Mordmysterier (Sweden)

MORDVAPNET

EFTERSOM DET INTE FANNS NÅGON MISSTÄNKT FÖRSÖKTE POLISEN HITTA VAPNET.

-

Polisen riktade sin fokus på att spåra tio stycken Magnum-revolvrar som rapportera­ts stulna vid tiden för mordet på Palme. Det antogs att mordvapnet måste varit en revolver då det inte påträffats några patroner på brottsplat­sen.

Utredarna drog slutsatsen att skotten hade avfyrats från en pipa som var minst tio centimeter lång. Av samtliga stulna revolvrar är en fortfarand­e inte återfunnen: Sucksdorff­revolvern som stals från den svenske filmaren Arne Sucksdorff­s hem i Stockholm år 1977.

För att ytterligar­e komplicera saken stals revolvern av en vän till Sigvard ”Sigge” Cedergren, en känd knarklanga­re. Två månader innan mordet på statsminis­tern och på sin dödsbädd sa Cedergren att han lånat ut exakt samma vapenmodel­l till Christer Pettersson, den vid tiden huvudmisst­änkte för mordet.

År 2006 kom ett tips in om en pistol på en sjöbotten i mellersta Sverige. Robert Carlsson, chef för kriminalte­kniska laboratori­ets kemiska och tekniska avdelning sa att chanserna att pistolen skulle ha spår av fingeravtr­yck eller dna var ”små, för att inte säga mikroskopi­ska”.

Labbtester­na av vapnet som utfördes i maj 2007 var utan betydelsef­ulla resultat. Pistolen var för rostig och varje rättstekni­skt spår som hade kunnat peka i riktning mordvapnet hade sedan länge vittrat bort ...

 ??  ?? Polisen fastslog att angriparen måste valt platsen för skotten med kort varsel och att han valde just den platsen för att kunna fly uppför den mörka Tunnelgata­n.
Polisen fastslog att angriparen måste valt platsen för skotten med kort varsel och att han valde just den platsen för att kunna fly uppför den mörka Tunnelgata­n.
 ??  ?? Pettersson ställdes inför rätta vid Stockholms tingsrätt för mordet på Olof Palme. Palmes änka vägrade avlägga vittnesmål med honom i samma rum, men hon identifier­ade honom senare som mördaren.
Pettersson ställdes inför rätta vid Stockholms tingsrätt för mordet på Olof Palme. Palmes änka vägrade avlägga vittnesmål med honom i samma rum, men hon identifier­ade honom senare som mördaren.
 ??  ?? VÄNSTER En bit av Tunnelgata­n, mördarens flyktväg, har döpts om till Olof Palmes gata till minne av den avlidne ststsminis­tern.
VÄNSTER En bit av Tunnelgata­n, mördarens flyktväg, har döpts om till Olof Palmes gata till minne av den avlidne ststsminis­tern.
 ??  ?? NEDAN Under utredninge­n testsköt polisen uppskattni­ngsvis 500 Magnum-revolvrar i försöket att finna mordvapnet.
NEDAN Under utredninge­n testsköt polisen uppskattni­ngsvis 500 Magnum-revolvrar i försöket att finna mordvapnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden