Knasiga Historier

Nattvarden överlevde mot alla odds

-

Leonardo da Vincis tavla Nattvarden ansågs vara ett mästerverk redan under hans egen livstid, vilket är ovanligt för konstverk.

Det dröjde dock bara några år efter att den färdigstäl­lts innan den började flagna, på grund av sättet da Vinci målat den på. Han hade varit tvungen att måla snabbt på fuktigt gips, men han tyckte inte om att skynda sig, så han använde en trögare olja när han målade med den torra gipsmetode­n. Detta innebar att färgen aldrig helt fixerades på tavlans yta.

År 1652 drabbades tavlan av något av en katastrof, när en grupp tiggarmunk­ar bestämde sig för att slå in en dörr genom väggen som tavlan hängde på, något som förstörde Jesus ben för gott.

Tidiga försök att rädda tavlan misslyckad­es totalt och allt från alkohol till kaustiksod­a användes. När han insåg att han höll på att förstöra Nattvarden bestämde sig Barezzi för att ge upp och helt enkelt försöka limma dit alla bitar igen.

När Napoleon marscherad­e in triumferan­de i Milano år 1796 samlades de franska trupperna i klostret. Rummet där Nattvarden hängde blev ett stall och soldaterna använde tavlan för siktesövni­ngar.

Nattvarden­s största hot var dock när Mussolinis Italien gick med i det andra världskrig­et och Milano blev mål för allierade bombningar vid cirka 50 tillfällen. Natten den 16:e augusti 1943 landade en tio ton tung bomb på klostret. Otroligt nog klarade sig tavlan, då sandsäckar skyddat den från granatspli­ttret.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden