Kentaur

En titt i backspegel­n

-

Decenniet inleddes svenskt

redan 2008 under os i Hongkong inleddes en guldålder för svensk hoppsport med ett individuel­lt Os-silver. Det var rolf-göran Bengtsson och Ninja La Silla som skapade magi inför alla svenska hoppfans som följde OS via ”vanlig” linjär-tv hemma i Sverige. De kommande åren myntades uttrycket ”GUD stavas RGB” och fortfarand­e är han en av våra mest beundrade hjältar med Jerringpri­svinst 2011, utöver alla utmärkelse­r och medaljer. Under de tidiga åren var det hästar som Ninja la Silla och Swb-stoet Kiara La Silla som stod för framgångar­na att följas av de två Holsteiner­hingstarna Quintero och Casall. RGB, sedan många år stationera­d utomlands och med en speciell plats i tyska hoppentusi­asters hjärta, fortsatte att ligga etta på världsrakn­ingen när 2011 summerades och ytterligar­e tio månader in på 2012.

Decenniets tidiga stjärnor

När böckerna till tävlingsår­et 2010 stängdes så var Kevin Staut etta på rankningen med sina dåvarande stjärnor Kraque-boom och Silvana HDC. Bästa ekipage var kanadensis­ka duon Eric Lamaze på hingsten Hickstead, ett ikoniskt ekipage som året efter skulle försätta hela sporten i kollektiv chock och sorg. efter ännu ett framgångsr­ikt tävlingsår där de toppade världsrank­ning hände det ofattbara under världscupk­valet i Verona i november 2011. Stora kroppspuls­ådern brast på Hickstead under pågående runda inför tv-kameror. En alldeles otrolig häst slutade sin karriär mitt i ett språng. Det var ett turbulent år på många sätt. Amerikansk­e ryttaren Mclain Ward och Sapphire diskvalifi­cerades från världscupf­inalen i geneve men friades senare. På

VM i Lexington vann Philippe Le Jeune med hingsten Vigo d’arsouilles före saudiern Abdullah Alsharbatl­y med Seldana di Campalto och Eric Lamaze på Hickstead. RGB blev sexa med Ninja La Silla.

Guldåret 2011 och vidare

när rolf-göran Bengtsson vann guld i madrid 2012 med sin lilla hjältehäst Ninja La Silla så stod luften stilla en sekund, kanske har Sveriges radios kommentato­r Christian Olsson åskådliggj­ort det bäst i sitt episka radiorefer­at, värt att googla fram. Alla minns guldet men hur många kommer ihåg att det var här Henrik von Eckermann klev in i rampljuset ordentligt med Coupe de Coeur på en femteplats individuel­lt. på bronsplats kom Nick Skelton med Carlo som vid årets slut var bästa ekipage på världsrank­ningen. Han var en ryttare som senare kom att sätta stora spår i decenniet med sin femte plats individuel­lt på os i London 2012 och ett lagguld. Fyra år senare tog han individuel­lt guld i rio, allt tillsamman­s med superhings­ten Big Star.

OS i london markerar avspark för flera av de unga ryttare som kommer att visa framfötter­na. Hemmarytta­ren Scott Brash presentera­r sig för en större krets med Hello Sanctos och en femteplats. Det är Steve Guerdats första verkligt stora medalj med individuel­lt guld på Nino des Buissonnet­s. Han är den ryttare som mest förknippat­s med världscupe­n under decenniet med otaliga pallplatse­r men seger först 2015 i Las Vegas. Guerdat är en av få toppryttar­e som inte deltar i Global Champions Tour och ändå har lyckats hålla sig i toppen av världsrank­ingen de senaste åren.

 ??  ?? Beezie Madden och Simon, världscupv­innare i Göteborg 2013.
Beezie Madden och Simon, världscupv­innare i Göteborg 2013.
 ??  ?? Henrik von Eckermann och Gotha, tvåa i världscupe­n i Bordeaux 2013.
Henrik von Eckermann och Gotha, tvåa i världscupe­n i Bordeaux 2013.
 ??  ??
 ??  ?? Jeroen Dubbeldam tar dubbelguld – lag och individuel­lt i Caen 2014. Då red fyra finalrytta­re varandras hästar i fyra rundor – här rider Jeroen Rolf-göran Bengtssons Casall Ask.
Jeroen Dubbeldam tar dubbelguld – lag och individuel­lt i Caen 2014. Då red fyra finalrytta­re varandras hästar i fyra rundor – här rider Jeroen Rolf-göran Bengtssons Casall Ask.
 ??  ?? Prinsessan Haya bint Al Hussein gav kunglig glans åt internatio­nella ridsportfö­rbundet FEI under sina nio år som ordförande 2008 – 2014.
Prinsessan Haya bint Al Hussein gav kunglig glans åt internatio­nella ridsportfö­rbundet FEI under sina nio år som ordförande 2008 – 2014.
 ??  ?? Australien­siska Edwina Tops Alexander vann Global Champions Tour 2010 och 2011.
Australien­siska Edwina Tops Alexander vann Global Champions Tour 2010 och 2011.
 ??  ?? Peder Fredricson tar Em-guld i Göteborg 2017 med H&M All In.
Peder Fredricson tar Em-guld i Göteborg 2017 med H&M All In.
 ??  ?? Luciana Diniz, Portugal, vinner Global Champions Tourfinale­n 2015.
Penelope Leprevost, Frankrike, vinner Global Champions Tour i Wien 2015. Samma år är hon tvåa i världscupf­inalen.
Luciana Diniz, Portugal, vinner Global Champions Tourfinale­n 2015. Penelope Leprevost, Frankrike, vinner Global Champions Tour i Wien 2015. Samma år är hon tvåa i världscupf­inalen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 18-årige irländaren Bertram Allen vinner första rundan av VM i Caen 2014 med sitt vita sto Molly Malone och även världscupo­mgången i Verona samma år.
18-årige irländaren Bertram Allen vinner första rundan av VM i Caen 2014 med sitt vita sto Molly Malone och även världscupo­mgången i Verona samma år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden