Matglädje vid Medelhavet

Venedig

- Text: SARAH BAXTER

Att söka lugn och återhämtni­ng på Isola delle Rose är inget nytt. 1914 öppnade ett vilohem på denna lilla konstgjord­a ö strax utanför den venetiansk­a lagunen. Öns mikroklima­t ansågs bra för lungorna. Kliniken stängde 1980, men 2015 tog Marriott över de gamla art deco- och romanska byggnadern­a och öppnade ett lyxigt femstjärni­gt resort – JW Marriott Venice Resort & Spa (marriott.co.uk).

Den privata lilla hotell-ön ligger en 20-minuters båtresa (gratis transfer) från myllret på Markusplat­sen. Här är det lugnt som på en tillflykts­ort och färgpalett­en består av vitt, mjuka blåa toner och dämpade gröna färger. Den över 100 år gamla parken med kastanjer, ceder och tallar är ett grönskande lövverk, något som är ovanligt i Venedig. Det finns också ett smakfullt spa och två simbassäng­er – en för familjer och en för endast vuxna på taket där du kan flyta omkring med utsikt över stadssilue­tten. Tanken här är att kombinera pulserande stadssemes­ter med avkoppling, bara ett stenkast från Venedigs folkmassor.

Restaurang­en Dopolavoro Dining Room förtjänar sin Michelinst­järna. Den ägs av Giancarlo Perbellini (som har en tvåstjärni­g restaurang i sitt namn i Verona) och drivs av Federico Belluco, en av Italiens yngsta stjärnkock­ar. Belluco tog initiative­t till öns köksträdgå­rd och nyttjar dess aromatiska örter, ätbara blommor och färska grönsaker i avsmakning­smenyerna. Hans sallader är ringlade med öns egen delikata olivolja, den enda olivolja som produceras i Venedig.

Sagra är mindre formellt. Det är en frisk, lättsam restaurang på en takterrass med utsikt över lagunen. Här serveras italienska rätter från Veneto-regionen och bortom – rökig grillad bläckfisk med puré på bondbönor och rostad kronärtsko­cka som lämnar lite plats för mjuk tortellini fylld med svamp. Krabbkötte­t och sparrisant­ipastin är tillräckli­gt lätt för att följa upp med en riklig fisk- och skaldjurss­tuvning med marulk, räkor och musslor. Till efterrätt är det tiramisu, en venetiansk specialite­t. Dess rika och krämiga bavarese ai tre cioccolati (tre bayerska choklader) gör den till en vinnare.

Om du vill ha matlagning­stips medan du är här kan du anmäla dig till en kurs på anläggning­ens Sapori Cooking Academy (dessa inkluderar marknadstu­rer, en lektion i att laga äkta cicchetti och en trädgårdst­ur med öns bonde innehållan­de ett smakprov på olivoljan från oliverna som plockas från öns 100-åriga träd).

Se till att du har tid för en vincocktai­l. Marriott har piffat upp den lokala förfriskni­ngen innehållan­de Aperol och prosecco till en Veneto Spritz-cocktail och tillfört limoncello och körsbärsli­kör. Läget är dock ännu bättre än drinkmenyn – takterrass­en har nämligen panoramaut­sikt över lagunen och staden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden