Mordmysterier (Sweden)

Mary Kelly: en skändad Kropp

EN KIRURG SKULLE LÄMNAT ETT ORDNAT LIK, ÄVEN OM HAN VAR GALEN.

-

BEN

Amputation var vanligt på 1800-talet. En kirurg skulle ha använt en lång amputation­skniv för att ta bort köttet från benet och låta leden ligga bar.

MAGE

Med hjälp av två rena snitt i buken kan en kirurg skapa två hudkanter och enkelt få tillgång till de flesta av Marys inre organ. En kirurg hade skapat ett stort och ordnat tomrum i kroppen.

INÄLVOR

Med hjälp av ett skjutmått eller liknande kunde bukväggarn­a hållas öppna medan tarmarna lyftes ut och skars av i båda ändar.

HJÄRTA

I dag använder man nyckelhåls­kirurgi för att nå hjärtat, men i viktorians­k tid var man tvungen att såga igenom bröstbenet med en kirurgisk bensåg. Så gick det inte till med Mary Kelly. Hennes hjärta togs ut via undersidan av revbenen.

BRÖST

Två jämna, cirkulära snitts med skalpell var allt kirurgen lämnade efter sig när offrets bröst togs bort.

HALSEN

En kirurg hade försiktigt lagt sitt snitt över halsen för att komma åt luftröret, kanske i en trakeostom­i. Kellys hals blev istället brutalt avskuren ned till benet, med hetsiga och våldsamma rörelser.

ANSIKTE

Kellys ansikte var totalt förstört, någonting helt annat än en kirurgs metodiska snitt. Ansiktsdra­gen skulle ha tagits bort med precisa skalpellsn­itt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden