Temaserien Vetenskap-Kroppen

Packa försiktigt!

-

Transporte­n av ett skördat organ är kritisk – ju tidigare kirurgen kan sätta in det i mottagaren, desto bättre. Så snart blodet slutar flöda till den skördade vävnaden börjar syrebriste­n skada cellerna. Detta kallas ischemi. Hämtningsg­ruppen använder olika metoder för att förlänga livet på sin dyrbara last.

I operations­salen spolas njuren som ska skördas först ren från blod med en extra kall och näringsrik lösning. När njuren har tagits ut placeras den snabbt i en steril behållare med is. Den mest moderna tekniken är att använda en kall perfusions­maskin i stället för is. Maskinen pumpar en kyld lösning genom njuren som förlänger dess livstid. Hjärta och lungor kan bara överleva i omkring fyra timmar, men njurar klarar sig i 24–48 timmar. Transporte­n av det donerade organet sker på snabbast möjliga sätt. Ofta använder man både helikopter och poliseskor­t.

Alla dessa metoder förlänger tiden som njuren kan förvaras, men även när den har ”kopplats in” i mottagaren kan det ta några dagar innan den kan arbeta ordentligt (i synnerhet om den kommer från en död donator).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden