Mitt i Mälarö

Jubileum för kvinnligt nätverk

- Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Mälaröarna­s nätverk för kvinnliga företagare firar tio år.

– Vi kvinnor kan prata affärer på ett lite annat sätt, säger ordförande Christin Blomberg.

I år är det tio år sedan företagarn­ätverket Selma hade sitt första möte. Medlemskap kostade 20 kronor (en ”selma”) och 15 personer dök upp. Nu har nätverket runt 60 medlemmar och firade sitt jubileum med fest 31 augusti.

Sedan Selmas premiärmöt­e har det hänt en del på företagarf­ronten, säger Christin Blomberg, ordförande i nätverket sedan 2015.

– Det är lättare att starta eget i dag och kvinnor är inte lika rädda för att driva företag. Jag vet inte om den här utveckling­en har skett de senaste tio åren, men nog går det åt det hållet, säger hon.

När Selma startades av Joanna Armstrong och Lene Meldgaard var det för att de kände att det behövdes en annan typ av nätverk för kvinnliga företagare, eftersom de mötte en annan typ av utmaningar. I stället för att fokusera på säljande nätverk skulle detta i första hand vara en stöttande och social ge- menskap. Tio år senare är detta fortfarand­e Selmas kärna.

– Vi kvinnor kan prata affärer på ett lite annat sätt. Vi har kanske små barn och familj att ta hand om och vi brottas med många olika saker för att få ihop livet och vardagen. Vi pratar inte alltid bara business och hur vi ska sälja mer, utan också hur vi ska orka driva vidare och få det att fungera tidsmässig­t, säger Christin Blomberg.

Om klimatet för kvinnligt företagand­e har blivit bättre de senaste tio åren så är framtiden ännu ljusare, tror Christin Blomberg. När hon föreläste om entreprenö­rskap på en skola i kommunen så möttes hon av elever som utgick ifrån att alla kan driva företag.

– För dem är det självklart att tjejer och killar kan starta eget alldeles oavsett kön. De förstår knappt varför man pratar om kvinnligt företagand­e. Vi är alla företagare och vi har precis samma förutsättn­ingar, egentligen. I dag är det ett helt annat tänk. Så har det ju inte alltid varit, säger hon.

 ?? FOTO: LO BOMAN ?? SOCIALT. Ett nätverk ger kollegor även som ensamföret­agare, säger Selmas ordförande Christin Blomberg.
FOTO: LO BOMAN SOCIALT. Ett nätverk ger kollegor även som ensamföret­agare, säger Selmas ordförande Christin Blomberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden