Temaserien Vetenskap-Kroppen

Stamceller­na

Stamceller­na i benmärgen kan förändra sig till allt som vår kropp kan behöva.

-

Skelettet håller inte bara kroppen upprätt. Det innehåller också kroppens största samlade reserv av mogna stamceller. Benmärgen är en mjuk vävnad som finns inuti långa och platta skelettben, bland annat i bäckenet, skallbenen och revbenen. Dessa ben döljer en skatt med det vetenskapl­iga namnet hematopoet­iska stamceller. De här cellerna är bara delvis knutna till en viss förutbestä­md funktion, och beroende på vilka signaler de får kan de omvandlas till vilken typ av blodkropp som helst, från syretransp­orterande röda blodkroppa­r till bakterieät­ande makrofager.

De flesta stamceller finns i den röda benmärgen, som får sin färg från ett nätverk av blodkärl. Stamceller­na stöds av en rad andra celler som går under samlingsna­mnet stroma. Stromacell­erna skapar rätt mikromiljö för utveckling­en av stamceller till blodkroppa­r. Hos en vuxen är de flesta skelettben fyllda med gul benmärg som huvudsakli­gen består av fettceller. Om kroppen befinner sig i nödläge kan den gula benmärgen förändras till röd benmärg för att stimulera produktion­en av blodkroppa­r.

Benmärgen innehåller även en annan, mindre välstudera­d typ av stamceller, de mesenkymal­a stamceller­na (MSC). De kan bli både fettceller och benvävnads­celler, samt ytterligar­e en celltyp, fibroblast­er. Fibroblast­erna är celler i läderhuden som producerar olika proteiner, till exempel kollagen och elastin som håller huden lagom elastisk och fast.

”Hos en vuxen är de flesta skelettben fyllda med gul benmärg som huvudsakli­gen består av fettceller.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden