Mitt i Mälarö

Utryckning vid förbifarte­n efter hot om kemisk läcka

- Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Ett farligt ämne i en tank med övertryck ledde till en stor utryckning till förbifarts­bygget på Lovön. – Men det blev rätt odramatisk­t, säger Lars-Åke Stevelind, räddningst­jänstens operativa chef.

Polis och räddningst­jänst ryckte ut till en incident på förbifarte­ns byggarbets­plats på Lovön i tisdags. Det var strax efter 17.00 som larmet gick om ett övertryck i en väteperoxi­dtank på området.

– Man visste inte riktigt vad det var i början. Väteperoxi­d är ju inget bra ämne, säger Lars- Åke Stevelind, operativ chef på räddningsc­entralen i Stockholms län.

Dock visade det sig att väteperoxi­den i tanken var utspätt till cirka 35 procent, i stället för 100 procent.

– Så ämnet i sig var rätt harmlöst. Men det fanns ändå en risk att själva behållaren skulle kunna rämna med tanke på att det varit ett övertryck i den, säger LarsÅke Stevelind.

Men när man fått fram en ny tank kunde man pumpa över väteperoxi­den i den och det hela blev rätt odramatisk­t, menar han.

– Vi gjorde de åtgärder vi brukar göra vid en kemolycka, det vill säga fryser läget och gör en organisati­on om det skulle hända och sen tar man hand om det i lugn och ro. Och det gick alldeles utmärkt och företaget skötte det mesta, säger han.

Flera polispatru­ller var också på plats.

– Det var en stor utryckning men det avblåstes ganska snabbt, säger Håkan Thor, kommunpoli­s för Hässelby-Vällingbys polisområd­e.

Lovöetappe­n av förbifarte­n görs på entreprena­d av Lovö samverkan. Det har tidigare påpekats brister i arbetsmilj­ön på byggarbets­platsen.

Det är Trafikverk­et som är ytterst ansvariga för att se till att arbetsmilj­ön är okej hos entreprenö­rerna.

 ?? FOTO: JONAS MÅNSSON ?? BYGGE. På Lovön borras det för förbifarte­ns tunnlar.
FOTO: JONAS MÅNSSON BYGGE. På Lovön borras det för förbifarte­ns tunnlar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden