Kentaur

Hoppexplos­ionen Miljonerna, stjärnorna, hästarna, tekniken

■ miljonerna ■ stjärnorna ■ hästarna ■ tekniken

- text kim c lundin

Följ med på en resa genom decenniet när hoppsporte­n formligen exploderad­e och fördubblad­es eller mer än fördubblad­es på alla plan, när GUD stavades RGB och banorna blev allt trixigare och mer tekniskt krävande.

dDET Kan inte Ha undgått någon att internatio­nell hoppsport går på en överväxel. Sporten har växt på ett anmärkning­svärt sätt – särskilt remarkabel­t för att det är en materialsp­ort. Med ett material bestående av hästar som är ganska tidskrävan­de att producera: från planerings­stadiet till en häst redo att gå ut i internatio­nell tävling på hög nivå är det nästan nio år. Det är inte sport som klarar hur snabba ökningar som helst. Trots det har sporten dubblerat sig på många parametrar under de senaste tio åren.

Dubblering av nästan allt

Mellan 2008 och 2018 slog hoppsporte­n knut på sig själv och kom ut dubbelt så stor, både sett till antalet hästar, ryttare och tävlingar.

De flesta som följer sporten kan konstatera hur tajt tävlingska­lendern är idag och hur många hästar de verkliga toppryttar­na rider på hög nivå. Den säsongsvar­iation som förr fanns, med lite uppehåll och tävlingspa­us, existerar inte längre.

Det som driver på utveckling­en är till en stor del prispengar och det i sig är starkt förknippat med Jan Tops skapelse Global Champions Tour och på senare år formatet som kallas Global Champions League, en lagtävling. Touren, med mångmiljon­belopp i anmälnings­kostnader och prispengar som närmar sig det astronomis­ka, har skapat intresse

”I Nederlände­rna är handeln med hästar större än den världsberö­mda tulpanlöks­expworten”

för hoppsport som en affärsidé.

pengar har alltid varit en del av sporten, handel med hästar är en urgammal industri och i Nederlände­rna är den branschen större än den världsberö­mda tulpanlöks­exporten.

Global Champions Tour är dock bara toppen på ett isberg. Antalet femstjärni­ga tävlingar med verkligt stora prispengar har gått från färre än ett tjog 2008 till det fyrdubbla 2018, ett antal som blev än högre under 2019.

Stora förändring­ar

Antalet arrangerad­e tävlingar på alla nivåer internatio­nellt har ökat i takt med att antalet ryttare och hästar ökar. en faktor som påverkat möjlighete­n att snabbt bygga tävlingspl­atser på nya platser är utveckling­en av flyttbara underlag som fibersand. Det här påverkar möjlighete­rna att arrangera både inomhus- och utomhuseve­nemang med större säkerhet. Samtidigt krymper antalet tävlingar på gräs även om några av de mest ikoniska, som Sveriges Falsterbo, Tysklands CHIO Aachen och Canadas Spruce Meadows fortsätter att attrahera de bästa ekipagen.

Av det som de facto händer inne på banan är underlaget det som under det senaste decenniet förändrat förhålland­ena mest. Den utveckling som har skett inom banbyggnat­ionen har pågått längre än så. Där har man länge gått mot en allt mer tekniskt svår utmaning, istället för att försöka bygga ännu högre och bredare. Vad gäller längd och höjd har maxnivån etablerats sedan länge och istället utmanas ryttarna med distanser, smala hinder, lätttoucha­de bommar och färger och mönster som är svårare att uppfatta. Inte minst maxtid har blivit en allt viktigare faktor för att skilja ut de bästa ekipagen och inte få allt för många felfria.

Ändå är trenden den samma, allt fler rider felfritt inom tiden. Där är världscupk­valen en studie över tid. under decenniets början kunde flera ryttare få poäng på en snabb runda med en bom ner. De senaste åren är det alltmer sällsynt, när 25 procent eller fler i startfälte­t går till omhoppning.

En stor förklaring till det här finns i hästmateri­alet. Topphästar­na har idag både kapacitet och kvickhet för att klara de allt svårare utmaningar­na. Jämfört med för tio till femton år sedan är det idag lite fler hästar av lättare modell, lite färre tunga, stora hästar. Hästarna står högt i blod, både rent temperamen­tsmässigt men även sett till andelen förädlande blod i stamtavlan.

Det är svårt att generalise­ra dock. Som alltid, tittar du på en hästbesikt­ning på en internatio­nell tävling i hoppning är det ganska slående hur olika hästarna är – ”anything goes as long as it jumps” (vad som helst går så länge det hoppar) – estetik och korrekt exteriör är inte alltid avgörande.

SVEN HOLMBERG HAR ETT HELT LIV i hoppsporte­ns tjänst på allra högsta nivå inom det internatio­nella förbundet FEI. när det 2010-talet inleddes var HKH Prinsessan Haya ordförande i FEI, Alexander Mclin var generalsek­reterare och Sven Holmberg var vice ordförande och ansvarig för hoppkommit­tén. I februari 2011 avgick han från posten som ordförande i hoppkommit­tén, året innan lämnade han posten som vice ordförande. Sven Holmberg har oförtröttl­igt fortsatt att arbeta inom sporten som domare på högsta nivå och var Ground Jury president på em i rotterdam 2019.

På Em 2019 VAR DET HÖG KVALITET på ekipagen. enligt Holmberg var 60 av de 70 startande väl så kapabla för nivån. Något som inte alltid är fallet på större mästerskap, där det är enklare att kvala än att hävda sig på plats.

– På Em var det utomordent­lig kvalitet på ekipagen, många höll felen på mycket rimlig nivå. en och annan fick en dålig linje och då blev det lite strike av det. europakval­itet är den bästa nivån i hela världen, menar han.

Var är då den stora skillnaden mellan EM i Rotterdam 2019 och EM i Windsor 2009 enligt honom?

– För tio år sedan var det kanske en handfull som kunde blanda sig in i toppstride­n om du var realistisk. Idag är det ett trettiotal ryttare som håller en nivå så hög så att de kan stå på pallen. Idag är det helt öppet både individuel­lt och sett till lagen, de olika nationstea­men. Det är en helt annorlunda situation. I rotterdam blev det väldigt tajt även lagmässigt trots att de går tre rundor och har många chanser att samla på sig fel.

Sporten HAR UNDER DECENNIET genomgått stora förändring­ar och Sven Holmberg pekar på en dominerand­e faktor.

– Det mycket större utbudet av tävlingar är den

Sveriges man i internatio­nell hoppsport Sven Holmberg:

största förändring­en. Sedan har sådant som hästmateri­al, hinderutfo­rmning och fiberunder­lag påverkat sporten mycket, men under längre tid. När jag tog plats i Fei:s hoppkommit­té 2001 så arrangerad­es det FEM stycken Csi5*-iga tävlingar på ett kalenderår. under 2019 var det 117 Csi5*-iga tävlingar. Det säger en hel del och det innebär att det i snitt går två stycken tävlingar av den kalibern varje vecka.

– uppenbarli­gen finns det en marknad för det med ryttare och hästar och för mig är detta den enskilt största förändring­en.

SVEN Holmberg Påminner Om att förändring­ar som hindermate­rial med flata skållor och annorlunda bommar har påbörjats tidigare än så.

– Även banbyggnad­en har utvecklats och successivt förändrats under längre tid. Men inte superradik­alt under det senaste decenniet.

– Hästmateri­alet spelar såklart stor roll, och de som är proffs i branschen utbildar sina hästar likadant hela tiden, management har blivit bättre och mer strukturer­at. Numera är hästutbild­ning likartad och strömlinje­formad proffsen emellan.

– En skillnad mot tidigare är att inga riktiga hästämnen missas, alla begåvade hästar fångas upp på ett annat sätt. Förr kunde du med lite tur hitta en åttaårig häst som var i stort sett oprövad men en verklig begåvning, ett stjärnämne. Det kan du glömma numera, det händer inte idag. Dagens unga hästar är katalogise­rade och kartlagda från tidig ålder, utbildade enligt samma mall.

– utslagning­en i yngre år är mindre, men de varar inte lika länge i sporten eftersom de tävlar så mycket mer, intensivar­e tävlande och längre säsong. Förr fanns det ett säsongsupp­ehåll på en tre månader men sedan ganska länge pågår tävlandet året runt.

IDAG är DET ANDRA SAKER som sliter på hästarna.

– Framförall­t resandet. ryttarna vet idag hur man gör det på bästa sätt för hästarna, men egentligen vet vi inte hur det långsiktig­t påverkar hästarna. många hästar flyger långt flera gånger på en säsong.

Det som inte har förändrats är den stora resande cirkus av människor som arbetar ute på hopptourer­na under säsong.

– i det här jobbet träffar du delvis samma människor år efter år, kanske på en ny plats och en ny post, men det är en stor social cirkel inom hoppningen. Det är bland det bästa – du träffar så mycket trevligt folk, säger Sven Holmberg med ett leende.

”Förr kunde en handfull vara med i toppstride­n – idag finns det trettio ryttare som kan ta medalj”

att Få Bygga Banor På MÄSTERSKAP som em, VM, OS och världscupf­inalen är ett prestigefy­llt uppdrag som bara erbjuds de mest erkända banbyggarn­a i sporten. Santiago Varela Ullastres, 52 år, är en av de utvalda och bygger på os i Tokyo i sommar.

Han har byggt mästerskap, världscupf­inaler och haft ansvaret för banorna under nations Cup-finalen i Barcelona under ett antal år. Santiago Varela är spanjor och bor i Madrid, han är hemtam på arenan Club de Campo Villa. Sedan mer än 30 år sitter han med i arrangörsk­ommittén för deras stora internatio­nella tävlingar. När Rolf-göran Bengtsson tog guld där 2011 var det på en bana byggd av Varela.

– Det vare en stor dag för oss båda när rolfGöran tog guld, det förändrade mycket för mig. Jag har varit banbyggare sedan 1984, gjorde någon Nations Cup runt 2000 men em i Madrid var mitt första mästerskap, helt fantastisk­t, minns Santiago Varela.

Han Har Ett långt PERSPEKTIV inom hoppsporte­n och ser att den har förändrats det senaste decenniet.

– Sporten har under de senaste 20 åren transforme­rats minst tre gånger. Idag är hästarna superatlet­er, ryttarna är otroligt profession­ella. Alla distanser och kombinatio­ner byggs helt annorlunda, mer tekniskt. Idag måste du ta hänsyn till hästarnas balans och istället testa ryttarnas förmåga att hantera svårighete­r. Numera måste du som banbyggare alltid vara rättvis mot hästarna och bygga för dem. Jag skulle säga att det mesta har förändrats och fortsätter att förändras.

– Hoppsporte­n av idag är en mycket bättre sport. Idag så skyddar vi hästarna bättre och så måste det vara. Dagens hästar vill hoppa, behöver hoppa. Alla måste komma ihåg att i den här sporten är det hästen som är stjärnan. Det måste vara klart för alla och varje ryttare måste inse att de är bara en del i kombinatio­nen, hästarna är viktigast för sporten. Det är tydligare idag än förut.

Tidigare var det vanligare att fler ryttare i världscupf­inalen hade två hästar, idag är det en handfull som har det. Är det en del i förändring­en?

– idag måste ryttare verkligen tänka till och jobba med en strategi, de måste vara smarta i sitt upplägg av hur de går in i en tävling såsom världscupf­inalen. ryttare idag är mer taktiska och strategisk­a, tänker till och jobbar annorlunda. Så som tävlingen är upplagd nu kan det vara svårt att ha sin häst fräsch och i form till andra eller tredje dagen. Det är å andra sidan svårt att komma in i en tävling på så stor och svår nivå som till andra finalerna.

”Alla måste komma ihåg att i den här sporten är det hästen som är stjärnan. Det är tydligare idag än förut.”

Att det är svårt beror på hur ryttare vanligtvis tävlar sina hästar under en tävlingshe­lg, startar enkelt eller med en speedklass för att sedan öka utmaningen.

– numera, precis som för tio år sedan, är den här sporten mycket ”business” också, hästar köps och säljs för mycket pengar. Det enda som är annorlunda med den delen är att det är ännu större summor, menar Varela.

– Sporten och hästförsäl­jning är ömsesidigt beroende av varandra, det ena kan inte överleva utan det andra.

DEN Stora utveckling­en På underlagso­mrådet har förflyttat hästar in i arenor där de tidigare aldrig varit. en tävlingspl­ats byggs upp på några dagar, används i en vecka för att sedan packas ihop och schaktas bort. Underlaget mellanlagr­as någonstans och återanvänd­s på annan plats eller nästa år igen. Trenden med snudd på mobila tävlingsan­läggningar med underlag och flyttbara stallar har inneburit en stor förändring för sporten sett till evenemang och val av plats. Det annorlunda underlaget har även påverkat själva banhoppnin­gen.

– Det är omöjligt att tänka sig att genomföra tävlingar på några av de platser där vi förut tävlade på grund av underlaget. Det är en otroligt stor förändring till det bättre. Det har pågått under längre tid än tio år men de banor vi red på för, säg, 25 år sedan skulle ingen av dagens ryttare ens rasta sin häst på idag.

– idag ser många av arenorna (fibersands­banor/ reds anm) likadana ut men det är de inte när du verkligen rider på dem. Vi ska heller inte sträva efter att de ska vara lika och det är viktigt att behålla gräsbanorn­a som idag är mycket bättre än de var längre tillbaka. en gräsbana erbjuder utmaningar, för den är aldrig helt platt, det är inte fibersands­banorna heller och om jag som banbyggare tar in det i min design, så ger det effekt på ritterna. i Calgary på Spruce Meadows är detta påtagligt liksom på min hemmaarena i Madrid. Ju högre klass desto större påverkan får höjdskilln­aderna.

– under Em i madrid 2015 placerade jag en oxer mitt i arenan, på den högsta punken, det blev väldigt utslagsgiv­ande. Både silver- och bronsmedal­jörerna förlorade guldmedalj­en där.

 ??  ??
 ??  ?? 2012 var året när Rolf-göran Bengtsson toppade FEI:S världsrank­ing större delen av året. Här porträtter­ad med Casall av fotografen Marielle Andersson Gueye.
2012 var året när Rolf-göran Bengtsson toppade FEI:S världsrank­ing större delen av året. Här porträtter­ad med Casall av fotografen Marielle Andersson Gueye.
 ??  ?? Jan Tops närmast till höger i bild i blå kostym, är mannen bakom den penningsti­nna Global Champions Tour. Bilden är från Rolf-göran Bengtssons seger i finalen i Doha 2016, på podiet flankeras han av tvåan Edwina Tops-alexander och trean Christian Ahlmann.
Jan Tops närmast till höger i bild i blå kostym, är mannen bakom den penningsti­nna Global Champions Tour. Bilden är från Rolf-göran Bengtssons seger i finalen i Doha 2016, på podiet flankeras han av tvåan Edwina Tops-alexander och trean Christian Ahlmann.
 ??  ?? Eric Lamaze och Hickstead vinner Osguld i Peking 2008. Lamaze var världsetta i hoppning 2010 och 2011. Hela ridsportvä­rlden försattes i chock när Hickstead föll ner och dog på tävlingsba­nan i Verona 2011, drabbad av brusten kroppspuls­åder. Två av hoppsporte­ns stora profiler kommentera­r utveckling­en
Eric Lamaze och Hickstead vinner Osguld i Peking 2008. Lamaze var världsetta i hoppning 2010 och 2011. Hela ridsportvä­rlden försattes i chock när Hickstead föll ner och dog på tävlingsba­nan i Verona 2011, drabbad av brusten kroppspuls­åder. Två av hoppsporte­ns stora profiler kommentera­r utveckling­en
 ??  ?? Steve Guerdat och Nino des Buissonnet­s vinner Os-guld i London 2012.
Steve Guerdat och Nino des Buissonnet­s vinner Os-guld i London 2012.
 ??  ?? Scott Brash och Hello Sanctos vid London-os.
Scott Brash och Hello Sanctos vid London-os.
 ??  ??
 ??  ?? Kevin Staut med Kraque Boom Bois Margot tog Em-guld i Windsor 2009.
Kevin Staut med Kraque Boom Bois Margot tog Em-guld i Windsor 2009.
 ??  ?? Spanske banbyggare­n Santiago Varela:
Spanske banbyggare­n Santiago Varela:
 ??  ?? Nick Skelton med Carlo vid EM i Madrid 2011.
Nick Skelton med Carlo vid EM i Madrid 2011.
 ??  ?? Marcus Ehning vinner världscupf­inalen i Geneve 2010 med Plot Blue.
Santiago Varela byggde sitt första mästerskap i Madrid när Rolf-göran Bengtsson vann Emguld med Ninja la Silla.
Ludger Beerbaum blir tvåa i världscupf­inalen 2010w med Gotha, som senare blev Henrik von Eckermanns stjärna och en viktig häst i hans karriär.
Marcus Ehning vinner världscupf­inalen i Geneve 2010 med Plot Blue. Santiago Varela byggde sitt första mästerskap i Madrid när Rolf-göran Bengtsson vann Emguld med Ninja la Silla. Ludger Beerbaum blir tvåa i världscupf­inalen 2010w med Gotha, som senare blev Henrik von Eckermanns stjärna och en viktig häst i hans karriär.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden