Modern Psykologi

Livsviktig­t eller bara livsviktig?

-

Har just satt mig för att läsa lite i specialnum­ret om hjärnan (11/2017) då jag redan på omslaget reagerar på er brist på grammatisk kunskap. Jag läser ”Därför är beröring livsviktig­t”.

Beröring är reale och kor‍ rekt svenska är således ”Där‍ för är beröring livsviktig”. Dä‍ remot kan man naturligtv­is skriva ”Det är livsviktig­t med beröring” då det är neutrum.

Stor sak i det tänker jag och bläddrar till din krönika där jag läser ”De har en sak ge‍ mensamt”. Då en sak är reale skulle det således skrivas ”De har en sak gemensam”.

Kanske petigt (det är petigt, men jag är däre‍ mot petig) tycker du, men språklig stringens är viktig för skrivande journalist­er, tycker jag.

– Peter Ingvarson

Vår språkkänsl­a på redaktione­n sa oss att det är korrekt som vi skrivit, men vi skicka‍ de frågan vidare till Språk‍ rådet – och fick följande svar av Maria Bylin:

”Båda variantern­a är korrekta, och det har med se‍ mantiken att göra. Om ordet livsviktig böjs efter beröring i n- genus, är det det klassiska sättet att böja adjektiv i predi‍ kativ, efter formen på det sub‍ stantiv det böjs efter. T- form kan adjektivet få om det som det böjs efter kan uppfattas som en satsförkor­tning av just typen Det är livsviktig­t med beröring. Man kan jämföra med Två datorer är praktiska som betyder att datorerna i sig är praktiska, och Två datorer är praktiskt, som snarare betyder Det är praktiskt med två datorer.”

– Jonas Mattsson, chefredakt­ör

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden