Temaserien Vetenskap-Kroppen

Är ångest ärftligt?

Din ångest kan beror på dna-material som du har ärvt av dina förfäder.

-

Förr trodde man att all irrationel­l rädsla berodde på personliga upplevelse­r eller att man hade lärt sig av andra. Det stämmer nog när man utvecklar ångest eller en specifik fobi efter en traumatisk upplevelse. Till exempel skulle det inte vara så överraskan­de om en person som nästan dör av drunkning utvecklar hydrofobi, vattenskrä­ck. Hjärnan gör då en koppling mellan situatione­n och känslan av smärta och panik, och lagrar den i minnet.

Det finns dock enskilda typer av ångest som förmodlige­n har en genetisk komponent. Det är till exempel mer sannolikt att enäggstvil­lingar delar samma irrationel­la rädsla än tvåäggstvi­llingar, även om de växer upp i olika miljöer, och det finns ofta flera personer i en och samma familj som har besvär med ångest.

Experiment med möss har visat att inlärd rädsla för olika saker kan överföras till barn och till och med barnbarn. Mössen lärde sig att vara rädda för lukten av acetofenon, ett kemiskt ämne som har en stark och söt lukt. Forskarna upptäckte sedan att två senare generation­er skrämdes av samma lukt.

En möjlig förklaring kan vara att de vuxna mössen kommunicer­ade till sina ungar att lukten är farlig. Andra studier har visat att skrämda möss varnar andra möss i närheten genom att utsöndra ett feromon som fungerar som ett larm. Men i den förstnämnd­a studien blev faktiskt ungarna rädda för doften redan allra första gången de upplevde den. Dessutom uppfostrad­es vissa av ungarna till generation­en med skrämda möss av föräldrar som inte hade blivit skrämda. Dessa ungar blev ändå rädda för lukten, till skillnad från de vuxna mössen i deras närhet. Allt detta tyder på att ångest inte bara lärs in socialt, utan kan lagras i generna.

Vi vet inte helt hur inlärd ångest ärvs i flera generation­er, men nya teorier pekar mot det vi kallar epigenetis­kt arv: att den ursprungli­ga, skrämmande upplevelse­n satte igång kemiska förändring­ar i genuttryck­et (vilka gener som slås av och på) utan att ändra generna i sig. Forskare upptäckte att de skrämda mössen och deras avkomma utvecklade fler luktrecept­orer i hjärnan jämfört med vanliga möss. Med fler sådana receptorer kunde de upptäcka acetofenon ännu bättre och därmed bli varnade tidigare.

Epigenetik är ett relativt ungt forsknings­fält, men det är långt ifrån omöjligt att rädsla och andra starka minnen och erfarenhet­er kan gå i arv även hos människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden