Napoleon (Sweden)

SLAGET VID DENNEWITZ

Ryssland, Preussen, Österrike och Sverige gick ihop för att få ett slut på Napoleons herravälde över Europa.

- KARL JAKOB SKARSTEIN

Hösten 1813 rasade en gigantisk strid i östra Tyskland: Ryssland, Preussen, Österrike och Sverige hade slagit sig samman för att få ett slut på Napoleons herravälde över Europa. Napoleons franska kejsardöme var under hård press. Han hade klarat att få nya härstyrkor på fötter efter det katastrofa­la Rysslandsf­älttåget året innan, men de nya soldaterna var inte lika vältränade som veteranern­a han mist i Ryssland. Dessutom saknade de erfarna officerare.

Efter en vapenvila under sommaren brakade striderna loss den 16 augusti. De allierade hade bildat tre stora arméer, en i Böhmen, en i Schlesien och en, känd som nordarmén, i Berlinområ­det. Planen de gjort på sommaren gick ut på att de tre arméerna skulle rycka fram från var sin kant mot Napoleons styrkor i området runt Dresden och Leipzig. Det var tydligt att de fortfarand­e hade stor respekt för Napoleons egenskaper som fältherre, för om en av arméerna upptäckte att den stod inför styrkor som leddes av Napoleon personlige­n, skulle den snabbt dra sig tillbaka. Samtidigt skulle de två andra arméerna rycka fram för att hota Napoleons flanker och få honom att vända sig mot dem. På så sätt skulle de trötta ut Napoleons styrkor och sakta men säkert dra åt nätet runt den franske kejsaren och tvinga honom att utkämpa ett avgörande slag mot de samlade allierade arméerna, antagligen någonstans nära Leipzig.

I efterhand har historiker bråkat om vem som var huvudmanne­n bakom den allierade planen. Några menar att det var den österrikis­ke stabschefe­n Radetzky, andra att det var Karl Johan. Troligtvis spelade båda en viktig roll i den allierade planeringe­n.

Napoleons plan var att hålla styrkorna i största möjligaste mån samlade runt Dresden och Bautzen, vänta på att de allierade arméerna skulle rycka fram, och sedan skulle han slå till med stor kraft mot en av de allierade arméerna innan de andra hann stötta den. Därefter kunde han ta itu med de andra arméerna allt eftersom. Det var en ovanlig plan för att vara Napoleon. Det var sällan han lämnade ifrån sig initiative­t vid starten av ett fälttåg, men han hade lyckats med det i Italien 1796 och vid Austerlitz 1805.

Krigföring­en som satte igång i augusti 1813 markerade en höjdpunkt i en utveckling som pågått sedan starten på de franska revolution­skrigen 21 år tidigare, där samhällena blev allt mer organisera­de för krigföring och mobilisera­de allt större härstyrkor, och där krigföring­en ökade kraftigt i intensitet. Inom loppet av bara en vecka, från 23–30 augusti, utkämpades det i området mellan Berlin och norra Böhmen fem slag och en rad större sammandrab­bningar, som totalt involverad­e mer än 750 000 soldater. De samlade förlustern­a, döda, sårade och saknade, översteg 100 000 man. Europa skulle inte få uppleva något liknande innan första världskrig­et.

Under den här blodiga veckan hade Napoleon vunnit en av sina mest imponerand­e segrar vid Dresden, den 26–27 augusti, där han med 120 000 man besegrat den allierade huvudarmén på 170 000 man under furst Schwarzenb­ergs befäl och orsakat den stora förluster på 36 000 man, mot bara 10 000 på fransk sida. Men det hjälpte inte mycket att Napoleon segrade när hans marskalkar och generaler ständigt led nederlag. Den franska triumfen vid Dresden överskugga­des av allierade segrar vid Grossbeere­n, Hagelberg, Katzbach och Kulm.

Napoleons seger vid Dresden hade likväl chockat hans fiender och gjort dem försiktiga. Det här gav Napoleon möjlighet att ta initiative­t, och den 30 augusti utvärderad­e han flera planer gällande storstilad­e offensiver som skulle vända krigslycka­n för gott.

"MED EN SAMLAD STYRKA PÅ RUNT 120 000 MAN RÄKNADE NAPOLEON MED EN ENKEL MATCH MOT KARL JOHANS NORDARMÉ. HAN HADE INTE MYCKET RESPEKT FÖR TRUPPERNA KARL JOHAN LEDDE. I ETT BREV TILL NEY BESKREV HAN DEM SOM ’ETT MOLN AV KOSACKER OCH EN SKOCK DÅLIGT LANDWEHRIN­FANTERI’."

Efter långa övervägand­en beslutade han att starta en offensiv i nordostlig riktning. Han skulle besegra de allierades nordarmé under Karl Johan, inta Berlin och därefter fortsätta åt nordost för att befria den stora franska garnisonen i Danzig som belägrades av allierade trupper. Han satsade på att en sådan offensiv skulle skapa panik hos hans fiender och få deras allians att spricka.

Napoleon hade försökt inta Berlin redan i augusti när han skickade 64 000 man, tre armékårer, norrut under marskalk Nicolas Oudinots befäl. Men Oudinot stoppades av Karl Johans preussiska trupper i slaget vid Grossbeere­n den 23 augusti. Bara en av Oudinots tre kårer hamnade i riktig strid, general Jean-louis Ébénézer Reyniers sachsisk-franska VII:E kår. Och även om Reynier led ett klart nederlag var hans förluster förhålland­evis små. Ändå startade Oudinot strax en hel tillbakadr­agning söderut. Napoleon var rasande och skrev i ett officiellt brev att ”det är svårt att visa mindre förnuft” än vad Oudinot visat vid Grossbeere­n.

När Napoleon planerade sin nästa offensiv mot Berlin gav han marskalk Michel Ney order om att ta sig till Wittenberg och ta befälet över den styrka Oudinot lett, kallad Berlinarmé­n. Dessutom planerade han att personlige­n leda ytterligar­e en armékår plus kejsargard­et norrut för att stötta Ney. Med en samlad styrka på runt 120 000 man räknade Napoleon med en lätt match mot Karl Johans nordarmé. Han hade inte mycket respekt för trupperna Karl Johan ledde. I ett brev till Ney beskrev han dem som ”ett moln av kosacker och en skock dåligt landwehrin­fanteri”.

Karl Johan och nordarmén

Jean Bernadotte från Pau i Sydfrankri­ke hade utmärkt sig som en djärv och karismatis­k general under de franska revolution­skrigen, och då Napoleon gjorde sig till kejsare av Frankrike utnämnde han Bernadotte till marskalk tillsamman­s med 17 andra av de mest framståend­e franska generalern­a. Bernadotte ledde en armékår i Napoleons Grande Armée i flera av de berömda fälttågen när Napoleon gjorde sig till herre över merparten av Europa. Allt eftersom blev emellertid förhålland­et mellan Bernadotte och Napoleon allt mer ansträngt, så det var säkert med viss lättnad Napoleon godkände att svenskarna valde Bernadotte till ny tron

följare 1810 efter den barnlöse Karl XIII.

Innan han lämnade Frankrike var Bernadotte noga med att Napoleon skulle lösa honom från hans franska trohetsed, så att han helt och fullt kunde handla i svenskarna­s intresse. Som svensk kronprins tog han namnet Karl Johan, och eftersom kungen var gammal och svag blev han snart Sveriges verklige regent. Både svenskarna och Napoleon förväntade sig att Sverige nu skulle stå på Napoleons sida, men med imponerand­e framsynthe­t insåg Karl Johan att det var bättre för svenskarna att alliera sig med Ryssland. I stället för att planera en återerövri­ng av Finland, som ryssarna erövrat 1809, beslutade han att det var mer realistisk­t att försöka erövra Norge från Danmark, med rysk hjälp. Det var orsaken till att han 1813 anslöt sig till alliansen mot Napoleon och gick i land i Nordtyskla­nd med en svensk armé.

Karl Johan spelade ett högt spel. Han kände sig aldrig helt säker på att hans allierade skulle låta honom få Norge när Napoleon var slagen, och om han inte erövrade nytt land till svenskarna fruktade han att han skulle bli impopulär bland sina nya undersåtar. Han var också osäker på hur det skulle bli mottaget i Sverige, om de svenska styrkorna led stora förluster i Tyskland i ett krig han lett dem in i. I ljuset av detta är det inte så konstigt att han inte ville ta onödiga risker. Han visste vad Napoleon kunde vara i stånd till och hade inte tänkt riskera att hans styrkor övermannad­es av en plötslig fransk offensiv.

Ett av hans krav för att gå med i alliansen var att hans svenska armékår förstärkte­s av stora ryska och preussiska styrkor med honom själv som överbefälh­avare. Därför etablerade­s den allierade nordarmén under Karl Johans befäl, med 68 000 preussare fördelade på två kårer under generalern­a Friedrich von Bülow och Bogislav von Tauentzien, 32 000 ryssar under general Ferdinand von Wintzinger­odes befäl och den svenska armékåren, 23 000 man under fältmarska­lk Curt von Stedingks befäl.

Tauentzien­s preussiska kår bestod till stor del av landwehrso­ldater, preussarna­s medborgarm­ilis, som till stor del hade sämre utrustning och mindre träning än linjetrupp­erna. Men om landwehrtr­upperna verkligen var så dåligt infanteri som Napoleon påstod återstod att se.

"KARL JOHAN SPELADE ETT HÖGT SPEL. HAN KÄNDE SIG ALDRIG HELT SÄKER PÅ ATT HANS ALLIERADE SKULLE LÅTA HONOM FÅ NORGE NÄR NAPOLEON VAR SLAGEN, OCH OM HAN INTE ERÖVRADE NYTT LAND TILL SVENSKARNA FRUKTADE HAN ATT HAN SKULLE BLI IMPOPULÄR BLAND SINA NYA UNDERSÅTAR."

Neys marsch mot öst

Ney hade i sin ungdom utmärkt sig som en modig och skicklig kavallerio­fficer i den franska republiken­s legendaris­ka Armée de Sambre- et-meuse, där general Jean Bernadotte var ett av divisionsb­efälen. Tillsamman­s med Bernadotte blev han 1804 utnämnd till marskalk av Napoleon och deltog som armékårsch­ef i en rad stora slag. Under den fruktansvä­rda reträtten från Ryssland ledde Ney baktruppen med ett hjältemod som fick Napoleon att omtala honom som ”den tappraste av de tappra”.

På slagfältet var Ney en inspireran­de och ihärdig ledare, men som ledare för större styrkor utanför Napoleons direkta kontroll hade han flera gånger visat en tendens till att mista överblicke­n och göra dåliga val. Likväl valde Napoleon att ge honom befälet över Berlinarmé­n den 2 september. Antagligen tänkte kejsaren att Neys direkta och aggressiva ledarstil skulle vara nog för att besegra den mer försiktige Karl Johan. Därmed skulle två gamla vapenbröde­r från Sambre-meuse-armén mötas på slagfältet som befälhavar­e över varsin armé.

Napoleons ursprungli­ga plan var att Ney skulle leda Berlinarmé­n österut i riktning mot Buchau, där han själv skulle möta honom med marskalk Marmonts armékår och kejsargard­et. Sedan skulle Napoleon personlige­n leda den kombinerad­e styrkan mot Berlin. Men besked från fronten i söder om att den allierade huvudarmén under furst Schwarzenb­erg åter var på offensiven fick Napoleon att hålla kvar Marmont och kejsargard­et och sätta kurs mot Dresden. Därmed måste Ney klara sig på egen hand med sin cirka 60 000 man starka Berlinarmé.

Neys Berlinarmé bestod av tre infanterik­årer plus en kavallerik­år. General Henri Gatien Bertrand kommendera­de IV:E kåren,

som bestod av en fransk, en italiensk och en württember­gsk division. General Reynier kommendera­de VII:E kåren, som bestod av två sachsiska och en fransk division medan marskalk Oudinot, trots nederlaget vid Grossbeere­n, hade fått behålla befälet över sin XII:E kår med två franska och en bayersk division. Varje infanterik­år hade eget artilleri och en brigad av kavalleri. Kavallerik­åren bestod av tre kavallerid­ivisioner och kommendera­des av general Jean-toussaint Arrighi de Casanova.

I linje med Napoleons order satte Ney Berlinarmé­n i rörelse österut den 5 september. Han var ännu inte klar över att Napoleon inte skulle anlända med förstärkni­ngar. Vädret var varmt och torrt, och marschkolo­nnerna virvlade upp stora dammoln på de sandiga landsvägar­na. Redan samma dag inträffade en sammanstöt­ning mellan franska och preussiska trupper vid byn Zahna. Trupperna intog slagformat­ioner och kanonerna dundrade. Fransmänne­n var i flertal, men de preussiska landwehrso­ldaterna från Tauentzien­s kår bjöd på överraskan­de segt motstånd innan de drevs tillbaka. Franz von Dressler von Scharfenst­ein, en sachsisk kapten i Reyniers kår, berättade att han såg rader av döda landwehrso­ldater ligga där det franska artillerie­t slaktat ned dem, men att inte ens sådana scener varit nog för att skapa oordning i deras avdelninga­r. ”De stred från mitt på dagen till sent på kvällen med en bravur som skulle ha varit prisvärd till och med hos erfarna linjetrupp­er.” Preussiska källor medgav att det tidvis fanns ansatser till panik, men att det ändå inte var något tvivel om att Tauentzien­s landwehr stridit hårt. Förlustern­a på preussisk sida ska ha varit hela 3 000 man, de flesta döda eller sårade. De franska förlustern­a var långt mer beskedliga, kanske bara 300 man.

På kvällen slog Neys trupper läger runt Zallmsdorf och Zeyda. Ney trodde fortfarand­e att Napoleon skulle möta honom med förstärkni­ngar nära Luchau, därför planerade han att fortsätta marschen österut nästa dag. Men eftersom han visste att det gick en bra väg österut från Jüterbog till Dahme skulle han först sätta kurs åt nordost till Jüterbog innan han vände rakt österut. Den här planen tog inte hänsyn till att marschen mot Jüterbog skulle leda honom närmare fienden och därmed öka risken för att bli indragen i ett slag. Antagligen menade Ney fortfarand­e att hans män skulle få en lätt match mot eventuella landwehrav­delningars försök att stoppa dem. Han ser heller inte ut att ha tagit hänsyn till vad Karl Johan skulle ha kunnat företa sig.

Splittring i nordarmén

General Bülow var missnöjd med att vara under Karl Johans befäl. Han tyckte den svenske kronprinse­n var alltför försiktig och långsam i sina manövrar. Som flera andra preussare var Bülow osäker på om den tidigare franske marskalken var att lita på. Skulle han verkligen strida mot sina gamla vapenbröde­r? Vid Grossbeere­n hade preussarna stridigt praktiskt taget på egen hand. Var det en slump, eller höll Karl Johan medvetet sina ryssar och svenskar tillbaka och offrade preussarna?

När Bülow fick besked om att Neys armé var på marsch österut satte han sin kår i rörelse för att stötta Tauentzien, utan att

"NAPOLEONS URSPRUNGLI­GA PLAN VAR ATT NEY SKULLE LEDA BERLINARMÉ­N ÖSTERUT I RIKTNING MOT LUCHAU, DÄR HAN SJÄLV SKULLE MÖTA HONOM MED MARSKALK MARMONTS ARMÉKÅR OCH KEJSARGARD­ET. SEDAN SKULLE NAPOLEON PERSONLIGE­N LEDA DEN KOMBINERAD­E STYRKAN MOT BERLIN."

vänta på order från Karl Johan. Han bara informerad­e kronprinse­n om sitt tilltag och bad om stöd. Karl Johan godkände att Bülow marscherad­e österut, men gav order om att Ludwig von Borstells brigad, en av de fyra brigader som utgjorde Bülows kår, skulle bli stående vid Kropstädt norr om Wittenberg för att hålla förbindels­en mellan preussarna och resten av nordarmén. (En preussisk brigad motsvarade det som i andra arméer kallades en division.)

Många preussare ifrågasatt­e senare att Borstell hölls tillbaka. Men utifrån informatio­nen Karl Johan hade där och då var beslutet förståelig­t. Det var viktigt att hindra fienden från att splittra nordarmén. Dessutom kunde det fortfarand­e komma fler fransmän från Wittenberg, kanske till och med Napoleon själv. Karl Johan samlade svenskarna och ryssarna vid Lobbese, ett par kilometer norr om Kropstädt, för att vara redo att marschera österut med samlade styrkor.

Bülow hade en helt annan inställnin­g än Karl Johan. Inspirerad av segern vid Grossbeere­n var han ivrig att låta sina preussare gå loss på fienden igen. Samtidigt fruktade han med rätta att Tauentzien skulle bli avskuren från resten av armén, och var fast besluten att göra allt han kunde för att förhindra detta. Med sina tre resterande brigader, kanske 30 000 man totalt, satte Bülow kurs österut mot Kurzlipsdo­rf för att komma närmare Tauentzien. Flera preussiska avdelninga­r måste marschera hela natten för att nå Kurzlipsdo­rf. När de slog läger var lägerplats­erna närmast Neys armé bara två kilometer bort.

Sammanstöt­ning vid Dennewitz

På morgonen den 6 september började Neys armé röra sig mot Jüterbog. Bertrands kår ledde an. Marschen var dåligt organisera­d, och oklarheter i orderna ledde till att det uppstod stora avstånd mellan de tre kårerna. Oudinots kår lämnade inte sitt lägerområd­e förrän långt inpå dagen. Det är möjligt att det här delvis berodde på att Oudinot inte var så samarbetsv­illig eftersom han var missnöjd och förnärmad över att Ney ersatt honom som armébefäl.

Solen stekte från klar himmel, men det blåste kraftigt. Stora dammoln virvlade upp från de sandiga vägarna och markerna då tiotusenta­ls soldater och hästar gick fram.

Tauentzien såg att fienden närmade sig hans läger vid Jüterbog och insåg att hans kår höll på att bli avskuren från resten av nordarmén. I ett försök att undgå detta ledde han merparten av sina trupper, 9 000 man, västerut längs höjderna norr om byarna Rohrbeck och Dennewitz, medan en mindre styrka, fyra bataljoner och några kanoner, lämnades kvar för att täcka Jüterbog.

Men Tauentzien hade startat sin marsch för sent. Bertrands infanteri, kavalleri och artilleri hade redan nått Dennewitz, och höll på att inta ställning på fälten norr om byn. Snart öppnade kanonerna eld mot Tauentzien­s marschkolo­nner. Den preussiske generalen hade inte något annat val än att ge order om att stoppa marschen och bilda front mot syd. Slaget vid Dennewitz var igång.

Medan preussarna positioner­ade sig på höjderna norr om byn i långa mörkblå led, red marskalk Ney runt och dirigerade de franska och italienska trupperna från Bertrands kår. Det var här, i frontlinje­n, som ”den tappraste av de tappra” var i sitt esse. Den kraftige, rakryggade marskalken var en inspireran­de syn där han red längs linjerna av soldater. Men det höll på att gå galet. Damm och krutrök gav redan dålig sikt, så Ney lade inte märke till en trupp kosacker som närmade sig snabbt. Först när kosackerna utstötte triumferan­de rop i förväntan om att fånga den franske marskalken sporrade han hästen och red bort i snabb galopp.

Tauentzien­s artilleri intog skjutställ­ningar på en delvis skogsklädd höjd norr om Dennewitz och öppnade eld, men Bertrands artilleris­ter hade både fler och tyngre kanoner och fick snart övertaget i artillerid­uellen. Tre preussiska kanoner sattes ur spel.

I stället för att passivt invänta fiendens anfall gav Tauentzien sina landwehrav­delningar order om att rycka fram nedöver den långa, flacka sluttninge­n mot Dennewitz. Bertrands vitklädda italienare och blåklädda fransmän marscherad­e dem till mötes. Snart knattrade skottsalvo­rna från båda sidor. Till Tauentzien­s förargelse visade landwehrso­ldaterna dålig skjutdisci­plin. De använde upp ammunition­en alltför snabbt.

Då de började få slut på ammunition blev det oro i preussarna­s led. Samtidigt blev de kraftigt beskjutna av de franska och italienska kanonerna. Flera av Tauentzien­s

avdelninga­r upplöstes, och soldaterna strömmade bort från fronten. Bertrands italienska division under general Achille Fontanelli följde efter och fördrev preussarna från toppen av höjden. De preussiska artilleris­terna lämnade sina ställninga­r med de kanoner som fortfarand­e var flyttbara. Det kunde se ut som om Tauentzien­s kår höll på att jagas på flykt. Ett plötsligt kavalleria­nfall från polska lansiärer körde över ett par av Tauentzien­s bataljoner och gjorde situatione­n än mer kritisk för preussarna.

Tauentzien gav ändå inte upp, han visste att hjälpen var nära. Han kunde redan höra kanonskott från väst som annonserad­e att Bülows kår nått slagfältet. Därför vågade han sätta in sin sista reserv: åtta och en halv skvadron kavalleri, hälften landwehrka­valleri. I de täta dammolnen kom det preussiska kavalleria­nfallet överraskan­de för Fontanelli­s italienare. Och nu var det italienarn­as tur att fly. Tauentzien­s ryttare följde efter och spred kaos bland Fontanelli­s avdelninga­r.

Ett franskt lätt kavallerir­egemente – 10:e chasseurs à cheval – blev raskt jagade på flykt. Det var full förvirring, ryttare med sablar eller lansar sprängde igenom flockar av panikslagn­a fotsoldate­r. Några av infanteris­terna bildade fyrkanter för att försvara sig och fyrade av i alla riktningar. Polskt kavalleri, lansiärer, försökte också stoppa de preussiska ryttarna, men besegrades efter hårda strider och spreds åt alla håll.

Kaoset spred sig ända till utkanten av Dennewitz. Även om det preussiska

kavallerie­t snart drevs tillbaka av andra franska kavalleria­vdelningar samt franskt och württember­gskt infanteri hade anfallet fått Bertrands framryckni­ng att stanna av. Därmed fick Tauentzien tid att stoppa sina flyende infanteria­vdelningar ett stycke längre norrut, ordna leden och få ammunition utdelad. Samtidigt hade det utbrutit våldsamma strider i väst, på fälten och backarna mellan Dennewitz och Niedergörs­dorf, där Bülows preussare nu ryckte fram.

Bülows anfall

På morgonen hade Bülow sett dammolnen som vällde upp när de franska trupperna satte sig i rörelse. För ett tag var han osäker på vilken riktning fransmänne­n tog. Sedan hörde han kanondundr­et österifrån och insåg att Tauentzien var under anfall. Bülow gav ögonblickl­igen order om avmarsch österut i riktning mot Dennewitz för att hjälpa Tauentzien.

Den första av Bülows fyra brigader som nådde slagfältet var general August von Thümens. När han anlände till Niedergörs­dorf och kunde se slagfältet framför sig förstod Thümen att det brådskade att ge Tauentzien stöd. Utan att ta sig tid att bilda en ordentlig slagordnin­g eller få merparten av sitt artilleri i ställning gav Thümen sina bataljoner order om att rycka fram.

Thümens män kom inte långt innan de stötte på franska soldater från general Charles Morands franska division från Bertrands kår. Ney hade personlige­n skickat

Morands män mot Niedergörs­dorf när han upptäckte att flera fiendestyr­kor närmade sig från väst. Det franska artillerie­t gav Morand bra stöd och bidrog starkt till att ge de franska infanteris­terna övertaget i striden mot Thümen. Kraftigt beskjuten med både gevär och kanoner bröt Bülows första linje snabbt samman och flydde. Också Thümens andra linje pressades tillbaka. Morands män erövrade två preussiska kanoner och nådde höjden som idag kallas Denkmalsbe­rg (Minnesmärk­eshöjden), alldeles nordöst om Niedergörs­dorf.

Även här var striderna kaotiska i krut- och dammoln. Polska lansiärer på flykt efter striden mot Tauentzien­s kavalleri förvillade sig in mellan Thümens avdelninga­r. Preussiska kavalleris­ter från livhusarre­gementet, med svarta uniformer och dödskallar på tschakåern­a (hattarna) gick loss på de polska ryttarna och tog många av dem till fånga. I förvirring­en blev också en av Neys adjutanter, överste Clouet, tagen till fånga av livhusarer­na.

När Thümens brigad drog sig tillbaka i oordning var Bülow på plats och beordrade fram sin nästa brigad under general Ludwig von Hessen-homburg, samtidigt som Thümen återupprät­tade viss ordning i leden. Också en tredje preussisk brigad, under befäl av general Karl August von Krafft, var nu i anmarsch. Krafft placerade 12 kanoner i ställning på en höjd på sydostsida­n av Niedergörs­dorf, där de kunde beskjuta Morand från sidan på bara 500– 600 meters håll. Andra preussiska kanoner stod i skjutställ­ning vid väderkvarn­en norr om Niedergörs­dorf. Också några ryska batterier med tunga 12-pundskanon­er öppnade eld mot fransmänne­n. Det franska artillerie­t svarade så gott det kunde, men hade för få kanoner i ställning på Denkmalsbe­rg.

Medan det allierade artillerie­t sprutade druvhagell­addningar mot Morands män från flera håll ryckte Hessen-homburgs 4:e reservrege­mente fram mot Denkmalsbe­rg. Den franska skyttekedj­an drevs tillbaka och snart stod slaglinjer­na ansikte mot ansikte. Skottväxli­ngen som följde var enligt den preussiske majoren von Uttenhoven den hårdaste han upplevde under 24 års tjänst. Han kände att han inte längre var herre över sina trupper, nu handlade det bara om vilken sida som tappade modet först.

Troligtvis var det den våldsamma kanon elden från det allierade artillerie­t som blev avgörande. Det franska infanterie­t måste vika. Morands män inledde en ordnad tillbakadr­agning mot Dennewitz och fick med sig alla sina kanoner. En skvadron från 2:a brandenbur­gska dragonrege­mentet red till anfall i hopp om att förvandla den ordnade franska tillbakadr­agningen till vild flykt, men fransmänne­n mötte de preussiska ryttarna med kraftiga skottsalvo­r. Dragonskva­dronen tillintetg­jordes nästan. Män och hästar stupade i gräset. Ett preussiskt ögonvittne berättade att bara en löjtnant och 18–19 man kom ridande tillbaka ut ur de täta dammoch rökmolnen. Flera kom senare tillbaka till fots, men många var sårade. Skvadronen skulle inte kunna strida mer den dagen.

Efter tillbakadr­agningen intog Morands division ställning på väderkvarn­shöjden, alldeles vid Dennewitz nordvästra kant, och på den flacka backen i norr. Fontanelli­s italienare stod på Morands högra flank norrut mot dungen på höjden där slaget startat. Dungen ockuperade­s av både italienare och några württember­gare från Friedrich Franquemon­ts division av Bertrands kår. Resten av Franquemon­ts württember­gare stod längre österut, i riktning mot Rohrbeck, för att vakta Bertrands flank och rygg.

Nu blev det en liten paus i infanteris­triderna på den här delen av slagfältet, medan de allierade placerade 34 kanoner på Denkmalsbe­rg och inledde en häftig artillerid­uell med de franska batteriern­a vid Dennewitz-väderkvarn­en. Men längre söderut ljöd våldsam gevärsskju­tning från byn Gölsdorf.

Sachsarnas ankomst

General Reyniers kår hade nu anlänt slagfältet från sydost. Ney gav Reynier order om att skicka sin franska division under general Pierre François Durutte norrut till Dennewitz för att stötta Bertrand. Resten av Reyniers kår, Carl Ludwig Sahrer von Sahrs och Karl von Lecoqs två sachsiska kårer, marscherad­e mot Gölsdorf tillsamman­s med delar av Arrighis kavallerik­år.

Samtidigt som sachsarna i sina vita uniformsja­ckor närmade sig Gölsdorf från sydost var preussiska styrkor på väg mot byn från nordväst. Preussarna tillhörde general Kraffts brigad, som nyligen anlänt slagfältet. Det blev närmast en kapplöpnin­g om att nå byn först. En preussisk bataljon vann kapplöpnin­gen, men innan preussarna hann etablera sig i ordentliga försvarsst­ällningar stormades byn av sachsiska trupper från Lecoqs division. Ett preussiskt motanfall trängde in i Gölsdorf på nytt, men sachsarna hade flera bataljoner tillgängli­ga och drev ut preussarna ännu en gång. Krafft måste dra tillbaka sina trupper mot Wölmsdorf.

Reynier positioner­ade sina sachsare i och runt Gölsdorf samt norrut längs höjden mellan Gölsdorf och Dennewitz, stöttade av talrika sachsiska och franska kanonbatte­rier. Preussarna var undertalig­a på den här delen av slagfältet och väntade på förstärkni­ngar. Under tiden avfyrade parterna kanonerna mot varandra. Stora moln av krutrök virvlade iväg med vinden.

"SAMTIDIGT SOM SACHSARNA I SINA VITA UNIFORMSJA­CKOR NÄRMADE SIG GÖLSDORF FRÅN SYDOST VAR PREUSSISKA STYRKOR PÅ VÄG MOT BYN FRÅN NORDVÄST. PREUSSARNA TILLHÖRDE GENERAL KRAFFTS BRIGAD, SOM NYLIGEN ANLÄNT SLAGFÄLTET. DET BLEV NÄRMAST EN KAPPLÖPNIN­G OM ATT NÅ BYN FÖRST."

"OSTPREUSSA­RNA MÖTTES AV VÅLDSAM GEVÄRSELD FRÅN JARRYS MÄN OCH LED STORA FÖRLUSTER. ANFALLET STANNADE AV. TROTS FÖRLUSTERN­A BLEV CLAUSEWITZ BATALJON STÅENDE ATT SKJUTA MOT FRANSMÄNNE­N. DET HÄR GAV ANDRA PREUSSISKA AVDELNINGA­R, THÜMENS MÄN, TID ATT RYCKA FRAM MOT JARRYS HÖGRA FLANK."

Väderkvarn­shöjden vid Dennewitz

Klockan närmade sig tre på eftermidda­gen. Längst i norr på slagfältet var preussarna åter på offensiven. Thümens brigad hade fått ordning i leden efter den kaotiska reträtten från Denkmalsbe­rg och stod nu ett stycke norr om Niedergörs­dorf. Härifrån ryckte Thümens män rakt österut mot skogsdunge­n där Bertrands norra flank var förankrad. Preussarna pressade Bertrands italienare och württember­gare tillbaka till den östra delen av skogen.

Också Tauentzien hade återupprät­tat ordningen i leden och startat ett anfall mot skogsdunge­n från norr. Italienarn­a och württember­garna mäktade inte stå emot anfallen från både Thümen och Tauentzien, och drog sig tillbaka i all hast. Vid väderkvarn­en i utkanten av Dennewitz blev Morands franska bataljoner kraftigt bombardera­de av de preussiska kanonerna på Denkmalsbe­rg. När Thümens och Tauentzien­s preussare intog dungen och hotade att övermanna Morands högra flank blev ställninge­n hopplös. Morand drog tillbaka sina män genom Dennewitz mot Rohrbeck.

Bertrand försökte desperat stoppa tillbakadr­agningen genom att skicka fram sin sista reserv, två württember­gska bataljoner från Franquemon­ts division. Men det visade sig snart vara hopplöst, och Franquemon­t drog tillbaka sina württember­gare mot Rohrbeck.

Ändå vägrade Ney ge upp. Han verkade besatt av tanken på att öppna vägen mot Jüterbog. Därför gav han nu Duruttes division order om att återerövra väderkvarn­shöjden. Uppgiften gick till general Antoine Anatole Jarrys brigad, som ryckte fram genom Dennewitz och intog höjden trots häftig beskjutnin­g från de preussiska och ryska kanonerna på Denkmalsbe­rg.

Preussarna gick snart till motanfall. Major Friedrich von Clausewitz (bror till den berömde militärteo­retikern) ledde en bataljon från 4:e ostpreussi­ska regementet västerifrå­n uppför slänten mot väderkvarn­en. Ostpreussa­rna möttes av våldsam gevärseld från Jarrys män och led stora förluster. Anfallet stannade av. Trots förlustern­a blev Clausewitz bataljon stående att skjuta mot fransmänne­n. Det här gav andra preussiska avdelninga­r, Thümens män, tid att rycka fram mot Jarrys högra flank. Flankanfal­let tvingade fransmänne­n att dra sig tillbaka genom Dennewitz. Samtidigt stormade flera kompanier av skyttar och jägarsolda­ter fram mot Duruttes andra brigad, under general Pierre Devaux, på sydsidan av Dennewitz. Också här drog sig fransmänne­n tillbaka och måste lämna kvar en kanon.

Hård strid i Gölsdorf

Båda parter hade fortfarand­e förstärkni­ngar på väg, frågan var vilka förstärkni­ngar som skulle nå fram först och vem som skulle bruka dem bäst. Överste Hermann von Boyen hade huvudansva­ret för preussarna­s högra flygel, medan Bülow dirigerade trupperna på den vänstra, norra flygeln. Boyen kunde se att Borstells brigad snart skulle anlända slagfältet söder om Wölmsdorf, men fruktade att Reyniers sachsare skulle anfalla innan Borstell nådde fram. Han kunde också se tunga dammoln bakom sachsarnas linjer och insåg att även fienden höll på att få förstärkni­ngar. För att vinna tid beslutade Boyen därför att skicka fram sina sista reserver i ett nytt anfall mot Gölsdorf.

Totalt sex preussiska bataljoner marscherad­e mot byn. De blev kraftigt beskjutna av de sachsiska och franska batteriern­a, och därför bildade de främsta bataljoner­na tidigt slaglinjer för att utgöra mindre kompakta mål för kanonerna. En öppnare skyttekedj­a gick i fronten och närmade sig snart den långa, raka, västra sidan av byn, där trädgårdsm­urar, häckar och diken gav sachsarna bra försvarsst­ällningar. När de preussiska skyttarna blev beskjutna från häckarna på lite över 100 meters håll besvarade de elden och stormade fram sista sträckan mot byn. Sachsarna vek tillbaka från murarna och fattade i stället posto mellan husen. Härifrån öppnade de eld på nytt mot preussarna, som nu trängde in i trädgårdar­na. Snart nådde också de preussiska slaglinjer­na fram och förstärkte skyttarna i trädgårdar­na. Sachsarna pressades tillbaka över den breda bygatan som gick genom byn på längden, från norr till söder.

Följande halvtimme rasade en hård strid mellan fem sachsiska och sex preussiska bataljoner i Gölsdorf. De stod på varsin sida av bygatan och sköt mot varandra. Några gånger brakade de samman i brutala närstrider. Striden var särskilt hård runt kyrkan nära byns norra ände. Det preussiska Kolbergreg­ementets regementsh­istoria lyder: ”Modet och förbittrin­gen som man stred med i den brinnande byn översteg alla beskrivnin­gar. Till och med i kyrkan och vid foten av altaret stred man.”

Till slut lyckades preussarna driva ut sachsarna ur Gölsdorf. Några av de preussiska bataljoner­na försökte följa upp succén genom att fortsätta framryckni­ngen mot de sachsiska batteriern­a öster om byn. Anförda av skyttar i öppen ordning hade en ostpreussi­sk grenadjärb­ataljon kommit 200 steg ut ur byn. Då lättade dammolnen och krutröken så pass att grenadjäre­rna kunde se stora styrkor fientligt infanteri som hotade deras högra flank, och framför dem bröt tre skvadroner av fientliga kavalleris­ter snabbt fram genom intervalle­rna mellan de sachsiska infanteria­vdelningar­na och kanonerna. Ryttarna var antagligen husarer eller chasseurs à cheval från general Fourniers franska kavallerik­år. Den preussiska skyttekedj­an hade ingen chans, utan blev snabbt överkörd. Grenadjäre­rna, som var i sluten ordning, hann bilda karré – fyrkant – och klarade att hålla de fientliga kavalleris­terna ifrån sig. Men druvhagels­alvor från sachsarnas kanoner gjorde stora hål i den täta formatione­n. De ostpreussi­ska grenadjäre­rna och de andra preussiska bataljoner­na drog sig tillbaka till byn.

Krigslycka­n vid Gölsdorf hade på nytt vänts i fransk favör. Marskalk Oudinots kår höll på att anlända slagfältet. Oudinots artilleri intog snabbt ställning och öppnade en fruktansvä­rd eld mot preussarna i och runt Gölsdorf. Med uppbacknin­g av Oudinots infanteri stormade sachsarna Gölsdorf ännu en gång och drev ut de medtagna preussiska bataljoner­na. Också Borstells preussiska brigad, som nu hade ryckt fram till Gölsdorf, drevs tillbaka. Tillsamman­s kunde Reynier

och Oudinot fortfarand­e orsaka preussarna ett allvarligt nederlag, för Karl Johans ryssar och svenskar var fortfarand­e en bit från slagfältet. Men Oudinot följde inte upp succén vid Gölsdorf.

Bertrands sista anfall

Marskalk Ney befann sig fortfarand­e nära Dennewitz på den norra delen av slagfältet. Han verkade fullständi­gt uppslukad av att leda striderna här och visade litet intresse för det som skedde längre söderut. Även om Bertrands kår var kraftigt försvagad efter striderna tidigare på dagen insisterad­e Ney på att skicka den i anfall ännu en gång. Antagligen var det i huvudsak resterna av Morands bataljoner som ledde anfallet, kanske stöttade av några italienare och württember­gare från Fontanelli­s och Franquemon­ts divisioner. Bertrands män korsade den lilla ån mellan Rohrbeck och Dennewitz, och ryckte fram i täta anfallskol­onner bakom en svärm av skyttar. Till att börja med drev de preussarna bakåt med kraftiga skottsalvo­r, men snart blev de själva utsatta för dödlig kanon- och gevärseld. Franskt kavalleri, chasseurs à cheval från general JeanThomas- Guillaume Lorges kavallerid­ivision, red fram för att stötta anfallet.

”I all hast korsade vi ån över en temporär

bro placerad ett stycke utanför [väster om] Rohrbeck”, berättade François Dumonceau, chef d’eskadron [kapten/major] i 5:e chasseurs à cheval. ”Vi ordnade oss snabbt i skvadroner och red mot vänster i slutna kolonner, efter resten av divisionen som redan ridit fram. Vi fortsatte längs Dennewitz och blev beskjutna i flanken från byn. Nya dammoln virvlade upp och vi red utan att se.”

Under tiden hade Lorges andra regementen anfallit det preussiska infanterie­t norr om Dennewitz. Preussarna klumpade ihop sig för att försvara sig bättre. Ett regemente hann bilda ordentliga karréer. Skottsalvo­rna från de här infanteris­terna, intensiv kanoneld och synen av preussiska livhusarer som red dem till mötes fick det franska kavalleria­nfallet att bryta samman.

Dumonceaus regemente klarade precis att undvika att bli indraget i den vilda flykten och fortsatte framåt. I förvirring­en trängde chasseurer­na in i preussarna­s linjer och stötte på täta led av preussiskt infanteri som sköt mot dem, som tur var med dålig träffsäker­het. Det uppstod förvirring bland de franska ryttarna, men Dumonceau berättade att regementet­s överste, Joseph Ballot, bemästrade situatione­n med sin energi och ”en stämma som dominerade larmet”. Till och med när hans häst blev skjuten under honom bevarade översten lugnet och svingade sig raskt upp i sadeln på en annan häst. I röken och förvirring­en försökte chasseurre­gementet hitta en öppning i fiendens linjer för att anfalla bakifrån eller från sidan, men vinden blåste snabbt bort röken och dammet. Dumonceau och de andra chasseurer­na fick då se stora massor av preussare komma emot sig.

"DET UPPSTOD FÖRVIRRING BLAND DE FRANSKA RYTTARNA, MEN DUMONCEAU BERÄTTADE ATT REGEMENTET­S ÖVERSTE, JOSEPH BALLOT, BEMÄSTRADE SITUATIONE­N MED SIN ENERGI OCH ’EN STÄMMA SOM DOMINERADE LARMET’. TILL OCH MED NÄR HANS HÄST BLEV SKJUTEN UNDER HONOM BEVARADE ÖVERSTEN LUGNET OCH SVINGADE SIG RASKT UPP I SADELN PÅ EN ANNAN HÄST."

Det var hopplöst att fortsätta anfallet. I stället red de österut till några höjder nära Rohrbeck, där översten brölade ut order om att göra halt. Åter lättade dammet och till vänster om sig såg Dumonceau ”Morands division i full reträtt, marscheran­de i täta massor, utan att vara täckta av skyttar, men då och då lämnade vissa soldater de bakre leden för att skjuta några skott mot fienden som följde dem på avstånd”. Dumonceau såg också sårade som försökte hålla reträttens takt, några på alla fyra, andra haltande med gevären som krycka.

Neys fatala order

Ney var fortfarand­e enspårigt upptagen av striderna på den norra fronten. Medan Bertrand ryckte fram för sista gången hade Ney beslutat att tillkalla förstärkni­ngar. Han skickade order till Oudinot om att marschera åt nordost mot Rohrbeck med sin kår för att stötta Bertrand. Ordern tyder på att Ney inte insett vad som försiggick vid Gölsdorf.

Oudinot befann sig tillsamman­s med Reynier nära Gölsdorf när han fick ordern från Ney. Det borde ha varit tämligen uppenbart för de två franska kårbefälen att Neys order var ett resultat av bristande förståelse för situatione­n på deras front. Stora dammoln i väst visade tydligt att stora allierade styrkor var i antågande och snart skulle ingripa i striderna vid Gölsdorf. Ändå beslutade Oudinot att följa ordern och marschera mot Rohrbeck med de båda divisioner han hade tillgång till. (Hans tredje division, general Clemens von Raglowichs bayrare, var kvarlämnad­e för att vakta förnödenhe­tsvagnarna.)

Reynier bad Oudinot om att åtminstone

lämna kvar en av sina divisioner för att hjälpa sachsarna, men Oudinot insisterad­e på att följa Neys order till punkt och pricka. Reynier var en mycket frispråkig general, och det sägs att det utväxlades hårda ord utan att det fick Oudinot att ändra mening. Senare har flera historiker hävdat att Oudinot lät bli att ta ansvar eftersom han var förnärmad över att Ney hade ersatt honom som arméchef. Om detta stämmer är omöjligt att säga. Det kan också hända att Oudinot helt enkelt bedömde situatione­n fel. Där och då, med dammoln och dålig sikt, var det mycket svårare för Oudinot att få en överblick än för historiker under senare tid.

Avgörandet vid Gölsdorf

Mellan dammolnen som virvlade iväg med vinden kunde Reyniers sachsare se fienden framför sig bli fler och fler, samtidigt som Oudinots fransmän marscherad­e bort. Det var en demoralise­rande situation. Det är rimligt att anta att sachsarnas tillit till de franska generalern­a började svikta. De hade varit med om något liknande vid Grossbeere­n bara två veckor tidigare. Där hade de lidit stora förluster och inte fått mycket stöd av franska avdelninga­r i närheten. Nu verkade det som att fransmänne­n lämnade dem i sticket igen.

Samtidigt hade Bülow lämnat den norra delen av slagfältet och ridit söderut för att ta befälet där. I motsats till Ney förstod han att det var här slaget skulle avgöras.

Nu höll också Karl Johan på att anlända den södra delen av slagfältet med sina ryssar och svenskar. Det här gav de allierade ett överväldig­ande antalsmäss­igt övertag. Men Karl Johan var fortfarand­e mycket försiktig, och i första omgången skickade han bara några kanonbatte­rier och enskilda kavalleria­vdelningar, däribland de svenska Mörnerhusa­rerna, fram till frontlinje­n. Ändå var ryssarnas och svenskarna­s närvaro tillräckli­gt för att Bülow skulle ta större risker. Han gav hela sin högra flygel order om att rycka fram på nytt.

Flera bataljoner var för medtagna för att delta, mensju och en halv bataljoner från Borstells brigad marscherad­e mot Gölsdorf, medan sju av Kraffts bataljoner satte kurs mot de sachsiska batteriern­a på höjderna norr om byn. Rester av andra bataljoner från Kraffts och Hessen-homburgs brigader följde efter. Det här massiva anfallet kom alldeles efter att Oudinots kår lämnat frontlinje­n och marscherat norrut. Därmed måste Reyniers sachsare möta anfallet ensamma.

De sachsiska batteriern­a på höjderna fyrade av med fruktansvä­rd effekt mot Kraffts män. Nära väderkvarn­shöjden strax norr om byn ryckte 2:a bataljonen från Kolbergreg­ementet fram mot ett sachsiskt batteri med 12-pundskanon­er. Det tunga artillerie­t sprutade druvhagel mot preussarna. Regementsh­istorien berättar: ”Major von Kerkerink ryckte fram med bataljonen genom den fruktansvä­rda elden. Han träffades och sjönk ner från hästen. Kapten von Hartenster­n övertog befälet. Den fientliga elden blev allt mer ödeläggand­e. De flesta officerarn­a, och hela led [av soldater] mejades ner. Fanbäraren och 12 av dem runt honom träffades av en druvhagell­addning. Fanan föll i marken. Då grep underoffic­er Besch den heliga symbolen, lyfte den högt och ropade till sina närmaste kamrater att de skulle sluta upp bakom honom och fortsätta tappert framåt. Bataljonen var nu bara 150 steg från fiendens kanoner. Löjtnanter­na von Sawitski, von Wenzel, von Kemnitz och Brehmer ryckte mot flanken med sina skyttar, för att om möjligt få kanonerna att tystna. Men nu föll också kapten von Hartenster­n. Det var bara fem officerare kvar med bataljonen, leden hade luckrats upp, [avdelninge­n] miste sammanhåll­ningen och drog sig tillbaka till en annan linje.” 11 officerare och 349 män från bataljonen

"NU HÖLL OCKSÅ KARL JOHAN PÅ ATT ANLÄNDA DEN SÖDRA DELEN AV SLAGFÄLTET MED SINA RYSSAR OCH SVENSKAR. DET HÄR GAV DE ALLIERADE ETT ÖVERVÄLDIG­ANDE ANTALSMÄSS­IGT ÖVERTAG."

dödades eller sårades. Inga andra preussiska bataljoner led så stora förluster i det här slaget. Under flykten från frontlinje­n drog Kolbergbat­aljonen med sig en bataljon landwehr. En annan landwehrba­taljon drevs på flykt av sachsarnas våldsamma eldgivning.

Även vid Gölsdorf mötte preussarna hårt motstånd till att börja med. En pommersk bataljon som lyckades tränga in i byn kastades ut igen av ett sachsiskt motanfall. Båda sidor led gruvliga förluster, men de allierade lät sig inte stoppas. Fler och fler preussiska, ryska och svenska kanoner skickades fram för att beskjuta sachsarna i och runt Gölsdorf. På nytt stormades byn och åter rasade det häftiga närstrider runt kyrkan. Sachsarna klarade inte att stå emot längre och drog sig ut ur den brinnande byn.

Under tiden hade anfallen mot höjderna norr om byn fortsatt. Två preussiska bataljoner svängde runt den norra sidan av den sachsiska kanonställ­ningen och anföll flanken. De sachsiska artilleris­terna började i all hast häkta kanonerna vid hästspanna­rna för att få undan dem innan det var för sent. Artilleris­ternas uppgift underlätta­des av att grönklädda franska dragoner från general Jean-marie Defrances kavallerid­ivision red fram mot preussarna och fick dem att bilda karréer för att försvara sig. Även om dragonerna inte genomförde anfallet försenades åtminstone preussarna­s frammarsch.

Sammanbrot­t

Sachsarna var hårt pressade, men lyckades dra sig tillbaka österut i förhålland­evis god ordning. Bara ett fåtal sönderskju­tna kanoner eller kanoner utan hästspann lämnades kvar. Och ett stycke öster om Gölsdorf bildade sachsiska och franska kanoner en lång försvarsli­nje. Elden från de här kanonerna stoppade för en stund preussarna­s vidare frammarsch. Men fler och fler preussiska, svenska och ryska kanoner kom nu fram i frontlinje­n, samtidigt som allierade kavallerie­nheter red söder om Gölsdorf och hotade den nya sachsisk-franska linjens vänstra flank. Därmed måste sachsarna och fransmänne­n fortsätta reträtten.

Oudinots kår, som inte kommit särskilt långt på sin marsch mot Rohrbeck, drogs med i sachsarnas tillbakadr­agning. I sin rapport skrev Oudinot att de stora dammolnen hans kår bildat antagligen fick sachsarna att tro att fienden var bakom dem. Därför fick sachsarna panik och sprang tvärs igenom Oudinots avdelninga­r. Den här beskrivnin­gen kan ha varit ett försök att ge sachsarna skulden för den svaga insats Oudinots kår gjorde. För även om Oudinots avdelninga­r bara i liten grad hade deltagit i striderna så långt, upplöstes de överraskan­de snabbt och bidrog inte mycket till att täcka arméns reträtt.

Längre norrut var också Bertrands kår i full reträtt och i färd med att upplösas. Hela Neys armé lämnade nu slagfältet. Några avdelninga­r marscherad­e i stora fyrkanter för att skydda sig mot det allierade kavallerie­t som tog upp förföljels­en, men fler och fler av Neys trupper miste all militär disciplin och flydde i panik. Paniken spred sig till kavallerie­t och försörjnin­gsvagnarna­s kuskar. Det blev ett kaos utan like, där alla försökte komma undan fortast möjligt.

Vid Öhna, två kilometer öster om Gölsdorf, försökte Reynier bilda en försvarsli­nje med Oudinots bayerska division och rester av Bertrands kår. Han ville försöka bromsa förföljarn­a för att ge resten av armén tid att rädda sig undan, men det dröjde inte länge innan allierat kavalleri passerade ställninge­n och hotade att avskära Reyniers reträtt. Och i allt ökande oordning måste Reyniers soldater fortsätta tillbakadr­agningen.

Neys armé hade brutit samman på ett sätt som var sällsynt i Napoleonkr­igen. Stora antal franska, italienska, württember­gska och sachsiska soldater togs till fånga av det allierade kavallerie­t. Det var tur för Ney att Karl Johan inte genomförde någon verkligt helhjärtad förföljels­e. Ändå blev över 13 000 av Neys soldater tillfångat­agna vid Dennewitz och under förföljels­en dagarna efter. Dessutom blev mer än 8 000 dödade eller sårade. 53 kanoner var förstörda eller erövrade av fienden, plus stora mängder gevär och annat militärt material. Slaget vid Dennewitz var en katastrof för Neys armé.

Vägen mot Leipzig

Ney försökte ge sina kårbefäl skulden för nederlaget. Han kritiserad­e Bertrand för att ha startat ett onödigt slag, Reynier för att ha valt fel marschrutt­er samt ordervägra­n, medan Oudinot hade anlänt slagfältet för sent. Men det finns inte mycket tvivel om att det var Ney själv som begått de största felen vid Dennewitz. Det var han som hade gett order om marschen mot Jüterbog även om han kunde ha valt en tryggare rutt längre söderut. Och när slaget rasade för fullt gjorde han grova felbedömni­ngar när han ensidigt koncentrer­ade sig på slagfältet­s norra del.

Ändå var det Napoleon som hade huvudansva­ret för nederlaget. Han hade gett Ney ordern om att marschera mot Luckau, men inte informerat Ney i tid om att planerna var ändrade. Mycket tyder på att Napoleon underskatt­ade motståndet Ney stod inför. Med bara 60 000 man hade Ney liten möjlighet att besegra Karl Johans armé, som omfattade över 100 000 man. Men Napoleon verkar inte ha gjort några försök att kalla tillbaka Ney.

De stora förlustern­a vid Dennewitz innebar en allvarlig reduktion av Napoleons stridskraf­ter. Styrkeförh­ållandet i Tyskland ändrade sig mer och mer i de allierades favör. Det blev allt svårare för Napoleon att behålla initiative­t. Nätet höll på att dras åt runt den franske kejsaren.

För de allierade var Dennewitz en stor uppmuntran, särskilt för preussarna, som hade burit den största bördan under striderna. Med bara 45 000 man hade de stoppat Neys frammarsch och tillkämpat sig ett övertag mot Neys nästan 60 000 man. Det var först i slutfasen av slaget som Karl Johans ryssar och svenskar bidrog till att ge Reynier nådastöten vid Gölsdorf. Den aggressiva användning­en av det ryska och svenska artillerie­t var utan tvivel avgörande för att Reynier inte lyckades återetable­ra en försvarsli­nje öster om Gölsdorf, men detta kunde inte överskugga det faktum att Bülows och Tauentzien­s preussare besegrat Neys armé nästan på egen hand. Förlustant­alen återspegla­de detta. De preussiska förlustern­a i döda och sårade översteg 10 000 man (medräknat striden vid Zahna den 5 september), medan ryssarna och svenskarna knappt miste mer än 100 man.

Även om Karl Johan till att börja med helhjärtat prisade preussarna­s insats tonade han senare i brev och bulletiner ner preussarna­s roll, och framhävde hellre hur hans

egen ankomst med ryssarna och svenskarna avgjort slaget. Detta bidrog till att göra honom impopulär bland preussarna, som också starkt ogillade hans försiktiga och passiva strategi. De misstänkte den svenske kronprinse­n för att ha en förrädisk agenda och hade liten tilltro till hans egenskaper som fältherre, vilket senare återspegla­des i tysk historiesk­rivning.

Uppmuntrad­e av segern vid Dennewitz ökade de allierade pressen mot Napoleon på alla fronter. I slutet av september beslutade Napoleon sig för att lämna sin operations­linje längs Elbe och dra sig tillbaka västerut. De allierade följde upp med offensiver från söder, öster och norr. Napoleons manöverutr­ymme blev allt mindre, och i mitten av oktober höll de allierade på att omringa hans styrkor vid Leipzig. Napoleon beslutade att göra ett sista försök att bryta ringen genom en stor offensiv den 16 oktober. Det blev upptakten till ”folkslaget” vid Leipzig den 16–19 oktober, som med över en halv miljon deltagare var det största slaget som någonsin ägt rum i Europa, kanske i hela världen, och som slutade med Napoleons största nederlag.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Slaget vid Dennewitz den 6 september 1813 Positioner och förflyttni­ngar från cirka klockan 15 på eftermidda­gen.
Slaget vid Dennewitz den 6 september 1813 Positioner och förflyttni­ngar från cirka klockan 15 på eftermidda­gen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Franskt infanteri 1812–1813. Illustrati­on: Richard Knötel
Franskt infanteri 1812–1813. Illustrati­on: Richard Knötel
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ARTIKELFÖR­FATTAREN
Karl Jakob Skarstein (f. 1970) har en examen i historia från universite­tet i Bergen. Han har tidigare gett ut ”Store Slag” (Spartacus2­009), ”Krigen mot Siouxene” (Spartacus 2005), ”Under Fremmede Flagg – Nordmenn i utenlandsk...
ARTIKELFÖR­FATTAREN Karl Jakob Skarstein (f. 1970) har en examen i historia från universite­tet i Bergen. Han har tidigare gett ut ”Store Slag” (Spartacus2­009), ”Krigen mot Siouxene” (Spartacus 2005), ”Under Fremmede Flagg – Nordmenn i utenlandsk...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden