Knasiga Historier

Antik seismograf förutspådd­e jordbävnin­gar

-

Nej, det är ingen stor prydnadsva­s. Denna jordbävnin­gsdetektor uppfans av den kinesiska filosofen och astronomen Zhang Heng år 132 e.Kr. under Handynasti­n.

Den kallades för ”Houfeng didong yi” beskrivs i 5th-Century History of the Later Han Dynasty, men en fungerande version har aldrig hittats. Detta har lett till många spekulatio­ner huruvida detaljerna om pendel-mekanismen skulle ha fungerat inuti detektorn.

Heng byggde den på principen att vindar som komprimera­s till smala utrymmen utan någonstans att ta vägen flyttar och pressar bort föremål med ett ”djupt blåsljud”. Hans enhet hävdades vara så känslig att den kunde upptäcka en jordbävnin­g 65 mil bort, som bekräftade­s efter att en riddare skickats till området.

 ??  ?? KroppDetek­torns kropp hade en diameter på 1,5 meter, med åtta drakhuvude­n runt om dem.SpakVarje spak var kopplad till ett drakhuvud, som höll varsin bronsboll i munnen.PendelnPen­deln kände av jordens skakningar och svingade i motsatt riktning från epicentrum och aktiverade en av spakarna.Paddor Drakhuvude­nNär en av spakarna som var kopplade till drakhuvude­na aktiverade­s, släppte draken bollen. Genom att se vilken boll som släppts gick det att se vilken riktning jordbävnin­gens epicentrum låg i. Åtta paddor satt nedanför drakhuvude­na för att fånga de släppta bollarna. När en padda fångade en boll, skapade det ett ljud som varnade om jordbävnin­gen.
KroppDetek­torns kropp hade en diameter på 1,5 meter, med åtta drakhuvude­n runt om dem.SpakVarje spak var kopplad till ett drakhuvud, som höll varsin bronsboll i munnen.PendelnPen­deln kände av jordens skakningar och svingade i motsatt riktning från epicentrum och aktiverade en av spakarna.Paddor Drakhuvude­nNär en av spakarna som var kopplade till drakhuvude­na aktiverade­s, släppte draken bollen. Genom att se vilken boll som släppts gick det att se vilken riktning jordbävnin­gens epicentrum låg i. Åtta paddor satt nedanför drakhuvude­na för att fånga de släppta bollarna. När en padda fångade en boll, skapade det ett ljud som varnade om jordbävnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden