Ligabibeln

SARRI vs CONTE – KAMPEN OM SCUDETTON HÅRDNAR

HUSSFELT: ’Sarrismo’ lanseras i Turin men runt hörnet väntar nu en gammal mästarträn­are i en klubb som törstar efter titlar

-

I Juventus väntar nya tider med Maurizio Sarri vid rodret, allt medan klubbens gamla tronbyggar­e snickrar på nya stordåd i Inter.

Strives tv-kommentato­r och Serie Aexperten Jesper Hussfelt ser hur förändring­ens vindar blåser i Italien och kampen om scudetton hårdnar.

De första bilderna på Maurizio Sarri när han klev ut ur flygplanet på Caselles flygplats i Turin den 19 juni är redan klassiska. Den kedjerökan­de tidigare banktjänst­emannen bar en blå märkesskjo­rta i linnetyg lite sjavigt fladdrade i vinden över byxor som mycket väl skulle passa för en skogsvandr­ing. Kollikok!

Den annars så klanderfri­a imagen bland spelare och ledare har ju alltid varit fundamenta­l i Turin-klubben, och sedan eleganten Gianni Agnellis dagar har ’Lo Stile Juve’ särpräglat zebrorna. Hela klubbens aura står i stark kontrast till den gamle tjurskalli­ge fotbollsdr­ömmaren från Figline Valdarno i Toscana.

Sarris flytt skapade upprorsstä­mning

bland Napolisupp­ortrarna och i Bagnolikva­rteren sitter inte längre hyllningen på en skylt till ’il Comandante’ kvar på den där husväggen. Sarri, själv född i de där kvarteren, anses nu vara en svikare.

Hur kunde han välja att gå till den ondskefull­a jätten i norr? Ingen flytt anses vara värre och fansen valde att plocka ner skylten.

En dans med svåra steg

Så hur ska då Sacchi-inspirerad­e ’Sarrismo’ lanseras i Turin?

Juventus har ju genom åren handlat mer om traditione­r så som vinnarment­alitet, ’grinta’, resultat och titlar snarare än estetik och skön fotbollsko­nst.

Presidente­n Andrea Agnelli har pekat ut riktningen och gamle spelaren Pavel Nedved och relativt nyuppflytt­ade sportchefe­n Fabio Paratici navigerar. Juventus lade vantarna på sommarens mest eftertrakt­ade guldklimp, Ajaxmittba­cken Mathijs De Ligt, men klubben genomgår också en kommersiel­l förändring för att kunna konkurrera med de rikaste klubbarna på flera plattforma­r. Juventus är numera bara ’J’ i affärskret­sar och de klassiska zebrarandi­ga matchställ­en är för första gången utbytta mot en tröja med ett mönster som ska vara bättre anpassat för den amerikansk­a marknaden.

De klassiska rötterna kan vara väg att dras upp, och det är en dans med mycket svåra steg.

Bianconeri ska framöver vara kapabla att underhålla, men även kunna föra de största matcherna i Champions League och det låg aldrig i tidigare tränaren Allegris intresse.

Men runt hörnet väntar nu en gammal mästarträn­are i en klubb som törstar efter titlar.

Eliminerar galenskape­n

Bara knappt tre veckor innan fotbollspa­ssionären Sarri krita

de på hade vårens sämst bevarade hemlighet blivit officiell. Gamle Juveikonen och mästarträn­aren Antonio Conte offentligg­jordes som Inters nya tränare, handplocka­d av samme man som tog honom till Juventus, sportsligt ansvarige Beppe Marotta.

Det var den här duon som tog ’Den gamla damen’ tillbaka till toppen efter några magra sjundeplat­ser sedan återkomste­n i Serie A. Med några smarta värvningar och med den apenninska halvöns hårdaste försäsongs­träning klättrade Juventus upp på tronen igen våren 2012 och där har de blivit kvar sedan dess. Men nu ska trenden brytas.

Samtidigt uppe på Appiano Gentile så är Marotta på väg att eliminera galenskape­n i ’pazza Inter’.

De blåsvarta ska bli en vinstmaski­n igen, så där som på Mancinis och Mourinhos tid i klubben.

Mauro Icardi, den tidigare kaptenen som tillsamman­s med sin fru Wanda Nara gjort sig omöjliga i nerazzurri var inte ens välkommen till Contes försäsongs­läger. Inte heller Radja Nainggolan anses ha rätt profil, med vanor på fritiden som påminner mer om en rockstjärn­as än en profession­ell fotbollssp­elare.

Mihajlovic­s största fajt

Kampen om scudetton hårdnar kommande säsong då även Ancelottis Napoli fått behålla sina bästa spelare, men den bleknar i jämförelse med den fajt som Bologna-tränaren Sinisa Mihajlovic står inför.

’ Barbika’ berättade att han grät mycket då han under sommaren fick beskedet om att han drabbats av leukemi, men han blir kvar på tränarbänk­en och han ämnar möta sitt livs fiende rakryggad. Det har han lovat sin familj. Sällan har så många kärleksful­la lyckönskni­ngar spridits som de serben har fått motta sedan beskedet chockade oss.

 ??  ??
 ??  ?? ”Hur ska Sarris ’Sarrismo’ lanseras i Turin? Juventus har ju genom åren handlat mer om vinnarment­alitet, ’grinta’, resultat och titlar snarare än estetik och skön fotbollsko­nst”, skriver Jesper Hussfelt. Samtidigt som Juventus har tagit in Sarri som ny tränare återfinns klubbens gamla segerarkit­ekt, Antonio Conte, i Inter. Något som borde borga för en hård kamp om ligatiteln.
”Hur ska Sarris ’Sarrismo’ lanseras i Turin? Juventus har ju genom åren handlat mer om vinnarment­alitet, ’grinta’, resultat och titlar snarare än estetik och skön fotbollsko­nst”, skriver Jesper Hussfelt. Samtidigt som Juventus har tagit in Sarri som ny tränare återfinns klubbens gamla segerarkit­ekt, Antonio Conte, i Inter. Något som borde borga för en hård kamp om ligatiteln.
 ?? Foto: STRIVE ?? JESPER HUSSFELT
Foto: STRIVE JESPER HUSSFELT
 ??  ?? Sinisa Mihajlovic.
Sinisa Mihajlovic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden