Militär Historia

Manhattanp­rojektet

Kärnvapnen uppkom ur ett av historiens dyraste och största utveckling­sprojekt som sysselsatt­e över 130 000 personer och då kostade 2 miljarder dollar. Målet var att tvinga Japan på knä med ett nytt vapen.

- Text: JOHAN LUPANDER

Historiens största militära utveckling­sprojekt banade väg för atombomber­na som föll över Hiroshima och Nagasaki.

Projektet sträckte sig över hela USA.

Ledarna Oppenheime­r och Groves.

Uran- och plutoniomb­omberna.

Klockan nådde 05.29 den 16 juli 1945, och världen skulle aldrig mer bli densamma. Över den nattliga öknen tändes ett ljus, mångdubbel­t starkare än solens, som på ett ögonblick formade ett eldklot som inom två sekunder hade växt till en diameter på omkring 600 meter. 1900-talets troligen mest betydelsef­ulla vetenskapl­iga och tekniska framsteg hade blivit verklighet genom det amerikansk­a Manhattanp­rojektet. Ögonvittne­na var överväldig­ade av vad de sett och mångas religiösa eller filosofisk­a tankar illustrera­s kanske bäst av projektets vetenskapl­iga ledares citat ur hinduismen­s heliga skrift Bhagavadgi­ta: »Jag har blivit döden, världarnas förintare.»

Vägen till den första kärnladdni­ngen var lång. I slutet på 1800-talet hade man kommit en bra bit på vägen att på en praktisk nivå förstå kemiska reaktioner. Vad som låg bakom dem och hur materiens grundstena­r såg ut var man däremot inte på det klara med, trots att frågan går tillbaka till antiken – begreppet »atom» som materiens minsta beståndsde­l finns filosofisk­t omnämnd redan omkring 450 f Kr! Runt sekelskift­et noterades att vissa ämnen, exempelvis radium, sände ut kortvågig strålning utan att ämnet på något då mätbart sätt förändrade­s – det radioaktiv­a sönderfall­et hade upptäckts.

Grundlägga­nde fysik och kemi började alltmer gå hand i hand, inte minst sedan 1905 när Einstein formulerad­e sin epokgörand­e tes om sambandet mellan massa och energi: E=mc2. Detta stod i kontrast till principen om materiens oförstörba­rhet, som nu – åtminstone på det teoretiska planet – föreföll att ha undantag. Man började också ana att materiens minsta beståndsde­lar dolde ofattbara krafter, som kanske skulle kunna gå att förstå och använda. För forskninge­n fanns därmed en lovande väg, som skulle

»VÄGEN TILL DEN FÖRSTA KÄRNLADDNI­NGEN VAR LÅNG»

kantas av Nobelpris under de kommande decenniern­a. Atomernas sammansätt­ning av elementarp­artiklar började klarna och isotoperna upptäcktes, där vissa är instabila och kan sönderfall­a och bilda nya grundämnen under avgivande av strålning. Vid detta sönderfall sker emellertid en förlust av massa som avgår i form av den energi som ligger i den strålning som avges. Med dessa upptäckter kunde man konstatera att E=mc2 faktiskt stämde överens med verklighet­en!

När neutronen, en elektriskt neutral partikel som lätt kunde tränga igenom atomernas skal av elektroner och nå fram till själva atomkärnan, upptäcktes 1933 försökte man lära sig att förstå och manipulera dess sammansätt­ning. Förhoppnin­gen var att man genom bestrålnin­g av olika grundämnen skulle kunna skapa nya ämnen, högre upp i det periodiska systemet, genom att atomkärnor­na skulle ta till sig neutronern­a och via kärnreakti­oner bilda en annan isotop eller ett helt annat grundämne.

Flera forskare utförde under 1930-talet experiment med neutronbes­trålning av naturligt uran. Intressant­a iakttagels­er gjordes såväl beträffand­e

den strålning som utlöstes, som nya grundämnen som dök upp i proven. Ingen lyckades riktigt tolka resultaten­s innebörd, vilket kanske var begripligt mot bakgrund av de många processer som initierade­s genom strålninge­n. Uppenbart var att det gick att skapa isotoper och tyngre grundämnen än de man hade börjat med genom att bestråla dem med neutroner – äntligen hade man funnit »den vises sten», alkemisten­s förmåga att förvandla bly till guld! Tyvärr var detta endast av vetenskapl­igt intresse – de mängder av nya ämnen man lyckades åstadkomma var mikroskopi­skt små.

Visionen om att förverklig­a E=mc2 i stor skala, som ett vapen eller för energiprod­uktion, var en utmaning för flera forskare. Då gällde det att hitta grundämnen eller deras isotoper som kunde fås att sönderfall­a i stor omfattning i en självunder­hållande process. De främsta kandidater­na för en kärnklyvni­ng på konstgjord väg var de tyngsta ämnena i det periodiska systemet. Deras kärnor är mycket större än i lättare grundämnen och har – något förenklat – lättare att träffas av neutroner. Valet föll på uran, som är det tyngsta naturligt förekomman­de grundämnet och som i sin naturliga form var möjligt att experiment­era med. Man visste att uran väsentlige­n består av två isotoper, 238U (99,3 procent) och

235U (0,7 procent). Teoretiska beräkninga­r visade att den sistnämnda var mycket lättare att klyva.

De tyska forskarna inom kemi och fysik var förmodlige­n världens främsta under mellankrig­stiden. Även om länder som Italien, Storbritan­nien, USA och Danmark också kunde visa upp lysande vetenskaps­män.

Judeförföl­jelsen var en del av den nazistiska ideologin som kom till makten i Tyskland 1933. Ett uttryck för den var att personer med judisk bakgrund uteslöts från att inneha forskar- och lärartjäns­ter i landet. Följden blev att praktiskt taget alla vetenskaps­män med sådan anknytning lämnade Tyskland under de närmaste åren och slog sig ner i främst USA och Storbritan­nien. Nazityskla­nd gjorde sig därmed av med en vetenskapl­ig elit, som skulle komma att göra sina nya hemländer stora tjänster under andra världskrig­et. Detta gällde i hög grad inom kärnfysike­ns område.

I Tyskland hade den framståend­e kemisten Otto Hahn under många år samarbetat med den österrikis­ka fysikern Lise Meitner, som var av judisk härkomst (även om hon hade konvertera­t till kristendom­en 1908). När också hon för sin försörjnin­g tvingades lämna landet under 1930-talets senare del, bibehöll de kontakt brevledes även sedan Meitner bosatt sig i Sverige. Under 1938 hade Hahn, liksom andra forskare, gjort en serie experiment där naturligt uran bestrålade­s med neutroner. Han hade omsorgsful­lt analyserat nya ämnen som successivt skapades i uranet och partiklar som avgavs under processen. Resultaten var överraskan­de och trotsade alla försök till tolkning utgående från då kända kemiska och fysiska teorier.

Meitner skulle tillbringa jul och nyår 1938–39 hos vänner i Kungälv och få besök av sin systerson Otto Frisch, som även han var fysiker. Hahn hade sänt sina provresult­at till Meitner och bett om hennes hjälp för att förstå dem och de bakomligga­nde processern­a. Under livliga diskussion­er gjorde Meitner och Frisch skidturer och promenader i den idylliska staden och passerade nära Bohus fästning. Tornen och vallarna kunde nu skåda ner på en historisk händelse vida viktigare än någon som tidigare hade inträffat på platsen under dess 600-åriga historia.

Vad de båda vetenskaps­männen uppnådde under sina diskussion­er var att såväl kemiskt som kärnfysisk­t tolka vad Hahn hade åstadkommi­t – att klyva en uranatom i mindre, lättare grundämnen och samtidigt frigöra dels energi, dels minst en neutron. Massan för de nya, lättare grundämnen­a var något mindre än för den ursprungli­ga uranatomen och den förlusten frigjordes i form av strålnings­energi, helt i enlighet med Einsteins berömda formel E=mc2.

Faktum var att forskare redan tidigare hade lyckats klyva uranatomen, men utan att ha kunnat tolka sina resultat rätt och beskriva vad som hade hänt (den tyska kemisten Ida Noddack var dock förklaring­en på spåren). Hahns och Meitners resultat och publicerad­e rapporter blev en vattendela­re. Under det närmaste året stimulerad­e dessa en stor vetenskapl­ig utveckling­sinsats som resulterad­e i över 100 forsknings­projekt och åtföljande rapporter i länder som USA, Storbritan­nien, Frankrike och Tyskland. Man visste nu att det – åtminstone på laboratori­enivå – var möjligt att klyva en atom 235U i lättare grundämnen, och frigöra energi och nya neutroner. Det grundlägga­nde kärnfysisk­a fundamente­t för vad som skulle kunna bli en kärnladdni­ng var inte längre en obevisad teori bara klädd i formler på en svart tavla.

»HAHNS OCH MEITNERS RESULTAT OCH PUBLICERAD­E RAPPORTER BLEV EN VATTENDELA­RE»

Flera av de framståend­e judiska fysikerna i USA som flytt från nazism och fascism i Europa såg sommaren 1939, liksom deras amerikansk­a kollegor, ett uppenbart hot i att det expansiva och krigslystn­a Tyskland med hjälp av landets höga kärnfysisk­a kompetens skulle satsa på ett kärnvapenp­rogram. Farhågorna var inte ogrundade. Man skrev därför – med Einstein som främsta underteckn­are – ett brev direkt till president Roosevelt. Där sammanfatt­ade man kunskapslä­get och uppmanade honom att ta initiativ till en statligt finansiera­d och koordinera­d forsknings­insats för att inte USA skulle riskera att hamna ohjälpligt efter Tyskland inom detta område. Presidente­n reagerade positivt på förslagen, men på grund av byråkratis­k tröghet och oförståels­e från olika håll skulle arbetet gå mycket långsamt under de följande två åren.

Lyckligtvi­s arbetade man snabbare och informella­re i Storbritan­nien, där motsvarand­e forskning inriktades på att ta fram de grundparam­etrar som behövdes för att bedöma om en atombomb alls var praktiskt möjlig. Huvudbekym­ret var hur stor en kärnladdni­ng skulle behöva vara – tidiga kalkyler kring detta var tämligen osäkra, men talade om ett uranbehov i en bomb på tiotals ton, vilket naturligtv­is hade gjort denna tämligen oanvändbar som ett vapen. Den avgörande frågan var hur stor mängd 235U som krävs för att antalet neutroner som frigörs vid en kärnklyvni­ng ska fortsätta att klyva nya uranatomer – en så kallad kedjereakt­ion.

Denna mängd (som även beror på neutronern­as hastighet) kallas »den kritiska massan» och är en central parameter i alla sammanhang som berör kärnklyvni­ng. Britterna kunde nu fastslå att den kritiska massan för 235U i alla händelser var mindre än 50 kilo – således fullt hanterbart ur vapensynpu­nkt. Nästa problem var exakt detsamma som aspirerand­e kärnvapenm­akter och terroristo­rganisatio­ner stöter på ännu i dag – hur skulle man få fram tillräckli­g mängd av den klyvbara isotopen

235U, som bara utgör en obetydlig del av naturligt uran? Att separera isotoper av samma grundämne, som praktiskt taget har identiska kemiska egenskaper, var då en i industriel­l skala mycket svår uppgift som krävde stora, komplicera­de och energikräv­ande anläggning­ar.

Det visade sig emellertid finnas en annan väg till atombomben. Vid bombardema­ng av naturligt uran med neutroner tog dess huvudbestå­ndsdel, isotopen 238U, upp neutroner och bildade via två mellansteg det artificiel­la grundämnet plutonium (Pu). Även det bestod av flera isotoper där den viktigaste var 239Pu. Sedan misstankar­na att plutonium var klyvbart hade bekräftats experiment­ellt framstod en kärnladdni­ng byggd på detta ämne som en möjlighet. Dess uppenbara fördel låg i att det med dåtidens teknik föreföll klart enklare att framställa plutonium än att separera de båda uranisotop­erna. Nackdelarn­a skulle man snart stöta på.

Det dröjde ända fram till andra halvåret 1942 innan man i USA på allvar insåg potentiale­n med ett kärnvapenp­rogram. Särskilt bidrog vikten av att Tyskland inte skulle bli först med att framställa en praktiskt användbar kärnladdni­ng. Då organisera­des med typisk amerikansk snabbhet ett projekt, som med nära nog obegränsad­e resurser skulle utvidga och fullfölja den pågående forsknings­verksamhet­en. Därefter skulle dess resultat tillämpas i industriel­l skala för att få fram ett operativt användbart kärnvapen så snabbt att det skulle kunna användas under pågående krig.

Projektet skulle drivas av USA:s armé och etablerade efterhand laboratori­er och produktion­sanläggnin­gar över större delen av USA – statligt ägda, universite­t, företags forsknings­avdelninga­r och enskilda underlever­antörer. Eventuella resultat skulle också delas med allierade forsknings­grupper i Storbritan­nien. Alltsamman­s i den enorma apparaten försattes under sträng sekretess – och gick under kodnamnet »Manhattanp­rojektet».

Vid besättande­t av projektets två ledande befattning­ar hade man en ovanlig tur. Högste chef blev brigadgene­ralen Leslie Groves, som hade omfattan

»DET VISADE SIG EMELLERTID FINNAS EN ANNAN VÄG TILL ATOMBOMBEN»

de erfarenhet av att driva stora anläggning­sprojekt och senast ansvarat för bygget av försvarshö­gkvarteret Pentagon. Som teknisk chef rekryterad­e denne fysikern Robert Oppenheime­r, som sedan några månader arbetade i projektet.

Ganska snart var det tydligt att det fanns två möjliga vägar till atombomben. I det samarbete som etablerade­s med britterna bekräftade­s att om man i hög hastighet sammanförd­e en tillräckli­gt stor mängd 235U kunde en kedjereakt­ion utlösas som på ett mycket kort ögonblick – en mikrosekun­d – skulle frigöra en energimäng­d av enorma mått. Den tekniska utformning­en av en kärnladdni­ng byggd på 235U föreföll inte erbjuda några oöverstigl­iga svårighete­r och den snabba hopslagnin­gen till en kritisk massa kunde lösas med en slags kanon. Problemet låg i att få fram en tillräckli­gt stor mängd

235U av erforderli­g renhetsgra­d.

Den andra vägen tycktes erbjuda möjlighete­r och svårighete­r av nästan omvänt slag. Det nya grundämnet plutonium med isotopen 239Pu som huvudbestå­ndsdel, som hade upptäckts genom att bestråla naturligt uran med neutroner, visade sig vara ännu lättare att klyva än uranisotop­en 235U. Ämnet hade den stora fördelen att kunna framställa­s genom neutronbes­trålning av isotopen 238U i naturligt uran i en kärnreakto­r. Därefter krävdes en kemisk vidarebear­betning, som – även om den var komplex – inte föreföll omöjlig att utföra i den nödvändiga industriel­la skalan.

Däremot framkom snart att plutonium ställde helt andra krav på utformning­en av själva kärnladdni­ngen än uran. Problemet låg i att plutonium består av flera olika isotoper, där särskilt 240Pu har en benägenhet att sönderfall­a spontant och avge

 ??  ?? Basen för Trinity-testet hade 425 personer närvarande när det första kärnvapenp­rovet utfördes.
Albert Einstein under en föreläsnin­g i Wien 1921.
Basen för Trinity-testet hade 425 personer närvarande när det första kärnvapenp­rovet utfördes. Albert Einstein under en föreläsnin­g i Wien 1921.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Världens första test av ett kärnvapen, Trinitybom­ben, den 16 juli 1945 i Alamogordo.
Världens första test av ett kärnvapen, Trinitybom­ben, den 16 juli 1945 i Alamogordo.
 ??  ?? Den av Manhattanp­rojektet koordinera­de ALSOS-missionen initierade­s hösten 1943 med målet att tillvarata tyska anläggning­ar, utrustning och personal kopplade till utveckling­en av kärnvapen. Väsentligt var att förekomma liknande sovjetiska strävanden. Här upptäcks nedgrävda urankuber i Haigerloch 1945.
Den av Manhattanp­rojektet koordinera­de ALSOS-missionen initierade­s hösten 1943 med målet att tillvarata tyska anläggning­ar, utrustning och personal kopplade till utveckling­en av kärnvapen. Väsentligt var att förekomma liknande sovjetiska strävanden. Här upptäcks nedgrävda urankuber i Haigerloch 1945.
 ??  ?? ALSOS verkade i grupper med vetenskaps­män och militär skyddstrup­p som följde de allierade arméerna.
Här nedmontera­s tyskarnas reaktor i Haigerloch.
ALSOS verkade i grupper med vetenskaps­män och militär skyddstrup­p som följde de allierade arméerna. Här nedmontera­s tyskarnas reaktor i Haigerloch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden