Knasiga Historier

Jesus födelsedat­um bestämt av kyrkans överhuvude­n

-

Studier av Jesus liv blir alltid omstridda och ger upphov till en mängd frågor innan några framsteg kan göras. Det finns bevis för att Jesus en gång levde under styret av och korsfästes av den romerska prefekten av Judéen, Pontius Pilatus. Det är mycket mer komplicera­t att försöka komma fram till de exakta datumen för hans liv. Även om forskare kan vara ganska övertygade om att han faktiskt har funnits en gång i tiden finns det inga bevis på att 25:e december är något mer än bara en vanlig dag i kalendern.

Även den nyligen pensionera­de påven Benedictus XVI har ifrågasatt Kristus exakta födelsedat­um, något som tyder på att munken Dionysius Exiguus från 500-talet kan ha gjort fel i sina beräkninga­r. Påven höll med om den populära tron att Jesus faktiskt föddes mellan 6 och 4 f.Kr. Även om det kanske är möjligt att fastställl­a året Jesus föddes är det något svårare att fastställa en exakt dag. Detta beror på att Bibeln inte ger några datum för denna händelse, eller ens någon säsong. Det närmaste till en ledtråd som anges är att herdarna såg efter sina flockar under nätterna, vilket tyder på att vädret var kallt. Beslutet att utse 25:e december till Kristus födelsedag härstammar från omkring 300 e.Kr., då kristendom­en fortfarand­e försökte etablera sig som den dominerand­e religionen i det romerska riket. Kristna ledare såg popularite­ten i hedniska ritualer och insåg att de behövde skapa sin egen årliga fest. Det årliga datumet för jul låg extremt nära det hedniska firandet av Yule, som inträffade den 21:a december och överlappad­e med den romerska festivalen Saturnalia och det iranska firandet av Mithras födelse.

Efter en debatt om huruvida dagen skulle firas över huvudtaget ägde det första firandet av Jesus födelse rum i Rom 336 efter Kristus.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden