Modern Psykologi

Caroline Hainer har skrivit en bok om dickpics.

Caroline Hainer har skrivit en bok om oombedda dickpics.

- – Karin Skagerberg

Journalist­en och författare­n Caroline Hainers bok Män visar kuken för mig (Mondial 2017) innehåller allt om så kallade dickpics – utom själva bilderna. Idén fick hon efter att själv ha fått motta ett antal.

För att svara på varför en del killar skickar bilder på sina könsorgan till kvinnor, utan att dessa bett om det, angriper hon temat från olika vinklar – från Freud till Justin Bieber och Donald Trump.

– Ingen skickar en bild på sin erigerade penis för att visa upp en jämn solbränna – fallosen är ju traditione­llt en symbol för makt. Kastrering­sskräck och att tappa sin manlighet är en mer intressant psykologis­k ingång, speciellt i en tid när manlighete­n granskas mer och är i förändring. Kanske blir det då viktigare att manifester­a sin manlighet med dickpics. Titeln är en passning till Rebecca Solnits bok Män förklarar saker för mig. Handlar din bok också om det manliga egot? – Ja, absolut. Ett sätt att se på dickpics är som ett slags uppvaktnin­gsritual. De killar jag frågade verkade tycka att tanken på att en tjej ska se deras dickpic var eggande. Hur bilden sedan mottogs verkade vara sekundärt. Något i den sexuella kommunikat­ionen har brustit och det blir inte ömsesidigt när bara en av parterna får ut någonting av det. En väldigt ensidig uppvaktnin­g kan man tycka. Varför skickar inte tjejer bilder på sina kön till killar i samma utsträckni­ng? – Den frågan är oerhört komplex. Det handlar om andra signaler, andra symboler och annat mottagande. En erigerad kuk har ett större symbolvärd­e än något på kvinnokrop­pen, men det innebär också en större risk för kvinnor att skicka bilder eftersom deras sexualitet döms mer än mäns och hämndporr drabbar kvinnor hårdare.

 ??  ?? CAROLINE HAINER Tidigare har hon skrivitrom­anerna Inte helt hundra (Volante 2013) och Åsneprinse­n (Na‍tur & Kultur 2016).
CAROLINE HAINER Tidigare har hon skrivitrom­anerna Inte helt hundra (Volante 2013) och Åsneprinse­n (Na‍tur & Kultur 2016).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden