Mord & Mysterier

Eva Franchell om mordet på Anna Lindh

- Text: Gunilla Granqvist

Mordet på Sveriges utrikesmin­ister skapade ett nationellt trauma. Vännen Eva Franchell stod axel mot axel med Anna Lindh på NK och spåren av dådet finns kvar hos henne. Minnen som aldrig kommer att blekna. Den 10 september har 15 år gått sedan den ödesdigra eftermidda­gen i centrala Stockholm.

’’ Du anar inte vad som har hänt!’’

Eva har berättat allt för Anna.

Ibland högt, företrädes­vis om ingen annan står i närheten på Katarina kyrkogård, eller tyst för sig själv.

Anna är informerad om varje politiskt klavertram­p de senaste 15 åren och säkert annat också.

Eva vet också oftast vad Anna skulle ha svarat.

Sista gången hon hörde Annas röst var när hon talade om för Eva att hon skulle ringa och säga till Annas make Bosse. Att han inte skulle komma till sjukhuset. Att han skulle åka hem och ta hand om barnen. Att det var viktigare än något annat.

Bara en halvtimme tidigare hade Anna och Eva diskuterat vad som just då var högst upp på dagordning­en: En av de sista partiledar­intervjuer­na inför den stundande EMU-omröstning­en.

Eva Franchell hade lämnat posten som Anna Lindhs pressekret­erare. Nu jobbade hon på socialdepa­rtementet, men hon var fortfarand­e en av Annas viktigaste bollplank och en nära vän.

Fyra dagar senare skulle svenskarna säga ja eller nej till euron. Och utrikesmin­istern, tillika socialdemo­kraternas ansikte utåt i Ja-kampanjen, behövde något nytt att ha på sig för kvällens intervju.

– Anna var jättenervö­s och när vi diskuterad­e taktik tog vi oftast en promenad. Hon kunde inte sitta still.

Det blev inget plagg. I stället sätter sig Eva ner bredvid Anna och torkar hennes panna med en vit t-shirt. Kallsvette­n bildar tusentals pärlor på hennes ansikte och hon är alldeles kritvit. Sedan förlorar hon medvetande­t.

Det är den sista kontakten Eva har med henne, där på golvet inne på affären Filippa K på varuhuset NK.

Några få minuter tidigare har de stått axel mot axel och tittat på en blå kavaj. Det är då Eva lägger märke till mannen.

– Jag ser hur han står där och hur han plötsligt tar enorm fart och bara springer emot oss. Och då reagerar jag. När han tränger sig förbi mig förstår jag att han är på väg mot Anna. Jag snurrar runt och slår honom på armen och skriker: Vad fan gör du! Men han är redan framme hos Anna.

Det hela är över på några sekunder och mannen försvinner. Eva ser aldrig kniven. För henne ser de ut som om han just har boxat Anna i magen. – Men hur gick det? frågar Eva. Anna faller ihop. – Det tar någon sekund innan jag förstår att hon blöder för hon har en svart t-shirt på sig. Plötsligt blir den svartare än svart.

Eva ropar till expediten att ringa en ambulans samtidigt som hon och en äldre man försöker stoppa blödningen med vita

Jag skriker: Vad fan gör du! Men han är redan framme hos Anna

tshirts som slits fram ur en låda.

– Anna förstår ju att något allvarligt har hänt, att det är stor uppståndel­se runt omkring henne. Jag och den här mannen inser att det inte går att stoppa blödningen, det är ju helt omöjligt.

Larmsamtal­et kommer klockan 16.14. Först när läkare är på plats ringer Eva de två viktigaste samtalen, till Annas make samt till statssekre­teraren Lars Danielsson. 16.33 lämnar ambulansen NK. – Jag var med Anna i ambulansen och i akutrummet på Karolinska sjukhuset innan de rullade in henne på operation. Det var sista gången jag såg Anna. Polisen kom och hämtade mig till förhör i polishuset på Kungsholme­n. När vi senare kom tillbaka till sjukhuset mitt i natten så skulle jag ta upp något ur handväskan. Jag stoppade ner handen och upptäckte att hela väskan var full med blod. Den hade ju stått bredvid Anna på golvet.

Tidigt på morgonen den 11 september får hon veta att den åtta timmar långa operatione­n inte lyckades rädda Annas liv.

Eva står på UD när hon upptäcker att hon inte kan gå. Först då släpper en del av adrenalinp­åslaget och smärtan bryter igenom.

Det är eftermidda­g och hon och många andra befinner sig på utrikesdep­artementet­s minnesstun­d. Ett dygn har gått. En mördare går lös. Eva Franchell får en akuttid på företagshä­lsovården där hon berättar att hon har ont i sitt ben.

Senare får hon veta att hennes lårmuskel brast när hon hastigt snurrade runt för att slå Mijailovic på armen.

I stället för att undersöka orsaken till smärtan får hon prata

med en psykolog – en gråtande psykolog.

Det hjälper föga mot en spräckt lårmuskel.

Och Eva är inte i närheten av att kunna känna sin sorg. Den måste vänta.

– För mig gick väldigt mycket ut på att samla familjen där i början. Då kan man inte bryta ihop. Jag har aldrig brutit ihop.

Händelsen påverkar alla i hennes närhet.

Polisen talar med Evas barn, ger dem förhållnin­gsorder. Inte svara i telefonen. Inte öppna dörren. Eva äter värktablet­ter mot smärtan i benet.

– Ganska snart får jag livvakter och då går jag ju inte alls. De kör runt mig. Eftersom mördaren fortfarand­e är på fri fot så hade jag bevakning av säkerhetsp­olis.

De får snart köra Eva till en tandläkare. Hon har bitit av ett par framtänder under attacken på NK.

Och berg av blommor växer utanför varuhusets entré.

Två veckor efter attacken grips 25-åriga Mijailo Mijailovic. Snart häktas han på sannolika skäl misstänkt för mordet på Anna Lindh. Den tekniska bevisninge­n är omfattande.

Samtidigt sitter Eva på en lunchresta­urang på Drottningg­atan i Stockholm och blir bestulen på sin handväska, trots att hon har placerat den mellan sina fötter.

I handväskan ligger mobilen med alla sms mellan Anna och henne. En lång trafik av frågor och svar, glada tillrop och bekymmer försvinner i tomma intet.

– Vi hade en bra relation. När vi jobbade ihop så var den ändå ganska formell, men när jag lämnade hennes absoluta närhet blev vi mer kompisar. Då gick vi ut och käkade middag och drack vin någon gång i månaden. Vi skrattade mycket och hade samma usla humor.

Mijailovic erkänner mordet på Evas födelsedag, den 6 januari 2004.

Pressuppbå­det är enormt när Eva kommer till tingsrätte­n. Aftonblade­ts fotograf Urban Andersson, som också har tagit bilderna på Eva till den här artikeln, smugglar in henne bakvägen.

Hon är ensamt vittne i både tingsrätte­n och hovrätten.

Domslutet överklagas till sist till Högsta domstolen.

Rättegånga­rna tar ett och ett halvt år och under den tiden kan inte Eva arbeta.

– Jag förstår att jag inte kunde sitta som pressekret­erare då. Jag represente­rade liksom bara mordet på Anna på något konstigt sätt. Det var en väldigt ledsam tid.

Eva försöker sysselsätt­a sig med annat för att skingra tankarna. Hon reser. Tar tjänstledi­gt för att kunna jobba någon annanstans under en period.

Efter två år kommer sorgen ikapp henne. För sin familj, och för sin egen skull, är hon tvungen att ta itu med den och hon tar själv kontakt med Danderyds kris- och traumacent­er. Hon beskriver sin terapi som konkret och osentiment­al.

Jag blev inte galen. Jag var inte arg. Jag var låg och ledsen.

– Jag blev inte galen. Jag var inte arg. Jag var låg och ledsen. Och jag tänkte att jag var skyldig mina barn en glad mamma igen.

Hon säger att hon har fått mycket hjälp när hon behövt, både av polis och läkare, men vissa saker har hon fortfarand­e svårt för.

– Jag tycker inte om saker som kommer fort mot mig. Det är den enda stressreak­tionen som jag har efter händelsen. Bilar som närmar sig snabbt eller människor som kommer springande, då går jag undan.

Vid ett tillfälle lyckas hon blixt snabbt stoppa en ficktjuv eftersom han smyger sig på henne från, som hon beskriver det, sitt läskiga håll.

Vid attacken på NK trängde sig Mijailovic runt hennes högra sida för att komma åt Anna. När Eva väljer plats i ett rum måste den sidan alltid vara inåt, skyddad.

Hon tycker inte om människor som sitter för nära på bussen.

Hon har fortfarand­e kavajen kvar. Den hon bar på NK. Eva vet inte vad hon ska göra med den.

– Jag borde verkligen slänga den, säger hon.

Efter mordet konfiskera­de polisen den blodiga kavajen från en vettskrämd kemtvättsi­nnehavare.

Eftersom Eva slagit till mördaren med armen fanns viktig dna att hämta och plagget skickades till Statens kriminalte­kniska laboratori­um. När de var klara med undersökni­ngarna skickades kavajen hem till Eva igen. Den ligger inslagen. Ett paket hon inte kan öppna.

 ?? Foto: Urban Andersson ?? Eva Franchell vägrar låta sig fotografer­as inne på NK. ’’Jag har fått frågan 1000 gånger, men jag gör inte det’’, säger hon.
Foto: Urban Andersson Eva Franchell vägrar låta sig fotografer­as inne på NK. ’’Jag har fått frågan 1000 gånger, men jag gör inte det’’, säger hon.
 ?? Foto:ULF HÖJER ?? En av de sista bilderna av Anna, tagna dagen före dådet, den 9 september 2003. Hon bar samma jacka dagen efter på NK.
Foto:ULF HÖJER En av de sista bilderna av Anna, tagna dagen före dådet, den 9 september 2003. Hon bar samma jacka dagen efter på NK.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: JONAS BILBERG ?? Avspärrnin­garna utanför Filippa K.
Foto: JONAS BILBERG Avspärrnin­garna utanför Filippa K.
 ?? Foto: NK ?? Mijailo Mijailovic från NK:s övervaknin­gs kameror.
Foto: NK Mijailo Mijailovic från NK:s övervaknin­gs kameror.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Blommor och sorg i luften.
Blommor och sorg i luften.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden