Modern Psykologi

HALLÅ DÄR Kristoffer N.T. Månsson om Jan Lööf.

- – Jonas Mattsson

Psykologen Kristoffer N. T. Månsson har skrivit avhandling­en Restructur­ing the socially anxious brain, om hur social ångest syns i hjärnan.

– Jag har undersökt hjärnan vid psykologis­k behandling över internet. Framför allt förändras amygdala som är en del av rädslocent­rum. Amygdala krymper och dess reaktion minskar. Vi har dessutom med 92 procents säkerhet kunnat förutspå vilka som blir bra av en behandling.

Vilken nytta har vi av det?

– Jag vill veta om Kalle eller Lisa blir bra innan jag rekommende­rar en behandling. Ser vi hur biologin förändras ger det informatio­n om hur vi kan göra behandling­arna vassare.

Du har en illustrati­on av Jan Lööf på omslaget till avhandling­en.

– Jan Lööf har alltid fascine- rat mig. När jag läste en lång intervju i en bok så bestämde jag mig för att det vore läckert att få honom att göra omslaget. Han kunde inte teckna något nytt men skickade en hög som jag kunde välja ur. Bilden jag valde passar min avhandling. Titeln om att rekonstrue­ra något illustrera­s bra av gubben som har skruvat ihop ett huvud. Sedan har jag en fascinatio­n för cyklar, och glasögonen i bilden är en cykel.

 ??  ??
 ??  ?? OMSLAGSBIL­D Det var när han läste boken Jan Lööf: 75 år av
dumheter (Kartago 2015) som Kristoffer N.T. Månsson fick idén att be Jan Lööf om en illustrati­on.
OMSLAGSBIL­D Det var när han läste boken Jan Lööf: 75 år av dumheter (Kartago 2015) som Kristoffer N.T. Månsson fick idén att be Jan Lööf om en illustrati­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden