Mindfulness 2018

Fokusera på nuet

Notera utan att döma.

-

Tänk dig att du mediterar och fokuserar medvetet på dina andetag. Du sitter ner och riktar nu uppmärksam­heten mot trycket från stolen som du kan känna mot lårens undersida. Samma tryck finns där varje gång du sitter på en stol för att äta middag eller skriva ett brev, men oftast lägger du inte ens märke till det. Att låta sådana sinnesförn­immelser hamna i fokus för medvetande­t och hålla kvar dem där är ett exempel på hur du kan fokusera uppmärksam­heten på något i nuet.

Mindfulnes­s handlar om att rikta uppmärksam­heten mot något i nuet utan att värdera eller döma. Men vad betyder det egentligen? Och varför skulle man döma något som till exempel andningen eller fysiska förnimmels­er?

Vandrande tankar och känslor

Du kommer förmodlige­n att bli distrahera­d av något.

Fragment av tankar eller känslor stiger upp i medvetande­t utan att du framkallat dem. Ofta är det småsaker – tankar på var du senast la saxen eller hur dags du ska hämta dottern från skolan. Andra gånger är det en vag oro som du inte riktigt kan sätta fingret på. Och vid åter andra tillfällen är det jobbigare känslor, som ilska eller rädsla.

Om du tänker för dig själv: ”Jag vill verkligen inte ha den här tanken eller känslan i huvudet just nu; den sabbar min första mindfulnes­sövning”, då dömer du. När den här typen av tankar eller känslor tränger sig på ska du inte döma dem. Men vad ska du då göra med dem?

Svaret är att du noterar att du är medveten om dem. Men sedan för du uppmärksam­heten tillbaka till dina fysiska förnimmels­er. Du engagerar dig inte i dina tankar eller känslor utan låter dem bara passera bort. Det är mindfulnes­s i praktiken.

 ??  ??
 ??  ?? HÄLFTEN AV TIDEN Forskninge­n pekar på att medvetande­t är ofokuserat ungefär halva vår vakna tid.
HÄLFTEN AV TIDEN Forskninge­n pekar på att medvetande­t är ofokuserat ungefär halva vår vakna tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden