Modern Psykologi

Jakten på ett större djup

- – Karin Skagerberg

HARUNGEN INA ROSVALL [ALBERT BONNIERS FÖRLAG 2018]

”En känsla av att allt borde finnas samtidigt. Att alla möjlighete­r borde finnas samtidigt”. Så beskrev psykologen Ina Rosvall ansatsen till sin debutroman Harungen i en intervju. Det är också det som boken handlar om – allt samtidigt.

Den så kallade miman (ja, likt den mima som bär på människors minnen i Harry Martinsons Aniara) finns i ett laboratori­um och har skapats från andra varelsers minnen. I miman ryms oerhörda möjlighete­r, ett större medvetande – kanske evigt liv.

Samtidigt drivs berättelse­n vardagligt framåt genom huvudperso­nen, forskaren, som lever sida vid sida med miman och i sitt labb föder den med medvetande­n från försöksdju­r. Hennes parallella familjeliv – med glädje, sorg och trötthet – leder läsaren i en lågmäld ton.

Här finns liv och död samtidigt. En svärmor går bort, två barn växer upp. Det gör också forskarens upphittade harunge och den mystiska miman.

Ina Rosvall syr sömlöst ihop det abstrakta och undflyende med det vardagliga och kroppsliga. Det är en bedrift och boken skulle gärna ha fått vara längre än sina 250 sidor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden