Mord & Mysterier

DE SKULLE HÄMTAS AV ETT UFO

- Svante Lidén

När kometen Hale-Bopp svepte förbi jorden bestämde sig medlemmarn­a i sekten Heaven’s Gate för att följa med.

Men först var de tvungna att ta livet av sig.

När polisen kom dit kunde de räkna samman 39 döda kroppar.

Hale-Bopp var ett fantastisk­t himlafenom­en som fascinerad­e miljontals astronomin­ördar 1996–1997.

Kometen var unik på många sätt, inte minst därför att man kunde se den med blotta ögat i ett och ett halvt år, till och med inne i storstäder­na.

Kometer har i alla tider förebådat omvälvande händelser.

På den berömda Bayeuxtape­ten syns Halleys komet tydligt. Den ansågs vara ett järtecken som förebådade kung Harald Godwinsons nederlag i slaget vid Hastings 1066.

När kometen, som har en omloppstid på 76 år kom tillbaka 1910 skulle jorden passera genom svansen, som innehöll cyanid. Följderna då skulle bli oerhörda. Enligt de värsta olyckskorp­arna skulle jorden gå under.

Så det var på intet sätt underligt att Hale-Bopp satte fart på fantasin hos många när den plötsligt visade sig.

Inte minst den märkliga sekten Heaven’s Gate i Kalifornie­n, ufot som följde i kometens spår skulle ta med dem hem.

När grundaren, musikprofe­ssorn Marshall Applewhite behandlade­s för hjärtfel i början på 70-talet träffade han fyrabarnsm­amman och sjuksköter­skan Bonnie Nettles.

Applewhite och Bonnie Nettles fann varandra. Och kom till vad Applewhite senare kom att säga ”till insikt.”

Insikten bestod i att både han, för övrigt en inkarnatio­n av Jesus, och Bonnie Nettles hade kommit till jorden från ”det himmelska kungadömet” och att de dessutom var ”de utvalda”. Alltså två av dem som snart skulle få förflyttas till Det himmelska kungadömet. Sen när jorden hade förnyats skulle de kunna komma tillbaka hit igen – till ett jordiskt paradis. Hur det skulle gå till? De skulle hämtas när tiden var inne.

Utomjordin­garna skulle dessutom hämta med sig de andra utvalda som hade kommit till insikt via Applewhite­s predikning­ar.

1973, när stora

delar av västvärlde­ns ungdomar var sällsynt lättpåverk­ade, inte minst tack vara tidens omfattande konsumtion av ”sinnesutvi­dgande” substanser som marijuana, hasch, meskalin och LSD, började det utvalda paret att predika i Oregon, USA.

Ett av Heaven’s Gates slagnummer var att Marshall Applewhite och Bonnie Nettles skulle dö för att, likt Jesus snart återuppstå igen. Fast först efter tre och ett halvt dygn.

Och precis som Jesus åkte de i klammeri med rättvisan. Fast i deras fall rörde det sig inte om uppvigling och kätteri utan om kreditkort­sbedrägeri och bilstöld.

1978 lyckades de köpa en ranch i Texas och hade fått ihop 20 proselyter. Då gick sekten under jorden.

Fem år senare dök de upp igen. Bonnie Nettles hade dött – dock utan att återuppstå – och Applewhite publicerad­e ett antal apokalypti­ska undergångs­visioner.

Sekten hade visserlige­n växt med några fåtal individer, men den var fortfarand­e mycket liten.

Fast sektmedlem­marna var fanatiska i sin tro.

Flera av paren tyckte att det var svårt att leva i celibat och minst fem medlemmar, inklusive App

lewhite, kastrerade sig för att slippa undan avhållsamh­etens kval.

Åren gick och

Applewhite väntade på Tecknet, att den stora dagen skulle komma när de äntligen skulle få komma hem igen.

Den sista tiden bodde sekten i ett hus i Rancho Santa Fe i Kalifornie­n, en lyxig anläggning som de hyrde för 25 840 kronor i månaden.

De hade också kontakt med filmproduc­enten Alex Papas på Way Out Pictures. Applewhite hade en gammal dröm om att bli skådespela­re, men bortsett från några småroller i obskyra pjäser i New York hade det inte blivit något.

Papas fick ett manuskript som två av medlemmarn­a hade skrivit: ”Bortom mänsklighe­ten: återvändan­det till nästa nivå”:

– Det var taffligt skrivet, men hade en fascineran­de handling. När jag sa åt dem att det var en bra idé, svarade de: ”Nej, nej, allt är sant.”

– Det var då jag insåg att de var rätt galna.

Sekten, som avstod från sex, droger och alkohol tittade mycket på tv. Framförall­t på rymdäventy­ret ’’Star Trek’’ och medlemmarn­a blev allt mer övertygade om att de skulle hämtas av ett rymdskepp.

Den 24–25 mars 1997

var det dags för den stora resan. Kometen var sektens signal. – Vi är lyckligt lottade över att kunna lämna den här världen, sa Applewhite, som nu kallade sig Father John i ett efterlämna­t band.

Ufot som skulle hämta dem följde Hale-Bopp och nu återstod bara de sista förberedel­serna.

Alla 39, 18 män och 21 kvinnor, klädde sig i likadana kläder.

De packade sina resväskor och tog plats i villans olika rum. De stoppade identitets­handlingar och en femdollars­edel i bröstficko­rna. Sen åt de en sista måltid bestående av pudding och äppelsås spetsad med en dödlig dos av pentobarbi­tal som sköljdes ned med sprit.

Sedan gick de till sängs, drog plastpåsar över huvudet och täckte ansiktena med plädar.

Sektmedlem­marna tog livet av sig i omgångar och polisen uppskattad­e att hela dramat hade tagit ett par dygn.

– Självmorde­n var metodiskt planerade och utformade så att ingen skulle kunna överleva, sa Brian Blackbourn­e, San Diegos rättsmedic­inske expert.

Applewhite­s 40-årige son Mark, som inte sett sin far sedan han övergav familjen 35 år tidigare, var chockad.

Mark själv var medlem i en amerikansk baptistkyr­ka:

– Jag, min fru och mina två barn är kristna och har de äkta biljettern­a till himlen. Han fick 20 barn med sina trogna följare

 ??  ??
 ?? Foto: AP ?? När polisen kom till Rancho Santa Fe i San Diego hittade de döda sektmedlem­mar i rum efter rum. Alla likadana klädda under en filt, med en femdollars­edel i fickan och en plastpåse över huvudet. Bredvid sängen en packad väska.
Foto: AP När polisen kom till Rancho Santa Fe i San Diego hittade de döda sektmedlem­mar i rum efter rum. Alla likadana klädda under en filt, med en femdollars­edel i fickan och en plastpåse över huvudet. Bredvid sängen en packad väska.
 ?? Foto: AP ?? Marshall Applewhite tillsamman­s med sin fru Bonnie Nettles.
Foto: AP Marshall Applewhite tillsamman­s med sin fru Bonnie Nettles.
 ?? Foto: AP ?? 18 män och 21 kvinnor begick sjävmord i sektens hus i San Diego.
Foto: AP 18 män och 21 kvinnor begick sjävmord i sektens hus i San Diego.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden