Modern Psykologi

Myter spelar roll i politiken

Forskaren Maja Essebo förklarar hur ideologi förvandlas till självklarh­et.

- TEXT MAJA ESSEBO

INFÖR HÖSTENS VAL KAN det passa bra med några ord om mytens roll i politiken. En myt, så som den används och studeras inom mytforsk‍ ningen, är något vi tar för givet som legitimera­r och guidar vardagligt handlande. Den är något vi känner är rätt så till den grad att vi inte ifrågasät‍ ter eller ens reflektera­r över den. Inte ens när myten blir ifrågasatt av andra är vi redo att överge den. Vi vet ju att det är så här det är och, eftersom en myt måste delas med andra för att uppnå sin ställning, har vi många att dela vår vetskap med. Som sådan är myten grundad i subjektiv ideologi snarare än objektiva fakta.

En myt är inte av naturen falsk – sanning och myt är inte motsatser. Tvärtom är de mest framgångsr­ika och långlivade myterna ofta delvis sanna. Framför allt så spelar det ingen roll huruvida de är det eller inte eftersom det är övertygels­en i sig som avgör en myts fram‍ gång. Den franske författare­n och forskaren Roland Barthes (1915–1980) var en av de mest aktiva mytteoreti­kerna. Han definierad­e myten som ett avpolitise­rat språk. Avpoliti‍ serat betyder inte opolitiskt, utan myter kan användas för

högst politiska ändamål. Men de uppfattas inte som ideologi, utan som självklarh­eter – ’det är ju såhär det är, det vet vi ju’.

Låt mig ge ett exempel från då jag utforskade mytens roll i diskussion­en om håll‍ bar rörlighet i samhället. Då fokuserade jag på myten om framgång genom rörlighet, det vill säga antagandet att rörlig‍ het är en grundförut­sättning för samhälleli­g utveckling, främst ekonomisk – ’det vet vi ju’. Vägar, broar, järnvägar, tunnlar. Regionförs­toring, nod-skapande, flexibilit­et, arbetsmark­nadsförsto­ring. Jag studerade ett Eu-projekt i Malmö vars uppgift var att skapa hållbar urban rörlighet och fann att även i ett projekt vars uttrycklig­a syfte var att möjliggöra en hållbar omställ‍ ning fick myten om tillväxt genom rörlighet ett förgivet‍ taget företräde. Begränsnin­g eller rent av en minskning av rörlighete­n var otänkbart.

Detta för oss till ytterligar­e ett av mytens beståndsde­lar: rädsla för alternativ­et. Myten framställe­r sin sensmoral som den enda tänkbara. Alla andra alternativ leder till förfall, i detta fall ekonomisk stagna‍ tion: ’Det vet vi ju.’

alla delar av

MYTER ÅTERFINNS I samhället, men få områden är så genomsyrad­e av myter som den politiska. Myter, i sin egenskap av att kunna natu‍ ralisera ideologi, framställa alternativ­a vägar som farliga och få oss att ta saker för givna, är verktyg i arbetet med att få ut politiska budskap. Den nu verksamma italienska filosofen Chiara Bottici menar att den politiska myten är så central för hur vi förstår världen att vi inte kan förstå politiken utan att förstå myten. Till de mer extrema fallen hör Nazitysk‍ lands användning av termen

” Till de mer extrema fallen hör Nazi‍tysklands an‍ vändning av termen Volk”

Volk som la grunden till att den ariska rasens särställni­ng kun‍ de tas för given, något filosofen Ernst Cassirer (1874–1945) – en av de främsta utforskarn­a av den politiska myten – själv fick uppleva då han tvingades fly sitt hemland Tyskland efter nazisterna­s maktöverta­gande.

inte gå till dessa

MEN VI BEHÖVER extremer för att hitta myter i politiken, och Sverige är inget undantag. Här vill jag rikta uppmärksam­heten på två av de oftast återkomman­de poli‍ tiska myterna: myten om den andre och myten om en gyllene tidsålder. ’Den andre’ – ett be‍ händigt samlingsna­mn för alla som inte är ’vi’ – har många funktioner. Gruppskapa­nde är inte i sig av ondo, eftersom det ger sammanhåll­ning, outta‍ lad förståelse, solidarite­t och gemenskap. Men det lägger även grunden till oförstå‍ else och avstånd. Som sam‍ hälle misslyckas vi ständigt: Miljonprog­rammet gick inte riktigt som vi hade hoppats, den svenska skolan ifrågasätt­s, arbetslösh­eten är ett konstant huvudbry och vården står inför stora utmaningar. Och peng‍ arna räcker aldrig, aldrig till. Reaktionen på dessa misslyck‍ anden karaktäris­eras ofta av skuldbeläg­gande snarare än av konstrukti­va lärdomar.

I den dualistisk­a struktur myten bygger på finns det två grupper att skylla på: ’Vi och dem.’ Det är sällan vi som gjort fel. Som ett litet barn pekar vi desperat på flickan bredvid – det var inte jag, det var hon! Skuld är obehagligt. Erkänd skuld är politiskt självmord. ’De’ är givetvis inte en sam‍ manhållen grupp, utan inne‍ fattar en stor mängd under‍ grupper, några mer troliga att beskyllas än andra. Det ska också tilläggas att för ’dem’ är vi ’dem’ – i frågan om myt är vi alla lika goda kålsupare.

Och, återigen, en myt är inte nödvändigt­vis falsk. Mitt syfte är inte att påstå att det inte finns skuld eller att vi alltid bara har oss själva att skylla, utan att konstatera att myten ibland får oss att vara lite väl snabba med skuldbeläg­gandet, eftersom det passar in i det vi tar för givet – ’det vet vi ju’. Här kommer ett exempel på skapandet och förstärkan­det av myten om den andre. länge sedan pu‍

FÖR INTE SÅ blicerade Svenska Dagbladet en debattarti­kel om migra‍ tionens skadliga inverkan på den svenska miljön. Artikelns grundargum­ent var att det är bättre, ur ett miljöpersp­ektiv, att människor stannar kvar i fattigare länder eftersom fattigare länder, över lag, har mindre ekologiska avtryck än rikare länder. Och eftersom vi vet hur stort utsläpp av växthusgas­er vi har per person i Sverige kan vi med enkel matematik se hur migratione­n skulle kunna mångdubbla våra utsläpp. Dessutom skulle den kräva värdefull åkermark för bostadsbyg­gande samt riskera vår turism, eftersom migrantern­a skulle påskynda förstörels­en av Sveriges natur. Argumenten grundar sig i klassisk neo-malthusian­ism, det vill säga oro för överbe‍ folkning.

” Klura lite extra på vad det är du tar för givet och vilka konsekven‍ ser det får”

Återigen, jag påstår inte att de har fel – människor använ‍ der resurser – fler människor, mer resurser. Men att ta för givet att detta, eller rättare sagt ’de’, är problemet är i sig problemati­skt. Givetvis från ett etiskt perspektiv där man är villig att låta dem leva i nöd eller rent av dö – vilket, enligt Thomas Malthus (1766–1834) själv, var en fullt rimlig befolkning­såtgärd – för att vi ska slippa riskera negativa effekter. Men det är dessutom högst problemati­skt utifrån rent veten‍skapliga aspekter, om man nu kan göra en sådan uppdelning, eftersom man glömmer det globala perspek‍ tiv som är grundbulte­n i håll‍barhetsfor­skning (även om dessa människor inte kommer till Sverige så existerar de fort‍ farande och deras miljöprakt­i‍ ker påverkar likväl oss).

Man bortser från att rikare länder ofta har bättre förut‍ sättningar för att åstadkomma samhällsom­ställninga­r (alltså finns det ett argument för att det är bättre att ha fler männ‍ iskor ’här’ än ’där’), och man förutsätte­r att tidigare beteen‍ de avgör framtida beteende (vi kommer att göra exakt samma sak i morgon som vi gjorde i går så då är det bättre att inte fler beter sig som vi).

Det största problemet är dock det okritiska förgivet‍ tagandet att ’de’ är problemet, vilket riskerar att leda till protektion­ism och konflikt. Framför allt får det oss att tro att problemet blir löst genom att hålla ’dem’ borta, ett an‍ tagande som ger lugn i sinnet till priset av andras lidande och ytterligar­e fördröjnin­gar av faktiskt förändring­sarbete. Vi behöver inte hålla dem borta, vi behöver skärpa till oss själva. Och det gör förresten de med, så kanske är detta ett av de unika tillfällen där alla – oavsett var man bor – bör ingå i ett enda stort vi.

andre har starka

MYTEN OM DEN kopplingar till det andra av mina två exempel: myten om den gyllene tidsåldern.

Den gyllene tidsåldern är en tid och en plats karaktäri‍ serade av välstånd, framgång och harmoni. Länder kan ha flera sådana tidsåldrar. För Sveriges del har vi det glada 1980-talet, det välstånds‍ skapande 1950-talet och, ännu längre tillbaka, 1600-talets stormaktst­id. Vi har dessutom den mer luddiga ’gamla goda tiden’ som behändigt nog inte behöver tidsbestäm­mas alls.

Formulan för att återskapa ett välmående samhälle är helt enkelt att hitta tillbaka till de värderinga­r och praktiker som gjorde landet så framgångs‍ rikt då, samtidigt som att man avskaffar de demoralise­rande, ekonomiskt förödande och samhällssk­adliga element som tillkommit efteråt, och ofta lett till den gyllene tidsåldern­s fall. Hade vi teletubbie­s på 1950-talet? Nej, alltså måste de bort. Pepsi med limesmak? Automatise­rade telefontjä­ns‍ ter? Bort! Bort! Exemplen blir absurda, men byt ut teletub‍ bies, limepepsi och automa‍ tiserade telefontjä­nster mot privatiser­ing, invandring eller storskalig­t jordbruk. Eller vad du nu än vill.

Myten om den gyllene tids‍ åldern är en uppmaning till att återgå till det gamla, det äkta. I politiken återfinns den ofta inom opposition­en, oavsett vem som sitter i opposi‍ tion. Den framförs som kritik mot en eller annan åtgärd som införts av den sittande regeringen, med grundargu‍ mentet att det var bättre förr och att de – opposition­spartiet – står för återinföra­ndet av gamla, hederliga värderinga­r. Hitta tillbaka till våra rötter, återfå samhällsan­dan, stoppa samhällsfö­rvittringe­n. Att samlas kring denna myt kan vara konstrukti­vt – det kan skapa gemenskap och åter‍ uppliva fungerande praktiker – eller destruktiv­t – det kan stoppa förändring av prin‍ cip snarare än av godo, samt utesluta praktiker, element och människor man ser som icketillhö­rande.

då, om myter är

VAD GÖR VI något vi alla tillskrive­r oss själva och om de dessutom är immuna mot ifrågasätt­ande utifrån? Vi bör själva ifråga‍ sätta dem. Inte andras myter, våra egna. Inte konstant och inte alla myter. Det är mer självranns­akan än de flesta av oss orkar med, åtminstone jag själv. Men när vi ställs inför beslut som påverkar inte bara vårt välmående, våra behov, utan ett helt samhälles, då kan det vara dags att klura lite extra. Som ett politiskt val, till exempel. Klura lite extra på vad det är du tar för givet och vilka konsekvens­er det får. Politiska partier kommer att överösa dig med saker de tar för givet och det är okej, det är deras jobb. Och ditt jobb, det är att klura.

Maja Essebo är mytforskar­e vid Lund university centre for sustainabi­lity science (LUCSUS).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden