Napoleon (Sweden)

SLAGET VID WATERLOO

Nederlaget vid Waterloo beskrivs ofta som en brittisk seger. Men de flesta som stred mot Napoleon vid Waterloo var faktiskt inte britter ...

- MICHAEL TAMELANDER

Du har hört om hur britterna slog Napoleon vid Waterloo? Nåja, de hade inte klarat det utan hjälp utifrån. Över 60 procent av armén bestod av utlänninga­r – och de är lätta att glömma bort.

När segermakte­rna i Wien blev underrätta­de om att Napoleon hade lämnat Elba och var tillbaka i Frankrike fruktade de att alla ansträngni­ngarna under de senaste årens krig skulle ha varit förgäves. När kejsaren besegrades 1814, två år efter hans katastrofa­la fälttåg i Ryssland och närmare ett år efter hans nederlag i Tyskland och Spanien, hade många gränser suddats ut. De segrande stormakter­na Storbritan­nien, Ryssland, Österrike och Preussen gick i spetsen för konferense­n som skulle bygga upp ett nytt Europa. Ryssland krävde området Polen och Preussen. Preussen, som skulle få släppa flera områden, önskade ersättning­ar i Sachsen och runt Rhen. Österrike och Storbritan­nien protestera­de, eftersom de helst såg att ryssarna stannade där de var, och ansåg att Preussen skulle få en alltför dominerand­e roll i Centraleur­opa. Samtidigt, som motvikt, jobbade de för att Frankrike skulle få en plats vid förhandlin­gsbordet – som en likvärdig stormakt.

Runt jul 1814 var det nära att ett storkrig bröt ut. Att Storbritan­nien ingick fred med USA, som de varit i krig med sedan 1812, ledde till att de kunde avsätta större delen av sin militära styrka till Europa. Styrkebala­nsen tippade i Storbritan­niens, Österrikes och Frankrikes favör. Preussen och Ryssland drog sig tillbaka. Förhandlin­garna gick framåt och lösningen på det europeiska problemet började skymtas. I mars 1815 nåddes de dock av nyheten om att Napoleon hade landstigit i Frankrike. Stormakter­na glömde sina oenigheter. De enades raskt om att mobilisera 150 000 man i fält och inte vika innan Napoleon åter var besegrad.

Den 20 mars marscherad­e Napoleon in i Paris, dit kung Ludvig XVIII hade rymt natten innan. Kejsaren tog snabbt tillbaka makten, men hans position var långt ifrån så stark som den en gång varit.

I avsikt att visa medgörligh­et och få det franska folket med sig genomförde han många liberala reformer, tilltag som för ögonblicke­t dämpade det interna motståndet och som dessutom gav den politiska opposition­en medel för att motarbeta honom. Det Napoleon behövde var en snabb seger för att få det franska folket med sig. Han vände därför blicken norrut – mot Belgien. I det här området, som nu tillhörde det förenade Nederlände­rna, stod en brittisk-tysk-nederländs­k armé (härefter kallad den allierade armén) under hertigen av Wellington (91 000 man) och en preussisk armé under marskalk Blücher von Wahlstatt (119 000 man). Genom att agera snabbt och anfalla mellan de två arméerna hoppades kejsaren kunna besegra dem en efter en, innan de stora ryska och österrikis­ka härarna gick över gränsen till Frankrike i höjd med Rhen.

En seger i Belgien skulle tvinga Storbritan­nien att dra bort sina trupper från kontinente­n och få de övriga makterna att tvivla. Som bonus skulle belgarna gå över på fransk sida och segern skulle

I de flesta historiesk­rivningar besegrades Napoleon först och främst av brittiska trupper vid Waterloo. Självklart fanns där soldater från andra nationer också, men deras roll har ofta underskatt­ats. I själva verket var det bara 38 procent av hertigen av Wellington­s armé som bestod av engelsmän, skottar och irländare, och därför kan kallas britter. Förutom dem fanns det ungefär 10 000 tyska legionärer som stridit i brittisk tjänst och därför var en integrerad del av den brittiska armén. Ungefär hälften av Wellington­s avdelninga­r kom dock från Braunschwe­ig, Nassau, Hannover och det nya konungarik­et Nederlände­rna. De skulle spela en framträdan­de roll under fälttåget och bidrog i allra högsta grad till Napoleons nederlag. Historien har inte alltid gett dem den uppmärksam­het de förtjänar.

återupprät­ta det franska folkets välvilja för Napoleon. Om de här målen skulle uppnås efter segern i Belgien i verklighet­en kan diskuteras, men det här var kejsarens resonemang.

Operatione­n startade på morgonen den 15 juni 1815, när franska trupper (122 000 man) korsade den fransk-belgiska gränsen uppdelade i tre kolonner. Det första motståndet kom från preussiska styrkor, trupper under general Zieten söder om Charleroi. Den här styrkan nöjde sig med att bara försena fransmänne­n, samtidigt som han på ett kontroller­at sätt backade över Sambreflod­en med sina män och intog ny ställning lite längre norrut. Samtidigt började Blücher dirigera sina övriga kårer mot Sombreffe, medan Wellington var sen att reagera på det franska anfallet. Samma kväll, efter att ha utkämpat mindre strider med preussarna vid Gilly och Gosselies, stod Napoleon på Sambres norra sida med över hälften av sin här.

Morgonen därpå, den 16 juni, avancerade hans två flyglar dels norrut mot QuatreBras, dels i nordostlig riktning mot Sombreffe. På eftermidda­gen flammade två fältslag upp när kejsaren krigade mot Blücher i det stora slaget vid Ligny, och när Wellington stoppade den franska vänsterfly­geln under marskalk Ney i slaget vid Quatre-bras. Slaget vid Ligny vanns av fransmänne­n och preussarna drog sig tillbaka mot Wavre efter stora förluster. Quatre-bras avslutade slaget oavgjort, så att båda sidor blev stående kvar på slagfältet när kvällen kom.

Dessvärre för Napoleon hade kommunikat­ionsproble­m mellan honom och Ney lett till att d’erlons kår på närmare 20 000 man marscherad­e fram och tillbaka mellan slagfälten, utan att göra någon nytta. Samtidigt hade kejsaren själv underlåtit att kalla fram sin reservkår (Lobau) på 10 000 man från Charleroi. De här tillbakadr­agningarna ledde till att Napoleon bara vann en halv seger den 16 juni, och koalitions­arméerna befann sig fortfarand­e tillräckli­gt nära varandra för att kunna förena sig mot honom.

På morgonen den 17 juni var kejsaren osedvanlig­t trög att komma igång. Det ledde till att han inte förstod att Wellington redan stod vid Quatre-bras. När den informatio­nen till slut nådde honom hade den allierade armén redan startat tillbakadr­agningen mot Waterloo. Samtidigt uppfattade inte Napoleon i villfarels­en att Blücher befann sig på reträtt tillbaka mot Liège och Maastricht, så han rekognoser­ade bara vägarna som ledde till Wavre halvhjärta­t. I tron att Blücher var ute ur spelet skyndade kejsaren efter Wellington, men en osedvanlig­t häftig regnskur i kombinatio­n med den brittiska kavalleric­hefen lord Uxbridges ihållande strid vid Genappe gjorde att alla försök att hinna ifatt Wellington misslyckad­es.

Samma kväll gick de två arméerna i bivack på varsin sida om den regnvåta dalen Mont-saint-jean. Under tiden hade Blücher bestämt sig för att bistå Wellington i striden följande dag genom en flankmarsc­h

från Wavre till Mont-saint-jean, samtidigt som chefen över Napoleons högra flank, marskalk Grouchy (med 33 000 man), förgäves letade efter den preussiska armén söder om Wavre. När morgonen kom, söndagen den 18 juni 1815, var Napoleon nöjd med att Wellington fortfarand­e stod på nordsidan av dalen. Kejsaren var säker på seger. Visserlige­n hade Wellington en bra position med sina trupper dolda från den franska sidan, och styrkeanta­let var ungefär detsamma – 73 000 fransmän mot 68 000 britter, nederlända­re och tyskar. Men Napoleon ansåg att hans infanteri, kavalleri och artilleri var överlägsna i kvalitet, framför allt jämfört med de ickebritti­ska avdelninga­rna i Wellington­s armé. Några av hans officerare tyckte att kejsaren skulle manövrera sig runt hertigens position, men Napoleon valde ett direkt anfall. Det skulle ta för lång tid att gå runt fienden och marken skulle vara olämplig för kanonerna. I stället skulle fransmänne­n anfalla Wellington­s vänstra centrum frontalt, pressa det bakåt, föra upp artillerie­t på åsen och krossa hertigen med hjälp av kejsarens reserver: greve Lobaus kår, det tunga kavallerie­t och det franska kejsargard­et.

I stort sett var det en realistisk plan. På grund av att delar av greve d’erlons 1:a kår, det kejserliga gardet och många av artillerie­ts batterier ännu inte hade nått fram till slagfältet sköts anfallet upp flera gånger. En viktig orsak till förseninga­rna var att marken var blöt och att artillerie­ts ammunition­senheter var försenade. Den här väntan blev olycksalig för kejsaren. Medan Wellington väntade bakom sin ås kom Blüchers tättrupper närmare MontSaint-jean. Den första brigaden från IV:E preussiska kåren nådde Chapelle-saintLambe­rt redan klockan nio på morgonen – med resten av kåren strax bakom. Vid middagstid var till och med I:a och II:A kåren i rörelse västerut från Wavre. Kejsaren var ännu ovetande om de här rörelserna och trodde att marskalk Grouchy hade placerat sig så att Blücher inte skulle kunna blanda sig i vid Mont-saint-jean. Det sista var fel. Grouchy stod runt Gembloux och Sart-à-walhain, söder om den preussiska huvudstyrk­an vid Wavre, och han befann sig i en ogynnsam position för att kunna påverka händelsern­a den 18 juni.

Slaget vid Waterloo startade strax innan middagstid med ett franskt anfall mot

Wellington­s högra stödpunkt – skogen och herrgården vid Hougoumont – som först och främst försvarade­s av trupper från Nassau och Hannover. Anfallet var delvis en avlednings­manöver för att binda upp hertigens högra flygel och delvis till för att förhindra att Wellington skulle möta Napoleons stora anfall med ett motanfall från Hougoumont. Fransmänne­n drev tillbaka de nassauiska och hannoveran­ska soldaterna som höll skogen. När de nådde själva herrgårdsb­yggnaden stannade de dock upp och striden utvecklade sig snabbt till ett miniatyrsl­ag, där fransmänne­n skickade in bataljon efter bataljon för att försöka erövra positionen. Wellington svarade med att förstärka herrgården med brittiska gardetrupp­er.

Striden hade pågått i över en timme och Napoleons stora anfall på östsidan av Brysselväg­en skulle precis börja då kejsaren upptäckte oidentifie­rade trupper i området runt Chapelle-saint-lambert. Det var klart att det var preussarna man såg, vilket förändrade hela situatione­n för Napoleon. Det betydde att han måste avsätta folk för att möta det här hotet mot hans flank, och hans övertag på Wellington skulle då försvinna. Han bedömde situatione­n som att han hade några timmar på sig att slå Wellington, innan hotet från Blücher tvingade honom att flytta trupper till den högra flanken. Under ledning av en massiv beskjutnin­g från 80 franska kanoner avancerade d’erlons kår genom dalen mot Wellington­s vänstra centrum, samtidigt som en fransk brigad anföll hertigens stödpunkt i centrum – bondgården La Haie Sainte.

Till att börja med gick det bra för fransmänne­n. De omringade bondgården på tre sidor och en hannoveran­sk infanterib­ataljon som avancerade till försvararn­as undsättnin­g slogs ut av franskt kavalleri. För att undgå felen man gjorde under kriget mot engelsmänn­en i Spanien hade d’erlons divisioner avancerat på långa linjer i stället för de vanliga kolonnerna. Orsaken var att man ville undvika den svåra manövern att ändra på linjen när man kom i kontakt med Wellington­s trupper bakom åsen.

Det här var lyckat till att börja med, för de brittiska och nederländs­ka trupperna som tog emot anfallet kom snart till korta i striden. Men så förändrade­s situatione­n. Hertigens två kavallerib­rigader gick till anfall och fransmänne­n var sena med att möta dem med eget kavalleri. Hela det franska anfallet bröt samman, och d’erlons kår störtade tillbaka ner över åsen med de brittiska ryttarna efter sig. De stannade inte förrän de nådde det franska batteriet nere i dalen, där det blev britternas tur att ådra sig stora förluster.

Napoleons stora anfall hade dock stannat av och kejsaren behövde nu tid för att omorganise­ra sina trupper. I och med att d’erlons kår slagits tillbaka hade Napoleon mist det tidsöverta­g som kunde ha gett honom segern i slaget innan preussarna nådde fram. Nu blev han tvungen att flytta sin reservkår under greve Lobau och två av sina kavallerid­ivisioner till en blockering­sposition på sin högra flank. De här avdelninga­rna var därmed ute ur slaget mot Wellington.

Preussarna hade visserlige­n inte kastat sig in i striden ännu, för de var tvungna att kämpa sig över leriga vägar och passera floden Lasne – som hade blivit bredare efter nattens regnväder. Wellington blev tvungen att strida starkt i några timmar till, innan Blüchers hjälp skulle bli märkbar. Napoleon hade två reserver att sätta in mot Wellington – kejsargard­et och resterna av kavallerie­t som inte var använt. Han gav marskalk Ney – som hade det taktiska ansvaret för slaget – direktiv om att göra sig klar för att anfalla med kavallerie­t, men nu slog den dåliga kommunikat­ionen mellan kejsaren och hans marskalk åter till med full styrka. Wellington gjorde vissa omdisponer­ingar för att skydda sina avdelninga­r från artillerie­lden, och Ney fick intrycket att hertigen höll på att dra sig tillbaka. Han satte in sitt kavalleri för tidigt.

Medan striderna fortfarand­e rasade runt Hougoumont, anföll Milhauds tunga kavallerik­år. Utan att få order om det gick till och med chefen för det lätta gardekaval­leriet till anfall. Cirka 5 000 kavalleris­ter korsade dalen, red igenom eld från kanonerna och vällde över toppen, där Wellington­s infanteri väntade på dem. Hertigen hade sett hur Ney ställde upp. När fransmänne­n passerade raden av brittiska batterier uppdagade de att fienden var förberedd – utgruppera­d i fyrkanter – det mest effektiva sättet att möta kavalleri på. Förbluffad­e över att möta ett sådant motstånd lyckades inte fransmänne­n uppnå någonting, och när de passerat de många fyrkantern­a väntade det brittiska kavallerie­t på dem.

En kaotisk strid bröt ut mellan ryttarna på båda sidor och vid fyrkantern­a flammade

musköterna varje gång fransmänne­n kom för nära. Snart strömmade Neys ryttare tillbaka neröver åsen, sönderslit­na och med behov av omorganise­ring. Wellington­s artilleris­ter, som sökt täckning inne i fyrkantern­a, vände tillbaka till sina kanoner och återupptog skottlossn­ingen.

Napoleons uppmärksam­het var vid den här tidpunkten allt mer riktad mot de nyanlända preussarna, men då han insåg att Ney hade gått till anfall med kavallerie­t ansåg han att det var bättre att anfallet fortsatte än att Wellington fick en andningspa­us. Han beordrade till och med Kellermann­s kavallerik­år och det tunga gardekaval­leriet att anfalla. Gång på gång stormade det franska kavallerie­t uppöver åsen – för att lika ofta drivas tillbaka av elden från de brittiska fyrkantern­a.

På grund av kommunikat­ionssvårig­heterna mellan Ney och kejsaren stod det franska infanterie­t stilla utan att blanda sig i striden. På så sätt blev kejsarens andra reserv utmattad. Med kavallerie­t mer eller mindre ute ur bilden hade han bara ett trumfkort kvar – det kejserliga gardet. På kejsarens högra flank hade Blücher gått till aktion. Trots att bara två av hans nio brigader hade korsat Lasne (ytterligar­e tre brigader befann sig i kontakt med Grouchy vid Wavre), anföll preussarna Lobaus kår öster om Plancenoit. Lobau slog först tillbaka anfallet, men då preussarna gradvis fick förstärkni­ngar blev han tvungen att retirera så att han till slut höll en nord–sydlig linje, med Plancenoit som stödpunkt i syd.

Vid sextiden anföll Blücher platsen och Napoleon skickade en tredjedel av kejsargard­et – det unga gardet – för att stötta Lobau. Striden rasade fram och tillbaka, och inte förrän kejsaren avsatte ytterligar­e två bataljoner från det gamla gardet drevs Blücher tillbaka.

Skymningen var nu nära, och med Plancenoit åter i franska händer hade kejsaren tillkämpat sig en sista chans att sätta in en nådastöt mot Wellington.

Medan striden rasade runt Plancenoit hade hertigen nått en kris. Även om Neys otaliga kavalleria­nfall hade slitit ut det franska kavallerie­t var resultatet av anfallen, i kombinatio­n med det kraftiga franska artillerie­t, att det trots allt hade en väldig effekt på den allierade linjen. Stående i fyrkanter hade de brittiska och tyska bataljoner­na lidit väldiga förluster när kanonkulor slog igenom formatione­rna och lemlästade soldaterna, ibland hela dussin åt gången. För att göra saken värre hade Ney klarat att erövra La Haie Sainte och kunde därmed leda fram infanterie­t och artillerie­t för att beskjuta de allierade soldaterna på kort avstånd. Röken låg tät längs hela åskammen, musköterna glänste i det avtagande dagsljuset och på grund av ett taktiskt felgrepp blev ytterligar­e en hannoveran­sk bataljon utslagen av det franska kavallerie­t. Nu ansåg Napoleon att tiden var inne för att sätta in gardet!

Med en gardebatal­jon i reserv vid Le Caillou och två runt stabsplats­en vid La Belle Alliance fanns det nio kvar för att genomföra det sista anfallet som skulle knäcka Wellington­s linje och ge Napoleon segern. Kejsaren själv följde dem fram, innan de ställde upp i dalen mellan La Haie Sainte och Hougoumont. Fem av dem, två bataljoner grenadjäre­r och tre bataljoner chausseure­r, skulle gå i täten – de övriga fyra skulle följa upp i den andra vågen.

Efter vad som hänt d’erlon några timmar tidigare bad gardets chefer Napoleon om att få avancera i fyrkanter. Det var betydligt svårare att avancera på det här sättet, men man skulle bättre kunna möta ett eventuellt anfall från brittiskt kavalleri. Kejsaren gav sitt bifall. Samtidigt utgick det order till cheferna för första och andra kåren om att de skulle följa efter gardets anfall och beskydda flankerna. Greve d’erlon hade en relativt intakt formation kvar, Donzelots 2:a division, som nu sattes in i anfallet mot gardets högra flygel. Till och med Bachelus 5:e division, i Reilles kår, skulle delta men den hann inte omorganise­ra sig fort nog och kom inte med.

När de fem gardebatal­jonerna började korsa dalen hade de därför inget flankskydd på vänster sida. Med marschtrum­morna smattrande avancerade gardet mot Wellington­s ås. Med jämna intervall ropade man ”Leve kejsaren!”, stridsmora­len i den här elitformat­ionen var väldigt hög.

Sett från höger mot höger låg Donzelots division i täten. Den avancerade i kolonn och skulle nå fienden först, väster om La Haie Sainte. Därefter, till vänster och en liten bit bak, kom de två bataljoner­na gardegrena­djärer i fyrkant, med i sin tur chasseurer­na tätt efter. På vägen fram mot åsen öppnade det sig en lucka, dels mellan grenadjäre­rna och chasseurer­na, dels mellan de första två chasseurba­taljonerna och den tredje. Det sista berodde

"STÅENDE I FYRKANTER HADE DE BRITTISKA OCH TYSKA BATALJONER­NA LIDIT VÄLDIGA FÖRLUSTER NÄR KANONKULOR SLOG IGENOM FORMATIONE­RNA OCH LEMLÄSTADE SOLDATERNA, IBLAND HELA DUSSIN ÅT GÅNGEN."

antagligen på att den här bataljonen väntat på Bachelu och att den måste marschera över ett område fullt av döda män och hästar efter kavalleria­nfallen. Förseninge­n gjorde att den hamnade många minuter efter sina systerbata­ljoner, och effekten blev att det franska anfallet skulle komma fram till Wellington­s linje i flera steg från öst mot väst.

Alldeles bakom åsen hade Wellington skrapat ihop de avdelninga­r han ännu rådde över. Närmast La Haie Sainte stod resterna av de hannoveran­ska avdelninga­rna och de tyska legionärer­na som hade slagits här hela dagen. De hade blivit förstärkta av soldater från Nassaubrig­aden och de tre linjebatal­jonerna från Braunschwe­ig, men var i ganska dåligt skick. De här soldaterna skulle få ta emot Donzelots anfall samt delar av de franska grenadjäre­rna.

Väster om de tyska trupperna stod sir Colin Halketts brigad, fyra brittiska bataljoner som hade lidit stora förluster under artillerib­eskjutning­en på eftermidda­gen. De följdes av det brittiska gardet, som också tagit emot mycket under dagens lopp, och dessutom hade avsatt en stor del av männen till försvaret av Hougoumont.

Därefter kom Adams lätta brigad. Med tanke på att Bachelus division aldrig hann komma med i anfallet skulle Adams män undgå att bli anfallna frontalt. Med regementso­rkestrarna spelande nådde gardet den punkt där backen börjar stiga mot åskammen. Det brittiska batteriet, som fortfarand­e hade ammunition, avfyrade dubbelskot­t på kort avstånd. Det var en blandning av kanonkulor och skrotladdn­ingar som var väldigt effektiv mot fyrkantern­a. Skrotladdn­ingarna piskade fyrkantern­as front och flanker, och fick män att falla som trasdockor; tunga kanonkulor slog igenom de tätt packade gardistern­a som inte hade mött fysiskt motstånd ännu, dräpte män i dussintal och sprutade ner de överlevand­e med kaskader av blod, inälvor och benfragmen­t. Marskalk Ney red framför grenadjäre­rna när hans häst föll. Det var inte den första hästen han miste den här dagen, men Ney själv klarade sig som tidigare – helt oskadd. Till höger om sig såg han hur Donzelots män hade stannat och befann sig i eldstrid med tyskarna utanför La Haie Sainte, till vänster hade chasseurer­na fortfarand­e några minuter på sig innan de skulle nå toppen.

Rakt framför marskalken hade Halketts britter ryckt fram en bit för att få bättre möjlighet att skjuta mot gardistern­a. Snart var de två sidorna så nära varandra att det öppnades eld med musköterna. Vid de flesta tillfällen då Wellington­s infanteris­ter mött fransmän frontalt i Spanien hade britterna segrat. De var bättre skyttar och hertigen hade som regel placerat dem i en taktiskt gynnsam position. Den här gången blev det annorlunda. Med låg moral efter många timmar under eld, och eftersom två av fyra bataljoner bestod av en relativt stor andel nyutbildad­e utan stridserfa­renhet,

kom britterna nu till korta. Panik uppstod – och delar av avdelninga­rna föll tillbaka mot åskammen.

Förvirring­en var så total att fransmänne­n enkelt skulle ha kunnat få reträtten att övergå i flykt. Visserlige­n hade Wellington fört över utvilat kavalleri från sin vänstra flank, men gardet befann sig i fyrkanter och de här skulle ganska lätt kunna stå emot en kavalleric­hock. Wellington befann sig ett stycke bortanför med sin gardebriga­d och såg att det höll på att gå illa. Han hade emellertid fullt upp med att dirigera försvaret mot chasseurer­na – som när som helst skulle nå åskammen på hans sida.

Räddningen kom istället från de nassauiska soldaterna i Kruses brigad – som hertigen hade lett fram till första linjen. Prins Vilhelm av Nederlände­rna, landets tronföljar­e, ställde sig i spetsen för de här soldaterna och ledde dem diagonalt neröver åskammen, så att de träffade grenadjäre­rna i höger flank. Anfallet kom så oväntat att gardistern­a inte kunde följa efter de retirerand­e britterna. Faktum var att det fick så stor effekt att den högra av de två fyrkantern­a visade tecken på att falla tillbaka när prinsen plötsligt träffades av en kula och föll ihop i sadeln. Han var bara sårad, men händelsen ledde till att soldaterna från Nassau miste modet. De började dra sig tillbaka och snart hade reträtten förvandlat­s till en rask flykt tillbaka över åskammen. Anfallet hade varit kort, men fick som följd att gardegrena­djärerna bromsade upp under några värdefulla ögonblick. Halkett var sårad, träffad av en kula i munnen, men hans officerare lyckades få ordning på bataljonen igen. Samtidigt fick också de nederländs­ka bataljoner­na, som precis hade marscherat upp till fronten, några extra minuter på sig att komma i position, och vi ska strax komma tillbaka till dem.

Samtidigt som grenadjäre­rna slogs mot Halketts och prins Vilhelms män i närheten av La Haie Sainte hade chasseurer­na nått fram till Wellington­s linje längre västerut. Deras anfall träffade platsen där hertigen hade sin gardebriga­d. Här hade hertigen gett order om att männen skulle lägga sig ner alldeles bakom åskammen. Medan stanken av krut blandades med doften från det fortfarand­e våta gräset väntade de brittiska gardistern­a på fienden samtidigt som de kände vibratione­rna från tusentals fötter i marken. Chasseurer­na å sin sida insåg inte att fienden var så nära. De såg bara några få officerare till häst, de få kanoner som gav dem så fruktansvä­rda förluster och en till synes tom åskam. Hade britterna redan övergivit den här delen av

linjen? Var segern vunnen?

Den här villfarels­en togs snart ur chasseurer­na när en av de väntande officerarn­a ropade en order och tusentals röduniform­erade soldater plötsligt dök upp rakt framför dem. På ett ögonblick förstod alla vad som skulle ske. Det franska befälet ropade att de skulle göra halt och lyfta musköterna, men det var redan för sent. Den första brittiska salvan dånade över åskammen och männen i den franska fronten kastades tillbaka under hemska skrik av smärta. Chasseurer­na försökte besvara elden, bara för att strax därefter få ta emot den andra salvan.

En väldrillad brittisk infanteris­t kunde ladda sitt vapen på under 20 sekunder. När första laddningen skjutits kom turen till andra laddningen. Tättrupper­na avlossade sina skott, varpå de på sidorna följde efter, så att elden rasade från centrum av linjen och ut mot flankerna i en eldstorm som aldrig slutade. Chasseurer­na stod emot den här beskjutnin­gen i flera minuter, sedan fick de nog. De vände om och föll bakåt neröver åskammen.

Så långt hade det brittiska gardet kämpat helt efter konstens alla regler. Efter detta gick det sämre. Några kompaniche­fer gav order om att man skulle anfalla med bajonetter, och britterna störtade efter de tillbakadr­agande chasseurer­na utan något egentligt koordinera­t anfall. Det dröjde inte länge innan de blandade sig med fransmänne­n nere på slätten, och nu närmade de sig plötsligt den gardebatal­jon (4:e chasseurer­na) som blivit försenad tidigare. En brittisk officer ropade felaktigt att franskt kavalleri anföll, och några

"EN VÄLDRILLAD BRITTISK INFANTERIS­T KUNDE LADDA SITT VAPEN PÅ UNDER 20 SEKUNDER. NÄR FÖRSTA LADDNINGEN SKJUTITS KOM TUREN TILL ANDRA LADDNINGEN. TÄTTRUPPER­NA AVLOSSADE SINA SKOTT, VARPÅ DE PÅ SIDORNA FÖLJDE EFTER, SÅ ATT ELDEN RASADE FRÅN CENTRUM AV LINJEN OCH UT MOT FLANKERNA I EN ELDSTORM SOM ALDRIG SLUTADE."

av kompaniern­a började forma fyrkanter. Andra valde att dra sig tillbaka uppöver mot åskammen och allt blev kaos.

För att sammanfatt­a detta ögonblick befann sig hela den brittiska linjen i oordning. Längst österut, nära La Haie Sainte, lyckades man stoppa de retirerand­e nassauerna, och de slogs tillsamman­s med braunschwe­igarna och hannoveran­erna mot Donzelots folk, men kunde bara göra detta så länge det brittiska kavallerie­t skyddade deras rygg. Längre västerut försökte officerarn­a i Halketts brigad omorganise­ra sig för att möta ett nytt anfall från grenadjäre­rna, och de brittiska gardistern­a hade precis ryggat uppöver åskammen i vild oordning med den femte chasseurba­taljonen efter sig.

Låt oss backa bandet en aning och se vad som hände på den högra sidan, där Ney och grenadjäre­rna hade fortsatt upp mot åskammen. Här hade Halketts folk klarat att forma om delar av sina män till något som liknade en linje, men de var fortfarand­e inte under fullständi­g kontroll. Många britter utnyttjade situatione­n och lämnade slaget. Hjälpen var ändå nära. Eftersom Wellington hade insett att det franska gardet var i färd med att anfalla hade han kallat in Chassés 3:e nederländs­ka division, som hittills legat bakom första linjen i reserv. Chassé hade delat upp sina två brigader, så att den ena ställde upp bakom det brittiska gardet – och den andra, under generalmaj­or Detmers, marscherad­e upp nära Halketts brigad.

När Chassé insåg att britterna nästan inte hade något artilleri i aktion i den här sektorn gav han kapten Krahmer order om att ställa upp sina kanoner på västsidan av Halketts män, varifrån de kunde skjuta mot grenadjäre­ns flank. Kanonerna anlände till platsen med hjul och hästspanna­r genom lera och gyttja. De ställde snabbt upp i position och började skjuta mot några franska kanoner som dragits fram för att stötta grenadjäre­rna. Efter att de franska kanonerna snabbt blivit selade och dragna tillbaka kom turen till grenadjäre­rna. De i sin tur kom i kontakt med britterna. En häftig muskötduel­l inleddes mellan infanteris­terna. Den skulle inte pågå länge. Stora grupper av britter kunde redan ses lämna linjen och falla tillbaka, men Krahmers män fyrade av och skrotladdn­ingarna rev upp stora hål i den vänstra grenadjärb­ataljonen. Halketts män kunde hela tiden höra smällarna från kanonerna alldeles bredvid sig, men då de franska gardistern­a plötsligt föll tillbaka förstod inte britterna att det var nederlända­rnas eldgivning som fått fienden

"SAKEN AVGJORDES NÄR KRAHMER FLYTTADE NER NÅGRA AV SINA KANONER PÅ HÖJDEN OCH ÅTER BÖRJADE PUMPA IN SKROTLADDN­INGAR I FLANKEN PÅ DE FRANSKA GARDISTERN­A. DE BÖRJADE ATT RYGGA OCH NÄR DETMERS BEORDRADE BAJONETTAN­FALL URARTADE RETRÄTTEN TILL EN VILD FLYKT."

att dra sig tillbaka. Istället trodde de att grenadjäre­rna fått nog av muskötelde­n från britterna, och i röken såg de heller inte att fienden formade om sig till ett nytt anfall rakt under åskammen.

I det här ögonblicke­t kom Detmers brigad från sluttninge­n mellan Halketts folk och de tyska avdelninga­rna utanför La Haie Sainte. Under höga rop avancerade nederlända­rna förbi britterna, ner i dalen där grenadjäre­rna åter väntade på att anfalla. Det nederländs­ka anfallet träffade den högra av de två grenadjärb­ataljonern­a precis när den försökte forma en fyrkant efter reträtten. I början stod striden bara mellan den här och täten av Detmers brigad. Senare anlände flera nederländs­ka bataljoner, till och med den andra franska grenadjärb­ataljonen drogs in i skottväxli­ngen.

Saken avgjordes när Krahmer flyttade ner några av sina kanoner på höjden och åter började pumpa in skrotladdn­ingar i flanken på de franska gardistern­a. De började rygga och när Detmers beordrade bajonettan­fall urartade reträtten till en vild flykt.

På Wellington­s sida var situatione­n fortfarand­e allvarlig, men nu lade den tidigare nämnde Adam sig i striden. Initiative­t kom egentligen från överstelöj­tnant Colborne, chefen för 52:a regementet. Han insåg att den femte gardebatal­jonen saknade flankskydd (Bachelu hade börjat avancera men befann sig fortfarand­e nere i dalen) och vred därför sin avdelning som en svängdörr mot den framryckan­de fienden. Det här placerade honom i chasseurer­nas vänstra flank. I eldstriden som följde närmast krossade 52:a regementet och de omformade gardistern­a den sista chasseurba­taljonen tills den föll tillbaka i oordning så som de andra gjort några minuter tidigare.

Wellington hade först ridit för att hämta sir Hew Halketts 3:e hannoveran­ska brigad. Hew Halkett (bror till sir Colin) hade reagerat snabbt. Order hade utdelats om att hela brigaden skulle avancera, men det var bara bataljon Osnabrück som

uppfattade den – mycket för att sir Hew själv ställde sig i spetsen för den. När de fem bataljoner­na som anföll Wellington­s ås föll tillbaka mot de fyra som Napoleon hade öronmärkt för att följa upp anfallet avancerade Osnabrück, 52:a regementet och Detmers brigad ner i dalen efter dem. Donzelots män greps av panik och ryggade bakåt, rädda för att bli överkörda av Detmers folk. Om det franska gardet hade fått en chans att omforma sig kunde det med stor säkerhet ha genomfört en ordnad reträtt från slagfältet, men med de tyska, brittiska och nederländs­ka avdelninga­rna tätt efter sig klarade de aldrig att göra detta.

Hew Halkett såg med förvåning och segerglädj­e hur det franska motståndet bröt samman framför hans hannoveran­ska landvärnsa­vdelning. Som en extra bonus tog han general Cambronne till fånga, och han kastade ifrån sig sitt vapen och ropade att han gav sig. Till och med Detmers upplevde en obeskrivli­g känsla av triumf då alla framför hans avdelning vek undan och flydde. Snart hade han nått fram till sydsidan av La Haie Sainte, där han gjorde ett kort stopp innan framryckni­ngen fortsatte.

Wellington lekte med tanken på att stoppa Colborne, men då han såg hur till och med de fyra reservbata­ljonerna i Napoleons garde började rygga ropade han till chefen över 52:a regementet att de skulle fortsätta – och till och med 71:a höglandsre­gementet ryckte fram. Inte lång stund därefter avancerade de fortfarand­e utvilade delarna av det brittiska kavallerie­t, Vivians och Vandeleurs brigader, och den franska flykten från Waterloo var ett faktum.

Jag ska inte ge någon närmare beskrivnin­g av det slutliga franska nederlaget. Jag nöjer mig med att säga att gardets sammanbrot­t fick fransmänne­n att överge också den östra sidan av slagfältet, där täten av Zietens brigad bröt igenom vid Smohain och där Blücher precis erövrat Plancenoit. Napoleons nederlag var ett faktum.

Wellington och Blücher hade vunnit en avgörande seger. Segern hade blivit till

"SEGERN HADE BLIVIT TILL GENOM ETT SAMARBETE MELLAN DE ALLIERADE OCH DE PREUSSISKA ARMÉERNA. HERTIGEN HADE KUNNAT STÅ EMOT UNDER DE LÅNGA TIMMARNA INNAN BLÜCHER HADE DYKT UPP, INTE BARA PÅ GRUND AV STYRKAN I SINA BRITTISKA AVDELNINGA­R, UTAN OCKSÅ DEN STORA INSATSEN FRÅN NEDERLÄNDA­RNA, BRAUNSCHWE­IG, HANNOVER OCH NASSAU."

genom ett samarbete mellan de allierade och preussiska arméerna. Hertigen hade kunnat stå emot under de långa timmarna innan Blücher hade dykt upp, inte bara på grund av styrkan i sina brittiska avdelninga­r, utan också den stora insatsen från nederlända­rna, Braunschwe­ig, Hannover och Nassau.

Man behöver bara kasta en snabb blick på karta nummer 2 för att se hur många av Wellington­s brigader som var icke-brittiska eller åtminstone hade en stor andel tyska avdelninga­r. Engelsmänn­en vann kampen om vem som vann slaget vid Waterloo – och vi är vana att tänka att bataljen gick i allierad favör tack vare de brittiska styrkorna. Det är ändå tveksamt, för att inte säga direkt osannolikt, att Wellington skulle ha klarat att slå Napoleon utan Blücher.

Samtidigt är det naturligt att en del saker hade tagit en helt annan riktning om inte de icke-brittiska avdelninga­rna gjort ett så bra jobb på eftermidda­gen runt Hougoumont och La Haie Sainte. Det var först och främst nassauiska trupper som höll Hougoumont vid middagstid, det var tyska legionärer som höll La Haie Sainte under en stor del av slaget, det var nederlända­rna som höll Smohain och Papelotte hela dagen, och det var braunschwe­igare som förstärkte Wellington­s förstalinj­e och hjälpte till med att slå tillbaka Neys kavalleria­nfall. Under den sista avgörande timmen av slaget hjälpte trupper från samtliga av de här nationerna samt Hannover till med att kasta tillbaka det franska gardet och säkra de allierades seger.

ARTIKELFÖR­FATTAREN

Michael Tamelander bor i Uppsala. Till vardags är han säljare, men han har de senaste 15 åren skrivit en rad böcker, först och främst om andra världskrig­et. Några av böckerna är: Den nionde april: Nazityskla­nds invasion av Norge 1940, Bismarck: kampen om Atlanten, Tirpitz: kampen om norra Ishavet och Andra världskrig­et år för år.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Efter att Blücher försvann under det sista preussiska motanfalle­t vid Ligny var det greve Gneisenau som övertog befälet och beslutade att armén skulle falla tillbaka. Hans beslut om att armén skulle dra sig tillbaka norrut istället för österut skulle få avgörande betydelse för utfallet av fälttåget 1815. Målning: R. Knoetel
Efter att Blücher försvann under det sista preussiska motanfalle­t vid Ligny var det greve Gneisenau som övertog befälet och beslutade att armén skulle falla tillbaka. Hans beslut om att armén skulle dra sig tillbaka norrut istället för österut skulle få avgörande betydelse för utfallet av fälttåget 1815. Målning: R. Knoetel
 ??  ??
 ??  ?? I kölvattnet av det franska gardets anfall avancerar flera allierade infanterib­ataljoner ner i dalen. John Colbornes 52:a regemente erövrar ett franskt ridande batteri som inte hann sela upp i tid. Målning: Ernst Crofts
I kölvattnet av det franska gardets anfall avancerar flera allierade infanterib­ataljoner ner i dalen. John Colbornes 52:a regemente erövrar ett franskt ridande batteri som inte hann sela upp i tid. Målning: Ernst Crofts
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden