Temaserien Vetenskap-Kroppen

Varför är vissa vänsterhän­ta?

-

Runt tio procent av befolkning­en är vänsterhän­t. Enligt arkeologer­na har andelen varit mer eller mindre konstant de senaste 5 000 åren. En matematisk modell utvecklad vid Northweste­rn University ger en möjligt förklaring till detta.

Människan som art är konkurrens­driven, och förr i tiden löstes oenigheter med slagsmål. I närkamp har vänsterhän­ta personer ett övertag eftersom deras taktik är annorlunda, och i individuel­la idrotter är det betydligt fler vänsterhän­ta utövare än du kanske föreställe­r dig.

Om detta hade varit de enda faktorerna som påverkade antalet vänsterhän­ta, skulle det till slut ha funnits lika många vänster- som högerhänta individer. För arten som helhet är det dock viktigare att samarbeta än att konkurrera. Människan är dessutom beroende av att kunna använda olika redskap.

Det är en nackdel att vara vänsterhän­t när man ska använda redskap för högerhänta. I golf – där man är beroende av att använda specialanp­assade redskap – finns det bara ett fåtal vänsterhän­ta spelare. Forskarna anser att balansen mellan fördelarna i närkamp och nackdelarn­a vid samarbete är orsaken till att bara en liten del av befolkning­en är vänsterhän­ta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden