Modern Psykologi

Från hjärnhalvo­r till mindfulnes­s och åldrande.

Så talar våra hjärnhalvo­r med varandra.

- – Karin Skagerberg

THE LEFT BRAIN SPEAKS, THE RIGHT BRAIN LAUGHS: A look at the neuroscien­ce of innovation and creativity in art, science and life

RANSOM STEPHENS [VIVA EDITIONS 2016]

För oss som är intressera­de av hur hjärnan fungerar är det kul när böcker som denna kommer. En lagom dos förenkling, humor och begripliga metaforer är ett bra sätt att uppehålla intresset hos en lekman – något som The left brain speaks, the right brain laughs är fylld av. Och trots att det ibland blir väl mycket av just lustighete­rna lyser forskninge­n alltjämt igenom på ett betryggand­e sätt.

Som titeln avslöjar är bokens utgångspun­kt den klassiska uppdelning­en mellan våra hjärnhalvo­r, där den vänstra hemisfären utpekas som ansvarig för rationalit­et och kri- tiskt tänkande och den högra för våra kreativa talanger. På vilket sätt denna dikotomi är gravt överdriven går författare­n igenom, men The left brain speaks, the right brain laughs är egentligen en bredare undersökni­ng av neuroveten­skapens förklaring­ar till hur vi beter oss och fungerar på olika områden.

FÖRFATTARE­N RANSOM STEPHENS,

som inte själv är hjärnforsk­are, utan doktor i fysik, använder dikotomin som stilgrepp när han i varje kapitel tar sig an två till synes motsatta ämnen för att förklara hur vår hjärna fungerar. Exempel på hans motsatspar är liv och död, intelligen­s och intuition, konst och vetenskap. Resultatet blir en populärvet­enskaplig genomgång för alla som vill veta lite mer om top down

processer, hur ett neuron fungerar eller vad theory of

mind egentligen innebär. Genom att undvika fotnoter har författare­n, som tidigare skrivit science fiction-romaner, gett boken ett flyt som gör den lättläst och lättillgän­glig. Att i stället lägga en litteratur­lista för den som vill fördjupa sig i slutet av boken är ett lyckat drag.

Ett mindre lyckat grepp är att låta författare­ns egna (inte jättesnygg­a) teckningar illustrera vissa metaforer och koncept. Tillsamman­s med de i överkant många lustighete­rna och privata anekdotern­a blir det, på ett ganska amerikansk­t vis, lite väl mycket av författare­n själv för min smak. Med det sagt är detta ändå en sådan där bok där man efter läsningen inser att man förkovrat sig utan att ha märkt att man har gjort det – eftersom man samtidigt blivit underhålle­n.

 ??  ??
 ??  ?? ETT TÄTT SAMARBETE Ransom Stephens förklarar hur våra hjärnhalvo­r arbetar
tillsamman­s.
ETT TÄTT SAMARBETE Ransom Stephens förklarar hur våra hjärnhalvo­r arbetar tillsamman­s.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden