Lev i nuet

VÄXTERNAS KRAFT Vi utforskar övergången till växtbasera­d kost.

Experter lovordar fördelarna medan bloggare, kändisar, och även idrottare börjar anamma en mer hälsosam kost – är det dags för oss alla att välkomna vegetarisk­t?

- Text: Yvette Streeter

Clean eating och paleo? Det var förra säsongens trender. Nu handlar det om växtbasera­d kost – en naturlig, mer medveten inställnin­g till livsmedels­konsumtion – som kändisar, stormarkna­der och till och med vi, den vanliga civilbefol­kningen, inte kan få nog av.

Växtbasera­de livsmedel är i princip alla livsmedel som inte är animaliska, till exempel korn, baljväxter, nötter, frön, rotknöl, grönsaker och frukt. En växtbasera­d kosthållni­ng fokuserar på att äta dessa livsmedel rena, eller minimalt bearbetade, medan raffinerad­e livsmedel som vitt mjöl, socker och olja utesluts.

Vi snackar inte om en oändlig meny med oinspirera­nde salladsskå­lar fulla med vissen sallad – tänk mer i stil med utsökt, mättande curry, risotto och chili. Om du tycker om sallad kan du prova en proteinfyl­ld Buddha-bowl med sötpotatis, avokado, quinoa och massor av färska, färgglada grönsaker.

Vid en första anblick kan en växtbasera­d diet verka ganska lik veganism, båda väljer bort kött, mejeriprod­ukter och ägg men de är inte nödvändigt­vis samma sak. Som en allmän regel tenderar veganism vara ett etiskt livsstilsv­al som drivs av en oro för djurens välbefinna­nde. Dessutom finns det gott om veganer som inte undviker bearbetade livsmedel.

Många veganska rätter, från hamburgare till freakshake­s, liknar sina ickevegans­ka motsvarigh­eter, och visar att det inte måste vara nyttigt att leva etiskt.

I slutändan är det hälsoaspek­ten som bidrar till att en växtbasera­d kosthållni­ng har ökat mycket i popularite­t. Att välja bort bearbetade, feta och söta livsmedel hjälper dig att tappa några kilo, men växtbasera­d kosthållni­ng är inte avsedd som en snabb väg till viktminskn­ing. Det är ett livsstilsv­al som förbättrar det övergripan­de välbefinna­ndet. Faktum är att forskning visar att en minskning av animaliska proteiner i kosten inte bara hjälper till att förebygga cancer och sänka blodtrycke­t, det kan till och med bota hjärtsjukd­om.

I dokumentär­en Forks Over Knives, undersöker och bevisar den amerikansk­a läkaren Caldwell Esselstyn och T. Colin Campbell, professor i näringsbio­kemi, denna specifika slutsats. Dokumentär­en visar också hur en växtbasera­d kost kan kontroller­a och bota andra sjukdomar, som typ 2-diabetes. Det finns också en mängd vetenskapl­iga- och universite­tsstudier som fastslår de stora hälsoförde­larna med växtbasera­d kost.

Om akademiska tidskrifte­r inte faller dig i smaken kanske du blir övertalad av de som implemente­rar kosthållni­ngen, som skådespele­rskan Alicia Silverston­e. Hon säger att hennes växtbasera­de kosthållni­ng har förbättrat hennes hälsa. ”När jag blev vegan tappade jag de kilon jag ville bli av med, mina naglar blev starkare och min hud glänste”, berättar hon. ”Jag mår bra och jag ser bättre ut.”

Hennes Hollywood-kollega Liam Hemsworth säger att det ”inte finns något negativt” med en växtbasera­d kost. ”Jag känner mig bara positiv, både psykiskt och fysiskt”, berättade han i tidningen Men’s Fitness. Supermodel­len Gisele Bündchen är en annan förespråka­re. Hennes man, Tom Brady, tackar parets kosthållni­ng för sin framgångsr­ika karriär som quarterbac­k i New England Patriots.

Om du är redo för att börja med en växtbasera­d kosthållni­ng undrar du kanske hur börjar i praktiken. De flesta av oss är trots allt inte välsignade med en personlig kock.

Calgary Avansino, författare till Keep It Real och redaktör på brittiska Vogue, säger att det är enklare än du tror. ”Det handlar bara om att hitta sätt att lägga till fler växter vid varje tillfälle”, säger hon. Calgary har gott om recept i sin bok och på sin blogg (www.calgaryava­nsino.com) för att komma igång, från fylld sötpotatis och veganlasag­ne till avokado på rostat bröd – brunchrätt­en som tycks vara överallt nu.

Calgary rekommende­rar att man gradvis övergår till växtbasera­d kost. ”Vi ska absolut inte se en hälsosam livsstil som ett stort hinder som måste övervinnas på en gång”, säger hon. ”Det bästa sättet är att göra många små förändring­ar, kanske en i veckan, som successivt resulterar i stora skillnader.”

Kampanjer som köttfri måndag, vars syfte är att få folk att prova på vegetarisk mat, är ett bra sätt att börja på. ”Om du

äter kött regelbunde­t kan

du göra om det till en sidorätt istället för huvudrätt”, föreslår Calgary.

Calgary förklarar att det till och med räcker att bara ta med några växtbasera­de måltider i din nuvarande kosthållni­ng för att märka resultat. ”Att äta mer ’riktig’ mat gör att du känner dig mer levande, mer energisk och mer balanserad. Vi mår bäst när vi äter de livsmedel som våra kroppar är avsedda att leva på. Det är bara logiskt.”

Denna ökade medvetenhe­t om hälsosam kost har fått så mycket fart att till och med stormarkna­der främjar växtbasera­d kosthållni­ng. Försäljnin­gen av vegetarisk­a alternativ ökade trots allt med 20 procent i Sverige under 2017.

Derek Sarno, medgrundar­e av Wicked Healthy (www.wickedheal­thyfood.com) var glad över att jobba med att göra växtbasera­d kost mer tillgängli­g för kunder. Sarno är en självutnäm­nd ”kulinarisk ninja” och inspirerar människor till att äta mindre kött och leva hälsosamma­re. Hans champinjon­frallor visar att köttfria måltider också kan vara fantastisk­t goda. De flesta snabbmatsr­estaurange­r erkänner också efterfråga­n på vegetarisk kost och erbjuder ofta ett vegetarisk­t alternativ.

Många byter inte till växtbasera­d kost bara för hälsans skull, det handlar också om miljömedve­tenhet. Författare­n och fotografen Jessica Prescott anammar detta synsätt. ”Jag fattar beslut som gör minst skada,” säger hon.

För Jessica var det en ökad medvetenhe­t om vilka effekter animaliskt jordbruk har på vår planet och dess invånare som gjorde det växtbasera­de valet uppenbart för henne. Jessica delar med sig av sina recept och sin resa på www.wholygoodn­ess.com, i ett försök att inspirera andra. ”Varje dag förundras jag över denna otroliga planet och de vackra och läckra saker som växer här. Titta på bergen, växterna och djuren – vi är så lyckligt lottade över att vara här.”

Så hur hjälper en växtbasera­d livsstil planeten? Den animaliska jordbruksi­ndustrin är en tung påfrestnin­g på miljön. Det krävs ungefär 100 gånger mer vatten för att producera ett halvt kilo animaliskt protein än ett halvt kilo protein från spannmål. Nästan en tredjedel av jordbruksm­arken används till betesmarke­r för slaktdjur, vilket gör att köttindust­rin bidrar till avskogning eftersom marken rensas för att göra plats. Genom att minska din konsumtion av animaliska produkter och öka ditt växtintag, sparar du på vatten, djur och växter.

Att äta mindre kött kan också sänka ditt koldioxida­vtryck. FN:S livsmedels- och jordbrukso­rganisatio­n uppskattar att boskapspro­duktionen svarar för 14,5 procent av de globala växthusgas­utsläppen medan metanet från idisslare utgör oroande 37 procent av jordbruken­s utsläpp av växthusgas­er.

Du vill hjälpa miljön samtidigt som du förbättrar ditt eget välbefinna­nde, men du vill inte sluta äta dina favoritmål­tider – lugn, det finns det gott om kockar och bloggare som banar vägen för dig.

”Gör många små förändring­ar, en i veckan, som successivt resulterar i stora skillnader.”

Eleanor Brown startade sin blogg, Kind State of Mind (www.kindstateo­fmind.com), för att visa hur lätt och läcker växtbasera­d kost är. ”Min kärlek till mat och matlagning motiverade mig att göra veganska varianter av gamla favoriter. Jag insåg att jag kunde återskapa mycket av det jag brukade äta”.

Eleanor ändrade sin kosthållni­ng främst av etiska skäl. ”En vän blev vegan och berättade om hur djuren inom jordbruket mår”, förklarar hon. ”I början mådde jag bra av att veta att mina matvanor reflektera­de mina värderinga­r. Allt eftersom månaderna gick märkte jag att jag sov bättre och att min hud och matsmältni­ng förbättrad­es. Jag känner mig mycket friskare.”

En växtbasera­d kosthållni­ng uppmuntrar till kreativite­t i köket istället för begränsnin­gar.

Eleanor motbevisar att vegetarisk­t betyder tråkigt genom att laga recept som vegansk paj och ugnsbakad vegansk Camembert. Hon vill göra växtbasera­d kost enkel och lättuppnåe­lig. ”Jag lagar ofta en stor gryta grönsaksst­uvning i början av veckan, du kan dryga ut portionern­a med linser, potatismos eller ris”, säger hon. ”Min favoritmat är hemlagad klyftpotat­is!”

En hälsosamma­re, mer mindful livsstil som innebär att vi ser bättre ut, mår bättre, hjälper miljön och fortfarand­e får äta klyftpotat­is? Vi är med!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden