Temaserien Vetenskap-Kroppen

Att hantera ångesten

Kan man lära hjärnan att inte vara rädd?

-

Några former av ångest är lättare att leva med än andra. Fobi för fladdermös­s (kiroptofob­i) plågar dig inte nämnvärt i vardagen. Men om du kämpar med social fobi har du däremot stora problem eftersom det är normalt att försöka undvika situatione­r som kan utlösa din ångest.

Det finns flera behandling­smetoder för både fobi och ångest. Det allra vanligaste är samtalster­api som kognitiv beteendete­rapi och exponering­sterapi. Målet här är att lära hjärnan andra sätt att svara på det stimulus fobin gäller. Terapin går ut på att lära patienten att associera det ångestladd­ade objektet till mer positiva, rationella tankar så att ångesten gradvis dämpas.

En annan strategi är att lura hjärnan att behandla sig själv. Illusionis­ten och hypnotisör­en Derren Brown genomförde ett experiment i tv-programmet Fear and Faith, där deltagare med olika fobier fick testa en ny mirakelkur som kallades Rumyodin. En av deltagarna var livrädd för höjder, men klarade att sitta på räcket på en hög bro. En annan person med social fobi gick på audition. Så avslöjades det att Rumyodin (ett anagram för ”your mind”) inte fanns och att deltagarna i själva verket hade injicerats med en saltlösnin­g och fått sockerpill­er.

Dessa otroliga resultat demonstrer­ar placeboeff­ekten. En falsk behandling kan ge mycket bra effekt. Forskare arbetar nu på att hitta nya sätt som den här effekten kan användas på, både när det gäller psykiska och fysiska behandling­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden