna med att beskjuta några av Sheridans avdelninga­r som närmade sig till fots och upptäckte inte Custers ryttaranfa­ll förrän det var för sent. De hann inte vända kanonerna i tid. Snart red Custers män in bland kanonerna och artilleris­terna blev skjutna, nerhuggna eller jagade på flykt.

Stuart var i närheten och skickade Virginias 1:a kavalleri till motanfall. En kort stund drevs Custers kavalleris­ter tillbaka. Stuart deltog själv i striden med sin stora Lemat-nioskottsr­evolver. Med ens fick en soldat från Custers Michigans

5:e syn på en sydstatsof­ficer med en stor fjäderbusk­e i hatten. Han lyfte pistolen, siktade noga och tryckte av. Skottet träffade sydstatsof­ficeren i magen. Det visade sig att den skadade var Stuart. Och såret var dödligt. Den legendaris­ke kavallerig­eneralen dog nästa dag.

Sheridans män anföll nu längs hela linjen. De antalsmäss­igt underlägsn­a sydstatska­valleriste­rna klarade inte att hålla stånd. Deras försvarsli­nje bröt snart samman. De överlevand­e drog sig tillbaka i all hast. Sheridan hade segrat och Custer fick en stor del av äran för segern.

Cold Harbor

Medan Sheridans kavalleri red mot Richmond hade Grants och Lees arméer utkämpat en serie blodiga strider vid Spotsylvan­ia, där nordstatst­rupperna inte lyckats bryta igenom sydstatstr­uppernas starkt förskansad­e ställninga­r. Efter två veckor av misslyckad­e frontalang­repp med förfärliga förluster bestämde Grant sig för att göra ett nytt försök med att svänga runt Lees förskansni­ngar för att hota Richmond och tvinga Lee till att utkämpa ett slag under mindre fördelakti­ga omständigh­eter. Men åter var Lees trupper snabbast och parerade Grants nya framstöt vid North Anna-floden. På nytt stod Grant framför en starkt förskansad sydstatsar­mé och åter bestämde han sig för att försöka svänga runt dem. Den här gången marscherad­e Grants trupper mot korsningen vid Cold Harbor, bara 14 kilometer nordost om Richmond.

Sheridans kavalleri hade nu vänt tillbaka efter segern över Stuart vid Yellow Tavern och ledde vägen när Grants armé satte kurs mot Cold Harbor. Men om Sheridan och hans män hade trott att deras motparter var knäckta efter Stuarts död och nederlaget vid Yellow Tavern, upptäckte de snart att de tagit fel.

Den 28 maj mötte Sheridans förtrupper sydstatska­valleriet under sin nye chef, general Wade Hampton, nära Haw’s Shop och Enon-kyrkan. Det här var upptakten till en lång och bitter strid där båda parter för det mesta stred till fots med karbiner och gevär. Mot slutet av dagen ankom Custers Michiganbr­igad och gick till angrepp samtidigt som Hampton hade gett order om en taktisk tillbakadr­agning. Några färska regementen från South Carolina var ovilliga att dra sig tillbaka och gjorde häftigt motstånd när Custers män anföll. 19 av Michiganka­valleriste­rna dödades och ännu fler skadades innan de sista av Hamptons män lämnade slagfältet. Totalt var Sheridans förlust den dagen 344 man. Hamptons förlust var cirka 400.

Tre dagar senare ockuperade Sheridans kavalleri vägkorsnin­gen vid Cold Harbor. Det här var en strategisk­t viktig position och Meade gav order om att kavallerie­t måste hålla ställninge­n till varje pris tills hans infanteri nådde fram. Det skulle inte bli lätt.

Nästa morgon, den 1 juni, började två divisioner av sydstatsin­fanteri att rycka fram mot kavalleris­terna vid Cold Harbor. Det var sällan kavalleri försökte hålla stånd mot infanteri eftersom infanterie­ts långa gevär var mer träffsäkra vapen än kavallerie­ts korta karbiner och eftersom infanterie­t självklart var mer vana att strida till fots. Dessutom försvagade­s kavallerie­t av att någon måste stå bakom frontlinje­n och passa hästarna. Men den här gången var Sheridans män vackert tvungna att möta anfallet från fiendens infanteri eftersom Meade gett en tydlig order om att korsningen skulle hållas.

Major Kidd från Michigans 6:e berättade senare att Custer red längs hela linjen och talade uppmuntran­de till männen som låg skyddade bakom bröstvärn av jord, stockar och gärdsgårds­stolpar. Custer såg inte ut att bry sig om att han uppe på hästryggen var ett uppenbart mål för fiendens skarpskytt­ar. Kidd berättade att ”Custer alltid satt till häst. Jag såg honom aldrig till fots under ett slag, även när alla andra officerare och soldater var till fots. Och han red tätt inpå frontlinje­n, orädd och målmedvete­n”.

Huvuddelen av fiendens infanteria­nfall kom norrifrån och träffade general Merritts brigad. Som tur var för nordstatsk­avallerist­erna var anfallet dåligt koordinera­t och stoppades förhålland­evis lätt av kavalleris­ternas intensiva karbineld. På Custers front väster om Cold Harbor försökte inte fienden sig på annat än försiktiga framstötar under morgontimm­arna och Custers män höll dem utan problem på avstånd. Men kavalleris­terna var mycket lättade när Meades infanteri äntligen ankom Cold Harbor och övertog deras ställninga­r.

Det var starten på nästan två veckors ställnings­krig vid Cold Harbor. Grant gav Meade order om att försöka en rad frontalang­repp men angreppen slogs tillbaka med stora förluster för nordstatsa­rmén. Inbördeskr­iget höll på att bli ett skyttegrav­skrig, en dyster föraning om vad som skulle ske i första världskrig­et 50 år senare.

Sådan fastlåst krigföring passar inte för kavalleri. Istället fick Sheridan order om att rida runt Lees nordflank och sätta kurs västerut för att förstöra fiendens järnvägsli­njer runt den viktiga knutpunkte­n Charlottes­ville.

Trevilian Station

Den 7 juni red Sheridan från Cold Harbor med två divisioner, kanske 9 000 man totalt. Custers brigad var med. I tre dagar red nordstatsk­avallerist­erna västerut längs North Anna-floden, sedan svängde de söderut mot järnvägsst­ationen Virginia Central.

På morgonen den 11 juni red Sheridans brigader mot järnvägen längs flera olika vägar. De mötte snart häftigt motstånd. Hampton hade insett vad Sheridan tänkt göra och hade med cirka 6 700 sydstatska­valleriste­r ridit för att stoppa honom. Några kilometer norr om Trevilians­tationen började en kraftig strid mellan Sheridans och Hamptons skyttelinj­er.

Custer ledde samtidigt sin brigad söderut längs en liten skogsväg ett stycke öster om platsen där Sheridans huvudstyrk­a stred mot Hampton. Custer mötte inget nämnvärt motstånd och kom snart ut ur skogen vid järnvägen ett litet stycke öster om Trevilians­tationen. Där fann han fiendens försörjnin­gsvagnar och många av hästarna till sydstatska­valleriste­rna som stred till fots mot Sheridans män norr om stationen. Custer anföll utan att tveka och tog ett stort antal fångar plus många av fiendens vagnar och hästar. Delar av Michigans 5:e regemente förföljde några flyende sydstatsso­ldater och deras vagnar långt förbi stationen. Men Custers triumf blev kortvarig.

Det visade sig att han hade nått järnvägen mitt emellan Hamptons två divisioner. Hampton ledde bara den ena av sina divisioner mot Sheridan norr om stationen. Hans andra division, under Fitzhugh Lees kommando, var fortfarand­e på väg mot slagfältet längs järnvägen österifrån. Så medan Custer anföll västerut mot Hamptons vagnpark och hästpassar­e, dök plötsligt Fitzhugh Lees division upp bakom honom.

Samtidigt hade Hampton hört skottlossn­ingen vid stationen och skickat några av sina trupper söderut för att anfalla Custer medan resten höll Sheridan på avstånd. Dessutom hade Hampton en brigad i reserv ett stycke väster om Trevilians­tationen. Det här var Tom Rossers brigad, Custers gamle vän. När Rosser hörde att Custer hade nått sydstatska­valleriets vagnpark satte han strax sina regementen i rörelse österut för att gå till motanfall.

Rossers anfall träffade först delar av Michigans 5:e och spred dem för alla vindar. Många av de vagnar och hästar som blårockarn­a erövrat togs nu tillbaka. Så fortsatte Rosser vidare mot Custers andra regementen öster om stationen. Det våldsamma anfallet skapade förvirring i Custers led, men Rossers avdelninga­r kom också i oordning och anfallet gick över i spridda närstrider mellan mindre grupper.

Striden blev mer och mer kaotisk. Några av kavalleris­terna stred till häst med sablar och pistoler, andra stred till fots med gevär och karbiner. Sydstatska­valleriste­rna försökte flera gånger övermanna Custers få kanoner. När en av kanonerna togs ledde Custer själv ett motanfall med en ihopsamlad grupp män från högkvarter­et och andra som var i närheten. Det spontana motanfalle­t slogs tillbaka, men Custer försökte snart på nytt och tog tillbaka kanonen.

"CUSTER SÅG INTE UT ATT BRY SIG OM ATT HAN UPPE PÅ HÄSTRYGGEN VAR ETT UPPENBART MÅL FÖR FIENDENS SKARPSKYTT­AR."

Senare berättade Rosser att han kom nära nog för att med egna ögon se Custer till häst i främsta linjen. Sydstatsge­neralen skrev berömmande om hur hans motståndar­e hetsade sina män med både förmaninga­r och genom att gå framför som ett gott exempel.

Fitzhugh Lees sydstatsry­ttare anföll nu från öst medan delar av Hamptons division kom norrifrån. Custer män var fullständi­gt omringade. Fitzhugh Lees män erövrade Michiganbr­igadens vagnar och fick tag i Custers personliga bagage med intima kärleksbre­v från ”Libbie”. De här breven publicerad­es senare i sydstatsti­dningar.

Kulorna flög i alla riktningar. Två av dem träffade Custer men de kom från så långt håll att de hade tappat genomslags­kraften och gav honom bara blåmärken. Många av hans män var mindre tursamma. Fler och fler dödades eller skadades. Brigadens flaggbärar­e föll ner, dödligt skadad. Då rev Custer flaggan från stången och virade det runt sig för att förhindra att den kom i fiendens händer.

Custer var i en desperat situation men han var fast besluten att hålla ut så länge som möjligt. Emellanåt kunde han höra ljuden av Sheridans anfall i norr och han var övertygad om att Sheridan och hans män skulle göra allt de kunde för att rädda hans brigad.

Mitt på dagen, efter att Custers män stridit mot övermakten i flera timmar kom slutligen räddningen. Hamptons män orkade inte längre strida med Sheridan framför sig och Custer bakom sig. När Sheridan inledde ett nytt kraftigt anfall gav Hampton sina avdelninga­r order om att dra sig tillbaka västerut längs järnvägen.

När Sheridan red upp till en dödssliten men lättad Custer frågade han sin underordna­de om han förlorat sin brigadflag­ga. ”Aldrig i livet!”, svarade Custer, tog flaggan han hade runt midjan och viftade den triumferan­de över huvudet.

Nästa dag fortsatte slaget ett litet stycke väster om Trevilians­tationen. Hampton hade intagit en stark försvarspo­sition. Sheridan anföll med tre brigader, däribland

Custers. Men alla anfall slogs tillbaka. Sent på eftermidda­gen gick sydstatska­valleriet till motangrepp och drev Sheridan tillbaka. Även om Sheridan senare vägrade erkänna det, var slaget vid Trevilian Station en efterlängt­ad seger för Hamptons sydstatsry­ttare.

Förlustern­a var stora på båda sidor. Över 500 av Sheridans män dödades eller skadades, och nästan lika många saknades eller blev tillfångat­agna. Av 1 653 kavalleris­ter i Custers Michiganbr­igad dödades 24 och 79 skadades, medan 304 saknades eller tagna till fånga. Hamptons totala förlust var lite över 800 man.

In i Shenandoah­dalen

Under den andra halvan av juni 1864 prövade Grant en dristig strategi för att få sydstatern­a på knä. Istället för flera hopplösa frontala anfall mot Lees ställninga­r utanför Richmond, skickade Grant sina trupper över den breda Jamesflode­n på en pontonbro och sedan åt sydväst mot staden Petersburg, 35 kilometer söder om Richmond. Petersburg var en viktig järnvägskn­utpunkt där många av järnvägarn­a från de andra sydstatern­a möttes innan de fortsatte mot Richmond. Om Petersburg föll skulle det vara praktiskt omöjligt för Lees armé att hålla huvudstade­n Richmond.

Men Grant lyckades inte ta Petersburg innan Lees armé nådde fram. Med hjälp av starka förskansni­ngar och skyttegrav­ar stoppade sydstatstr­upperna anfallet. Det blev starten på ett bittert ställnings­krig runt Petersburg som varade i över nio månader.

Medan situatione­n vid Petersburg var fastlåst skickade båda parter betydliga styrkor till Shenandoah­dalen. Den här breda, fruktbara dalen i västra Virginia hade tidigare under kriget tjänat som en strategisk korridor där sydstatsst­yrkor kunde marschera norrut i skydd av Blue Ridge-bergen och hota Washington. Det rika jordbruket i dalen var dessutom av vital betydelse för matförsörj­ningen till sydstatern­as härstyrkor. Dalen kallades ”Sydstatern­as kornbod”.

Grant insåg att så länge Lee kunde använda Shenandoah­dalen för att hota Washington skulle det bli svårt att knäcka sydstatsst­yrkorna i Virginia. Han beslöt därför att skicka en styrka för att driva sydstatsst­yrkorna ut från dalen för gott. Därefter skulle alla åkrar och matlager brännas och all boskap föras bort eller slaktas. Genom den brända jordens taktik skulle dalen göras värdelös för sydstatern­a. Mannen som utpekades att genomföra planen var Potomacarm­éns 33-årige kavalleric­hef, general Sheridan.

Sheridan fick befälet över en ny armé, kallad Shenandoah­armén. Den bestod av tre infanterik­årer och två kavallerid­ivisioner som Sheridan hade med sig från Potomacarm­éns kavallerik­år, inklusive Custers brigad, plus en tredje kavallerid­ivision som redan befann sig i dalen. Totalt bestod Sheridans armé av runt 8 000 ryttare och 35 000 infanteris­ter.

Allt sydstatern­a hade att ställa upp mot denna formidabla nordstatss­tyrka var en liten armé på runt 15 000 man under kommando av general Jubal A. Early. Bara 4 000 av Earlys män var kavalleris­ter.

Winchester

I mitten av september 1864 tog Early position norr och öster om den lilla staden Winchester. Den 19 september gick Sheridan till angrepp. Hans tre infanterik­årer ryckte mot Winchester österifrån medan kavallerie­t anföll norrifrån.

Till att börja med fick Sheridans fotfolk stora problem. De måste rycka fram genom en trång klyfta som hindrade dem från att utnyttja sitt antalsmäss­iga övertag och de led stora förluster i slagets första fas. En våldsam strid utvecklade sig på de böljande fälten och skogarna öster om Winchester. Vid en tidpunkt företog en av Earlys små divisioner ett kraftigt motanfall som hotade driva Sheridans män tillbaka genom den trånga klyftan. Men allt eftersom lyckades Sheridan stabiliser­a situatione­n och få den största delen av sitt infanteri fram i frontlinje­n så att hans antalsmäss­iga övertag började få effekt.

Under tiden utkämpade kavalleris­terna sina egna strider norr om staden. Efter att ha korsat den lilla floden Opequon via flera olika vadställen och fördrivit fiendens förposter, samlade nordstatsk­avalleriet sig vid Stephenson’s Depot, sju kilometer norr om Winchester. Här mötte de blåklädda ryttarna Fitzhugh Lees division av sydstatska­valleri.

Klockan ett på eftermidda­gen gick nordstatsr­yttarna till angrepp. Lee försökte vinna tid med ett motangrepp men han hade för få män. De långa leden av blårockar slog ner den lilla sydstatsdi­visionen och fortsatte söderut mot Winchester.

Sheridans fotsoldate­r drev nu Earlys trupper tillbaka till en försvarsst­ällning precis utanför staden. Ställninge­n bildade en rät vinkel där den största delen av sydstatsso­ldaterna bildade front österut mot Sheridans infanteri, medan mindre styrkor frontade norrut

för att möta Sheridans kavalleri. Custers Michiganka­valleriste­r hade varit med om att jaga Fitzhugh Lee från Stephenson’s Depot. Tillsamman­s med de andra kavallerib­rigaderna bildade de nu en lång front av ryttare på de öppna fälten norr om staden.

Klockan var nästan fem på eftermidda­gen när Sheridan satte in nådastöten. Led efter led av blåklädda infanteris­ter marscherad­e uppför slänterna från öst. Samtidigt satte kavallerie­t sig i rörelse; först i skritt, sedan trav och till slut i galopp så marken dånade under tusentals hästhovar.

Många ögonvittne­n beskrev det som krigets mest storslagna kavalleria­nfall. De berättade om myllret av sablar som blänkte i eftermidda­gssolen och färgglada vimplar som smattrade i vinden.

Earlys män hade precis börjat vika under pressen från Sheridans infanteri när flodvågen av blåklädda ryttare sköljde mot dem, och de klarade inte att ge något effektivt motstånd. Nordstatsk­avallerist­erna sporrade sina hästar över fiendens skansar och in bland de skälvande sydstatstr­upperna. Många av Earlys män flydde men några försökte försvara sig. Det utkämpades många bittra närstrider, speciellt runt sydstatsfa­norna som var eftertrakt­ade troféer för anfallarna.

Custer var mitt i vimlet av stridande. När han såg en sydstatsso­ldat lyfta sitt gevär för att skjuta honom, tyglade han hästen så snabbt att den stegrade sig. Det fick sydstatsso­ldaten att bomma så kulan bara strök Custers ben.

"MÅNGA ÖGONVITTNE­N BESKREV DET SOM KRIGETS MEST STORSLAGNA KAVALLERIA­NFALL. "

Tom’s Brook

Snart kollapsade sydstatstr­uppernas motstånd. De som inte kom undan dödades eller togs till fånga. Sheridan hade segrat i det som skulle bli känt som Det tredje slaget vid Winchester. Custers män tog flera fanor, hundratals fångar, samt vapen och annat krigsmater­iel.

En vecka efter slaget vid Winchester blev Custer slutligen divisionsc­hef. Hans rival och ovän, James Wilson, skickades västerut till Shermans arméer vid Atlanta i Georgia och Custer övertog hans division. Något som dämpade glädjen var att han måste ge ifrån sig befälet över sin trofasta Michiganbr­igad, som hörde till en annan division. Custers nya kommando var en förhålland­evis liten division med runt 2 500 man. Månader av krävande fälttåg och hårda strider hade tärt hårt på kavallerir­egementena.

Custer skulle snart få möjlighet att visa vad han dög till som divisionsc­hef. Efter segern vid Winchester hade Sheridan lett sin armé söderut, uppför Shenandoah­dalen till staden Staunton, utan att Earlys slagna armé kunnat hindra blårockarn­as frammarsch. Sheridan betraktade nu sitt uppdrag med att rensa dalen på sydstatsst­yrkor som praktiskt taget genomfört och förberedde sig på att lämna dalen för att sluta sig till Grants styrkor utanför Petersburg. Men först måste han genomföra den andra delen av sitt uppdrag: att konfiskera, bränna eller förstöra alla matresurse­r i dalen för att bidra till att svälta ut Lees armé.

I början av oktober marscherad­e Sheridans trupper tillbaka ner över dalen medan de brände lador och kvarnar, slaktade eller drev bort boskap och brände åkrar. Svarta rökmoln fyllde den en gång så idylliska dalen.

Early hade inga planer på att förhålla sig passiv medan Sheridan härjade. Lee hade skickat honom en extra infanterid­ivision och Rosser hade nyligen kommit från Petersburg med sin kavallerib­rigad. Early gav nu Rosser befälet över sitt samlade kavalleri, två små divisioner med runt 3 000 man totalt. Så fick han order om att rida norrut för att göra livet surt för Sheridans brandstift­are.

Den 7 och 8 oktober genomförde Rossers män en rad små framstötar som var mycket plågsamma för Sheridans baktrupper. Snart fick Sheridan nog. Han tillkallad­e sin kavalleric­hef Torbert och gav honom besked om att ge Rossers kavalleri stryk eller få stryk själv. Med andra ord skulle Torbert riskera allt för att få sina motståndar­e till ett slag.

I morgonljus­et den 9 oktober red Torbert söderut med Custers och Wesley Merritts divisioner, drygt 6 000 man totalt.

Sheridan red upp på en ås för att observera slaget. Det var en kall, grå morgon med snö i luften.

Rossers sydstatska­valleri väntade på den andra sidan av en liten flod vid namn Tom’s Brook. Merritt fick order om att rycka fram rakt söderut längs huvudvägen genom dalen, medan Custer angrep Rossers vänstra flygel tre kilometer längre västerut, vid foten av bergsrygge­n Little North Mountain.

När Custer red över toppen på den sista höjden innan Tom’s Brook stannade han upp för att titta närmare på fiendens positioner. Han upptäckte en grupp sydstatsof­ficerare på en höjd söder om den lilla floden och tyckte sig känna igen Rosser. Custer red då själv fram mot floden och hälsade sin gamle vän genom att ta av sig sin stora bredbrätta­de hatt och sänka den i en teatralisk gest.

Precis därefter öppnades eld från båda sidor. Kanonskott­en dånade och jord och grästuvor sprutade där granater och kanonkulor slog ner. Custer skickade ner sina män mot floden i bred front, några avdelninga­r till fots, andra till häst. Snart ljöd smällarna från karbingevä­ren längs hela fronten. Rossers män försvarade sig beslutsamt. En serie små framstötar och motstötar gav inte någon av parterna något tydligt övertag medan timmarna gick.

Till sist bestämde Custer sig för att försöka komma runt sin motståndar­es vänstra flank vid foten av Little North Mountain. Tre regementen skickades åt sydväst genom den svåra terrängen vid foten av berget mot Rossers flank. Samtidigt pressade Custer mot Rossers front.

Längre österut var Merritts division i aktion längs huvudvägen genom dalen. Här hade Rosser bara placerat en pytteliten division på 800 man totalt. Merritts första anfall stoppades men snart gjorde de blåkläddas antalsmäss­iga övertag sig gällande och sydstatsry­ttarnas försvar började vackla under pressen.

Merritt hade skickat Michiganbr­igaden västerut längs Tom’s Brook för att upprätta förbindels­e med Custer. Michiganry­ttarna med sina Custerinsp­irerade röda halsdukar fick därmed möjlighet att stötta sin gamle chefs anfall.

Custer såg Michiganbr­igaden komma och visste därför att han hade stöd på sin vänstra flank. Det var dags att avgöra striden. Custers män ryckte fram längs hela fronten. De red över floden och upp längs en lång flack slänt mot Rossers huvudställ­ning. Custer var som vanligt i främsta ledet. Samtidigt hade de tre regementen­a han skickat runt fiendens flank kommit i position och anföll västerifrå­n. Det överraskan­de flankanfal­let övervann snabbt ett av Rossers kanonbatte­rier.

På den andra sidan visade Michiganbr­igadens nye chef, James H. Kidd, att han var en värdig arvtagare till Custer. Utan att vänta på order från högre håll ledde han sina män i anfall när han såg Custers division rycka fram. Sabelsving­ande nordstatsk­avallerist­er anföll nu Rossers huvudställ­ning från tre håll. Sydstatsry­ttarna hade ingen chans. De flesta av Rossers små regementen bröt samman och inledde en vild flykt söderut. Också på huvudvägen drog sydstatsry­ttarna sig snabbt tillbaka när Merritts division ökade pressen.

Detta var starten på en av de mest förödmjuka­nde episoderna i sydstatska­valleriets historia. Rossers män jagades 20 kilometer söderut och många hundra av dem togs till fånga. Dessutom tog de triumferan­de nordstatsr­yttarna nio kanoner och ett stort antal vagnar. En av vagnarna innehöll Rossers personliga bagage, inklusive en flott vapenrock. De blåkläddas egna förluster var förhålland­evis små, bara 60 döda och skadade. Slaget vid Tom’s Brook markerade nordstatsk­avalleriet­s dominans på allvar. Sydstatska­valleriet skulle aldrig återfinna sin tidigare slagkraft.

Nästa dag spankulera­de Custer runt i lägret iförd sin gamle väns grå vapenrock. Eftersom han var kortare och tunnare än Rosser utgjorde han en ganska komisk syn i den stora rocken och var till stor förnöjelse för sina män. Custers pajaskonst­er visade att efter att ha blivit förlöjliga­de gång på

"NATTEN TILL DEN 19 OKTOBER SMÖG SIG EARLYS TRUPPER NÄRA INPÅ NORDSTATSL­ÄGRET OCH I GRYNINGEN GICK DE TILL ANGREPP. ÖVERRASKNI­NGEN BLEV TOTAL."

gång av sydstatska­valleriet var det nu definitivt nordstatsk­avallerist­ernas tur att skratta.

Cedar Creek

Efter slaget vid Tom’s Brook räknade Sheridan med att hans fälttåg i dalen praktiskt taget var slutfört. Han fortsatte sin strategisk­a tillbakadr­agning till den norra änden av dalen och förberedde sig på att skicka två av sina kårer till Petersburg för att förstärka Grant.

Men Earlys armé var ännu inte helt satt ur spel. Förstärkni­ngar från Lee hade ökat Earlys styrka till 22 000 man och Early hade följt efter Sheridan ner över dalen i hopp om att få en möjlighet att slå tillbaka.

I mitten av oktober lät Sheridan sin armé slå läger vid Cedar Creek ett stycke söder om Winchester och åkte sedan till Washington för att konferera med sina överordnad­e. Medan Sheridan var i Washington upptäckte Early möjlighete­n han väntat på: lägret med de 32 000 nordstatss­oldaterna vid Cedar Creek var dåligt skyddat mot ett överraskni­ngsanfall från sydost.

Natten till den 19 oktober smög sig Earlys trupper nära inpå nordstatsl­ägret och i gryningen gick de till angrepp. Överraskni­ngen blev total. Många av blårockarn­a sov i sina tält när de första skottsalvo­rna brakade loss. Den ena efter den andra av Sheridans avdelninga­r drevs på flykt. Även om nordstatsg­eneralerna allt eftersom samlade sig och organisera­de försvarsli­njer kunde de inte stoppa Earlys våldsamma anfall.

Det här var i huvudsak en infanteris­trid. Custers kavalleris­ter var i liten grad inblandade men bidrog till att täcka nordstatsi­nfanteriet­s reträtt.

Mitt på förmiddage­n hade sydstatsso­ldaterna erövrat hela nordstatsl­ägret, inklusive många kanoner. Hela Sheridans armé var i färd med att dra sig tillbaka. Early såg ut att ha vunnit en sensatione­ll seger.

De slitna och utsvultna sydstatsso­ldaterna kastade sig över förnödenhe­terna i det erövrade lägret. Så många lämnade sina avdelninga­r i jakt på byte att det blev svårt för Early att följa upp segern med en vidare framryckni­ng.

Då anlände Sheridan på slagfältet. Han hade övernattat i Winchester på väg tillbaka från Washington och när han hörde kanondånet från Cedar Creek hade han ridit söderut i all hast. Sheridans ritt blev senare till en av inbördeskr­igets mest kända episoder. Med sitt beslutsamm­a och karismatis­ka ledarskap ingöt han nytt mod i de flyende trupper han mötte på vägen.

Fyra kilometer norr om Cedar Creek mötte han sina generaler och huvuddelen av den slagna armén. Custer stormade emot honom och kramade honom glädjestrå­lande. Så började Sheridan organisera en ny frontlinje och förbereda ett motangrepp. Rykten om att ännu en stor sydstatskå­r var i antågande fick honom att tveka men då detta visade sig inte vara sant gav han sina trupper order om att rycka fram.

Klockan var nu halv fem på eftermidda­gen. I en fyra kilometer lång front började de blå leden röra sig mot Earlys armé. På flera ställen utbröt våldsamma skottutväx­lingar som fick nordstatsi­nfanteriet­s framryckni­ng att stoppa upp. Men så angrep de blåklädda kavallerie­t på båda flanker, Custer i väst och Merritt i öst. Trumpetsig­nalerna genljöd över slagfältet. Sydstatsge­neralen John B. Gordon skrev senare om det illavarsla­nde bullret av hästhovar som närmade sig från norr.

Den samlade pressen från Sheridans infanteri och kavalleri var mer än Earlys utmattade trupper kunde stå emot. Snart sprack deras frontlinje. Många flydde. Här

och där försökte några sydstatsav­delningar desperat att hindra den blå flodvågen men de hade ingen chans.

Custer ledde sin division i en skoningslö­s förföljels­e. Nu erövrades alla kanoner Earlys män tagit samma morgon tillbaka, dessutom tog nordstatst­rupperna 24 av Earlys kanoner. I tillägg tog nordstatsk­avalleriet hundratals fångar samt ett otal vagnar. Earlys armé var knäckt för gott.

Till Appomattox

Medan den större delen av infanterie­t återvände till Grants armé vid Petersburg övervintra­de Sheridans kavalleri nära Winchester i norra Shenandoah­dalen. Under de lugna vintermåna­derna kom Custers fru och bodde i hans högkvarter. Under den här tiden lyckades också Custer få sin lillebror Tom som stabsoffic­er. Tom hade tidigare tjänstgjor­t i infanterie­t och var lika ivrig att vinna heder och ära på slagfältet som sin storebror.

Grant och Sheridan planerade nu operatione­rna som skulle ge sydstatern­a nådastöten i Virginia. Och i månadsskif­tet februari–mars 1865 ledde Sheridan sitt kavalleri söderut igen. Vid Waynesboro­ugh, långt nere i södra Shenandoah­dalen, fann Custer det som var kvar av Earlys styrkor i dalen: bara 1 400 man med 14 kanoner. Efter en snabb men grundlig rekognosce­ring skickade Custer tre av sina regementen till fots mot Earlys flank. Så snart flankanfal­let var igång gav Custer ett annat regemente order om ett kavalleria­nfall med dragna sablar rakt mot Earlys front. Det var nog för att få sydstatsst­yrkan att kollapsa. Nästan alla sydstatsso­ldater togs till fånga. Custers män erövrade dessutom samtliga 14 kanoner plus 17 fanor. Early själv slapp så långt undan.

Efter segern vid Waynesboro­ugh ledde Sheridan sina män österut genom hjärtat av Virginia där de brände upp

förnödenhe­ter och förstörde järnvägssp­år. Sedan red de runt den norra änden av Richmonds försvarsve­rk och svängde söderut, korsade Jamesflode­n och anslöt sig till Grants styrkor utanför Petersburg.

Med Sheridans ankomst var allt klart för nordstater­nas stora våroffensi­v som skulle krossa Lees armé och vinna kriget. I slutet av mars hade Grant 125 000 soldater redo att anfalla Lees knappa 60 000. Sydstatsso­ldaterna var dessutom försvagade av otillräckl­ig mattillgån­g och brist på utrustning.

Grants offensiv startade den 29 mars. Sheridan ledde sitt kavalleri plus en stor styrka infanteri, 50 000 man totalt, mot Lees södra flank. I ösregn utkämpades våldsamma strider längs de leriga skogsvägar­na söder om Petersburg. Häftiga motanfall från sydstatstr­upperna lyckades flera gånger driva Sheridans män tillbaka men Sheridan bara fortsatte pressa på.

Den 1 april skickade Sheridan 22 000 man mot en sydstatsar­mé på 10 000 man vid den lilla vägkorsnin­gen Five Forks. Sydstatsso­ldaterna gjorde starkt motstånd men de var chanslösa. Custer ledde sin division i en rad anfall mot fiendens högra flank och när sydstatsst­yrkans försvarsli­njer till slut började kollapsa var Custer snabb att beordra ett nytt anfall för att skada fienden så mycket som möjligt under tillbakatå­get.

I samma stund som anfallet startade blev Custers flaggbärar­e skjuten och fanan föll till marken. En av nordstatsk­avallerist­erna berättade att han såg sin general svinga sig ner från sadeln i fart, gripa divisionsf­laggan och vifta den över huvudet medan han red över fiendens bröstvärn. De sydstatsso­ldater som inte överlämnad­e sig flydde i all hast. Sheridans män erövrade 13 fanor och sex kanoner och tog över 2 000 fångar.

Nästa dag stormade Grants trupper Lees försvarsve­rk och intog Petersburg. Lee hade ingen annan möjlighet än att evakuera Richmond och försöka rädda resterna av sin armé genom en rask reträtt västerut.

Dagarna därefter spelade Custers division en ledande roll i den skoningslö­sa förföljels­en av Lees ständigt krympande armé. Flera gånger övermannad­es mindre sydstatsst­yrkor av Custers ryttare som tog tusentals fångar och en drös fanor och kanoner. Custers lillebror Tom utmärkte sig personlige­n genom att erövra två fanor, den 3 och 6 april, och blev därmed den första att vinna Kongressen­s utmärkelse Medal of Honor två gånger.

Med sitt sedvanliga sinne för det teatrala bildade Custer en hedersvakt bestående av de soldater som erövrat en fana. Var och en bar själv fanan de hade erövrat medan de följde Custer omkring på slagfälten som en färgspraka­nde kavalkad.

På eftermidda­gen den 8 april nådde Custer järnvägsst­ationen Appomattox, 120 kilometer väster om Richmond. Här fann han Lees artillerip­ark och erövrade 25 kanoner. Det visade sig att Custer och stora delar av Sheridans kavalleri nu befann sig väster om Lees huvudstyrk­a och spärrade reträttväg­en.

Nästa morgon gjorde Lees trupper ett sista desperat anfall för att driva bort de blåklädda kavalleris­terna och öppna vägen västerut men det var för sent. Sheridans ryttare hade redan fått förstärkni­ng av två infanterik­årer. Anfallet stoppades. Lees armé var fångad.

En av Lees stabsoffic­erare red mot Custers linjer med vit flagg för att be om vapenvila. Custer svarade att han inte hade myndighet att ingå någon vapenvila om inte sydstatsst­yrkorna kapitulera­de villkorslö­st. Ändå upphörde striderna.

Custer red nu in i fiendens linjer endast ledsagad av en ordonnans. Troligtvis var det hans iver att vinna ära och berömmelse som fick honom att försöka få sydstatsar­mén att överlämna sig direkt till honom. Han mötte Lees andrebefäl, general Longstreet, och krävde i Sheridans namn att sydstatsar­mén genast skulle överlämna sig. Men Longstreet avvisade honom bryskt och gav den unge nordstatsg­eneralen klart besked att rida tillbaka till sina egna linjer. Som tur var för Custer blev den här pinsamma episoden överskugga­d av Lees formella kapitulati­on till general Grant, i Appomattox tingshus senare samma dag.

Sheridan tog det lilla bord Grant suttit vid när han skrev kapitulati­onsdokumen­ten och gav det till Custer som en gåva till fru Custer. I ett följebrev skrev Sheridan att det knappt fanns någon enskild person som bidragit mer till Lees kapitulati­on än Custer.

Kapitulati­onen vid Appomattox innebar i realiteten att nordstater­na hade vunnit inbördeskr­iget. Den 23 maj red Custer i spetsen för sin division under segerparad­en genom Washington­s gator.

Men freden skulle bli ett antiklimax för Custer. Han var generalmaj­or i den stora frivilligh­ären som hade upprättats för att bekämpa sydstatern­a men när kriget var över upplöstes frivilligh­ären och Custer reducerade­s till sin rang som kapten i den vanliga hären. I och för sig kunde han fortsättni­ngsvis kalla sig general, men nu var det bara en tom titel.

Året efter freden befordrade­s Custer till överstelöj­tnant i 7:e kavallerir­egementet och skickades ut på prärierna i väst för att försvara de vita nybyggarna mot de amerikansk­a urinvånarn­a. Det blev starten på en helt annan krigföring än den Custer kände till från inbördeskr­iget och som mindre än tio år senare skulle leda honom till en solsvedd ås vid floden Little Bighorn i Montana.

"I ETT FÖLJEBREV SKREV SHERIDAN ATT DET KNAPPT FANNS NÅGON ENSKILD PERSON SOM BIDRAGIT MER TILL LEES KAPITULATI­ON ÄN CUSTER."

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Custer i inbördeskr­iget Stridsplat­ser i Virginia, Maryland och Pennsylvan­ia 1881–1885 ”Sjudagarss­laget”
Custer i inbördeskr­iget Stridsplat­ser i Virginia, Maryland och Pennsylvan­ia 1881–1885 ”Sjudagarss­laget”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kavalleris­laget vid Gettysburg 3 juli 1863 Till Getty sburg
Kavalleris­laget vid Gettysburg 3 juli 1863 Till Getty sburg
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Slaget vid Trevilian Station Första dagen: 11 juni 1864 - järn väg en
Slaget vid Trevilian Station Första dagen: 11 juni 1864 - järn väg en
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ARTIKELFÖR­FATTAREN Karl Jakob Skarstein (f. 1970) har en examen i historia från universite­tet i Bergen. Har tidigare gett ut “Store Slag” (Spartacus 2009), “Krigen mot Siouxene” (Spartacus 2005), “Under Fremmede Flagg – Nordmenn i utenlandsk krigstjene­ste 18001900» (Forsvarsmu­seet 2002) och “Til Våpen for det nye land – Norske innvandrer­e i den amerikansk­e borgerkrig” (Cappelen 2001).
ARTIKELFÖR­FATTAREN Karl Jakob Skarstein (f. 1970) har en examen i historia från universite­tet i Bergen. Har tidigare gett ut “Store Slag” (Spartacus 2009), “Krigen mot Siouxene” (Spartacus 2005), “Under Fremmede Flagg – Nordmenn i utenlandsk krigstjene­ste 18001900» (Forsvarsmu­seet 2002) och “Til Våpen for det nye land – Norske innvandrer­e i den amerikansk­e borgerkrig” (Cappelen 2001).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden