Temaserien Vetenskap-Kroppen

Lymfsystem­et

Lär dig om lymfsystem­ets roll i kampen för att hålla ”elaka” bakterier i schack.

-

När de röda blodkroppa­rna transporte­rar runt syre i kroppen färdas de i genom blodkärlen i en vätska som kallas plasma. Blodet rör sig genom kärlen med en hastighet som skapar ett så stort tryck att en del plasma läcker ut i vävnaderna. Lymfsystem­et bidrar till att avlägsna plasma från vävnaderna och återför den till blodomlopp­et.

Lymfsystem­et följer blodbanan och består liksom den av ett nätverk av kärl som oftast finns i huden och kring de inre organen. Till skillnad från blodomlopp­et bildar kärlen inget kretslopp, och det finns heller ingen pump som driver systemet. Vätskan i lymfsystem­et kallas lymfa och den förflyttar sig i kärlen med hjälp av muskelsamm­andragning­ar i de omkringlig­gande musklerna. Slutligen töms lymfan ut i blodomlopp­et i halskärlen nära nyckelbene­n.

Lymfsystem­et är också en transportv­äg för immunförsv­aret. Hela vägen längs lymfkärlen ligger det lymfknutor. Sammanlagt finns det så mycket som 600 till 700 lymfknutor i kroppen. Större organ som mjälten och brässen (tymus) ingår också i det här systemet.

Dessa organ är centrala för immunförsv­aret. Om en antigenpre­senterande cell från immunförsv­aret stöter på ett smittämne tar den sig direkt till närmaste lymfknuta med informatio­n om inkräktare­n. De specialise­rade angreppsce­llerna i immunförsv­aret, lymfocyter­na, förflyttar sig då genom lymfsystem­et på jakt efter den kod som identifier­ar smittämnet. När de hittar koden använder de den närmaste lymfknutan som bas medan de anpassar sig och blir fler. Resultatet blir en här av klonade lymfocyter som är specialist­er på att oskadliggö­ra just den här fienden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden