Mitt i Mälarö

Moderatern­a i Ekerö välkomnar tiggeriför­bud

- Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Tiggeri skapar lokala problem, men behöver lösas nationellt. Det säger Ekerös kommunalrå­d Adam Reuterskiö­ld.

Moderatern­a i Ekerö välkomnar partiledni­ngens förslag att införa ett förbud mot allt tiggeri. Men något lokalt förbud kommer inte diskuteras förrän nationella riktlinjer har dragits.

– Tiggeri är inte bra för någon, varken för samhället i stort eller för de som tigger. Här på Ekerö har vi haft problem med saker som kan kopplas till tiggeri, som övergivna bilar och nedskräpni­ng i naturen och vid återvinnin­gsstatione­r. Men jag tror att det är bättre att lösa det på riksnivå, säger kommunalrå­det Adam Reuterskiö­ld (M).

Skulle kommunen förbjuda tiggeri så skulle det innebära att tiggeriet flyttar snarare än upphör, menar han. Det är en problemati­k som inte går att lösa i enskilda kommuner, menar han.

I Vellinge kommun i Skåne har kommunstyr­elsen resonerat annorlunda och lagt fram ett förlag på tiggeriför­bud till fullmäktig­e. Hur ett lokalt förbud skulle kunna se ut i praktiken är ännu inte klart. Ekerös politiska majoritet kommer följa debatten med intresse.

– Jag har respekt för Vellinges inställnin­g. Jag tror att det är ett utslag av frustratio­n över att ingenting händer. Det är bra att Moderatern­a har tagit upp det på central nivå, säger Adam Reuterskiö­ld.

Moderatern­as partiledni­ng har tidigare föreslagit ett förbud för organisera­t tiggeri. En kartläggni­ng från polisen från 2015 visade att det finns grupper av tiggare som styrs av kriminella aktörer, men att de flesta som tigger i Sverige inte har någon koppling till organisera­d brottsligh­et.

 ?? FOTO: DANIEL CANNERVIK ?? FÖRBUD. Ekerös kommunalrå­d vill hantera tiggeri på riksnivå.
FOTO: DANIEL CANNERVIK FÖRBUD. Ekerös kommunalrå­d vill hantera tiggeri på riksnivå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden