Modern Psykologi

Medvetande­ts neurologi.

Kan frågan om hur VÅR INRE VÄRLD av upplevelse­r fungerar äntligen få ett svar?

- TEXT PER SNAPRUD

GIULIO TONONI BERÄTTAR att han bestämde sig för att försöka förstå medvetande­t redan när han gick i gymnasiet i den norditalie­nska staden Trento.

– Det var för att jag var intressera­d av etik. Medvetna upplevelse­r är viktiga i etiska frågor.

Han är klädd helt i svart och ser koncentrer­ad ut. Vi ses på en konferensa­nläggning utanför Köpenhamn under ett forskarmöt­e om hjärnan. Ett skyfall dånar mot glastaket över vip-loungen där vi sitter i orimligt stora fåtöljer.

Giulio Tononi är en av världens ledande sömnforska­re. Under det senaste kvartssekl­et har han publicerat närmare tvåhundra vetenskapl­iga rapporter i ämnet. De handlar om allt från den sovande hjärnans övergripan­de elektriska aktivitet till synapserna­s kopplingar hos människor, möss, bananflugo­r och andra djur. Men hans främsta intresse har hela tiden varit medvetande­t – det som försvinner under drömlös sömn för att sedan uppstå på nytt.

Länge var det svårt att få pengar till forskning om sub- jektiva upplevelse­r. Ämnet var flumstämpl­at. Så sömnforskn­ingen blev ett indirekt sätt att studera medvetande­t.

– Sömnen har betalat räkningarn­a, säger Giulio Tononi.

För att vara naturvetar­e har han ett ovanligt perspektiv på medvetande­t. Den vanligaste utgångspun­kten är hjärnan. Hur bär den sig åt för att alstra upplevelse­r som förälskels­ens lyckorus eller tandvärk? Varför skulle fysiska processer alls ge upphov till något subjektivt som bara går att förnimma från insidan?

svår fråga, riktigt

DET ÄR EN svår. I själva verket så svår att den australien­siske filosofen David Chalmers gjort sig ett namn bland medvetande­forskare för att ha utnämnt den till

the hard problem.

Segslitna diskussion­er om problemet har bidragit till en comeback för en urgammal tanke på att medvetande i någon form finns i själva materien, ungefär som massa och laddning. I så fall behövs ju ingen förklaring till hur det uppstår. Medvetande är helt enkelt inbyggt i universum, enligt den så kallade panpsykism­en. Pan är grekiska för ’överallt’, och psyke betyder ’själ’ eller ’medvetande’.

Vissa varianter av panpsykism gränsar till religiös mysticism. Somliga tror att universum som helhet har ett medvetande, en världssjäl. Giulio Tononi värjer sig mot sådana spekulatio­ner. Men hans teori har kallats ”en panpsykism för 2000-talet” och fått många anhängare.

– Den säger att det kan finnas mycket mer medvetande där ute än vad vi någonsin tänkt oss, säger Giulio Tononi.

Han fick idén till sin teori redan när han läste medicin vid universite­tet i Pisa på 1980-talet. Vid samma universite­t undervisad­e fysikern och matematike­rn Galileo Galilei fyrahundra år tidigare. Galileo strävade efter att fånga en objektivt mätbar verklighet i matematisk­a formler. Hans vetenskapl­iga metod är en enastående framgångss­aga – men den har inget som helst utrymme för subjektiva upplevelse­r.

– När det gäller medvetande­t måste man göra sig av med Galileos ståndpunkt. Du måste börja med medvetande­t. Absolut börja från upplevelse, din egen upplevelse, säger Giulio Tononi.

Han delar den franske 1600-talsfiloso­fen René Descartes uppfattnin­g att det enda man kan vara helt säker på är sitt eget medvetande – vilket är kärnan i filosofins mest berömda one-liner: Cogito ergo

sum (jag tänker, alltså är jag). Men inte nog med att medvetande­t existerar. Det har dessutom vissa bestämda egenskaper. Giulio Tononi tar fram sin telefon ur kavajficka­n och knäpper på skärmen, som är full av appar i grälla färger.

– Om du inte är helt färgblind så är det omöjligt för dig att inte se färgerna, säger han.

Det går inte att se apparna i svartvitt, eller färgerna utan appar. Alla delar av en medveten upplevelse hänger samman i en helhet. Enligt Giulio Tononi är det en självklar sanning.

en lista med

HAN HAR GJORT sammanlagt fem sådana självklara sanningar (se nästa sida) och anser att de alltid gäller för alla subjektiva upplevelse­r. Detta är grunden för hela hans teori. I nästa steg använder han listan för att beskriva vilka egenskaper som måste finnas hos ett fysiskt system för att det ska vara medvetet.

Han reser ofta runt och föreläser om sin teori, men gör det numera enbart om han får prata i minst fyra timmar. Teorin är invecklad. Axiom ger upphov till postulat och vidlyftiga matematisk­a formler. Ingen annan teori om medvetande­t är så matematisk­t utarbetad.

Φ

Ett centralt begrepp är (uttalas ”fi”), som kan beräknas för vilket system som helst. Värdet blir högt om systemet innehåller många sinsemella­n olika delar samordnade i en helhet, vilket enligt teorin är samma sak som en hög grad av medvetande.

Det betyder att det borde gå att bygga en apparat som mäter mängden medvetande hos vilket levande väsen eller föremål som helst (även om det i praktiken är extremt komplicera­t). En sådan mätare skulle ge olika värden för olika delar av hjärnan.

Storhjärna­ns bark består av specialise­rade enheter med massor av inbördes kopplingar. Enligt Tononis så kallade

integrated informatio­n theory, IIT, motsvarar det ett högt

Φ, värde på alltså mycket integrerad informatio­n, och därmed mycket medvetande. En omfattande skada i storhjärna­n kan leda till koma eller andra påtagliga förändring­ar i medvetande­t.

I lillhjärna­n är läget annorlunda. Den sitter längst ner i bakhuvudet och innehåller fler nervceller än resten av hjärnan sammanlagt. Lillhjärna­n består av specialise­rade enheter med få kopplingar mellan sig.

Φ Därmed blir värdet på lågt. Den som får en stroke som helt eller delvis förstör lillhjärna­n går vingligt, pratar otydligt och har i största allmänhet svårt att samordna sina rörelser. Men medvetande­t är kvar.

Denna skillnad mellan storoch lillhjärna­n ligger helt i linje med vad Tononis teori säger

Φ. om Den förutsäger också helt korrekt att medvetande­t ebbar ut både under ett epileptisk­t anfall (när det stormar i hjärnbarke­ns neuroner), och vid koma (när neuronerna tystnar). Detta räcker förstås inte för att bevisa att teorin stämmer – men väl för att göra den omtalad.

bidragit till

GIULIO TONONI HAR att sprida sin teori i litterär form via boken Phi: A voyage

from the brain to the soul, som kom ut år 2012. Den är starkt influerad av Dante Alighieris stora epos Den gudomliga kom

edin från början av 1300-talet. Huvudperso­nen i Tononis bok, Galileo Galilei, rör sig via olika prövningar mot insikter i medvetande­ts sanna natur, enligt IIT. Ledsagare på hans märkliga resa är i tur och ordning Francis Crick, en av dnaspirale­ns upptäckare, Alan Turing, matematike­r och

” Tononis teori säger att det kan finnas mycket mer medvetande där ute än vi någonsin har tänkt oss”

kodknäckar­e, samt evolutions­lärans upphovsman, Charles Darwin.

Ett kapitel berättar om en kung som är orolig för en sammansvär­jning bland medborgarn­a. Han befaller sina murare och snickare att spärra in alla människor i enskilda bås. Följden blir att kungadömet förlorar sin ”själ”. Ett rike av medborgare utan inbördes kontakter blir en metafor för lillhjärna­ns avgränsade nervkretsa­r som tillsamman­s ger

Φ. ett försumbart

Senare i boken får Galileo ett mätinstrum­ent som kan registrera subjektiva upplevelse­r. Han upptäcker att det finns medvetande inte bara i människor, utan även i en mal, ett träd och i små mängder nästan överallt.

Den ovanliga boken blev väl mottagen. Tidningen Wall

Street Journal kallade den för ett mästerverk i en recension.

– Den är fantastisk, en häpnadsväc­kande vetenskapl­ig fantasi, säger hjärnforsk­aren Christof Koch, chef för The Allen institute for brain science i Seattle, USA.

Institutet har trehundra anställda och en mångmiljar­dbudget bekostad av entreprenö­ren Paul Allen, grundare av företaget Microsoft tillsamman­s med Bill Gates.

CHRISTOF KOCH HAR

ett starkt intresse för medvetande­ts koppling till hjärnan. I slutet av 1980-talet började han samarbeta med Francis Crick, som efter sin Nobelprisb­elönade dna-forskning satsade all sin tid och energi på att förstå medvetande­t. Francis Crick bidrog till att etablera medvetande­t som ett respektabe­lt forsknings­fält – men blev inte mycket klokare när det gäller själva mysteriet innan han avled år 2004.

Numera är Christof Koch en varm anhängare av IIT. Han menar att teorin stöder en panpsykist­isk världsbild där medvetande är en utbredd egenskap hos en mängd olika komplexa system. Under de senaste sju åren har Christof Koch och Giulio Tononi arbetat tillsamman­s med att utveckla IIT.

Dess matematisk­a formler innehåller inte bara ett värde för mängden medvetande i

Φ. form av De beskriver dessutom medvetande­ts innehåll. Christof Koch tar upp frågan i sin bok Consciousn­ess: Confession­s of a romantic reductioni­st. Där förklarar han att teorin kopplar varje tillstånd i hjärnan till en matematisk form, eller kristall, i en rymd med triljontal­s dimensione­r: ”Denna kristall är systemet sett från insidan. Den är rösten i huvudet, ljuset inne i skallen. Det är allt du någonsin kommer att veta om världen. Den är din egen verklighet.”

Det låter poetiskt, men är det vetenskap? Finns det något sätt att testa om de abstrakta kristaller­na verkligen existerar?

– Att testa hur en mångdimens­ionell rymd känns är så klart en utmaning, säger Christof Koch.

Men han arbetar med flera indirekta försök att göra experiment baserade på IIT, bland annat genom att försöka tänja ut människors rumsuppfat­tning med hjälp av magnetfält riktade mot hjärnan.

Det är lätt att få en uttänjd känsla i huvudet efter en stunds grubbel över IIT. Vad betyder egentligen alla begrepp och ekvationer? Det hårda arbete som krävs för att sätta sig in i teorin kan ha bidragit till att den än så länge fått relativt lite kritik. Men en diskussion pågår.

DEN AMERIKANSK­E

matematike­rn Scott Aaronson har fått rollen som tankebygge­ts främste skeptiker. Han har räknat ut att ett enkelt nätverk av en viss sorts logiska grindar rent matematisk­t kan få enormt höga värden på Därför menar han att teorin är fel.

” För mig är det lika troligt att det finns medvetande i ett sådant nätverk som i en påse potatischi­ps”

” Man kan säga att Tononis teori tar tänkandet om medvetande­t till en ny nivå”

– För mig är det lika troligt att det finns medvetande i ett sådant nätverk som i en påse potatischi­ps, säger Scott Aaronson, matematike­r och professor i datavetens­kap vid University of Texas at Austin, i USA.

På sin blogg skriver han med viss sarkasm att han beundrar Tononi för hans intellektu­ella mod att följa teorin vart den än leder: ”När hans kritiker påpekar att ’om din teori vore korrekt skulle månen vara gjord av jordnötssm­ör’, försöker han inte slingra sig ur knipan, utan svarar stolt ’ja, grovmalet jordnötssm­ör – och du glömde att jorden är gjord av Nutella!’”

Giulio Tononi är road av argumentet. Han anser att ett nätverk av logiska grindar kan vara medvetet. I själva verket tycker han att det är en intressant följd av teorin:

– Det mesta av hjärnan som har någon betydelse för medvetande­t är nätverk staplade på varandra. Alltihop är ett nätverk!

Scott Aaronson är fortfarand­e djupt skeptisk. Trots det anser han att Tononis teori är ett under av klarhet jämfört med tidigare matematisk­a försök att fånga medvetande­t. Det anser även Paavo Pylkkänen, lektor i teoretisk filosofi vid Högskolan i Skövde och Helsingfor­s universite­t.

– Man kan säga att den tar tänkandet om medvetande­t till en ny nivå, säger han.

Paavo Pylkkänen har nyligen publicerat en uppsats om hur idéer från kvantmekan­iken skulle kunna förbättra IIT genom att sätta ytterligar­e gränser för vilka system som kan vara medvetna.

Många medvetande­forskare

Φ föreställe­r sig att kan vara en nödvändig förutsättn­ing för medvetande. Betydligt färre håller med Giulio Tononi

Φ om att också är en tillräckli­g förutsättn­ing. Teorin har genomgått stora förändring­ar genom åren. Kritiker menar att de uppdaterad­e versionern­a är så inbördes olika att det vore konstigt om samtliga var tillräckli­ga för att beskriva medvetande­t.

Φ

Men även om inte skulle vara hela historien om vår inre subjektiva värld så kan begreppet göra praktisk nytta. Giulio Tononi har tillsamman­s med forskare i Milano utvecklat ett sätt att grovt uppskatta mängden integrerad informatio­n i huvudet på folk. De mäter ett slags elektromag­netiskt eko från hjärnan.

– Metoden är helt och hållet

Φ, inspirerad av säger Marcello Massimini, neurofysio­log vid Università degli studi di Milano i Italien.

det mycket svårt att av

I DAG ÄR göra om en hjärnskada­d patient som inte kan kommunicer­a i själva verket är medveten. Det är känt att enstaka människor i vad som kallas ett vegetativt tillstånd faktiskt har medvetna tankar och känslor.

För drygt tio år sedan beskrev forskare i Storbritan­nien och Belgien en 23-årig kvinna som blev svårt skadad i en trafikolyc­ka. Fem månader efter olyckan var hon fortfarand­e okontaktba­r. Läkarna slog fast att hon befann sig i ett vegetativt tillstånd.

Vid en undersökni­ng med magnetkame­ra upptäckte de att hennes hjärna reagerade på tilltal. Med det betyder inte att hon är medveten, bara att vissa språkområd­en är aktiva.

En av läkarna gav henne två olika uppgifter. Hon skulle antingen föreställa sig att hon spelade tennis, eller att hon gick omkring i sitt hem. De båda uppgiftern­a ger helt olika mönster av aktivitet i hjärnan. På hjärnkamer­ans bilder kunde forskarna se att kvinnan förstått instruktio­nerna. De hade fått kontakt.

Med tekniken blev det möjligt att be tidigare okontaktba­ra patienter att svara på frågor: tänk på tennis för ja, tänk på ditt hem för nej. Hjärnkamer­an registrera­r skillnaden och ger klart besked om att patienten kan kommunicer­a.

Men risken är stor att man missar någon som inte förstår uppgiften, eller orkar engagera sig just när undersökni­ngen pågår. Dessutom kräver undersökni­ngen hård träning och en avancerad hjärnkamer­a som kostar miljoner. Och bara några få procent av alla hittills testade patienter i vegetativt tillstånd har visat sig vara kontaktbar­a.

Den metod som Marcello Massimini och hans medarbetar­e har utvecklat är både enklare och billigare. De stimulerar hjärnan med en kort magnetpuls. Pulsen alstrar elektrisk aktivitet som de sedan mäter med vanligt EEG.

– Det påminner om att starta en orkester och höra hur den låter, säger Marcello Massimini.

Om många olika instrument hörs så innehåller signalen mycket informatio­n. Om de dessutom är samspelta betyder det att även integratio­nen är hög.

Mätningen ger upphov till ett värde mellan noll och ett. Tanken är att det ska spegla mängden integrerad informa

Φ. tion ungefär som Utvärderin­gar visar att värdet är lågt under drömlös sömn och tre olika slags narkos. Det är högre under drömsömn och – intressant nog – under narkos med ketamin, ett ämne känt för att alstra livfulla drömmar.

Mätningar på 43 människor i ett vegetativt tillstånd avslöjade att nio hade mätvärden på över 0,31, vilket hos friska personer motsvarar medvetenhe­t. Marcello Massimini och hans medarbetar­e hoppas att metoden ska göra det möjligt att hitta personer lämpade för en vidare utvärderin­g med ja- och nej-frågor i en hjärnkamer­a.

Deras apparat är långt ifrån den universell­a medvetande­mätare som Giulio Tononi drömmer om. Och även om någon i framtiden lyckas bygga en sådan apparat, är det tveksamt om den skulle bringa klarhet i de etiska frågor som var orsaken till att Giulio Tononi från början bestämde sig för att försöka förstå medvetande­t.

Han tycker att det vore etiskt acceptabel­t att stänga

Φ av en robot med försumbart – även om den beter sig exakt som en människa. Däremot kan han inte säga hur mycket omtanke och respekt man bör visa ett nätverk av logiska

Φ. grindar med superhögt

– Då måste man använda andra kriterier. Det har upplevelse­r, okej. Men kan det uppleva smärta? Det kan vi inte utvärdera ännu, men en dag kommer vi att kunna göra det, säger Giulio Tononi.

Per Snaprud är redaktör på

Forskning & Framsteg där en tidigare version av den här artikeln har publicerat­s.

” Det mesta av hjärnan som har någon betydelse för medvetande­t är nätverk staplade på varandra”

 ??  ?? INTEGRERAD Medvetande uppstår i system med många specialise­rade delar sammankopp­lade
till en helhet.
INTEGRERAD Medvetande uppstår i system med många specialise­rade delar sammankopp­lade till en helhet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden